zbor madeira azore 9

Euronews: este posibil ca pașapoartele verzi să nu fie gata până la vară, durată de imunizare și alte obstacole

Uncategorized

Propunerea Comisiei Europene pentru un pașaport de vaccin – numit oficial Digital Green Pass – se confruntă cu obstacole astfel încât se estimează că este puțin probabil ca acest pașaport să fie gata până la finalul lunii iunie – începutul lunii iulie, dacă se va materializa.

Obstacolele sunt legate de  legate de drepturile fundamentale, discriminare, confidențialitatea datelor, accesul tehnologic și falsificarea certificatelor.

În plus, au apărut îngrijorări pentru faptul că unele țări au început să folosească vaccinuri care nu au fost aprobate la nivel european și care adaugă alte obstacole.

Sunt țări care fac presiuni puternice pentru ca aceste certificate să se materializeze cât mai curând. Grecia, Spania și Malta fiind cei mai puternici susținători

Indiferent de rezultatul final în legătură cu pașaportul verde, în orice moment fiecare țară poate să facă propriile reguli, cum am văzut de când a început pandemia. Și noi avem reguli diferite față de alte state. Astfel încât Grecia poate face acorduri, sau stabili proceduri pentru accesul pe teritoriul său.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni că echipa sa va prezenta în curând un proiect de lege pentru a introduce un permis la nivelul UE 

Un purtător de cuvânt a declarat ulterior că obiectivul permisului va fi să faciliteze „circulația liberă și sigură în UE” și se va aplica atât pentru muncă, cât și pentru turism. Detaliile concrete ale propunerii vor fi dezvăluite la finalul lunii și vor fi urmate de trei luni de muncă pentru definitivarea aplicațiilor – atenție, cine a spus că din martie va fi pașaport, este inducere în eroare, la final de martie va fi propunerea, însă nu va fi pașaportul. Este atâta ”fake news” la noi că nu înțeleg cum pot atât de mulți să arunce știri atât de mântuială. 

Având în vedere mecanismele de luare a deciziilor complexe din UE, scenariul cel mai optimist pentru a pune sistemul în funcțiune pare să fie la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie.

Din datele prezentate, se dorește ca ”Digital Green Pass” să fie o versiune mai cuprinzătoare a mult discutatului pașaport de vaccinare: pe lângă dovezile privind inocularea, permisul verde va include și rezultatele testelor anterioare COVID-19 pentru cei care nu au primit încă vaccinul și declarațiile medicale pentru cei care și-au revenit din boală (și se presupune că sunt protejați temporar de anticorpi).

Permisul „va respecta protecția datelor, securitatea și confidențialitatea”, a mai menționat Ursula Von der Leyen.

Sunt însă mulți critici ai acestui proiect, care susțin că astfel de certificate vor împărți inevitabil cetățenii în două clase

La începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat printr-un document opoziția sa clară împotriva „dovezii vaccinării COVID-19 pentru călătorii internaționale ca condiție pentru plecare sau intrare”.

OMS a citat o listă de considerații științifice, etice, juridice și tehnologice pentru a descuraja guvernele de a continua ideea. Organismul consideră că „există încă necunoscute critice în ceea ce privește eficacitatea vaccinării”, cum ar fi:

– cât de multe doze limitează transmiterea virusului,

– cât de mult protejează împotriva infecțiilor asimptomatice

– cât durează imunitatea.

Având în vedere ca exista o disponibilitate limitată a vaccinurilor, vaccinarea preferențială a călătorilor ar putea duce la aprovizionarea inadecvată a vaccinurilor pentru populațiile prioritare considerate cu risc crescut de boală COVID-19 severa, a încheiat OMS.

OMS recomandă, de asemenea, ca persoanele care sunt vaccinate să nu fie exceptate de la respectarea altor masuri de reducere a riscului de transmisie, legat de călătorie (aka teste sau carantine).

Royal Society, academia națională de științe din Marea Britanie, a publicat un raport care stabilește 12 criterii pentru dezvoltarea și utilizarea pașapoartelor de vaccin COVID-19. Criteriile au propus certificate standardizate la nivel internațional, bazate pe utilizări definite, sigure pentru datele cu caracter personal, portabile, accesibile și legale.

Îngrijorările lor sunt legate de:

– durata imunității, așa că ar trebui să fieun fel de dată de expirare pentru aceste pașapoarte.

Israel oferă pașapoartele verzi pentru o perioadă de șase luni și se vorbește deja din ce în ce mai des depsre o a treia doză după șase luni. Pașapoartele pot include durata de valabilitate, sau de imunizare.

–  tulpini. Există unele dovezi preliminare care arată că unele dintre vaccinuri ar putea fi compromise de acest lucru, așa că trebuie să se pună problema de a se putea revoca pașapoartele. (Israel de exemplu le emite pe o durată de lase luni). 

– Uniunea Europeană și-a stabilit un obiectiv de a inocula 70% din întreaga populație adultă până în vară, ceea ce ar putea lăsa 30% din cetățenii UE (aproximativ 135 de milioane de oameni) cu riscul de a fi discriminați la frontieră.

– Accesul la vaccinare este condiționat de factori precum vârsta, sexul, rasa și statutul profesional și este foarte neuniform în întreaga bloc: Malta și Danemarca conduc cursa, în timp ce Bulgaria și Letonia rămân în urmă. Nediscriminarea pe bază de naționalitate este o valoare definitorie a integrării europene.

– Tinerii, oamenii care nu pot fi vaccinați din motive medicale: femeile însărcinate, persoanele cu alergii și cei care nu doresc să se vaccineze vor fi excluse părți mari din populație.

– Pașapoartele digitale ar putea fi piratate și falsificate și chiar utilizate în urmărirea rău intenționată și în scopuri comerciale. „Și oamenii vor dori să știe, este sigur acest lucru?”-  a declarat un reprezentant al instituției.

Diviziunea digitală

O altă barieră care ar putea deraia parțial planul Comisiei Europene este decalajul digital dintre țările și cetățenii UE.

În cazul în care permisul este complet digital, cel puțin un sfert din populația UE este expusă să fie lăsată în afara implementării.

Datele și confidențialitatea

Legea strictă privind protecția datelor din bloc, GDPR, restricționează domeniul de aplicare și utilizare a certificatului paneuropean, deși aceste limite ar putea contribui și la creșterea încrederii în rândul utilizatorilor sceptici.

Permisul verde va face ca datele medicale private să devină disponibile pentru persoanele fizice și entitățile care rareori au sau nu au acces niciodată la acest tip de informații confidențiale.

„Punerea datelor sensibile despre sănătate în mâinile autorităților – cum ar fi agenții de control la frontieră, ofițerii de poliție, angajatorii sau administratorii școlii – creează riscuri serioase de confidențialitate imediat și amenință să evolueze într-o infrastructură de supraveghere a sănătății mai permanentă în timp”, Melody Patry, director de advocacy la ONG Access Now, a declarat pentru Reuters.

European Digital Rights (EDRi), o asociație a drepturilor civile și umane, a declarat că pașapoartele vaccinurilor implică „statul de drept democratic greșit” și ar putea transmite „un fals sentiment de securitate”.

Unele guverne au exprimat îngrijorări privind efectele secundare potențial discriminatorii ale pașapoartelor pentru vaccinuri și au început să își exprime rezervele pe măsură ce atenția publică asupra subiectului se intensifică

Franța, Olanda și Belgia și-au exprimat dezacordul privind aceste certificate, sau au declarat-o prematură în stadiul actual.

State care susțin puternic pașaportul verde

Malta, împreună cu Spania și Grecia, a fost în fruntea campaniei publice de introducere a pașapoartelor imunitare. Regiunea mediteraneană a suferit o recesiune abruptă în 2020 și mizează puternic pe o revenire de vară, declanșată de călătorii și turism, pentru a revigora economiile deteriorate.

Indiferent de preocupările medicale, juridice și etice cu care se confruntă permisul verde al UE, ideea are suficienți adepți încât să nu fie trecută cu vederea, iar faptul că este susținută de Președintele Comisiei Europene este un mare plus pentru cei care îl susțin.

Sursa: Euronews

Alte probleme ”tehnice”: vaccinurile neaprobate (încă) de UE

Dar un diplomat al UE a declarat pentru Telegraph că un amestec de vaccinuri diferite ar fi „imposibil de certificat” în cadrul „permisului verde” unic planificat de lideri europeni pentru a deschide călătoriile pentru afaceri și turism. Se referea la deciziile Ungariei, Slovaciei și a altor state de a folosi vaccinuri precum Sinopharm sau Sputnik V.

Oficialii UE au avertizat și în trecut că autoritățile de reglementare nu vor fi presate să aprobe vaccinurile rusești sau chinezești, pentru a permite călătoriile internaționale.

UE a aprobat până acum vaccinurile Pfizer, Moderna și Astra Zeneca, ridicând problema ce se va întâmpla cu persoanele care primesc alte vaccinuri. Care persoane sunt tot cetățeni UE.

Precum vedeți, sunt multe probleme care trebuie să fie rezolvate și altele nemenționate aici,precum cele  legate de discriminarea în funcție de statut. Multe persoane de la nivel european sunt exceptate de la toate restricțiile. Chiar dacă majoritatea cetățenilor europeni nu mai beneficiază de dreptul liber de circulație în interiorul UE, din motiv de pandemie, există o serie de cetățeni care sunt exceptați, printre care diplomați, funcționari UE, angajați ai unor companii etc. Virusul circulă la fel și discriminările pe bază de statut de la restricții care țin de sănătatea publică și de viruși sunt de neînțeles. Totodată, dreptul de tranzit garantat și porecizat pentru toți cetățenii UE    și menționat în statut în este respectat.

Sunt multe lucruri de clarificat, așa că în continuare totul se poate schimba rapid. Din toate problemele ridicate, legate unele de securitatea datelor, altele de eficiența și durata de eficiență a vaccinurilor, a vaccinurilor diferite, a discriminării, accesului la vaccin etc etc etc… așteptăm și vedem. Personal, nu mai fac proiecții pe termen lung, toate se aranjează în timp, însă acel mediu predictibil dinainte se mai lasă așteptat ceva timp. Sau putem să facem planuri fluide în funcție de tendințe. Poate chiar descoperim locuri noi, poate că descoperim pasiuni noi. Însă toate lucrurile vin la timpul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *