poze krabi thailanda 3

Turiștii vaccinați care au adus varianta Omicron în Noua Zeelandă, Thailanda, Israel

Coronavirus COVID Noutăți

În momentul de față îmi este foarte clar că indiferent de măsuri, varianta Omicron nu va putea fi oprită. Doar domolită răspândirea ei, însă de oprit nu se poate opri. Sper să fie o variantă ușoară și să scăpăm de pandemie, dar de oprit nu poate fi oprită, decât prin izolare totală, dar cine dorește asta după doi ani de pandemie? Mai ales pentru cea mai ușoară variantă de până acum? Și mai ales că izolarea trebuie să fie permanentă, că lumea nu stă pe loc, virusul de plecat nu mai pleacă, doar că poate deveni din ce în ce mai adaptat, astfel încât să nu fie mai grav decât gripele.

Un Dj britanic a stârnit furie în Noua Zeelandă, fiind primul caz de Omicron care a intrat în comunitate. Însă deocamdată se supraveghează situația. Cel mai notabil caz este în Thailanda, unde un cuplu de belgieni a dus la anularea programului ”Test & Go”, la închideri de școli și la o situație de alertă în cele 11 regiuni unde a ajuns Omicron-ul adus de ei.  Așa că să le luăm pe rând:

Thailanda: un cuplu de belgieni vaccinați și testați au adus anularea programului ”Test&Go” prin care călătorii vaccinați erau scutiți de carantină și la anularea Sandbox în majoritatea locațiilor

Programul anulat ”Test&Go” din Thailanda presupunea că cetățenii multor țări (printre care și România) vaccinați puteau vizita Thailanda fără restricții, dacă aveau un test negativ înainte de a pleca spre Thailanda și încă unul negativ la aterizare. Pe lângă programul ”Test&Go” era un alt program ”Sandbox” – carantină dar în locații mari, de exemplu toată insula Phuket tot pentru persoane vaccinate și dublu testate. Se extinsese programul ”Sandbox” în multe locații din Thailanda. Fusese introdus pe data de 1 iulie pentru Phuket și extins către alte insule în principal. Din data de 22 decembrie a.c. programul Sandbox a fost anulat peste tot, cu excepția insulei Phuket – TAT news, vedeți condițiile actuale.

Test &Go: de la 1 noiembrie 2021, suspendat în decembrie 2021. Primul caz de Omicron din Thailanda – nu transmisie comunitară ci primul caz depistat: un cetățean american care stătuse un an în Spania. Venise prin programul Test`Go: era vaccinat, a făcut un test – cu rezultat negativ – înainte de plecarea spre Thailanda, însă la sosire (a zburat sigur cu escală) testul a ieșit pozitiv. A fost spitalizat, neavând în schimb simptome grave și contactele testate, s-a oprit răspândirea.

Însă surpriza a venit de la doi cetățeni belgieni care au ajuns în Thailanda pe data de 12 decembrie prin schema Test&Go. Aceștia aveau efectuată schema completă de vaccinare, test negativ înainte de plecare spre Thailanda și negativ la sosire. Însă după trei zile zile petrecute plimbându-se prin Thailanda fără restricții au prezentat simptome, au fost testați pozitiv și de aici a pornit totul. A scris și Digi24 despre acest caz.

După primele 22 de cazuri depistate printre contactele acestor călători a fost anulată schema Test&Go. Însă lucrurile au escaladat mai departe. De la Kalasin s-a ajuns în alte 11 provincii pentru că vizitatorii au mers în multe locuri după ce au avut testul inițial negativ și de colo colo s-a răspândit. Autoritățile au spus că ”acesta a fost un caz special pentru că acel cuplu s-a plimbat și a răspândit spre sute de persoane”, 264 depistate în primele zile, este notat în multe articole precum acesta, dar sunt foarte multe pe net legate de cazul Kalasin. Și continuă răspândirea, toate școlile din Kalasin au fost deja închise! 

Și programul Sandbox (excepție Phuket) și Test & Go au fost anulate pornind de la cazul celor doi oameni vaccinați și testați veniți din Belgia. Să sperăm că se vor relua cât mai repede!

Evident, dacă se va descoperi că nu sunt cazuri grave și că nu prezintă pericol pentru sănătate, ca restricțiile să fie ridicate rapid. Pentru că despre asta este vorba. Însă de la un singur cuplu, sute de mii de oameni care aplicaseră pentru schema Test&Go și-au văzut planurile date peste cap că s-a întrerupt programul.Alții la fel cu Sandbox în afară de Phuket. Însă poate o să se reia programul, dar mulți au avut de suferit din cauza acestei situații.

DJ-ul britanic Dimension a stârnit furie în Noua Zeelandă pentru că a ieșit în cluburi infectat, testul pozitiv venind a doua zi

În momentul de față, numai cetățenii străini complet vaccinați pot intra în Noua Zeelandă, cu anumite reguli destul de dure: test înainte de a ajunge în țară, test la sosire, carantină de șapte zile într-o unitate desemnată, izolare trei zile și alte teste. De anul viitor sunt plănuite relaxări pentru cei care sunt vaccinați și vin din anumite țări, dar să vedem ce se mai întâmplă.

DJ Dimension (Robert Etheridge) care a ajuns în Noua Zeelandă pentru un festival a făcut carantina instituționalizată de șapte zile, a prezentat între timp trei teste negative însă testul din ziua a noua a ieșit pozitiv. Practiv după carantina de șapte zile mai trebuia să stea încă trei în izolare, ceea ce nu a făcut.

În ziua a noua (în care trebuia să fie izolat) s-a dus la un club de noapte în Auckland unde a petrecut până dimineață de ”Boxing Day” și a mai fost în câteva locuri înainte ca testul cu numărul patru să iasă pozitiv. El mai postase și poze din alte locuri de pe insulă, ceea ce i-a făcut pe mulți să se întrebe pe unde a mai fost în zilele în care trebuia să stea izolat.

Dimension s-a declarat devastat de ce s-a întâmplat și a afirmat că nu a făcut lucrurile cu rea intenție, pentru că nu știa că trebuie să stea în izolare încă trei zile. Clar că nu a crezut niciun  moment că va fi depistat pozitiv, de aceea și pusese imagini și filmări (acum șterse) pe contul său de Instagram.

Robert Etheridge este prima persoană infectată cu varianta Omicron care a pătruns în comunitate. Au mai fost cazuri dar depistate în carantina instituționalizată și gestionate, nu au ajuns în comunitate. Nu va mai participa la festivalul Rhythm and Alps unde era vedeta principală. Nici un alt DJ britanic, contact al lui se pare.

Ministerul Sănătății a spus că cei care au fost la Impala Bar între orele 23:00 – 3:00, sunt contacte strânse și trebuie să se izoleze timp de șapte până la 10 zile. Ce bucurie pe ei, care abia scăpaseră de carantină de patru luni

Totodată, toți cei care s-au aflat în locurile pe unde a umblat DJ Dimension sunt contacte ocazionale și trebuie să se testeze dacă bănuiesc că au virusul.

Inutil să spun că mulți neo zeelandezi sunt furioși, îl acuză de câte în lună și în stele, ei abia ieșiseră dintr-o carantină strictă de patru luni de zile. Unii i-au scris pe Instagram că a devenit cea mai detestată persoană din Noua Zeelandă. Sper spre binele tuturor sper să fi fost fals pozitiv și să nu se fi infectat nimeni, să nu fi fost contagios măcar, ceea ce este foarte posibil, dar vom vedea. Clar este că nici vaccinat, nici testat nici carantinat nu scapi de planuri date  peste cap, de angajamente anulate, afaceri pierdute și probleme. Sper să scăpăm de pandemie cât mai repede.Chiar îmi pare rău și de omul acesta și de neo zeelandezi, de teama prin care trec acum să nu fie iar închiși în case.

Sursa

Israel: primele transmiteri din țară, via Marea Britanie

Primul caz de Omicron din Israel a fost cel al medicului cardiolog Elad Maor care deși era triplu vaccinat cu Pfizer a contactat Omicron și a dat virusul și unui alt coleg cardiolog și el triplu vaccinat cu Pfizer.

Doctorul Elad Maor, de la reputatul institut Sheba Center participase la o conferință cu 1200 de persoane în Londra. S-a testat înainte de plecare înapoi spre casă, s-a testat la întoarcere acasă – regulile impuse de Israel pentru absolut toți călătorii. Însă tot a reușit să dea Omicronul unui alt coleg cardiolog tot de la aceșași institut. Savantul a fost însă foarte transparent: a dat multe interviuri inclusiv unor publicații din străinătate, precum The Guardian, încercând să înțeleagă cum de a reușit să contacteze și să transmită virusul, având în vedere că și el și colegul aveau trei doze de Pfizer. Am inclus un link, dar sunt multe articole despre cazul acestui savant, le puteți găsi ușor pe internet.

Cazul acesta a dus la mai multe cercetări în Israel, iar alături de altele au dus ca acum  să se relaxeze multe măsuri pentru cetățeni, scoțând aproape toate țările de pe lista roșie. Au fost multe cazuri de turiști (de business ca domnul doctor) sau de ”leisure” care deși erau vaccinați și dublu testați au răspândit în comunități Omicronul. Nu le mai includ pe toate, pentru că cel mai relevant este faptul că nici măcar trei doze și teste nu te scapă de Omicron, la fel ca la alții. Pot să le domolească, dar de oprit nu.

Unul dintre ultimele studii din Israel relevă că:

Valul Omicron nu se va termina până ce masele nu se vor infecta. 

Țările care au avut protocoale stricte vor continua să manifeste prudență. Țările care au avut măsuri le vor tot schimba, trendul acum în Europa este să se ceară test negativ tuturor, indiferent de statutul de vaccinare, dar fără carantină pentru cei depistați negativ. Alte state au fost relaxate de la început, sunt relaxate și acum și nici nu au probleme cu nicio variantă și nici nu au schimbat regulile de intrare pe teritoriul lor. Important însă este că nu au creștere a numărului de decese față de anii precedenți. Chiar deloc.

Coreea de Sud: primul caz de transmitere: cuplu vaccinat complet venit din Nigeria

Primul caz Vietnam a venit din Marea Britanie. În general peste tot primele cazuri au venit din state africane unde a circulat inițial Omicron, ulterior din alte state europene (mulți din Marea Britanie). Se pare că Marea Britanie este un ”hub” de variante și asta pentru că cetățenii lor călătoresc foarte mult, peste tot! Nu este zi să nu citesc că un britanic nu a pățit ceva pe te miri unde. ba o tânără de 18 ani care terminase colegiul a avut piciorul smuls de un crocodil în Zambia luna aceasta, ba altă turistă săptămâna aceasta a căzut în Thailanda făcând selfie de la un blacon, de la șase metri și este paralizată, ba una ba alta. Nu există zi să nu văd ceva pe undeva despre un turist britanic care a făcut ceva. Circulă mult, sunt una dintre cele mai mari piețe de ”outgoing” din lume!

Nu este de mirare că tocmai cineva din Marea Britanie (sau care a fost în Marea Britanie) a adus virusul în Noua Zeelandă, dar și în Vietnam, Israel și în multe alte state. Circulă mult, numai dacă ne uităm pe FlyRadar câte zboruri sunt de la ei! Plus că sunt inventivi!

Când Marea Britanie a introdus carantina pentru Brazilia, au zburat în Portugalia și după acasă. Când au extins la Portugalia, au zburat în Portugalia, de acolo au luat trenul în Spania și de acolo în țară, sau în Franța și de acolo în țară. Când au fost anunțați în Elveția că vor sta în hotel în carantină, câteva sute au fugit în toiul nopții din camere și până s-au prins acolo că le dispăruseră turiștii ei erau deja prin Franța, răspândiți, li s-a pierdut urma.

Au încălcat carantina peste tot, din multe țări și maxim au fost pedepsiți cu amenzi. Maxim, dar în general i-au lăsat în pace, peste 99% nu au pățit nimic, au scăpat gata. Nici nu îi controlează cu carantina, doar dacă ies pozitivi la testele pe care trebuie să le facă îi iau un pic la întrebări.

Asta este, trebuie să ne adaptăm cu ce avem fiecare. Nu sunt ai noștri mai răi, nici mai buni decât alții. Suntem cu toții la fel, încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Sper ca noul an să ne scape de pandemie și sper ca Omicron să fie atât de blând pe cât dă semne și să fie acel ”vaccin natural” blând (fără pneumonii și cheaguri și altele), care să ne scape de variantele periculoase, cum au relevat studiile preliminare din Africa de Sud! Sper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.