ziua iei

Cum a fost sărbătorită Ziua Universală a iei la Muzeul ASTRA Sibiu un weekend întreg

Evenimente Românești România

Ziua Universală a Iei a ajuns la cea de-a cincea ediție! Iar la Muzeul ASTRA din Sibiu s-a sărbătorit un weekend (22-24 iunie) întreg cu cântece, ateliere, târguri, spectacole și bucate tradiționale. Chiar și din perioada războiului. Știați ce mâncau soldații români? Linte cu carne, pregătite la ceaun!

Asta au mâncat și o parte din vizitatorii Muzeului ASTRA  ca parte din inițiativele desfășurate la Muzeu, care își propune să readucă la viață tradiții, obiceiuri și mai ales să contribuie la Unitatea tuturor românilor prin evidențierea frumuseților portului popular și a tradițiilor din diferite regiuni ale țării sau din diferite perioade.

Ziua Universală a iei 3
Ie din cadrul expozitiei Semnecusute

Cum a fost sărbătorită Ziua Universală a iei la Muzeul ASTRA Sibiu 

Cu o vizită în Muzeu și degustare de preparate tradiționale. În Muzeul ASTRA putem învăța despre migrația de la noi din țară și din obiceiurile din diferite părți ale țării.

Ziua Universală a iei 26

Ziua Universală a iei 24

Grijește-ți ia!

Vizitatorii învață cum să aibă grijă și cum să coase propria ie! Meșteri populari cu vocație și multă dragoste față de portul tradițional și de țară, au povestit despre procesul laborios de a coase o ie. Chiar și două luni de zile durează asamblarea, coaserea, decorarea.

Mai mult, meșterii care lucrează la Muzeul ASTRA – un sat întreg – produc și firele din care fac pânza. Deci totul este făcut manual și cu multă draoste, tocmai de aceea o ie cusută aici nu este doar un obiect vestimentar, ci unul cu mare valoare sentimentală. Iar dacă achiziționăm o ie realizată manual, contribuim la păstrarea obiceiurilor.

O ie este o bijuterie, este un obiect care poate fi lăsat moștenire generație după generație, care creează o unitate între străbunici, bunici, nepoți. Am și eu câteva obiecte moștenite și le prețuiesc nespuc. Am mai și adunat (din când în când fac câte o investiție) și le voi transmite mai departe, împreună cu dragostea pentru portul popular.

Ziua Universală a iei 13
Ie cusută pe borangic, din anul 1900 – în curs de recondiționare. Cu multă trudă și migală. Iubesc iile străvechi, am și eu câteva și nu țin la nicio bijuterie așa cum țin la ii, ele sunt bijuteriile mele. Aș dori și una așa, cred că am drum la Sibiu acum!
Ziua Universală a iei 11
Natalia purtând o ie străveche din colecția Muzeului ASTRA

Alte activități:

  • Picnic în ie
  • Concerte de muzică populară și rock
  • Ateliere de consiliere: ”Grijește-ți ia” menționate anterior și alte ateliere meșteșugărești (ca cel de țesut la război”.
  • Atelier de brodărie săsească
  • Biciclete cochete
  • Hora Sânzienelor
  • Spectacol de dans făcut de copiii de la Școala de Dans Ioan Macrea, Ansamblul Datina din Tălmaciu și de la Ansamblul Veselijah.
Ziua Universală a iei 12
Arta tesutului la război, explicată cu dragoste

,,Din programul ediției din acest an, nu o să lipsească un târg de meșteri, ateliere pentru cei mari și cei mici, plimbări în ie cu cele mai Cochete Biciclete, picnic în ie, concerte de muzică populară și rock(trupele Bucovina și Bucium), concursul Cea mai frumoasă IE. Salvează o IE, salvează un strop de RomânIE; ateliere de consiliere: Grijește-ți IA; atelier de broderie săsească dar și o horă de Sânziene. Evenimentul își propune conștientizarea importanței Iei ca piesă vestimentară care conferă identitate și unicitate românilor în lume, prin familiarizarea vizitatorilor cu elementele caracteristice asociate iei sau costumului popular.”, a declarat Dana Bercu, șef secție Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA.

Expoziție de ii de la Semne Cusute

Iile acestea au fost reconstruite după modele de ii foarte vechi, din diferite părți ale țării. Colecția aceasta SemneCusute a fost expusă inclusiv la Parlamentul European.

Ziua Universală a iei 3

Muzeul ASTRA a oferit intrarea liberă tuturor celor care au venit să îl viziteze purtând IA în data de 24 iunie 2018, Ziua Universală a Iei (și Sânzienele) împreună cu invitația de a participa la Hora de Sânziene. Aceasta se va încinge după Liturghie, pe poiana Bisericii din Bezded.

Mulțumim Asociației Travel Focus pentru invitația de a participa la evenimentele desfășurate de către Muzeul Astra cu ocazia Zilei Universale a Iei, la care a participat, a relatat și a fotografiat Natalia, din echipa ExTraViTa.

2 thoughts on “Cum a fost sărbătorită Ziua Universală a iei la Muzeul ASTRA Sibiu un weekend întreg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *