Biserici Sozopol Sfanta Fecioara

Sozopol Creștin Ortodox – o altfel de incursiune în primul oraș de pe coasta Mării Negre, Apollonia

Bulgaria Burgas Crestin Ortodox Noutăți

Sozopol – orașul de azi a fost locuit încă de acum 6000 de ani. Are o istorie fascinantă și este un loc cu totul special, de a fost atât de mult disputat de-a lungul veacurilor. În timpul Imperiului Bizantin a fost unul dintre cele mai mari orașe, având încă din anul 431 D.H. un episcop – lucru rezervat numai orașelor foarte importante.

Sozopol, un oraș binecuvântat

La o plimbare prin centrul vechi al orașului putem viizta mai multe biserici minunate, admira ruine ale unor biserici străvechi și chiar putem merge pe insula Sfântul Ioan, unde au fost descoperite moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, dăruite de Constantinopol pentru a înzestra mănăstirea regală de pe insulă.

Moaștele se află, alături de o bucată din Crucea Sfântă și de moaștele Sfântului Anderei în Biserica Sfântul Gheorghe, dar vara sunt mutate la Biserica Sfântul Chiril și Metodie.

Am ajuns a doua oară în Sozopol în luna iunie a acestui an (2022). Părintele Dimitri ne-a însoțit într-o scurtă vizită prin oraș, fiind foarte bucuros de oaspeți. Am ajuns după ce s-a închis Biserica Sf Gheorghe, dar dânsul a venit cu cheile și ne-a mai deschis câteva lăcașe. Ba la ultima vizită, la Biserica Sfântul Chiril și Metodie ne-a și cântat și ne-a îndemnat și pe noi să cântăm un cântec bisericesc, dacă știm vreunul.

Nu am ajuns nici de data aceasta pe insula Sfântul Ioan, nici pe insula Sfântul Nicolae, pe nicio insulă din Sozopol, de fapt. Pentru a face acest lucru este necesar să stau mai multe zile aici, iar la ultima vizită nu am stat decât câteva ore. Un bun motiv să revin, alături de altele, ador Sozopolul!

O foarte scurtă istorie, foarte foarte scurtă, a orașului Sozopol

Acum 6000 de ani, nivelul mării era cu 8-10 metri mai scăzut decât în zilele noastre. Iar peninsula de azi era o insulă, conectată cu insula Chiril și Yulita. Istmul actual s-a format în secolul 5 Î.H, când locuitorii au construit un drum din piatră spre continent, care în timp a acumulat nisip.

Orașul este cea mai veche așezare de pe malul Mării Negre și prima colonie greacă de aici, în jurul anului 611 Î.H. Greci din Milet și din Asia Minor au ajuns pe aceste meleaguri, iar ei au dat numele Apollonia orașului., deoarece îl venerau pe zeul Apollo. Orașul a fost și în stăpânire romană, ulterior făcând parte din Imperiul Roman de Răsărit.

În anul 330 D.H., orașul și-a schimbat denumirea în Sozopol, care în limba greacă ‘înseamnă ‘Orașul Salvat”. Numele a fost schimbat când Religia Creștină a devenit recunoscută întâi, ulterior singura religie din Imperiul Roman. Multe orașe considerate foarte păgâne, care aveau un atașament masiv față de zeul Apollo și care se numeau tot Apollonia, au primit și ele numele de Sozopol – unele în Asia Minor, altele din liban.

Mai multe lucruri despre Sozopol și despre atracțiile sale puteți citi în articolul scris la penultima vizită în acest minunat oraș:

Atracții Sozopol: 12 motive să alegi acest oraș relaxat și fermecător pentru o vacanță minunată

În turul nostru prin oraș, după ce am vizitat pe îndelete Muzeul de Arheologie (impresionant, rar am văzut undeva în lume atât de multe vestigii antice păstrate magistral), am făcut un tur de oraș, de-a lungul mării. Ne-am oprit să admirăm o mică capelă. Sunt multe în oraș, folosite de către localnici pentru mici ceremonii.

Biserici Sozopol
O capela minunata dosita pe străduțele pietruite din Sozopol

Ulterior am vizitat Muzeul de Etnologie, de unde am pornit spre cea mai importantă biserică din oraș, dedicată Sfântului Gheorghe, Marele Mucenic Martir. Dar întâi am trecut pe lângă ruinele fostei biserici episcopale:

Biserică medievală din secolele X-XVII, fosta Biserică episcopală

Ruinele pe care le vedem azi sunt ale unei biserici care a funcționat între secolele 10-17 D.H. Biserica fusese construită peste ruinele unui cartier antic din perioada în care orașul se numea Apollonia. Prima biserică construită aici avea decorațiuni și mozaicuri bogate, fiind însă distrusă de un mare incendiu în secolul 9 D.H. Reconstruită ulterior, a fost distrusă din nou în secolul 17.

Biserici Sozopol
Biserici Sozopol – fost Biserica episcopala
Biserici Sozopol
Biserici Sozopol: ruinele unei biserici medievale stravechi, fosta episcopala

Biserici Sozopol: biserica „Sfântul Gheorghe”, Marele Martir 

Așa cum vă spuneam, când am ajuns aici Biserica abia se închisese. Nu mi-am făcut griji, simțeam că o să o vedem, deoarece de multe ori mi s-a întâmplat așa: să întârzii dar să se deschidă un lăcaș, sau să fie întâmplător deschis peste program și astfel să nu ratez vizita. De foarte multe ori, așa că stăteam liniștită, deși Anastasia, o fetiță extraordinară care era cu mămica ei era un pic îngrijorată că nu vom apuca să vedem acest loc.

De aici, după o așteptare de 10 minute, am fost preluați de părintele Dimitri. Și am vizitat fiecare loc în liniște, fiind lăsați și să facem fotografii. Nu am făcut fără permisiune.

Biserica Sfântul Gheorghe este situată chiar în centrul orașului vechi Sozopol. A fost construită pe temelia unei mănăstiri medievale timpurii – reședința Mitropolitului Sozopolului. Rămășițele unei mari bazilici medievale, secolele X – XVII d.Hr., au fost descoperite și expuse la nord de curtea bisericii – am scris mai sus.

După distrugerea templului medieval în secolul al XVII-lea d.Hr., pe loc a fost ridicată o nouă biserică. Este cunoscută o inscripție de donator, în limba greacă, care spune: „Acest altar sfânt al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în 1697 la Episcopia Kalinikului a fost reconstruit din pământ”. Biserica este sediul episcopului eparhiei Sozopol.

Aici sunt ținute cu mare grijă și prețuire moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, o părticică din Sfânta Cruce, moaște ale Sfântului Andrei și câteva vestigii de la mormântului Sfântului Nicolae.

Program: 9:00 – 13:00 și 14:00 – 18:00, dar se poate schimba.

Biserici Sozopol Gheorghe
Moastele adapostite in Biserica Sf Gheorghe Sozopol

Biserica Sfântei Fecioare din Sozopol

De la Biserica Sfântului Gheorghe am mers pe câteva străduțe pietruite până la Biserica Sfintei Fecioare – Sveta Bogoroditsa.

Această biserică a fost construită în secolul XV pe ruinele unei alte biserici creștine. Fiind construită în timpul ocupației otomane a fost construită pe jumătate în pământ, cerința ocupanților fiind ca localnicii să nu construiască clădiri înalte. Am văzut și în Grecia multe astfel de locuri. Are icoane minunate, fresce, este atât de frumoasă, modestă, caldă, primitoare – un loc care îți vindecă sufletul.

Clădirea face parte din moștenirea UNESCO, ca de altfel tot centrul vechi, din patrimoniul căruia fac parte o varietate de clădiri vechi minunate. M-a impresionat curtea plină de flori și de verdeață, întreținută cu mare dragoste și vrednicie, cu uriașul măslin, izvorul cu apă proaspătă, este un loc cu adevărat binecuvântat. Biserica se folosește iarna pentru slujbe.

Biserici Sozopol Sfanta Fecioara
Parintele Dimitri deschide poarta Bisericii Sfanta Fecioara din Sozopol

Biserica Sfântul Chiril și Metodie, Sozopol

Ultima oprire în acest periplu a fost la biserica Sfântul Chiril și Metodie. Construită în anul 1889 de către celebrul prim-maestru Gencho Kanev din Tryavna, Biserica Sf. Kiril și Metodius funcționează ca o catedrală de vară în Sozopol. A fost construită din donații.

Icoanele au fost pictate de către Ivan Dimitrov, unul dintre cei mai faimoși artiști din secolul 20. El este cel care a inițiat stilul academic în pictura de icoane din Bulgaria. Biserica are trei nave, cupola în formă de cruce bizantină și o clopotniță exterioară.

În anumite perioade – de obicei vara în plin sezon – aici sunt adăpostite moaștele Sfântului Ioan Botezătorul. Când am ajuns noi moaștele erau la biserica Sfântul Gheorghe – la începutul lunii iunie.

Biserici Sozopol Chiril Metodie
Biserica Sfântul Chiril si Metodie Sozopol

Ce lăcașe creștine mai putem vizita în Sozopol:

Biserica Sfântului Martir Zosim – situată pe istmul care conectează vechiul oraș Sozopol de partea continentală – azi Grădinina Publica, care urmează litoralul până spre orașul nou.

Insula Sf Ioan este cea mai mare insulă bulgărească din Marea Neagră și este o rezervație naturală și arheologică protejată. În multe locuri se fac săpături arheologice, aici fiind descoperite în anul 2010 moaștele Sfântului Ioan Botezătorul. Nu se fac tururi turistice, dar turiștii pot ajunge cu o ambarcațiune din marina Sozopol.  Mai multe lucruri despre moaștele Sfântului Ioan Botezătorul puteți citi aici, în limba română, alături de alte informații despre mănăstirea de pe insulă și certificarea relicvelor.

Și multe altele, pe care le putem descoperi dacă ne alocăm câteva zile în acest oraș, sau în cadrul unui tur organizat, mai ales că sunt multe, multe locuri Sfinte în regiune, toate cu ceva cu totul și cu totul special.

Notă: Am mers acum alături de Ana (AnapediaTravel), Oana (Visător prin lume), Eddie (TukTuk), Cezar (Imperator Travel), Aura (Auracalatoreste) și de Diana de la Călător în Bulgaria, grup Facebook dedicat călătoriilor în țara vecină.

Transportul a fost asigurat de firma Teddy Kam, una dintre cele mai mari agenții de turism din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.