Marsa Matruh plaje 2

Cinci destinații de vacanță ideale pentru toamna-iarna 2021-2022

Noutăți

Unde mai poate călători acum tot românul, fără prea multe bătăi de cap și fără probleme? Am ales cinci destinații după câțiva factori: rată mică de transmitere a virusului, condiții de intrare favorabile pentru toți turiștii din România, fără restricții interne, fără carantină la întoarcerea în țară, cu multe zboruri directe și multe oferte. Plus climă blândă, pentru vacanțe însorite!

1. Spania

Aflată pe lista verde a României, cu un indice de transmitere foarte mic (0,4) și fără restricții în interior, Spania este o destinație ideală în orice anotimp.

Condiții de intrare în Spania:

1. Certificat european digital care atestă vaccinarea completă, recuperarea după boală sau tetarea PCR sau antigen.

2. Completarea unui formular prin aplicația Spain Travel Health sau al paginii de internet, aici.  Se va elibera un cod QR care tebuie prezentat la efectuarea procedurilor de check-in/îmbarcare și la cerere în orice moment până ce părăsiți aeroportul.

Minorii cu vârsta de până la 12 ani nu trebuie să prezinte certificatul european digital, dar trebuie completat și pentru ei formularul de pe pagina de internet menționată la punctul 2.

La sosirea în aeroport, toți pasagerii indiferent de documentele prezentate la îmbarcare în avionul spre Spania pot să treacă printr-un control neinvaziv al temperaturii sau prin testări aleatorii, care însă nu vor fi plătite de către călători. Informații la zi despre procedurile de intrare în Spania aici. 

Spania a anunțat că va reveni la numărul de turiști dinainte de pandemie până în 2022. Numărul de turiști de la începutul anului până în luna septembrie inclusiv a.c. este de patru ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2020, ajungând la 4,7 milioane. În 2019, Spania a avut 8,8 milioane de turiști străini, fiind a doua cea mai vizitată țară din lume.

Spania are o rată de vaccinare de aproape 80% și prioritatea este acum să își revină din punct de vedere economic, iar sectorul turistic este unul foarte important.

Se poate intra cu buletinul/Cartea de Identitate sau cu pașaportul, nefiind necesar să fie valabil decât pe perioada vizitei.

2. Egipt

Egiptul ne fascinează prin nenumăratele opțiuni de a petrece timpul, prin nenumărate destinații și prin clima superbă din sezonul răcoros de la noi. Am călătorit de câteva ori în Egipt și abia aștept să mă întorc, iar și iar, sunt atât de multe lucruri de văzut! Egiptul este o destinație ideală pentru cei care preferă vacanțele All Inclussive, dar și pentru vizitatori independenți sau care sunt în căutare de aventură.

Turiștii care călătoresc în Egipt trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de călătorie sau un certificat de vaccinare pentru COVID-19, omologat de UE sau de Republica Arabă Egipt, care să ateste faptul că au fost complet vaccinați cu 14 zile înainte de sosire. Certificatul trebuie să fie recunoscut de autoritățile sanitare din statul de proveniență și să includă un cod QR  Copii cu vârsta de până la 6 ani sunt exceptați de la această măsură.

Este necesară și o asigurare de sănătate care să cuprindă riscul de îmbolnăvire COVID.

Pentru a intra în Egipt avem nevoie de un pașaport electronic simplu  sau temporar cu valabilitate de minim 6 luni de la data intrării în țară. Viza turistică se obține pe aeroport, acu o intrare, contra unei taxe de 25 de dolari. Sunt și alte tipuri de vize, dar pentru o vacanță de până la 30 de zile aceasta este ideală.

Sunt câteva restricții la vizitarea unor obiective și la numărul de turiști dintr-un grup atunci când vizitează anumite locuri. Dar din nou se pot efectua croaziere pe Nil.

Mai multe articole despre Egipt găsiți aici. 

3. Emiratele Arabe Unite

Indice de infectare: 0,1, așadar sigur și pe lista verde. Condiții de intrare: test PCR efectuat cu 72 de ore înainte, plus aleatoriu un test la sosire efectuat de către autoritățile locale și care nu va fi plătit de turiști. În schimb aceștia trebuie să stea în hotel, dar rezultatul testului vine foarte rapid. Se poate consulta pe o pagină de internet, se trimite mesaj călătorului aproape numai dacă a fost depistat pozitiv.

Călătorii trebuie să descarce aplicația „Al Hosn” și la sosirea în Dubai se măsoară și temperatura. La plecare, în cazul în care călătorii prezintă simptome, se poate refuza îmbarcarea în avion (lucru valabil dinainte de pandemie în toată lumea, numai că înainte nu se verifica atât de atent.

Pașaportul temporar nu este recunoscut în Emiratele Arabe Unite! Pașaportul electronic simplu trebuie să aibă valabilitate de minim șase luni, viza se acordă gratuit direct pe aeroport – cum se mai spune, fără viză.

Mai multe detalii pe MAE. 

Citește și:

10 motive să vizitezi Ras Al Khaimah, emiratul bijuterie

4. Republica Dominicană

Deocamdată Republica Dominicană se află pe lista verde a României, însă cu un indice măricel, de 1. Nu sunt restricții la intrarea în Republica Dominicană, însă trebuie completat un formular, o declarație de sănătate. Sunt multe zboruri charter din România, clima este ideală pentru vacanță, fiind una dintre cele mai iubite destinații.

Este necesar un pașaport electronic simplu, viza este gratuită, se ia direct pe aeroport – sau cum se mai spune fără viză pentru 90 de zile.

5. Tanzania – Zanzibar

Plaje superbe, zboruri directe, posibilitatea de a face excursii din Zanzibar pe partea continentală. Tanzania are indice de infectare 0. Însă asta nu înseamnă că cineva nu se poate lipi de virus pe acolo, de aceea le recomand celor care sunt vulnerabili să aibă grijă cu măsurile de precauție. Totodată să opteze pe cât posibil pentru zborurile directe, cele charter.

Condiții de intrare în Tanzania:

Completarea unui formular disponibil aici, cu cel puțin 24 de ore înainte de a ajunge în Tanzania.

Prezentarea unui test PCR cu rezultat negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosire, de către toți călătorii, indiferent de statutul de vaccinare/trecere prin boală.

Cetățenii români vor avea pașaportul vizat pe aeroport în Tanzania, gratuit, cu ședere 90 de zile.  Este necesar un pașaport valabil pe o perioadă de minim șase luni de la sosirea în țară, de dovada cazării și de prezentarea unor dovezi că există resurse financiare pentru ședere (extras de cont, carte de credit etc) și bilet de întoarcere.

La plecare, turiștii pot fi supuși aleatoriu unui test rapid de depistare a virusului, pe care îl vor plăti ei, costă 25 de dolari americani.

Pentru cei vaccinați: Iordania!

Momentan, Iordania solicită tuturor călătorilor din România un test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de îmbarcare. Însă călătorii nevaccinați trebuie să efectueze și un test la sosirea pe aeroportul din Iordania, test de care momentan călătorii vaccinați sunt scutiți! Iordania se află momentan pe lista galbenă a României, ceea ce însemnă că cei care nu au efectuat vaccinul mai trebuie să facă un test PCR pentru a nu intra în carantină în România. Test de care cei vaccinați sunt scutiți. Clima este superbă în Iordania și sunt multe zboruri directe, însă dacă rata de infectare va crește este posibil să introducă unele restricții interne. Să sperăm că nu, caz în care se pot relua călătoriile fără griji între cele două țări.

Pentru cei care nu au efectuat vaccinul: riscul este mărișor, deoarece chiar dacă nu au simptome se pot infecta la destinație și rămâne în carantină în Iordania dacă fac test pentru întoarcerea în România. În acest caz nu aș efectua testul în Iordania, ci la destinație în România – se iese din carantină imediat ce vine rezultatul negativ al testului PCR care poate fi efectuat pe aeroportul Otopeni sau se poate solicita efectuarea la domiciliu.

Multe articole despre Iordania, inclusiv Aqaba de revelion găsiți aici.

Alte destinații populare:

Sunt multe alte opțiuni de vacanțe însorite, însă condițiile se pot schimba rapid în bine, în și mai bine sau în ceva mai rău.

Țările unde sunt tensiuni acum din cauza disputelor/demonstrațiilor privind Certificatul Verde:

Nu îmi place energia unui loc unde nu este armonie, unde te poți trezi că apare o demonstrație, sau o grevă și unde pe fond de stres se întâmplă multe atacuri aleatorii de orice fel. Am remarcat că s-au înmulțit atacurile chiar în locurile unde populația opune rezistență la restricții.  Oamenii disperați fac lucruri disperate și vacanța vreau să mi-o petrec undeva unde oamenii se simt bine – toți!

Maldive, Seychelles, Thailanda:

S-au deschis și se vor mai deschide câteva destinații îndepărtate pentru turiștii vaccinați. De exemplu Thailanda (care este pe lista galbenă și poate crește incidența). Dar nu sunt zboruri directe de la noi, este necesar un test înainte de îmbarcare și unul după debarcare și o zi în hotel până ce vine rezultatul testului (care poate veni mai repede și se iese din carantină).

Trebuie totodată să fie efectuate rezervări la anumite unități turistice. Pur și simplu cum o dau nu este definiția unei vacanțe reușite pentru mine. Pentru cei nevaccinați sunt condiții și mai dure: carantină 10 zile în camera de hotel. Am prieteni care au fost în Phuket cu acel program în care te puteai carantina pe toată insula și era pustiu, SandBox, vaccinați. Trist. Frumoasă natura, dar nu ce era, nu acea efervescență, bucurie. Să nu mai vorbesc ce probleme pot apare dacă te lipești de virus până ajungi acolo și ieși pozitiv, fiind riscul cu atât mai mare cu cât nu sunt zboruri directe.

Multe alte destinații iubite de către români sunt pe lista roșie! De exemplu Maldive, sau Seychelles. Cei care au certificatul de vaccinare pot intra și ieși fără restricții,  însă cei care nu au trebuie să intre în carantină la întoarcerea în România. Unele țări pot pune diferite restricții dacă situația devine mai problematică, adică să solicite test pentru toți călătorii de pe o zi pe alta.

Însă să sperăm că situația în Maldive și în Seychelles se va îmbunătăți, mai ales că au și rate de vaccinare foarte mari. Cum o dăm, atâta timp cât o țară nu are o situație epidemiologică bună pot apare probleme. Islanda de exemplu cere tuturor acum și test PCR, chiar și celor vaccinați. Plus că are o rată foarte mare de infectare. Și probabil că urmează și restricții interne.

Am văzut câțiva călători de la noi care au mers prin Italia de exemplu și au stat numai pe afară (probabil că nu au certificat verde și se impune în Italia pentru anumite atracții). Dacă înainte mai vedeai un muzeu sau ceva, acum numai pe afară și nu ar fi problema dacă nu ar veni frigul! Mai puțin în Sicilia, care este însorită mereu!

PS: dacă doriți să vedeți imediat ultima listă semafor aflată în vigoare în România intrați pe linkul acesta, cnscbt.  Sunt toate listele, în ordine cronologică.

Părerea mea este că anul viitor vom scăpa de pandemia actuală și că ușor, ușor se vor relaxa condițiile pentru toți călătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.