Impresii din Marrakech, I: Riad, Jemaa el-Fna, Medina, tatuaje

Africa Maroc Marrakech

DSC01894

Și iată-ne (gazelele) ajunse în Marrakech, URA: mi-a plăcut teribil de mult acest oraș. Și asta începând cu gara ultra modernă cu arhitectură arabească cu portretul regelui expus la loc de cinste, cu KFC și Mc Donald uriaș cu terasă și chioșcuri de ziare cu iz occidental, la tatuajele cu henna – pe to do list și până la fiecare colțișor din vechea Medină și povestea Jemaa el-Fna.

DSC01887
Gara ultramodernă din Marrakech

DSC01888
Marrakech este unul dintre cele mai mari orașe din Maroc și cel mai modern. Modern, hmmmm, este jumătate jumătate. Având o istorie străveche – locuit din neolitic și fondat ca oraș de berberi în 1062, a fost în trecut unul dintre cele 4 orașe imperiale marocane. Ca multe orașe marocane și Marrakech are o Medină, vechiul opraș fortificat, plin de prăvălii, hammamuri, meșteșugari, o lume colorată și partea nouă, unde locuiesc marocanii înstăriți, cu multe case rezidențiale deținute de francezi, ca și case de vacanță, cu malluri, cluburi (Paccha printre ele, etc) și o femeie primar: în 2009, Primarul Marrakechului, Fatima Zahra Mansouri, a devenit la momentul alegerii sale cea de a doua femeie primar din Maroc.
Dar în această excursie am stat în Medină și experimentat mai mult tradiționalul din Marrakech.

Gazelles în Maroc

Gazelles: termen cu care ne-am procopsit, eu și celelalte 5 prietene cu care am fost în Maroc încă de la primul picior pus în Fes și care s-a lipit de noi pe toată durata excursiei, însoțindu-ne în Fes, Casablanca, Marrakech, Atlas, Ouarzazate. Toate amintiri dragi din Maroc. A fost cubulețul cu zahăr al acestei excursii, iar simpla lui menționare, între noi, îmi aduce zâmbetul pe buze și acum, la mai mult de 3 ani de la călătoria noastră și cred că așa o să și rămână, chiar dacă cu siguranță mă voi întoarce, prima experiență este ca un vis frumos! Și o mare supriză, cu totul!

În Marrakech am fost ca niște furnicuțe, în toate părțile prin Medină, întâlnindu-ne din când în când, lăsându-ne mesaje la recepție sau prin magazinele din drumul nostru, am zburdat prin Medină neobosite zi-lumină că oricum nu era de stat la relaxare la noi la riad, am vizitat orașul, legat prietenii, imaginea mea despre Marrakech este plină de culoare, de energie, râsete, uimire, de bucurie. Este senzația cu care m-am și întors acasă și cu care mă gândesc la acest oraș, cred că datorită companiei a fost așa, o să mă întorc și cumva îmi este frică să nu dărâm un mit, să nu îl mai văd la fel de fantastic.

Riadul nostru frumos, NU!

De la gară petit taxi-uri, străzi iluminate frumos, freamătul unei culturi total străine nouă și iată-ne ajunse la riadul nostru. Cu mâna pe inimă vă sfătuiesc să verificați pe booking și tripadvisor sau alte surse părerile despre o locație, eu din cauză că am plecat din scurt am omis (ultima oară mi-am jurat) am regretat amarnic, pot să spun că mi-a venit să plâng când am văzut prima cameră propusă și era și noapte, așa că…… Noi aici am venit cu recomandarea că ești în lumea lui Alladin, cu cort berber sus, vedere asupra medinei, un loc de vis și am sfârșit într-un loc fără ferestre (decât către curtea interioară acoperită, ceea ce este obișnuit pe aici) lenjerii dubioase, de am pus prosoape pe ele ca să dormim, miros greu de betisoare parfumate de te lua amețeala și furnici care m-au pișcat pe ruina de cort bereber…..vedere de sus ok, dar o găseai și în alte locuri. Am schimbat camera, scandal, ceva mai bine, dar tot cu noduri în gât, lenjeriile tot nu arătau curate deși ei insitau că sunt, așa că recomand să vă documentați. În schimb am avut super wi-fi! În vecinătate erau Riaduri curate la prețuri similare și alte riaduri de vis la prețuri ceva mai mari, totuși mici comparativ cu hotelurile din Europa, iar experiența este altceva. Chiar se merită să stai într-un riad decât un hotel, mai ales aici, multe riaduri sunt conduse de câte o familie, cu copii în jur, globtrotteri, backpackeri, este frumos, din acest punct de vedere a fost frumos și la noi!

DSC06636
Curte interioară, acoperită în Riadul din Marrakech
DSC06635
Ceva aer intra, dar…. ferestre exterioare nu
DSC06634
Tot curtea interioară, livingul

Medina din Marrakech și Jemaa el-Fna – cea mai aglomerată piață din Africa

Acestea fiind spuse, locația noastră ne-a permis să explorăm Medina și piața Jemaa el-Fna. Eram practic fix în mijlocul lumii lui Alladin, deși odată cu lăsarea întunericului și închiderea magazinelor aveai senzația că te afli în-o favelă, îți dădea ceva fiori.

DSC02333
Așa arată străzile din Medina din Marrakech noaptea
DSC02332
Se vede și intrarea în Riadul nostru

Medina are o viață proprie în fiecare moment. Nu doar o singură vizită de câteva ore grăbiți prin străzile medinei, ci măcar două trei vizite, pentru că este fascinantă. În fiecare zi am avut câte ceva deosebit de explorat, iar dimineața ne găsea invariabil la una dintre căruțele cu citrice, de unde ne făceam plinul cu suc de portocale proaspăt stoarse (2 dirhami, mai ieftin decât apa în piață) și hoinărind pe multitudinea de alei din piață…. Unele dintre cele mai bune hammamuri se gasesc de asemenea în piață.
Hammam: o experiență …. saună, săpun negru cu argan și scrub până când ieși bebeluș, în Maroc sunt cele mai bune hammamuri din lume!!! Plus atmosfera…..

DSC06838
Marrakech ziua

DSC02349

DSC02343
Nu am ratat ocazia de a face o poza cu omul cu apa
DSC02347
O lume colorata în Jemaa el-Fna, Marrakech, ziua
P1050696
Melci și portocale!
DSC02352
Viața este grea pentru mulți marocani
DSC02350
Logan în Medină, oricum sunt peste tot în Maroc

Cumpărături și negociere în medină

Cât despre cumpărături….. cerul este limita :). Târguiala târguială dar realistă, noi am forțat la un moment dat nota într-un magazin de marochinarie, punct în care proprietarul ne-a luat toate gențile din mână, ne-a dat afară și ne-a spus că nu mai vrea să ne vadă pe acolo, se pare că îl jignisem…..
Dar totuși bine a fost că ne-am făcut o idee cam care sunt prețurile normale. Turiștii englezi și nord europeni strică piața, noi am ajuns cu două zile înainte de venirea grupurilor, așa că după câteva zile, când au ajuns aceștia, prețurile cerute inițial s-au dublat! Toată lumea îi place pe vest europeni pentru că dau cât li se cere, sau acceptă un foarte mic bargain. Și li se cere MULT! deoarece se știe că au un nivel de trai ridicat.
Și așa și trebuie să fie lucrurile, acum nu aș mai pierde timpul cu negocierile, decât așa, de formă, prețurile la mărunțișuri sunt mici și trebuie să câștige și ei chiar dacă mai mult, oricum la noi suvenirurile acestea sunt de 10 ori mai scumpe. M-am îmbolnăvit când întoarsă acasă am văzut cât costă niște ciucuri de perdea mici micuți la zara home: în Marrakech îi găsești pe cei mari pe gratis prin comparație!
Ce am mai târguit prin piață: sandale (eu pe ale mele nu știu pe unde le-am pus și când o văd pe Ana cu ele că ne-am luat la fel îmi fac și mai tare mea culpa, le-am pierdut neîncălțate). Perne brodate, alți conduri, ciucurii de draperie sunt extrem de frumoși și toate culorile, tot felul de ceramică, pielărie, decorațiuni, haine, condimente, sipeturi, etc…. etc…

DSC02338
Multe magazine în Medina din Marrakech
Picture 235
Un adevărat furnicar
DSC02340
Ana la cumpărături
DSC02425
În pauză de cumpărături, mi-am luat și un coș mare!
DSC02417
Artizanat
DSC02446
Băteam străzile din Medină în fiecare zi!

Tatuaje cu henna

Trebuie neapărat încercate, sunt aici adevarate profesioniste, DAR trebuie să te documentezi un pic înainte, adică BINE! Cel mai mic preț solicitat nu este neapărat cel final sau nu îți garantează cel mai reușit desen. Este neplăcut și te simț păcălit când ți se cere un preț inițial, de dumping, pentru a te agăța, iar când tatuajul este finalizat și trebuie să plătești ți se cere de 10 ori mai mult și ți se face și scandal, așa că mai bine mai puțină încredere în ofertele astea șoc, noi ne-am ars! Ei dar și asta este o parte din experiență, nu o tragedie, nu trebuie luat totul în serios, este vorba oricum de sume foarte mici.

DSC02322
Tatuajele cu henna ne-au înfrumusețat excursia
Picture 222
Scorpionul este al meu, motivele tradiționale ies mai frumos

Cel mai bine: referințe de la berberi, sunt foarte prietenoși și afli o gramadă de lucruri de la ei, plus că au cel mai bun ulei de argan, săpunuri naturale, etc, îi găsesti în fiecare seară în piață, vând ambulant, toată marfa fiind expusă pe o patură, pe jos.

Una dintre cele mai placute amintiri ale mele din Maroc se leagă de câteva șederi în piață, la un ceai cu o familie de berberi cu care mă împrietenisem, dând sfaturi altor turiști cu privire la produse. Și vindeam! Singurul lucru care nu mi-a ieșit: să îi conving să nu mai pună zahăr în ceai! sau să pună puțin, nicio șansă, cât sunt eu de determinată!

Magia începe după ora 18:00 în Jemaa el-Fna

Începand cu ora 18:00 piața Jemaa el-Fna, care străjuiește medina devine o lume magică: dresură de șerpi, tot felul de jocuri și jonglerii, berberii înșirați pe jos într-o arie vastă, în hainele lor albastre și cu privirea aceea atemporală a unui locuitor al deșertului și mă voi repeta de o mie de ori CEL MAI BUN ULEI DE ARGAN DE PE PĂMÂNT! Natural, total neprelucrat, le-am încercat pe toate și din Maroc și de pe aici de prin Europa și nu se compară.

P1050686
Jemaa el-Fna este magică noaptea
Picture 460
Jocuri interesante în piața din Marrakech, Jemaa el-Fna , seara
DSC02438
Cine câștigă cine câștigă?

DSC02440

Totodată, Medina este cel mai bun loc de luat masa pentru un turist, mai ales la prima vizită în Maroc: seara piața prezintă un uriaș food-court, zeci de restaurante ambulante, fiecare cu tarabe pe care este expusă mâncarea, băncuțe și animatori care te îndeamnă zgomotos să alegi un anume loc. Preparatele sunt delicioase și foarte accesibile ca preț, în primul rând proaspete, fiind sunt pregătite de femei, ziua, vândute de bărbați, seara, iar tot ce rămâne se dă la săraci: multe salate, orez, cartofi, cus-cus, pește, creveți (mortali!), pui, etc…

DSC02431
Noi am mâncat la un singur restaurant din piață în fiecare zi, că am prins încredere 🙂

De reținut dacă stai în Marrakech:

Nu sta singură/singur pe străzi noaptea, mai ales în Medina: străzile se golesc incredibil de repede începând cu o anumită oră, în funcție de zonă, așa că este bine să fii în companie. Discută cu gazda ta de la riad, sau cu personalul hotelului, pentru mai multe detalii. Daca te deplasezi noaptea, cel mai bine este să o faci cu petit taxi, sau grand taxi, daca ai buget mai mare.

Nu-i bai dacă îți ieși din pepeni

Dupa o dispută cu una dintre doamnele care ofereau tatuaje, certă soldată cu spectacol verbal, am descoperit că este OK să îți ieși din pepeni dacă ești femeie: vei fi privită mai degrabă pozitiv, bineînțeles dacă te cerți cu o altă femeie (cum am pățit eu, am dat de o nebună dar nu m-am lăsat……………..): o să stârnești admirația generală – în piață 🙂 o să fii curtată :))))) ups, nu a fost ceea ce îmi doream!cred că doamnele din această zonă sunt destul de aprige, sau cel putin iuți! Cum și așa toată lumea credea că sunt berberă și îmi vorbea în limba lor, m-am integrat în peisaj.

Marrakech-ul are cum am mai spus o parte mare modernă, cu mall-uri, hypermarketuri, cartiere moderne, gradina botanică, palate, Club Pacha…. și muuultă curățenie, portocali, cactuși, orașul ne-a cucerit și am plecat cu senzația – chiar așa și e!- că nu i-am explorat nici pe departe potențialul în cele totuși 4 zile petrecute acolo, aviz amatorilor.

DSC02367

În episodul viitor: parcuri și grădini în Marrakech

2 thoughts on “Impresii din Marrakech, I: Riad, Jemaa el-Fna, Medina, tatuaje

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.