rguli elvetia

Elveția solicită tuturor călătorilor două teste

Coronavirus COVID Noutăți

Elveția are granițele deschise, nu este ”lockdown” și nu există măsuri privind carantina pentru niciun cetățean din nicio țară în momentul de față. Cu toate acestea, din cauza apariției variantei Omicron, Federația Elvețiană a modificat regulile de intrare pe teritoriul său:

Toate persoanele care doresc să călătorească în Elveția, indiferent de țara din care sosesc sau de mijlocul de transport folosit, trebuie să prezinte la intrare rezultatul negativ al unui test de tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte.

Suplimentar, toate persoanele care sosesc în Elveția trebuie să se testeze, pe cheltuială proprie, într-un interval de patru până la șapte zile după sosire. Cei care stau mai puțin de șase nopți pot scăpa de testul acesta, care nu mai este obligatoriu, dar recomandat în cazul lor.

Nimeni nu stă în carantină până ce sosesc rezultatele, însă toate trebuie raportate, atât cele negative cât și cele pozitive, sunt detalii pe linkul de mai jos, nu formularul de înscriere ci cele despre care am scris că sunt actualizate la zi.

Rezultatul celui de-al doilea test, de tip PCR sau antigen rapid, trebuie trimis autorității sanitare cantonale. Aceste reglementări se aplică și persoanelor vaccinate și recuperate după boală.

Sunt exceptate persoanele cu vârsta de până la 16 ani și lucrătorii transfrontalieri.

De asemenea, toate persoanele care doresc să intre pe teritoriul Confederației Elvețiene trebuie să își înregistreze, înainte de călătorie, datele de contact prin completarea formularului de înregistrare, și să îl prezinte la trecerea frontierei, în format electronic sau pe hârtie. 

Alte informații sunt disponibile aici, fiind actualizate la zi.

Mai există un instrument disponibil, Travelcheck, pe care puteți verifica condițiile de intrare, în funcție de țara din care veniți.

Tranzitul este permis, indiferent de țara de reședință, pentru toate persoanele care intră pe teritoriul Elveției care declară și fac dovada că pot călători direct spre altă țară. Durata tranzitului este de maximum 24 de ore.

Este obligatorie purtarea măștii medicale de către toate persoanele cu vârsta de peste 12 în spațiile închise, fiind exceptate persoanele care pot prezenta un certificat medical care să ateste că nu pot purta mască din motive medicale.

Este obligatorie prezentarea unui Certificat COVID (care atestă vaccinarea, vindecarea sau faptul că au fost testate negativ, împreună cu un act de identitate, de către persoanele peste 16 ani, pentru accesulîn interiorul restaurantelor, în muzee, biblioteci, centre sportive, teatre, cinematografe, evenimente organizate în interior cu mai multe de 50 de persoane și în exterior cu mai mult d e 300 de persoane.

Mai multe detalii pe siteul MAE aici. 

Pentru vaccinare Elveția acceptă diferite vaccinuri (inclusiv pe toate cele aprobate în România). Pentur recuperare se acceptă un test PCR pozitiv, sau un test de anticorpi! Cei car eintră în Elveția pot face un test de anticorpi la un laborator din interiorul țării și poate obține certificatul pe baza acestui test.

Austria acceptă teste făcute și în alte țări, care intră în definiția lor 2 G (adică acces peste tot în iinterior) Bulgaria la fel acordă certificatul verde în interiorul țării și pe bază de test de anticorpi. Cât despre Elveția, aici sunt informațiile despre certificatul pe bază de anticorpi, citez:

Have you had an antibody test in Switzerland?

You can get a COVID certificate for a positive antibody test. This will be sent to you directly from the laboratory either via e-mail or by means of a transfer code to your “COVID certificate” app.

The antibody test is subject to a fee and must be paid for by the person being tested. The test must be carried out by a certified laboratory. Antibody tests performed before 16 November 2021 do not qualify for the issuance of a COVID certificate.  
Please note: The COVID certificate for an antibody test is only valid in Switzerland.  

How long is the COVID certificate valid?

90 days from the date on which the sample was taken.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.