Poiana Brasov Iarna schi snowboard transport 8

Carantina se va reduce la 10 zile de la 14

Coronavirus COVID Noutăți

Alexandru Rafila a declarat într-o conferință de presă că se va reduce carantina de la 14 la 10 zile, pentru a ne alinia la măsurile din alte țări europene. Însă majoritatea țărilor europene nu impun carantină cetățenilor lor care vin din alte state europene, dacă au test negativ. Multe țări europene nu impun carantina nici măcar pentru cei veniți din zone roșii, dacă prezintă test și dacă este vorba despre cetățeni din state care fac parte din Uniunea Europeană.

De curând, diferite țări au început să anunțe relaxări ale măsurilor legate de pandemie. Statele Unite au anunțat că au redus carantina la 5 zile, de la 10 cum era înainte, Marea Britanie ia în considerare același lucru, să reducă carantina mai mult de la 7 zile cât este în prezent. Nici alte state europene nu au măsuri atât de stricte privind carantina precum erau la noi.

În câteva zile se vor anunța noi măsuri legate de restricții, Domnul Ministru Alexandru Rafila anunțând că se va reduce carantina de la 14 la 10 zile, conform Mediafax. Încă nu avem proiectul de lege, sau Hotărâre, va mai dura câteva zile.

În prezent sunt diferite cazuri în care se solicită carantinarea unor persoane, chiar pentru state aflate pe listele verzi, dacă nu fac parte din UE. Au fost introduse măsuri mai dure pentru a stopa varianta Omicron, care precum vedem peste tot, nu prea poate fi oprită. Nici cu teste, nici cu nimic, decât dacă se blochează efectiv tot, ceea ce nu dorește nimeni.

Ce fac în schimb multe state este că solicită test tuturor, indiferent de statutul de vaccinare. Suedia a anunțat și ea această măsură de curând, dar acceptă teste antigen. Însă alții au mers mai departe: cer teste și pentru acces la Mall, tuturor, Germania și Portugalia au introdus cerința unui test pentru acces în diferite locații, indiferent de statutul de vaccinare. Este clar ca în cazul Omicron nu mai merg metodele dinainte, este purtat și transmis de toți.

Din fericire ce au constatat peste tot este că este o variantă mai blândă, iar multe state chiar pregătesc relaxări. Israelul chiar a anunțat că scoate aproape toate statele de pe lista roșie, că nu pot opri Omicronul, pot doar să protejeze cât pot mai bine populația vulnerabilă.

Cred că sunt necesare relaxări pentru toți cei care nu au test pozitiv. Ce au mai făcut alții:

SUA: carantină redusă la 5 zile pentru cazurile asimptomatice – deci pentru cei depistați pozitiv, dar care nu au simptome și nu au nevoie de spitalizare, nu pentru cei care sunt depistați negativ la intrarea în țară (cine are dreptul să intre desigur).

În Marea Britanie la fel: cei care fac teste rapide în zilele șase și șapte ale izolării și au rezultat negativ pot ieși din izolare, chiar dacă au avut un test pozitiv! Se discută să se reducă la cinci zile.

Franța: nu le cere cetățenilor UE verzi să intre în carantină dacă prezintă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test negativ. Se solicită o carantină (de fapt auto-izolare) de 7 zile pentru călătorii din Marea Britanie. Izolarea se solicită și altor călători din anumite țări non UE.

În general situația este similară pentru toate statele europene: Dacă se sosește din state verzi sau portocalii nu se solicită izolare.

De exemplu, Belgia: dacă se intră dintr-un stat european aflat pe lista verde sau portocalie, nu este necesară izolarea. Însă cei care vin dintr-o zonă roșie europeană, trebuie să prezinte un test PCR înainte de a intra în Belgia și să îl repete în ziua a 7-a. Fără carantină! Sursa MAE

În general nu izolează nimeni cetățenii proprii care intră în țară, dacă sunt testați negativ. Majoritatea celorlalte țări europene nu izolează nici alți cetățeni UE. Nicidecum 14 zile sau chiar 10 pentru cetățeni care prezintă deja un test negativ.

Aș dori să văd și la noi o astfel de măsură, să se poată evita carantina dacă se prezintă un test înainte de a ajunge în țară și unul (de preferat antigen) la câteva zile după sosire, 5 sau 7 zile. Înțeleg prudența autorităților, însă Omicronul nu se lasă oprit de nimic și carantina oamenilor sănătoși este absolut inutilă pentru tot, societate, moral al oamenilor, tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.