Este cel mai bun oraș din Bulgaria, îl iubesc! Așa mi-a declarat domnul de la care am cumpărat două castroane pictate, care deținea prăvălia aflată pe o străduță din vechiul oraș. A mai adăugat: are de toate: plajă, artă, viață de noapte, terase frumoase, de toate, de toate! Și aș mai adăuga: are și o marină port mare, inclusiv pentru ambarcațiuni de tip velier și excursii de o zi de tot felul.
Sozopol este o destinație fantastică, surprinzător de fermecătoare, desigur pentru cei cărora le place genul acesta de loc: foarte boem. Mă refer desigur la orașul vechi, pentru că intrând în partea nouă a lui, nu am găsit absolut nimic nemaivăzut. Zona cu hoteluri nou construite este mai aerisită, dar orașul nou, mai ales partea centrală, este o aglomerație. Odată ce pășești în partea veche, care este destul de mare, un adevărat oraș, lucrurile se schimbă.
1. Sozopol este o stațiune renumită și foarte populară: are de toate pentru toți
Orașul Sozopol se află la 35 kilometri sud de Burgas și ține de municipalitatea Burgas. Este în pantă, ceea ce înseamnă că vei avea de urcat și de coborât multe trepte sau pante, în funcție de unde vei sta, sau cât de mult vrei să te plimbi. Tot ce este mai interesant aici este în partea veche, unde și terenul este mai plat, dacă stai aici nu este necesar să faci efort să mergi de colo colo, oricum, tot ce este interesant aici este.
Orașul are de toate: istorie, distracție, relaxare, cultură, spiritualitate, plus un aer foarte boem. Orașul vechi din Sozopol are asemănări cu orașul vechi Nessebar, din punct de vedere al arhitecturii. În ambele sunt căsuțe din piatră și lemn, străduțele pavate cu piatră cubică și diferite atracții.
Nessebar este mai ”posh”, mai turistic de masă, mai comercial. Iar Sozopol este un oraș al artiștilor, al boemilor, este mai ”cozy”. Plus că este mai dezvoltat pentru yachting. Îmi plac mult ambele, acum, fiecare își poate alege favoritul, dar de văzut nu o să regretați dacă le vedeți pe amândouă. Desigur, ambele au o istorie diferită, obiective turistice diferite, dar ca stil arhitectural seamănă.
2. Sozopol este unul dintre cele mai vechi orașe de pe malul Mării Negre
Primele vestigii regăsite aici atestă că zona era locuită în Epoca de Bronz. S-au găsit și multe artefacte care datează din mileniul 1 ÎC: ceramică, unelte etc, în explorările subacvatice. S-au găsit și multe ancore, expuse acum în parcul din orașul vechi, datând și ele din mileniul 1 ÎC.
Sunt multe necunoscute și mistere, nu știm cu adevărat ce a fost în trecut aici, dar primul oraș (atestat documentar) a fost înființat în secolul 7 ÎC, de coloniștii greci din Miletus. Antheia a fost primul nume al orașului, fiind redenumit repede Apollonia. Este cunoscut ca Apollonia Pontica – adică Apollonia de la Marea Neagră.I se spunea și Apollonia Magna, orșul fiind foarte înfloritor. În secolul 1 DC a fost redenumit Sozopol.
Revenind la înfloritoare perioadă în care orașul a fost colonie grecească, acesta era un centru naval și de comerț, devenind de-a lungul secolelor una dintre cele mai bogate colonii grecești de pe malul Mării Negre. Rivaliza în trecut cu o altă colonie, Nessebar, atunci Mesambria. Totodată, avea puternice relații de comerț cu alte orașe mari din grecia antică: Atena, Miletus, Corint, Heraclea Pontica (orașul turcesc Karadeniz Ereğli), dar și cu insule precum Chios, Lesbos, Rodos. Orașul a fost cucerit de romani, în anul 72 ÎC, iar ulterior a făcut parte din Imperiul Bizantin, Bulgar și Otoman. În secolul 19 a revenit Principatului Bulgaria.
În oraș exista un templu uriaș închinat lui Apollo, cu o statuie uriașă de 12 metri. Această statuie a fost dusă la Roma când orașul a fost cucerit, dar urma sa a fost pierdută după câteva secole. Cine știe, poate este în vreun palat pe undeva.
3. Marina Port din Sozopol
Sozopol are un port surprinzător de mare. Multe hoteluri construite în partea nouă a orașului au vedere spre port, însă accesul nu este atât de facil, spre plajă sau spre orașul vechi. Nu este greu, dar este ceva de urcat și de coborât. Chiar în orașul vechi sunt mai multe hoteluri tot cu vedere la port, dar desigur acces foarte facil peste tot, că ești în partea veche deja, nu sus pe deal.
4. Plajele din Sozopol
Sunt trei plaje în Sozopol: Harmanite și Bamboo în partea nouă a orașului, Harmanite are multe ”beach baruri” și terase, dar este în mare parte neamenajată, lumea stătea mai mult pe prosop, când am ajuns eu și Bamboo amenajată cu șezlonguri și umbrele.
Totodată, mai este o plajă superbă în partea veche a orașului, plaja centrală, care este în parte amenajată și în parte publică. Partea publică este destul de generoasă: un mare plus. Și aici sunt terase, ”beach baruri”. Este de fapt mărginită de terase și restaurante, plus câteva baruri direct pe plajă, dintre care un bar al piraților mi-a atras mai tare atenția.
Toate plajele au nisip fin și faleză înaltă.

5. Orașul vechi este minunat: un loc ideal să rătăcești fără țintă
O încrengătură de străduțe întortochiate fermecătoare, cu căsuțe din lemn. Sunt și hanuri (cu vedere la mare) și efectiv la fiecare pas găsești ceva minunat. Ba un bar cu degustare de vinuri, ba o prăvălie cu dulciuri apetisante, sau plăcinte grecești și bulgărești. Sau diferite magazine cu antichități, sau cu suveniruri.
Și pe unele străduțe de aici regăsești atmosfera din Grecia. Sunt multe case istorice, cu poveste, transformate în restaurant. Ce mai, orașul vechi este o poveste și numai să te plimbi pe străduțe, să te oprești la un pahar de vin, să contempli, este efectiv minunat.
Casele: construite cu piatră și lemn. Arhitectura de Marea Neagră. Regăsim stilul și în orașul vechi Nessebar. Sunt clădiri istorice cu poveste. Case faimoase: casa Marieta Stefanova, casa Kreanoolu, casa Todor Zagorov, casa Kurtidi, casa Dimitri Laskaridis.
Mențiune specială Casa Joan, construită în 1840 și unde este acum un restaurant cu o terasă superbă. Are vedere spre catedrală, spre mare și spre ruinele unei băi bizantine din sec 5 – 6 DC și o basilică. Mai mult, casa ”stă” peste o parte din zidurile vechi ale orașului.

6. Obiective turistice Sozopol
La plimbare prin oraș, veți descoperi zidurile străvechi, turnul cetății și diferite ruine. Partea frumoasă este că sunt multe panouri explicative, astfel încât putem afla mai multe despre fiecare obiectiv.
Muzee: Galeria de Artă, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Arhitectură și Istorie de lângă Poarta de Sud a vechii Fortărețe. Lângă Muzeul de Arheologie este și Amfiteatrul din Sozopol.
Obiective turistice Sozopol: Muzeul de Arheologie
L-am vizitat anul acesta (2022), la a doua vizită în Sozopol. Este absolut senzațional. Are o colecție uriașă de amfore, statuete, vase din toate perioadele dezvoltării acestui oraș. Este modern, are o mulțime de panouri cu informații și pliante. O incursiune minunată în istorie, pentru pasionați.
Prețuri: bilet adulți: 7 leva, studenți: 3 leva, familii 9cu copii de până la 18 ani: 10 leva). 1 leva = 2,50 lei.
Muzeul Etnografic
Dacă vă pasionează să vedeți portul popular al locuitorilor din Sozopol, precum și modul lor tradițional de trai, puteți vizita acest muzeu etnografic. Muzeul este foarte frumos și îngrijit, casa în care se află una istorică, din lemn și cu o priveliște minunată spre mare, iar curtea interioară superbă: plină cu flori, smochini, vegetație și mici elemente decorative.
Catedrala Sfantul Chiril și Metodie
În anul 2010, pe insula Sfântul Ion (Ivan la bulgari) au fost descoperite de către arheologi moaștele lui Ioan Botezătorul. Se pare că au fost donate de către Constantinopole Bisericii dedicate Sfântului Ioan Botezătorul de pe insula cu același nume. Moaștele sunt păstrate în Biserica Sf Gheorghe, dar vor fi mutate la Catedrala Sfântul Chiril și Metodie. Biserica Sf Gheorghe mai adăpostește o bucată din Sfânta Cruce, Moaștele Sfintului Andrei și multe altele.
Sunt multe alte biserici și capele în centrul vechi: Biserica Sfântul Gheorghe, Biserica Sfânta Fecioară – minunată, clădire aflată în Patrimoniul UNESCO. Am scris despre ele aici:
Sozopol Creștin Ortodox – o altfel de incursiune în primul oraș de pe coasta Mării Negre, Apollonia
Castelul Ravadinovo: la doar câțiva kilometri de Sozopol. Se poate vizita dacă mergeți cu mașina, sau chiar cu transportul public din Sozopol
Ravadinovo este un castel de vis, un basm, creat de imaginația unui copil. Care ajuns la maturitate a dorit să își transforme visul în realitate. Grădinile sunt splendide, la fel capela, castelul, pivnița, colecția de porțelanuri, tot!
Ravadinovo, castelul îndrăgostit de vânt – un castel de basm devenit realitate
Safari în Parcul Național Strandzha, plimbare cu barca și vizita unui templu megalitic tracic
Ce părere aveți de o adevărată aventură? Nu este chiar ieftină, dar desigur merită, mai ales că sunt incluse multe lucruri. Excursia pe care o puteți rezerva aici include vizita templului Beglik Tash, o plimbare cu barca pe râul Ropotamo, vizita unui sat din mijlocul munților și a Bisericii Sfântului Pantelimon. Dar și relaxare în natură, prânz, transfer, băuturi răcoritoare, gustare și multe povești.
7. O alegere excelentă pentru iubitorii camping-ului
Sozopol este foarte ”camping – friendly”. Aici poți veni cu autorulota! Lângă oraș este o zonă vastă, un mic orășel de autorulote.
8. Insulele din Sozopol: multe lucruri de explorat
În apropierea orașului Sozopol sunt cinci insule:
Insula Sfântul Ion (Ivan): o rezervație naturală și arheologică. Insula a fost un loc sacru pentru traci, aici fiind un sanctuar care datează din sec 5 ÎC. În perioada medievală aici a fost construită o mare mănăstire, care a primit statutul de mănăstire imperială în anu 1308, demolată ulterior. În 2010 aici au fost găsite moaștele Sfântului Ion Botezătorul. Insula, cea mai mare insulă din Marea Neagraă care îi aparține Bulgariei, este și un sanctuar pentru păsări, fiind observate peste 70 de specii. Citiți mai multe despre istoria insulei pe wikipedia. Accesul pe insulă este liber. Se poate ajunge cu o barcă închiriată din Marina din Sozopol.
Insula Sfântul Petru (Petar) – micuță, lângă insula Sfântului Ion. Se crede că a făcut parte alături de insula Sfântului Ion dintr-o insulă mai mare, fiind separate la un moment dat de un cataclism. Și aici s-au găsit vestigii din antichitate, dar și ruinele unei capele renascentiste.
Insula Sfântul Cyril (Kirik) – foarte aproape de peninsula Stolets din Sozopol (150 de metri). Insula este conectată de partea continentală cu un drum. Infrastructura este dezvoltată în totalitate. A fost denumită după Mănăstirea Sf Quiricus și Julieta, ale cărei ruine se mai pot observa. Aici era Academia Navală Bulgară, flota fiind ancorată în micul golf ferit. Din anul 2000 zona a fost demilitarizată devenind un centru maritim internațional. Insula este monument cultural național, supusă unor restricții, clădirile noi care se vor construi trebuie să respecte stilul arhitectural din orașul vechi Sozopol. O să o mai vedeți pe hărți numită peninsulă, însă deoarece legătura cu pareta continentală este creată artificial, de om, este o insulă. Oricum, este un loc frumos.
Insula Sfântul Toma, sau insula șerpilor: foarte aproape de mal. Se crede că pe această insulă a trăit Sfântul Toma. Sunt ruine ale unei capele străvechi, unde se presupune că a trăit Sfântul. Se regăsesc mai multe ruine, se crede că aparțin unor temple străvechi, dar și unei capele dedicate Sfintei Trinități.
insula Sfânta Anastasia – pe insulă se regăsește o mănăstire medievală care a rezistat intemperiilor vremurilor, sau vandalismelor. Este situată la 14 kilometri de Sozopol.
9. Distracții de tot felul pentru amatorii de adrenalină
Sărituri de pe stânci: cu responsabilitate! Apa este adâncă în unele locuri și permite genul acesta de activitate.
Quad Bike safari lângă Sozopol – în aproipierea satului Marinka.
Scufundări: sunt multe centre de scufundări acreditate PADI în Sozopol. Puteți face și scufundări să vedeți epave.
10. Restaurante și terase frumoase, cu preparate absolut delicioase
Sunt multe, foarte multe terase și restaurante cu terasă, desigur. Împrăștiate peste tot prin oraș, dar și pe faleză. Mi-a plăcut mult restaurantul / terasă Casa Joan. Alte locuri bine cotate sunt: restaurantul Windmill, Urania, Mehana, Zoy (cu vedere la mare si la apus), bistro Sofia, restaurantul hotelului Selena, care pe lângă vedere frumoasă are și preparate excelente și multe altele. De fapt, nu cred că se mănâncă prost pe undeva.
Veți găsi restaurante cu pește și fructe de mare, cu preparate din carne, bulgărești, turcești, de tot felul. Sunt și terase micuțe cu tot felul de minuturi. Sau cu felii de pizza uriașe, de luat ”to go”. Ce mai, nu moare nimeni de foame pe aici. Ca regulă, mie îmi place să merg la întâmplare și să mă așez acolo unde mă trage ața.
Unele au seara program artistic.
11. 1 iulie: răsăritul din Sozopol și festivalul de artă Apollonia din septembrie
Oamenii se adună, se cântă, se dansează, este un adevărat festival. Așa că în anii viitori, dacă plănuiți vacanța pe litoralul bulgăresc, țineți minte și data de 1 iulie, pentru o fugă la Sozopol. Nu vă faceți griji,puteți face și o noapte albă în oraș, sunt multe cluburi deschise toată noaptea. Sau de ce nu, stați pe plajă toată noaptea, cu siguranță nu veți fi singuri. Mai vine cineva cu chitara, trece timpul. Este doar o idee, vedem cum se schimbă lucrurile în ultimul timp, verificați înainte orice plan aveți, oriunde.
În luna septembrie se organizează ”Apollonia Arts Festival”. Anul acesta va avea loc între 1-6 septembrie. 2020 este al 36-lea an în care se organizează acest festival. Concerte, teatru, cinema, expoziții, concerte de jazz, rock, pop, operă. Toate evenimentele se vor desfășura în aer liber, la Amfiteatrul Apollonia și în alte locații din Centrul vechi. Am intrat pe pagina lor de Facebook și am găsit multe informații, am utilizat desigur funcția ”translate” merge bine.
12. Cumpărături Sozopol
Tot felul de obiecte de anticariat, ceramică, bijuterii. Alături de suvenirurile obișnuite, desigur, dar cred că de acestea ne putem lipsi. Însă vom prețui mereu un obiect frumos, făcut de artizani locali. Mai ales dacă îl și folosim. În rest sunt tot felul de fructe uscate, semințe, cafea, ibrice de cupru, vin, dulcețuri și câte și mai câte. Eu am luat două castroane de ceramică. Grele și foarte frumoase, pictate.

Cazare Sozopol
Multe hoteluri care sunt cotate bine sunt în partea nouă, lângă plaja Bamboo (cu piscine, săli de sport etc). Sunt și în orașul vechi câteva bine amplasate, care au și camere renovate, precum Selena. Este la doi pași de plaja din partea veche a orașului și un restaurant foarte apreciat! Atenție, mai există un hoel Selena Beach, în partea nouă a orașului, pe plaja Baboo, departe de centrul vechi. Este și acela frumos, dar cum am spus deja, prefer partea veche a orașului și Selena este chiar la intrarea în partea veche.
Prețurile la cazare sunt mai mari decât în stațiunile aflate mai în nord și asta pentru că este locul preferat de vacanță al bulgarilor. Totodată, în plin sezon este și dificil să găsești vreun loc! Iar hotelurile din partea centrală a orașului nou, sunt multe pe deal, cu camere micuțe, mai vechi, nu ideale pentru cei care au probleme de deplasare. Cele de la zona plăjii Bamboo sau din centrul vechi sunt mult mai potrivite. Ideea este că trebuie să faceți un pic de cercetare înainte de a rezerva.
Pentru cei care caută confort, este frumosul resort Santa Marina Holiday Village . Drept să spun, eu aș sta și la un hotel mic din centrul vechi, sau o pensiune. Asta dacă doresc să cutreier toată ziua prin centrul vechi. Altfel, aș alege ceva mai relaxat, cu sală de fitness etc.
Parcare în Sozopol
În Sozopol putem considera că este o problemă cu parcarea. Nu are fiecare hotel parcare proprie. Unele au locuri în față, dar nu se pot numi chiar parcări păzite. În unele zone este aglomerat. Sunt însă și câteva parcări cu plată, păzite. Cea mai bună mi se pare cea din port. Sunt mereu multe locuri. Desigur, am găsit-o după ce am parcat undeva pe deal, la o parcare mult mai aglomerat. Există o parcare cu plată și la intrarea în centrul vechi. Recomand să lăsați mașina ori la o parcare cu plată, ori la parcarea hotelului, nu unde găsiți, pe străzi, că multe sunt înguste, vă puteți găsi mașina lovită. Deci parcări sunt destule, cu plată.
Cum ajungem în Sozopol:
Cu mașina personală, cu ajutorul Waze. Asta pentru a ne alerta în legătură cu echipajele de poliție că în rest drumul este foarte bine semnalizat. Nu cred că se rătăcește cineva, de la Burgas la Sozopol. Atenție mare în Bulgaria la trecerea prin orașe: sunt opritoare de viteză. Multe, unele chiar pe trecerea de pietoni, altele înainte. Căscați bine ochii, că te zdruncină bine și dacă le iei cu o viteză de 30 km/ oră.
Cine nu are mașină, poate ajunge cu autocarul până în Varna de exemplu și de acolo cu un alt autobuz până în Sozopol. Sunt multe autobuze între Burgas și Sozopol, cam câte unul în fiecare oră. În Burgas este și aeroport și se poate ajunge și cu tenul din Sofia.
Notă: am fost în Sozopol în cadrul unei călătorii independente, fără nicio colaborare de niciun fel. Voi reveni în articolele mai vechi, să scriu această notă peste tot, până acum în postam numai la articolele unde erau colaborări, sau Info Trip. Însă voi posta și atunci când nu este, aproximativ 90% din excursiile mele au fost realizate independent și multe independent și solo.
Vacanțe frumoase!

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.