Episodul IV: insula Cayo Levisa Cuba

Caraibe Cayo Levisa Cuba Viața este o plajă

6Cayo – insulă. Cayo Levisa: Fix imaginea mea de insulă de vis, formată pe un recif de corali lung de 4 km, mangrove, 3 km de plajă cu nisip alb și cocotieri… o feerie. Ca locație, este situată în nordul Cubei, cam la două ore de șofat din Havana, spre vest, fiind parte din provincia Pinar del Rio.

Insula Cayo Levisa Cuba

insula Cayo Levisa Cuba 4
insula Cayo Levisa Cuba: Bine am venit!
mangrove insula Cayo Levisa
Insula Cayo Levisa Cuba: mangrove si Bleu sus, bleu jos

Hotelul Cayo Levisa

Insula are un singur hotel format din bungalouri, multe direct pe plajă, accesul fiind limitat la turiști și la personalul hotelului (singurii cetățeni cubanezi care au voie pe insulă).

Aici ai parte de o relaxare totală, neexistând vreun oraș, etc, nu ai nimic de făcut decât activități precum citit, relaxat la plajă, înot, scufundări, masaj, plimbări pe malul apei, volei, nuci de cocos cu rom, marguerita, pina colada, iar seara dans la singurul local, care ziua este sală de mese.

Este de asemenea și un magazin mic de unde te poți aproviziona cu rom, trabucuri, sucuri răcoritoare, apă, suveniruri, costume de baie, creme de soare, etc.

Cum ajungi în Cayo Levisa

Se ajunge ușor din Havana cu taxiul, sau din Vinales chiar cu autocar (compania Viazul) până la Palma Rubia, de unde se ia vaporul spre insulă – sunt două curse dus/întors pe zi. Eu am luat-o pe cea de dimineață….45 de minute pe apă și gata…. am găsit o punte îngustă din lemn care te poartă până la recepție, prin pădurea de mangrove.

Am lăsat bagajele la recepție, deoarece cazarea se face după prânz și am mers la plajă!

mangrove insula Cayo Levisa Cuba 5
Cărarea te duce până la recepția hotelului Cayo Levisa
insula Cayo Levisa Cuba 22
Și după la căsuța ta!
insula Cayo Levisa Cuba 6
Cocktailuri la Cayo Levisa

Relaxare totală pe o plaja de 3 km de nisip alb și apă turcoaz

Odată ajuns în acest punct, nu mai ai nimic de făcut decât să iei în primire un șezlong și să te simți bine…… Eu am conversat puțin cu alți turiști, dar doream să mă bucur de peisaj, să adun scoici, să savurez un cocktail sub palmieri, o nucă de cocos cu rom… aduse direct la șezlong, un răsfăț total!

Undeva după prânz m-am și cazat, după ce am insistat să primesc un bungalow direct pe plajă! L-am primit, mi-am desfăcut tot calabalâcul și înarmată cu o sticlă de apă plată, în costum de baie pornesc în descoperirea insulei, pe plajă.

Nu era nimeni în jur (era schimb de serie dar oricum insula nu este suprapopulată cred) best time ever! Stătea să plouă, a și plouat puțin, dar era cald, nu am cuvinte să exprim senzația: eram acolo, într-un peisaj divin, de pus pe desktop, nimeni în jur, îmi venea să mă ciupesc să fiu sigură că nu visez!

insula Cayo Levisa Cuba 2

insula Cayo Levisa Cuba 16

insula Cayo Levisa Cuba 18
Kilometri de plajă cu nisip fin în Cayo Levisa Cuba
insula Cayo Levisa Cuba 1
Eu + un palmier nisip și apă turcoaz = L O V E

insula Cayo Levisa Cuba 20

Este ireal să ai o plajă aproape numai pentru tine, dar și tot confortul

Întoarsă pe plaja din fața bungaloului meu m-am prăvălit pe malul apei cu fața în jos și brațele întinse, când sunt întreruptă de un angajat îngrijorat că mi s-a făcut rău…. nu…. îmi era prea bine!

Cazarea la Cayo Levisa

Cazara este în bungalow-uri, sau în mici vile cu câte patru camere. Există toate dotările unui hotel de trei stele și chiar mai mult. Este curat, nu luxos, dar pentru mine a fost perfect.

Mâncarea la Cayo Levisa

Cayo Levisa este un resort și cazarea include trei mese/zi: mic dejun, prânz și cină. Toate mesele sunt timp bufet cu legume, fructe și diferite preparate, unele nu foarte proaspete. Sucurile, cafeaua și ceaiul sun tincluse, băuturile alcoolice nu.

Însă sunt și multe feluri de mîncare preparate pe loc: clătite, ouă în difrite moduri, pizza, paste. Acestea sunt proaspete, bune, nu excelente dar bune. Ai ce mînca aici, dar nu este chiar un loc pentru gurmanzi. Sau nu era la data vizitei mele (2011).

insula Cayo Levisa Cuba 11

insula Cayo Levisa Cuba 13

insula Cayo Levisa Cuba 12
insula Cayo Levisa Cuba 3
Seara la Cayo Levisa

Cum petres serile turiștii pe insula Cayo Levisa? Poți să iei lecții de salsa – sunt profesori – să dansezi la restaurant, transformat în discotecă, să bei un cocktail la bar, să socializezi. Asta dacă nu ești prea obosit de distracția din alte părți.

Eu am vrut să mă bucur de liniște aici, pe malul mării, așa că am luat de la magazin provizii (rom țigări și cola în principal) și am petrecut o seară de vis. Am făcut baie în mare… singurii vizitatori nocturni: Hutia, curioși și plini de tupeu care erau să intre în cameră, m-au și speriat că nu îi așteptam!

Singurul lucru neplăcut, comun în Cuba chiar și la hoteluri răsărite: la masa de seară am recunoscut alimente de la masa de prânz și la mic dejun de la cină. Erau și multe alimente proaspete, trebuie să fii atent, să iei lucrurile preparate pe loc (se fac la fiecare masă) sau să te asiguri că ce alegi de la bufet este proaspăt – măcar după miros.

insula Cayo Levisa Cuba 10

insula Cayo Levisa Cuba 15
M-am dezlipit cu greu de această insulă 

Cumva mi-a părut rău că am ales numai o noapte mai ales că am plătit numai 50 euro pentru cazare cu 3 mese. Asta în avans, dacă iei de acolo este dublu (la data șederii mele). Dar și aproape două zile a fost excelent! M-am bucurat mult de această pauză de sâcâieli de tot felul, siguranța pe insulă este maximă, ceea ce te relaxează. Îți vine să rămâi aici, dar…… nu pentru asta venisem, ci să descopăr Cuba, oamenii, totul…

insula Cayo Levisa Cuba 17 mic dejun

insula Cayo Levisa Cuba 16

insula Cayo Levisa Cuba 5
Insula Cayo Levisa este plina de mangrove

Sfatul meu: dacă ajungeți în Cuba, NEAPĂRAT trebuie să vă cazați pe una dintre multele insulele de vis și să vă bucurați de liniște, plaje superbe, apa turcuaz și caldă chiar și numai pentru o zi. Este o experiență care nu trebuie ratată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *