Plimbare de la Cap d’Ail la Plaja Mala

Coasta de Azur Europa Franța Viața este o plajă

Monaco – Cap d’Ail

DSC08474

Într-o frumoasă după amiază de iunie, după ce am studiat oferta din Decatlon Monaco în căutare de o genuncheră am luat-o pe malul apei spre plaja Cap D’Ail: 10 minute de mers pe jos de la magazin, pe lângă portul Cap d’Ail. Am scris despre plaja Marquet în articolul dedicat plajelor de pe Coasta de Azur.

Plaja frumoasă, mare, am admirat florile de mare, inconvenientul este pietrișul mai mărunt și fooooarte înțepător, ceea ce m-a costat o julitură de toată frumusețea. Cand am ajuns la dig am sărit pe pietre ca înecatul să scap de pietriș și acestea nefiind stabile am comis-o. Partea bună este că nu a fost mai rău, partea mai puțin bună că am păstrat minunatul suvenir toată vara. O amintire mai frumoasă este scurtul picnic improvizat chiar acolo, pe dig, deoarece o priveliște atât de frumoasă cerea NEAPARAT un toast.

DSC08398
Monaco ”periferic” dacă se poate spune așa ceva dspre Monaco 
DSC08399
Și am ajuns la portul din Cap d’Ail
DSC08405
Plaja Marquet, Coasta de Azur
DSC08403
Plaja Marquet, vedere înspre portul Cap d’Ail
DSC08417
Lumea face sport!
DSC08431
Dacă nu sunt cuminte…..

DSC08416Flori de mare, prima dată le-am văzut aici, pe Coasta de Azur

DSC08427
În sfârșit pe digul de pe plaja Marquet
DSC08426
Priveliștea cerea un toast!

4

Stând eu pe dig și admirând priveliștea, precum și nenumăratele elicoptere care aterizau încontinuu pe heliodromul din Monaco, efectiv la o aruncatură de băț, văd un drum și semnalul interzis. O iau pe acolo și la puțin timp deja am început să văd mulți oameni la plimbare. Tot pasajul, care este exclusiv pietonal, îngust, este extrem de circulat, oameni la plimbare, alergare, etc.

DSC08429
Așa să fie?
DSC08430
Multă lume pe drum!
DSC08434
Au, pericole!
DSC08441
Drumul este superb!

DSC08440

DSC08439
Și foarte multă lume la promenadă!

Sentier au bord du Mer

Sentier au Bord du Mer am aflat ulterior că se numește drumul costier de aproximativ 4 kilometri care duce de la plaja Marquet la plaja Mala. Vegetație frumoasă, pini, cactuși, tufe cu flori, se văd peste tot în partea dreaptă, valurile se izbesc de stânci în stânga.

DSC08436
Vedere frumoasă, Sentier au bord du Mer!
DSC08463
Plajă mică micuță, absolut fermecătoare!
DSC08474
Plaja Gramaglia

Vile Belle-Epoque și alergători

Drumul este presărat cu vile splendide Belle-Epoque unele dintre cele mai frumoase de pe coasta Franței. Multe au fost construite la sfârșitul secolului 19, de către membri ai familiilor regale, artiști, aristocrați,industriași bogați, etc. Nici nu vreau să mă gândesc cum este să iei micul dejun la una dintre piscinele vilelor respective, cu Mediterana în față! Am vorbit cu câțiva alergători, fete și băieți, majoritatea fac asta zilnic, aici locuiesc!

DSC08457
Multe vile deasupra Mediteranei
DSC08467
hm….
DSC08468
Sentier au bord du Mer
DSC08472
Ce poate fi mai frumos decât o relaxare într-un asemenea decor?
3
Platoul unde făceau câteva fete sport! Alții petanque și dude bune!!!!!
1
Imagine de perspectivă 🙂 google maps!
DSC08458
Sport!

DSC08459Dude bune!!!!

Imaginile vorbesc de la sine, într-un mic platou, relaxare totală, un grup de fete își făceau exercițiile, un alt grup juca petanca, iar la un moment dat mi s-a dezvaluit în față plaja Mala, una dintre cele mai frumoase plaje de pe Coasta de Azur.…. ups nici nu credeam că o să o găsesc atât de ușor și absolut întâmplător, era pe lista mea de must reach pe coastă!

DSC08478
Capăt de drum!
DSC08479
Ce să fie, ce să fie?
DSC08481
Mala!!!!!
DSC08493
Da, Plaja Mala!

Încă o dată mi s-a demonstrat că dacă mă trage ața într-o direcție și nu există niciun inconvenient major mă așteaptă numai lucruri bune! Dacă nu în vacanță când să ne mai abatem de la ruta prestabilită? Și unde mai pui că de fapt nu ne îndepărtăm, ci de fapt o regăsim într-un mod extrem de plăcut. 

Ce mi-a placut cel mai tare: baia în mare, de la capatul unor scări săpate în piatră care coborau până în mare. Am luat exemplul unui localnic, care mi-a recomandat ca fiind un loc sigur, fără jellyfishes.

DSC08442
Locul perfect pentru o baie în Marea Mediterană
DSC08444
Locul perfect pentru o baine
DSC08449
Cum s-a eliberat locul, hop și eu!
DSC08451
Sentier au bord du mer este la fel de frumos din orice unghi!
DSC08453
Elicopterele aterizează încontinuu la Monaco!

Toată lumea face mișcare în Cap d’Ail

Bonus: Excursia aceasta o să motiveze pe oricine să facă mai multă mișcare: aici toți localnicii se plimbă sau aleargă! Indiferent de vârstă! Cel mai drăguț duo pe care l-am văzut era format de o fată foarte simpatică și un bichon alb, mamă mamă ce fericire pe amândoi, m-am intersectat de câteva ori cu ei (eu mergeam mai la pas, m-am și oprit pentru baie și ei repetau traseul de alergare) și de fiecare dată mi s-a așternut un zâmbet larg pe față și fetei la fel, o plăcere!.

Cum ajungi în Cap d’Ail

Pentru amatori: În Cap ‘Ail se ajunge pe jos din Monaco (5, 10 minute) dar și cu autobuzul 100 din Nisa – Menton, cu trenul sau cu automobilul bineînțeles, pe cornișa inferioară sau mediană, sau ieșirea Rochebrune Cap Martin de pe A8.

 Citește și:

http://extravita.ro/2013/11/03/viata-este-o-plaja-coasta-de-azur/

2 thoughts on “Plimbare de la Cap d’Ail la Plaja Mala

  1. Si eu am fost foarte necajit sa descopar ca plaja din sudul Frantei nu este cu nisip, in general, ci cu pietre, iar o baie se poate lasa foarte usor cu lovituri sau intepaturi. Tin minte ca prima data am incercat sa fac baie in Nisa, langa hotelul Negresco. Ulterior, cand am ajuns si in Monaco, nu m-am mai aventurat in apa si m-am bucurat exclusiv de priveliste. Nu am descoperit aceste zone descrise aici, dar o sa folosesc acest articol ca itinerariu pentru o viitoare excursie acolo 🙂

    1. 🙂 exista multe secrete pe coastă 🙂 Compensează lipsa nisipului și priveliștile sunt de vis! Atmosfera la fel, asta este, niciodată nu poți să le ai pe toate! Coasta de azur este minunată, îmi doresc mult să mai ajung poe aceste meleaguri, aș lua iar la picior fiecare părticică!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.