Baile Reci Eforie Nord

Băile Reci Eforie Nord – cură cu nămol pentru o imunitate de fier

Centre Wellness Destinații de Wellness Diete detox Noutăți România

Nu credeam vreodată că locul supliciului copilăriei mele va ajunge oaza mea de liniște la maturitate! Fac o cură cu nămol de Techirghiol la Băile Reci Eforie Nord – situate pe malul lacului Techirghiol și uitați de ce și cum decurge experiența.

M-am grăbit să fac acum cura, pentru că nu se știe până când vom mai avea nămol aici, că unii se încăpățânează să găsească o metodă să exporte ”Aurul negru” de la Techirghiol și să ne văduvească de o resursă naturală care ne aparține nouă, tuturor.

Am scris despre facilități, prețuri și cura recomandată, dar înainte să vă mai povestesc câteva lucruri despre acest loc. Dacă doriți, treceți direct la finalul articolului pentru detaliile ”tehnice”.

Din motive evidente – să protejez intimitatea persoanelor care de aceea vin la Băile Reci, pentru intimitate, am pus foarte puține fotografii în articol, la final.

Băile Reci Eforie Nord, locul supliciului din copilărie!

Când eram mică, bunica mea maternă mă târa aproape la Băile Reci, deoarece știa ea că este sănătos pentru copiii. Mă păcălea cum că îmi cumpără chestii bune – îmi și lua dulciuri, creioane colorate lucruri de acest fel – și că nu mă dă cu nămol. Dar de unde! Mă alerga în jurul danei uriașe care exista la acel moment până ce mă păcălea și nu îmi mai dădea drumul până ce nu mă nămolea regulamentar.

Uram acest loc 🙂 Și mirosul, nu suportam absolut deloc nămolul. Dar bunica mea nu credea în lacrimile aduse de aversiunea față de nămol. Nu se sinchisea deloc. Avea o voință puternică, pentru că știa ea mai bine decât mine. Și nu eram numai eu, mai lua un verișor, cel puțin cât a fost mic. Și ne dovedea pe amândoi, stăteam triști până ce ne lăsa bunica să mergem la baie.

Pentru că altfel nu mai pupam nimic: nici creioane colorate nici baloane și nici măcar o bomboană! Ba ne mai și spunea că nu o să ne dea nimic de mâncare. O bârfeam cu vărul, plângându-ne de milă reciproc, dar ulterior uitam. Bunica mea maternă a fost cea mai blândă persoană din lume, dar la nămol se transforma într-o scorpie necruțătoare, nici nu o recunoșteam aproape!

Ei și așa zi de zi, nu știu cum făcea, dar mă ducea în fiecare vară acolo cât timp făcea și ea cura anuală. O pomenesc cu drag și multă dragoste. Mi-a făcut mult bine, am avut o stare de sănătate perfectă pe timpul copilăriei și în general. Și în pare cred că și datorită curei de nămol.

În trecut era foarte aglomerat atunci, femeie lângă femeie. Multe dive ale televiziunii și muzicii veneau an de an la cura ”obligatorie” pentru a păstra o stare bună de sănătate. Erau vestiare pentru a lăsa bunurile personale. Și apa era plină ochi de viermișori. Acei viermișori care acum s-au rarefiat destul de mult și care fac ”totul” pentru ca noi să avem această resursă binefăcătoare.

Unde te poți nămoli azi, pe malul lacului Techirgiol

La Băile Reci – unde se plătește intrare – este acum pustiu față de cum era în trecut! Mulți oameni se duc și la Șincai, sau la plaja amenajată din Techirghiol, ba mai sunt câteva locuri ”secrete”. Să spun câteva cuvinte și despre ele, pentru că este o alternativă bună, dacă dorim să facem o economie, dar să facem totuși cura de sănătate.

Locurile acestea publice nu sunt cu plată și se poate cumpăra nămol în câteva dintre ele, bun, nu ca cel vândut pe plajă care nu știu dacă este măsluit cu ceva. Este bun și la un preț decent: 6 lei borcanul care îți ajunge să te dai de trei ori.

Lacul are viermișorii și salinitatea ridicată peste tot la fel, dar desigur, în locurile publice este și forfota și atmosfera apropiată de cea de pe plaja din Eforie Nord. Și nu sunt dușuri! Și nici toalete prea multe nu sunt, nici nisip dar în schimb sunt destule gherete cu muzică tare, bere, înghețată și alte delicii de sezon: mici, hamsie și ce or mai avea. Nu peste tot însă, am fost și acolo acum câteva veri, am și scris despre experiență. Acum este la fel din câte am auzit, dar cu mai multă gălăgie și mai multe tarabe de tot felul.

Cât despre plaja din Techirghiol, se vede de la șosea! Nu ai cum să o ratezi, mai ales dacă faci o plimbare pe frumoasa promenadă din localitate: treci pe lângă această plajă. Oamenii însă nu se sinchisesc de lipsa de intimitate, se face topless la greu.

Localnicii s-au retras în locuri ”secrete” dar le las așa, nici nu mă duc, să nu fiu tentată să povestesc aici despre ele. Nu de alta, dar o bucurie mai au, de când stațiunea a fost transformată într-un conglomerat de betoane și gălăgie.

Citiți și:

Sexy balamuc la Techirghiol: terapie cu nămol pentru orice buzunar

Nămolul din lacul Techirgiol, Aurul Negru

Cu toții știm că nămolul de la Techirghiol este cel mai bun nămol sapropelic din lume. A primit nenumărate distincții peste tot pe Glob. Drept să spun aș fi preferat să nu fie atât de cunoscut, să ne lase în pace cu el, merge și ”word of mouth” perfect. Nu ducea lipsă de mușterii niciodată, încă de când Techir a descoperit acest loc mirific. Citiți povestea lui Techir, cel care a descoperit proprietățile minunate ale acestui loc aici. 

Nămolul de la Techirghiol are nenumărate beneficii pentru sănătate, pentru piele, pentru tot. Se tratează reumatisme, boli degenerative, vasculare, neurologice, ginecologice, respiratorii. Și se întărește imunitatea generală.
Curele nu sunt recomandate persoanelor cu probleme cardiace. Sau se pot efectua sub supraveghere, la centrele și la clinicile specializate, din Eforie Nord și din Techirghiol.

Nu am nicio boală, dar nici nu vreau să am. Fac cura pentru detoxifiere și pentru mineralizare, pentru sănătate, preventiv. Bunicii ne luau și ne dădeau musai și pe gât pentru a nu face amigdalită iarna. Și funcționa!

Știu că multe femei merg pentru a-și rezolva diferite probleme genitale, inclusiv infertilitate (dată de probleme inflamatorii). Încă din antichitate femeile care aveau probleme să conceapă erau trimise la cure de nămol și de soare – unde se putea.

Expunerea la soare a perineului – un procedeu antic și tradițional la Techirghiol, foarte disputat în prezent pentru că a devenit ”trendy”

Și în trecut și în prezent multe persoane practică expunerea la soare a perineului – ”perineum sunning”. Este acum un mare trend în vest cu această procedură. Adepții wellness și sănătate spun că este o practică taoistă veche, care aduce multă energie și face o mulțime de minuni cu chakrele. Doctorii sunt îngroziți și spun că expunerea prelungită poate duce la arsuri în această zonă sensibilă și că nu sunt beneficii.

Eu nu știu ce să zic: și de post spuneau că este periculos, iar acum toți spun că ce minuni aduce postul cu apă, sau postul intermitent. Și multe altele. Mereu se fac cercetări și medicina evoluează permanent. Iar practicile din vechime se pare că rând pe rând se confirmă, multe dintre ele.

Însă cum eu nu sunt doctor, nici taoist, habar nu am ce să spun despre această procedură care era foarte practicată la Băile Reci de din Eforie Nord când eram mică. Mă îngrozea, mai ales că era și un influx uriaș de persoane pe metru pătrat, nu răsfirarea care există azi. Dar atunci nu i se spunea ”sanchi” ceva legat de perineu. Femeile stăteau pur și simplu ”crăcite” că se știa că face bine la sănătate. Așa că faceți cum credeți, consultați-vă cu doctorii voștri de încredere și nu uitață că în orice, prea mult strică.

Băile Reci Eforie Nord facilități

La capătul localității, spre ieșirea spre Eforie Sud, sau vizavi de plaja ”Vraja Mării” – aici pe google maps – se află intrarea în complex. Sunt trei zone: pentru femei, pentru bărbați și pentru familii.

În zonele dedicate exclusiv femeilor sau bărbaților se face nudism – nu obligatoriu – în zona cea mare, dedicată familiilor toată lumea stă cu costumul de baie.

Merg în zona dedicată femeilor, deoarece este foarte multă liniște. Toate zonele au aceleași facilități:

Dușuri cu apă de mare la exterior

Dușuri cu apă caldă, dulce în interior

Toalete

Apă plată la discreție – este un automat din cele pe car ele găsim la companii, este și apă rece și apă caldă.

Plajă cu șezlonguri gratuite – număr limitat dar destul de mare. Mai ales că nimeni nu stă aici toată ziua. Mereu vin unii, pleacă alții. Chiar am auzit o doamnă o dată: azi am scăpat mai repede. Multe doamne vin cu familia la mare, dar dimineața fac cura de sănătate cu nămol.

Nămol în câteva dane, la femei sunt două și sunt umplute zilnic și de câte ori este nevoie. Nu se poate lua nămol acasă, se folosește numai acolo.

O mare atracție este prezența doamnelor care vând rochii, bluze și alte articole vestimentare. Dânsele ”sar gardul” cu câteva papornițe uriașe, moment în care se strâng albinuțele la cumpărături, sunt articole cu preț destul de bun, sunt destui mușterii.

Am auzit că din când în când sunt interceptate de personal și somate să părăsească zona, dar acest lucru poate fi doar un mit, eu nu am văzut așa ceva. Dar de fapt este un win-win, doamnele nu deranjează pe nimeni, mă uitam de la depărtare cu admirație pentru munca grea pe care o depun să câștige un leu. Nu este ușor.

Sunt și salvamari, patrulează la ceva distanță de mal în bărcuțe, fiind staționați în zona pentru familii.

Ce îmi place mult de tot:

Curățenia!

Este foarte foarte curat la dușuri, toalete, peste tot. Sunt mai demodate, nu moderne, dar sunt bine întreținute și totul este foarte curat. Doamnele angajate fac aproape încontinuu ordine, să nu se adune nisip, să se păstreze totul bine.

Este o zonă modestă, fără strălucire, însă este tot ceea ce trebuie: liniște! O atmosferă calmă, fiind numai energie feminină este de înțeles. Fiecare stă în bula sa, iar doamnele mai vorbărețe se împrietenesc și își împărtășesc sfaturi de sănătate, sau povestea legată de binefacerile pe care le-au avut datorită curei anuale de aici.

Procedura

Trebuie să stai un pic la soare, măcar 20 de minute. După, te dai cu nămol și stai cu el până la o oră – ideal. Minim 30 de minute. După care faci o baie în lac, pentru a lăsa nămolul înapoi în natură și pentru mineralizare: combinația de nămol + apă este cea care aduce beneficiile. Se stă în lac minim 15 minute, dar o oră este ideal.

Trebuie făcută o cură de minim șapte zile, ideal 12-14. Nu trebuie să ne dăm cu nămol decât o dată pe zi, nu de mai multe ori. Trebuie să îi lăsăm organismului timp să se detoxifice. După cură, acesta lucrează intensiv, de aceea după ce venim de la ghiol este recomandat să ne întindem un pic, să ne relaxăm și să ne hidratăm. 

Este extrem de plăcut să înoți în lac, ai o senzație de bine și de bucurie. Apa lină, care te ține la suprafață la fel ca la Marea Moartă (da, lejer poți citi un ziar și aici, cred că diferă foarte puțin nivelul de salinitate, am fost de multe ori la Marea Moartă așa că pot compara), farul de pe partea opusă a lacului și peisajul dobrogean monoton îți dă o stare de calm și de pace.

La mal se leagă prietenii, mai ales la ”curățat spatele”. Sunt multe doamne care vin singure, altele în grup și se încurajează reciproc legat de continuarea tratamentului.

Singurul aspect care nemulțumește: prețul, care a crescut cu 30% la 1 iulie a.c. Rămăsese la fel din sezonul trecut, dar având în vedere scumpirile recente, s-a ajustat și aici. Nemulțumirea vine din faptul că ar trebui subvenționat, că este vorba despre sănătate.  În schimb, toată lumea este de acord că este o alternativă mult mai ieftină decât la bazin, unde intrarea costă 40 de lei și nu ai atâtea facilități. Mai ales că multe doamne îți fac și gimnastica medială în timpul îmbăierii.

Vin de dimineață și încerc să stau și pe la umbră și imediat ce ies din lac fac un duș cu apă dulce și cu gel de duș, pentru că altfel fac iritație de la sare. Nu prea mă dau și pe față cu nămol, pentru că fac niște bubițe – mă irită. Poate dacă aș ține mai puțin nămolul ar fi altfel, o să încerc.

Ce să-i faci, generația ”fulg de nea” – de iritat se irita și bunica mea, dar tot nu renunța la cură. Lasă maică trece iritația. Evident am moștenit anumite sensibilități și alergii, probabil că este vorba de o combinație soare + nămol + sare. Mă dau cu cremă de protecție solară (de fapt cu un ulei) pe zonele mai sensibile dar așa cum am spus merg când soarele este blând și mă mai refugiez și la umbră. Cred că o să stau mai mult, dacă fac duș pentru a mai face o baie în lac. Și pentru liniște!

Nu uita de mâncare!

Neapărat ia la tine ceva de mâncat! Nici nu știi ce foame de lup ți se face de la cură! Probabil că organismul luptă să se detoxifieze și mai ales după baie, te pocnește din senin o foame de care mai rar ai parte! Înăuntru nu se poate cumpăra nimic, în afară de acele articole de îmbrăcăminte. Așa că ia o cafea, un sandqich, sau câteva fructe. Fructele o să îți facă o foame și mai mare, așa că mai pune ceva acolo, la pachet.

Prețuri Băile Reci Eforie Nord

O intrare: 30 de lei.

Abonament cu 5 intrări: 120 de lei.

Abonament cu 10 intrări: 200 de lei (se returnează o parte din bani dacă nu folosești cartela integral, din câte știu). Abonamentul poate fi folosit de mai multe persoane, este la fel cum sunt cartelele de metrou cu 10 călătorii, numai că sunt din plastic rezistent.

Orar: 07:00 – 19:00.

Există și parcare gratuită lângă intrare.

baile reci eforie nord
Cardul poate fi folosit de mai multe persoane
Baile Reci Eforie Nord
Baile Reci Eforie Nord
Baile Reci Eforie Nord
Baile Reci Eforie Nord parcare
Baile Reci Eforie Nord
Baile Reci Eforie Nord se dau cartele care trebuie returnate la final
Baile Reci Eforie Nord
Baile Reci Eforie Nord intrare
Baile Reci Eforie Nord
Baile Reci Eforie Nord zona pentru familii

1 thought on “Băile Reci Eforie Nord – cură cu nămol pentru o imunitate de fier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.