Aeroport Rodos

Formular digital intrare în România: cum îl completăm pentru a evita o amendă

Noutăți

Acum sper să nu cobesc, dar după toate probabilitățile nu mă voi trezi cu o amendă ”cado”.  Formularul digital pentru intrarea în România, sau plf*-ul meu era încărcat în sistem atunci când am trecut de control documente în țară și apare acum cu bleu textul: ”verificat la trecerea frontierei”.

*PLF – passenger locator form, formular pentru localizarea pasagerului. În România formularul poartă numele de ”Formular digital pentru intrarea în România” dar pe scurt i se mai spune și Plf, la fel ca în toate celelalte țări europene și nu numai.

Câteva ponturi despre cum să facem tot ce ține de noi pentru a evita să avem neplăceri:

Am intrat in tara pe 16 ianuarie, am completat înainte (nu cu 24 de ore ci cu 10-12 înainte de zbor), m-am logat din nou la sistemul plf după ce am ajuns în țară și formularul apare: verificat la trecerea frontierei.

ideal formularul trebuie completat cu maxim 24 de ore înainte de zborul spre România. Nu cu mult timp înainte (deși unii au completat înainte și nua ua vut probleme), însă categoric nu după. Pentru a minimiza posibiliattea de a lua amendă.

Pași urmați:

1. Am completat înainte de îmbarcare spre casă și am pus CNP-ul, nu am pus numărul cărții de identitate sau al pașaportului. Cred că ajută ca formularul să se înregistreze în sistem. Nu bag mâna în foc, dar cei care au avut probleme se pare că au completat numărul de pașaport, deși unii probabil că au avut probleme și cu numărul CI. Dar oricum, sistemele cred ca înregistrează cel mai ușor datele după CNP.

Puneți și locul din avion, se poate să luați amendă și din cauză că nu ați trecut locul din avion, am detaliat mai jos, îl avem mai din timp dacă facem check in-ul online.

 2. După ce am completat plf-ul am salvat documentul, apare în dreapta sus ”descarcă” și l-am trimis de pe un mail pe altul, să am la nevoie dovada că înainte de a ajunge în țară l-am completat, că documentul exista.

Totodată, am făcut ”print screen” după formular odată completat – cu câmpurile completate.

3. Când am ajuns la control documente la intrarea în țară, am întrebat ofițerul de frontieră dacă apare PLF-ul meu și dânsul mi-a confirmat că da, că s-a încărcat în sistem.

4. În termen de 24 de ore (dar nu imediat) după ce am ajuns în țară m-am înregistrat din nou în sistem și am verificat starea documentului meu. Apărea ”verificat la trecerea frontierei”, data la care am intrat în țară și data completării formularului. De reținut: pentru a vedea actualizarea trebuie să intri din nou în sistem aici, adică să introduci mailul și să accesezi linkul primit pe mail. Altfel nu apărea actualizarea cu ”verificat” dacă mă uitam în fereastra pe care o ținusem deschisă. Cred că se face ”reactualizare” odată ce intri din nou cu link trimis de sistem.

Oricum trebuie să verificați dacă apare ”verificat la trecerea frontierei” dacă nu este ceva corect mai completați o dată în acel termen de 24 de ore de la aterizare, dar așa măcar știți stadiul în care se află documentul. Și eventual dacă tot persistă eroarea sunați la Dsp, încercați să rezolvați.

Altele:

Nu este câmp de completat ora/data sosirii însă pare în plf după ce se trece de punctul de frontieră, dacă plf-ul a fost încărcat în sistem în momentul în care treceți frontiera. Probabil că cei care completează plf-ul DUPĂ ce ajung în țară pot completa și câmpul cu ora/data sosirii, în rest înainte apar numai câmpurile legate de plecare.

Sper să se găsească o rezolvare pentru toți cei care au primit amenzi. Însă trebuie să reținem că nu ofițerii de frontieră și nici oamenii de la Dsp cu care intrăm în contact nu au făcut sistemul și pe cât posibil trebuie să evităm să ne descărcăm nervii și stresul pe ei. Orice putem rezolva cu stres rezolvăm și calmi, dacă putem. Sau măcar încercăm, că oameni suntem, mai greșim însă important este să încercăm să nu o facem. Că este o perioadă grea pentru noi toți.

Concluzie:

Completați plf-ul înainte de a ajunge în țară, ideal când știți numărul locului din avion (cei care fac check in online îl pot face cu 48 de ore înainte, este timp suficient să completeze și plf-ul). Dacă se schimbă locul acesta se poate modifica în plf după ce aveți tichetul de îmbarcare. Atenție să fie toate câmpurile completate corect.

Salvați print screen cu locul de la check-in online, pentru orice eventualitate (dacă se modifică locul și trebuie să faceți vreo dovadă, asta însă cred că se întâmplă numai dacă sunteți contact al unui caz pozitiv).

Puneți CNP-ul ca număr de document. Salvați tot.

Întrebați ofițerul de frontieră dacă este încărcat documentul în sistem.

Intrați iar în cont și vedeți statutul documentului, dacă apare verificat de ofițerul de frontieră și apare și data și ora sosirii nu ar trebui să vă mai treziți cu amendă, este înregistrat (deși nu se știe niciodată).

Notă: am intenționat inițial să fac o postare pe Facebook cu aceste detalii. Însă s-a făcut o postare foarte lungă și din experiență am învățat că mai ușor este ulterior să dau linkul unui articol (îl găsesc imediat) pentru a răspunde altora care au aceste nelămuriri, decât să scriu încă o dată sau să caut postarea pe Facebook.

Pe aceeași temă:

Formularul de localizare al pasagerilor: unde, cum și când se completează, ghid complet

3 thoughts on “Formular digital intrare în România: cum îl completăm pentru a evita o amendă

  1. De mentionat ca nu trebuie completat in avans cu mai mult de cele 24 de ore maxime admise si mentionate in ordonanta. Stiu persoane care si-au luat amenda pentru ca au completat cu 2-3 zile inainte de a intra in tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.