Se spune că Sfântul Sava este un mare făcător de minuni. Iar că finicului sădit de Sfânt în lavră* din pustiul Iudeei a ajutat de-a lungul secolelor multe cupluri să primescă cel mai mare dar: bebeluși.
*lavră – o mănăstire care are în componență un grup de chilii pentru călugări și o biserică. Lavra de la Sfântul Sava din Iudeea are acum două biserici. La noi în țară: Mănăstirea Neamț.
Nu vreau să creez controversă cu acest articol. Cine nu crede, să ignore vă rog. Însă între prima vizită din Țara Sfântă, în 2018 și cea de acum, am întâlnit mai multe doamne care au spus că au rămas însărcinate după ce au urmat protocolul recomandat de către călugării care slujesc aici.
Mă tot gândesc să scriu, probabil că este de datoria mea să transmit mai departe ceea ce mi s-a îngăduit să aflu. Pentru cine are receptivitate. Sau măcar să nu mă mai tot gândesc să scriu despre acest lucru, gândul nu îmi dă pace.
Mănăstirea Sfântu Sava cel Sfințit din deșertul Iudeei
Marea Lavră a Sfântului Sava – sau Mar Sabba, este o mănăstire greco-ortodoxă, situată la aproximativ 15 kilometri la est de Bethleem. Există și un drum pe care mergeau pelerinii în trecut: pe jos de obicei.
A fost întemeiată în anul 478 D.H., de către Sfântul Sava cel Sfințit (439-532 D.H.), pe malul unei ape curgătoare, pârâul Cedrilor.
La extinderea mănăstirii au contribuit și Domnitori români, danii menționate în arhivele bibliotecii de la mănăstire. Dintr-un codice aflăm că mănăstirea a fost refăcută „după stăruințele domnilor Valahiei”, din banii lor. Neagoe Basarab a trimis din câte se știe cea mai mare donație, dar au fost multe daruri trimise de domnitori români de-a lungul timpului.
Tot în mănăstire se află și mormântul Sfântului Sava, hramul acestuia fiind pe data de 5 decembrie.
Sfântul Sava cel Sfințit s-a născut în Capadocia din părinți creștini și s-a călugărit la 17 ani. Puteți citi povestea vieții sale aici.
Despre mănăstire mai puteți citi aici.
Deșertui Iudeei
În excursiile în Țara Sfântă este de obicei inclusă și o vizită la mănăstirea Sfântul Sava din deșertul Iudeei. Deplasarea se face cu microbuze mici, sau taxiuri, care aparțin toate unui clan de beduini. Chiar și la îmbarcare tot vor insista să cumpărați câte ceva de la ei, eu am luat niște șaluri, am plătit în lei.
După ce traversezi o parte din pustiu ajungi la Mănăstire. Numai bărbații pot intra acolo, iar doamnele din grup merg (dacă doresc) și fac o mică drumeție până la Turnul Femeilor, de unde se vede o parte din lavră – așezământul întemeiat de Sfântul Sava.
Însă călugării dinăuntru aduc pentru femei afară Măaștele Sfântului și frunze de fenicul, pentru cine dorește să urmeze protocolul recomandat. Și totodată dau și câteva foi cu protocolul.
Din pliant am aflat că sterilitatea nu este o pedeapsă, ci de foarte multe ori iubirea lui Dumnezeu, care vrea să apelăm întotdeauna la pronia sa, nu în ceva pământesc.
Bărbații nu se grăbesc niciodată să iasă, nu au treabă că lasă doamnele să aștepte :). Spun că este un loc deosebit. Totodată, călugării ne-au trimis și agheasmă și anafură pentru noi, femeile, care așteptam la poartă.
Care este protocolul:
Este necesar să aveți credință, să vă rugați. Timp în care este bine să postiți 9adică puteți ține post. De exemplu postul Sfintei Marii, sau al Crăciunului, sau pur și simplu țineți doar voi fiecare după puteri. La final, vă spovediți și vă împărtășiți.
În timpul postului trebuie să practicați abstinența. După împărtășanie se face un ceai din frunză de finicul și se face un ceai, se bea după care se întrerupe abstinența. Citiți tot pe pliantul pe care îl pun mai jos. Vorbiți și cu Preotul vostru, dacă aveți un duhovnic. Sau cu orice părinte în care aveți încredere.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Bună ziua. Felicitări pentru călătorie. Cum arată frunza de finic? Aveți o poză de aproape, vă rog?