Îmi place mult de tot stațiunea Sunny Beach! Este cea mai mare stațiune de pe litoralul bulgăresc, foarte cosmopolită și are un aer vesel, optimist. Pe lângă plajă, poți face o mulțime de activități și vizita multe locuri frumoase la o aruncătură de băț. Una peste alta este un loc unde nu o să te plictisești, dar unde ai și locuri unde te poți relaxa, plaje izolate și locuri cu multă liniște și frumusețe.
Impresii Sunny Beach
Ce îmi place mult de tot la Sunny Beach: că ai o multitudine de activități pe care le poți face, de toate felurile, de la SPA la Karting, parc de distracție, zboruri cu avioane ușoare, scufundări, Aqua Parcuri, plimbări în natură, absolut orice ține de divertisment de vacanță estivală.
Totodată, te poți duce singur, în cuplu, sau alături de câțiva prieteni și poți avea tot felul de activități și distracții care în unele locuri nu sunt disponibile decât pentru grupuri. În Sunny Beach nu trebuie să închiriezi o barcă cu totul pentru a lua parte la o croazieră cu DJ și petrecere, sau la tot felul de alte activități. În plus, în aceste activități îți faci ușor prieteni.
Mai mult, chiar dacă nu ai un buget uriaș, te vei bucura de vacanța aici: sunt multe plaje libere, gratuite, poți face drumeții, sunt multe gherete, supermarketuri. Ai vechiul oraș Nessebar la doar câțiva pași practic, poți merge și pe jos la o adică, să vezi toată coasta, dar există și transport public foarte ieftin și sunt multe autobuze.
În Sunny Beach te vei simți stingherit dacă ai un buget mai mic, este de asemenea fel acest loc că nimeni nu se simte lăsat pe dinafară. Și nimeni nu se uită ce face altul, sau să stea să judece. Sunt multe magazine non stop care au băuturi și gustări la orice oră, sunt și tot felul de gherete cu diferite gustări.
Unde se află Sunny Beach?
În Bulgaria, regiunea Burgas, în partea de sud a litoralului bulgăresc. Distanța din România: Giurgiu – Sunny Beach – 273 kilometri, aproximativ patru ore, iar de la Vama Veche sunt 203 kilometri, aproximativ trei ore și jumătate. Am parcurs drumul și noaptea, am ajuns foarte bine!
Stațiunea este foarte aproape, la câțiva kilometri de Obzor la nord și de Nessebar, Pomorie, Burgas, Sozopol (doar 30 de kilometri, cea mai îndepărtată destinație dintre cele menționate).
1. Plaja din Sunny Beach: de vis!
Iubesc plaja, deși sunt de la mare și toată vara merg zilnic măcar să fac o baie în mare, să mă plimb pe malul mării, să fiu lângă mare. Plaja din Sunny Beach este minunată! Kilometri întregi de nisip fin de tot, intrare destul de lină în mare, iar când sunt valuri… este un vis!
Am prins o dată într-o zi de august o ploaie destul de serioasă aici, ceea ce este foarte rar! Plouă foarte puțin în această regiune, inclusiv în luna septembrie.
Am ales așadar să fac baie în mare, alături de mulți alții – marea era plină de oameni veseli, erau valuri, era cald, stropii de ploaie erau calzi, de vis. După ploaie – că nu a durat mult – am admirat un curcubeu magnific. Este una dintre cele mai plăcute amintiri pe care le am la Marea Neagră, a fost un sentiment deosebit de plăcut să fiu acolo, în deplină conexiune cu natura și cu atâția alți oameni care se bucurau de moment. Și am rămas cu un sentiment plăcut legat de această plajă.
Plaja din Sunny Beach în parte amenajată, dar are și multe porțiuni de plajă publică. Alternează secțiunile, deoarece porțiunile publice sunt culoar complet până la mare
Unele hoteluri oferă și șezlonguri, dar sunt și multe locuri unde se pot închiria. Anul acesta statul nu mai subvenționează prețul șezlongurilor, costă în jur de 10 leva. Eu prefer plajele publice, îmi place să stau direct pe nisip și oricum, nu stau o zi întreagă la mare, fac o baie, stau puțin, mai fac o baie, mă mai învârt, mă plimb pe malul mării. Și îmi place să stau direct pe nisip, este și cel mai sănătos.
Plajele au Blu Flag și poți face tot felul de activități: scufundări, ski jet, orice legat de sporturi pe apă aproape! Sunt multe magazine, gherete, terase, restaurante, de toate. Pe scurt, ai la îndemână orice legat de activități pe plajă.
2. Poți vizita plaja Irakli – o plajă mai sălbatică, pentru cei mai aventuroși
La mijlocul distanței dintre Sunny Beach și Obzor se află frumoasa plajă Irakli. Din Sunny Beach este la 15 kilometri spre nord, după capul Emine.
Este un loc sălbatic, cu faleză înaltă și plajă rustică, minunată. Puteți merge și la plaja din satul Emona, dar și face o drumeție la capul Emine, este de vis!
Puteți merge la plajă și în vechiul oraș Nessebar, este drăguță, aproape, dar nu aș pleca de la Sunny Beach să fac plajă în Nessebar, nu este chiar atât de spectaculoasă plaja.
3. Relaxare ideală: hammam turcesc la Erma SPA
În mijlocul stațiunii este un SPA foarte apreciat: Erma. Mulți vizitatori spun că este cel mai bun hammam turcesc în care au fost, sau că au fost foarte surprinși de cât de bine s-au simțit. Nu l-am vizitat, dar m-am gândit să îl menționez, informația este importantă până la urmă, vă puteți interesa. Pe Tripadvisor are notă maximă!
4. Poți face o mulțime de croaziere din Sunny Beach
Puteți face câteva excursii foarte frumoase pe mare, dacă sunteți în Sunny Beach. Amintesc câteva:
Jumătate de zi, excursie VIP cu un catamaran – aceasta costă în jur de 300 de lei de persoană – 60 dolari, au transferuri incluse, băutură de bun venit, băuturi (bere, vin, răcoritoare, apă), prânz delicios și îndestulător, gustări, oprire pentru snorkeling cu echipament inclus. Nu știu dacă trebuie să vă aduceți un prosop, dar eu aș lua pentru orice eventualitate.
Croazieră la apus – cu un catamaran, șampanie și cină. Excursia costă 200 de lei de persoană și este inclus transferul din câteva puncte din stațiune, băuturi (bere, vin, răcoritoare, apă˝, o sticlă de șampanie pentru două persoane (la apus) și o cină cu brânzeturi, mezeluri, turtițe, fructe. Plus o croazieră în jurul vechiului oraș Nessebar și oprire pentru cină într-un loc frumos, de unde se poate admira apusul.
Mai sunt și alte croaziere, le puteți rezerva online și dacă găsiți altele la fața locului, acestea se pot anula gratuit și primi toți banii înapoi, dacă anulați cu 24 de ore în avans. În general trebuie rezervate dinainte, pentru a salva din timpul de relaxare la destinație – cine vrea să piardă jumătate de zi să caute excursii? – dar și pentru a avea loc, în sezon. Cine găsește ceva mai bun, sau se răzgândește, trebuie să aibă în vedere să le anuleze în timp util pentru a primi toți banii înapoi – condițiile de anulare se pot schimba, trebuie să verificați atunci când faceți rezervarea.
5. Vizitezi vechiul oraș Nessebar
Sunt multe autobuze publice spre Vechiul Oraș Nessebar, se ajunge foarte repede. Nu recomand să luați mașina, chiar dacă ați venit cu ea, se găsește greu parcare și mai mare daraua. Puteți lua și un taxi.
Orașul vechi Nessebar cred că nu mai are nevoie de prea mare introducere: este minunat, plin de magazine, restaurante, terase cu vedere spre mare, clădiri vechi, străzi pietruite – o minune. Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1983.
Puteți merge după-amiaza sau chiar seara, este parcă mai frumos spre seară și în câteva ore puteți să îl vizitați pe tot. Sau puteți să mergeți chiar de mai multe ori, pentru atmosfera deosebită. Dacă stați un sejur întreg în Sunny beach, neapărat vizitați orașul vechi Nessebar și după apus!
6. Sunt nenumărate posibilități de distracție în Sunny Beach
Divertisment
Action Aqua Parc
În Sunny Beach sunt câteva Aqua Parcuri frumoase, ideale pentru o zi cu adrenalină! În ultima vizită de la Sunny Beach am mers la Action Aqua Park, care are tobogane pentru toate vârstele. Și șezlonguri, piscine, un Aqua Parc clasic, cu de toate: vestiare, dușuri, toalete, baruri, zone ”Food Court”.
Pirates of the Caribbean Aqua Park – un Aqua Parc numai pentru copiii, dar și la Action au o secțiune destul de mare pentru pitici mai mari sau mai mici.
În Nessebar este și cel mai mare Aqua Park din Balcani, pe care l-am vizitat acum doi ani și între timp s-au mai deschis câteva zone. Mi-au plăcut toboganele Kamikaze de aici, sunt foarte spectaculoase.
Action Parc Sunny Beach este destul de mare, are transfer gratuit către hoteluri. Pe siteul lor de internet aveți și oferte speciale.
Parcul de distracții de pe malul mării: Luna Park sau Sunny Beach Amusement Park
Rollercoaster, diferite tiribombe, divertisment cu adrenalină pentru turiști de toate vârstele. Și pentru localnici, bineînțeles, pentru toată lumea care dorește să mai spargă rutina de vacanță.
Ce este minunat la acest parc: este în centrul stațiunii, iar seara atmosfera este foarte animată, este luminat frumos și are o atmosferă efervescentă. Nu există taxă de intrare, se plătesc numai intrările la atracții (între 4-10 leva) așa că puteți să mergeți doar să vă plimbați și să vă bucurați de atmosferă.
Sunt nenumărate gherete cu vată de zahăr, tot felul de gustări delicioase și cam orice te-ai aștepta de la un clasic bâlci. Nu în sensul rău al cuvântului, în ultimul timp are un sens peiorativ, dar la bază era vorba despre distracție.
KARTING
Pasionații de adrenalină și de formula 1 pot merge la karting, în partea de vest a stațiunii Sunny Beach, nu departe de centrul stațiunii. Pista are 440 de metri lungime, 7 metri lățime, multe viraje rapide. Pista a fost folosită inițial numai de sportivii din Bulgaria, dar acum a devenit o atracție turistică. Este luminată și noaptea, are un asfalt cu mare aderență, mașini noi care pot prinde o viteză de 80 km/oră.
Prețuri: 60 de leva pentru 15 minute, deocamdată websiteul lor este în lucru pentru mentenanță, trebuie să faceți rezervare telefonică. Din câte știu acceptă numai numerar, nu și carduri, trebuie să întrebați înainte.
Au și paintball și alte atracții disponibile, inclusiv zbor cu aparate ușoare.
Mai multe detalii găsiți pe pagina lor de Facebook.
7. Viața de noapte și distracție în Sunny Beach
Sunny Beach este stațiunea distracției! Sunt multe cluburi, discoteci, dacă vă place să vă prindă răsăritul dansând, acesta este locul vostru! Ce îmi place la Sunny beach este că sunt multe hoteluri și pensiuni liniștite, nu se aude peste tot muzică tare, poți săî te și relaxezi, dar dacă vrei distracție, ai unde să mergi.
Multe hoteluri au program de divertisment, mai ales cele cu sistem All Inclusive.
Puteți lua chiar un tur al barurilor, Bar Crawl – cu doar 13 euro veți merge alături de mulți alți petrecăreți în cinci baruri. alături de un ghid Ce este inclus: un tricou, să țineți minte distracția, o băutură de bun venit și 5 shot-uri, câte unul în fiecare bar vizitat. Plus oferte peste tot.
Petrecere pe vas – o croazieră cu DJ – jumptate de zi de petrecere pe mare cu burgheri, băuturi răcoritoare, bere și Sangria. Se pot cumpăra și alte băuturi, se oprește și pentru baie în mare. Costă 40 de euro, distracție garantată! Este o petrecere de zi, însă în Sunny beach sunt oameni care petrec indiferent de oră!
Seară bulgărească – pentru familii în special și pentru grupuri
Unde? La câțiva kilometri de Sunny Beach, distanță egală aproape și din Pomorie. Locul se numește Planinska Kashta – așa este și pe google maps. Ce avem aici? Pentru un preț de 50 de leva (25 euro), primim o cină tradițională – meniu complet și prestabilit, vin alb și roșu (pe săturate), rachiu pe săturate și spectacol cu muzică și dansuri populare bulgărești.
În plus, locul este ca un muzeu al satului, cu multe locuri de relaxare, flori, pârâuri, gherete care vând diverse obiecte de artizanat și preparate gustoase, este o nebunie adică. Sunt și locuri de joacă, clovni, copii sunt absolut încântați! Și adulții de altfel.
O dată pe săptămână au și dansurile tradiționale Nestinari, deasupra focului, un ritual din moși strămoși. Anestenaria se numește ritualul și este practicat în unele sate din nordul Greciei și în câteva sate din sudul Bulgariei. Rezervările se fac la hoteluri sau la agenția cu care ați venit, sunt transferuri cu autocarul, nu am văzut mașini mici acolo, din câte știu nu se prea poate merge individual, însă multe hoteluri fac rezervări!
Dansuri tradiționale
Se spune că nu trebuie să treci peste foc dacă nu ai o icoană, una, alta. Depinde de cine și cum și unde face ritualul. În timpul cât a fost ritualul erau toate luminile stinse, să se vadă jarul roșiatic, iar după imediat au aprins luminile și parcă era domolit jăratecul. Am trecut și eu de două ori de curiozitate și nu am simțit absolut nicio energie negativă, nici pozitivă și eu simt energiile locurilor, unde sunt puternice într-o direcție sau alta. Nu am simțit nimic deosebit acolo. Poate că cine a executat ritualul nu era chiar călugăriță, ci o artistă – probabil că aceasta este de fapt situația, părerea mea, dar poate mă înșel. Nu am simțit că asist la ceva magic, ci doar că este un spectacol frumos, ceea ce nu este deloc puțin lucru!
Așa că nu recomand neapărat, mie sigur nu mi-a făcut rău și nici nu am simțit că mă arde prea tare. Doamna care executa ritualul avea grijă unde pășea, cam pe locurile unde nu era jar aprins :))). Așa sunt eu, stric surprizele oamenilor, dar să știți că m-am simțit foarte bine acolo, cu totul! Așa că recomand experiența, cu totul o să vă placă, oamenii sunt drăguți, este frumos. Și mâncarea este bună, vinul, spectacolul frumos, cum spuneam spații mari de alergat și de explorat, este frumos.
8. Hoteluri, vile, apartamente – cazări pentru toate gusturile
În Sunny Beach ai de unde alege! De la hoteluri modeste (dar curate) cu micul dejun inclus sau nu, până la resorturi de patru sau de cinci stele, cu sistem AI și facilități diverse. Fiecare poate găsi ceva pe gustul său.
Am stat atât în hoteluri de trei stele unde am avut micul dejun și parcarea inclusă (foarte important) cât și la un hotel de patru stele cu sistem AI. Am fost mulțumită de fiecare alegere, deoarece ceea ce am în vedere atunci când evaluez un hotel este raportul calitate/preț pe care îl oferă.
Hotel L&B: 3 ***
Hotelul L&B are trei stele, piscină, parcare. Ultima oară am luat cameră triplă și a costat 120 euro pentru două nopți la începutul lunii august (uneori când munceam în corporație mergeam doar în weekend în Sunny Beach, din București – unii evadau la Vama Veche, eu de multe ori spre Bulgaria) cu micul dejun inclus. M-am uitat pe rezervare, dacă doream puteam să luăm prânzul sau cina sau ambele cu 7 euro/persoană, acum văd că au și oferte cu cina inclusă.
Totodată, văd că acum parcarea se plătește, era inclusă când am fost eu. Hotelul nu este aproape de plajă, însă este foarte curat, oamenii sunt plăcuți – este o afacere de familie, are și piscină și văd că are o notă de 8,6 acum. Raport calitate/preț excelent!
Hotel Best Western Plus 4****
Vara aceasta am stat la Best Western Plus, cu sistem All Inclusive. Se poate lua și doar cu mic dejun, sau doar mic dejun și cină (240 euro două nopți august pentru două persoane). Puteți face rezervare direct pe siteul lor.
Mi-a plăcut mult de tot atmosfera de la acest hotel. Este situat în zona centrală a stațiunii, la câteva minute de mers de plajă, aproape de stația de autobuz, de magazine, unele non-stop și totul a fost excelent. M-am dat și pe tobogane. Au un sistem AI bun, mâncarea este bună – au destulă diversitate, legume, fructe, brânză foarte foarte bună, foarte bună!
Este un hotel curat, cu personal foarte amabil, se oferă prosoape pentru piscină, au mai multe baruri, zone de relaxare, este un hotel plăcut. Nu este uriaș, dar este confortabil și cum am spus, m-am simțit foarte bine aici. Are nota 8,6. Parcarea se plătește separat – se pare că vara aceasta foarte foarte multe hoteluri solicită plata pentru parcări.
Există și alternativa să mergem cu un autocar de transfer! Dacă aș merge să stau la AI sau într-o singură stațiune, aș face un calcul serios să văd care alternativă este mai eficientă și din punct de vedere al prețului și al efortului.
Notă:
Am mers de mai multe ori în partea de sud a litoralului bulgăresc pe cont propriu, organizând singură călătoria. De data aceast am ajuns la invitația primăriei din Burgas (prin Desi de la Palm Beach) și a fost un tur de forță. Dacă de obicei mă rezumam la câteva atracții dar mai mult partea de distracție și plajă, acum am vizitat mai multe obiective turistice. În patru nopți am ajuns într-o mulțime de locuri din toată regiunea!
De exemplu, eu pe cont propriu (și fără familia extinsă) nu aș merge să văd dansurile pe foc, dar este o activitate foarte îndrăgită de familiile cu copii. Singură aș mai fi mers într-un bar crawl, sau aș fi stat pe plajă cu o băutură de la supermarketuri sau la o terasă la plajă cu cocktailuri și muzică, până pe la ora 21. Este foarte plăcut pe malul mării între orele 19-21, este o atmosferă magică și alternez terasele cu statul pe malul mării, să mă bucur de sunetul magic al valurilor, lucru pe care îl fac mereu și acasă.
Am mers acum alături de Ana (AnapediaTravel), Oana (Visător prin lume), Eddie (TukTuk), Cezar (Imperator Travel), Aura (Auracalatoreste).
Transportul a fost asigurat de firma Teddy Kam, una dintre cele mai mari agenții de turism din Bulgaria.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.