Ryanair Bucuresti Bruxelles 9

Danemarca va cere test tuturor călătorilor, excepție fac cei care au trecut prin boală

Coronavirus COVID Noutăți

Multe state europene schimbă acum restricțiile, în încercarea de a domoli răspândirea variantei Omicron. Danemarca le solicită acum test PCR sau antigen tuturor celor care intră în țară, inclusiv cetățenilor UE vaccinați. Excepție fac cei care s-au recuperat după o infecție anterioară. Cetățenii și rezidenții se pot testa gratuit la intrare în țară, nu trebuie să prezinte test pentru a veni acasă.

Danemarca a ridicat cerința de carantinare pentru cei care vin din Africa de Sud, Lesotho, Eswatini, Mozambic, Zimbabwe, Botswana, Namibia, Angola, Malawi și Zambia.

Toți călătorii care sosesc în Danemarca sunt supuși cerinței rezultatelor negative ale unui test COVID-19 înainte de intrare. Sunt acceptate testele PCR efectuate cu 72 de ore înainte de intrare, iar testele rapide efectuate cu 48 de ore înainte de intrare.

De altfel tot mai multe țări europene au impus testarea pentru toți călătorii, indiferent de statutul de vaccinare: Finlanda, Grecia, Portugalia, Italia etc tuturor, alte țări în funcție de culori, Austria face excepție pentru cei care au doza a treia (sau a doua dacă au avut inițial J&J). 

Sunt supuși noii cerințe și cetățenii UE și cei care au fost vaccinați împotriva COVID-19, în timp ce cei care s-au recuperat anterior de COVID-19 sunt scutiți de noua obligație: minimum 14 zile și maximum 180 de zile înaintea intrării în Danemarca. MAE

De altfel și Australia le permite celor care s-au recuperat după COVID în ultimele șase luni să participe la turneul Australian Open fără carantină dacă au teste negative, pe care le fac toți cei care intră în țară, chiar dacă nu sunt vaccinați. 

„Regulile de intrare sunt înăsprite și mai mult, astfel încât, începând cu 27 decembrie 2021, există o cerință generală ca toți cei care călătoresc în Danemarca să fie testați cu un test PCR (72 de ore înainte de intrare) sau cu un test rapid (48 de ore înainte de intrare). Cerința se aplică și persoanelor vaccinate, dar nu și persoanelor infectate anterior”, explică Ministerul într-un comunicat de presă emis astăzi.

De asemenea, sunt scutiți de obligația de a testa înainte de plecare toți călătorii care sunt rezidenți în Danemarca. Același, totuși, trebuie testat în 24 de ore de la sosirea în țară. Este normal, cetățenii pot intra oricum în țara lor, dar vor face test gratuit, acasă. 

Ambele teste: antigen sau PCR sunt gratuite, scrie la ”dacă nu sunt bolnav și vreau să mă testez” și în alte categorii, că ambele teste sunt gratuite și toți cetățenii se pot programa pentru oricare.

Decizia de a impune noua cerință de testare urmează o recomandare a Insitutului Statens Serum ca o modalitate de a opri răspândirea în continuare a noii variante de virus Omicron.

„Scopul cerințelor de testare este de a preveni noile lanțuri de transmisie prin călători în perioada următoare, unde este de așteptat creșterea infecției cu omicron la nivel global. Când infecția crește la nivel global, crește riscul importului de lanțuri de infecție suplimentare în Danemarca din străinătate”, explică Ministrul.

De asemenea, observă că prin testarea pasagerilor înainte de plecare, riscul de contactare a virusului în interiorul aeronavei este, de asemenea, redus.

Guvernul a abolit, de asemenea, cerința de a testa pentru COVID-19 la sosirea în Danemarca pentru cei care vin de pe Aeroportul Internațional Hamad din Doha (DOH) și Aeroportul Istanbul (IST), ambele decizii va rămâne în vigoare în mod preliminar pentru o perioadă de trei săptămâni.

SchengenVisaInfo.com a raportat că călătorii din Africa de Sud, Lesotho, Eswatini, Mozambic, Zimbabwe, Botswana, Namibia, Angola, Malawi și Zambia nu vor mai fi nevoiți să intre în carantină la sosirea în Danemarca.

Potrivit autorităților daneze, decizia a fost luată în urma unei evaluări că aceste zone reprezintă un risc similar de răspândire a variantei virusului Omicron, așa că nu are sens să mențină interdicția de intrare în vigoare. De asemenea, Țările de Jos și Norvegia au pus capăt interdicției zborurilor din aceste țări, deoarece ambele au înregistrat și un număr mare de cazuri Omicron pe teritoriul lor.

Sursa: Schenghen Info

Carantina în România se reduce de la 14 la 10 zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.