Excursie din Sousse, Tunisia, II: Chott el Djerid, Tozeur, palmieri, canionul Selja

Africa Deșert Tunisia Sousse Tunisia
100_9618
Lacuri sarate secate

După aventurile din prima zi a excursiei ne trezim dis de dimineață la 4,30, mic dejun rapid și la drum.

Prima oprire Chott el Djerid

Marele lac sărat secat din sudul Tunisiei, tot aici am admirat și răsăritul, fabulos în această mare de nisip și sare. Aerul proaspăt, totul vestea un început, una din puținele momente din viața mea când m-am bucurat să mă trezesc atât de devreme.

100_9638

100_9584
rasarit la Chott el Djerid Tunisia
100_9605
rasarit la Chott el Djerid Tunisia

Cumpărături
După răsărit ne oprim la cumpărături! Acum aș fi vrut să îmi iau mai multe din minunățiile de acolo, dar la acel moment am luat câteva mărunțișuri, am băut o cafea și la drum. Am deplâns soarta unui mic animăluț de deșert care nu știu de ce era ținut într-o cușcă, pentru tratament au îngăimat dar nu știu ce să spun, era extrem de expresiv și clar că suferă, este atât de clar că orice ființă de pe pământ dorește libertatea. Și ghidul nostru era cam nervos pe acest subiect (animăluțul) am văzut neputința.

100_9654
foarte original
100_9655
Imi pare rau ca nu am luat mai multe lucruri de aici

100_9663

100_9651
toalete confortabile

100_9646

Depășim multe așezări în drumul nostru către Tozeur
100_9681
Fructe și legume BIO

100_9701

100_9704

100_9705

Ajungem la Tozeur

250 000 de palmieri, vegetație bogată și plimbare în oază, cu căruțe trase de cai. Ne-am îmbarcat și în goană prin paradis. Caii sunt extrem de vioi, ne oprim din loc în loc, am cumpărat ceva suveniruri pentru că le vindeau niște copilași foarte simpatici, am admirat agilitatea cu care un localnic s-a suit până sus într-un palmier, în câteva minute, ne-am bucurat de atmosferă, de răcoarea plăcută. Prin zonă mișunau multe grupuri de turiști, am înțeles că suntem privilegiați față de toți oamenii aceștia care muncesc aici pentru o bucată de pâine.

100_9721
carutele ne asteapta in Tozeur
100_9740
savuram fiecare moment

100_9743

100_9733

100_9734
vedeti unde s-a catarat?
100_9736
hop si eu, pai se putea altfel?
100_9714
ne-am despartit cu greu

Călătorie în canion cu trenul lui Indiana Jones: punct de plecare: Metlaoui

Metlaoui, orășelul din provincia Gaftsa, locul de îmbarcare în faimosul tren Red lizard sau Lezard Rouge – șopârla roșie. Fost tren regal Stil Belle Epoque, construit în sec 19 a fost folosit în filmul Indiana Jones si Ultima Cruciadă, fiind acum un magnet pentru turiști.

100_9756
Gara Metlaoui, punctul de plecare
100_9757
Lezard Rouge – șopârla roșie
100_9759
starnim curiozitatea localnicilor

100_9758

În drumul spre punctul terminus, Redeyef, Trecem prin canionul Selja, renumit pentru zăcămintele de fosfor.

Ne simțim ca în Vestul Sălbatic, canion, tren vechi, foarte mulți turiși, aici văd și admir pentru prima dată o familie olandeză tânără: părinți și 3 copii de aproximativ 6, 3 și câteva luni. Nu am rezistat să nu intru în vorbă cu ei, era foarte natural să călătorească, o făceau de mult, iar pe parcurs ce au venit copii, au continuat, cu toată șatra după ei, erau atât de relaxați, totul părea atât de ușor, nu făceau deloc caz de faptul că sunt cu copii, chiar erau uimiți că îi întrebăm așa ceva (dacă nu le este foarte greu, am spus că nu m-am abținut).

100_9773

100_9765

100_9769

100_9768

100_9774
Am admirat formațiunile calcaroase roz și roșii, soarele, ne-am oprit pentru poze, pe scurt două ore foarte bine folosite!
După această călătorie memorabilă ne întoarcem la realitate fiind preluați iar de microbuzul nostru.

Orașul sfânt Kariouan

Întemeiat în 671, aflat în centrul Tunisiei, faimos pentru covoarele țesute manual și pentru numărul mare de moschei.

100_9783
foarte multi turisti la Kariouan

Medina din Kariouan și argintul berber

Aici am vizitat Medina, unde am putut colida în voie printre tarabe. Am salvat-o pe prietena mea de la o potențială afacere proastă (argint berber, adică alamă spoită, când m-au auzit vânzătorii că îi dau în fapt m-au uitat foarte urât la mine mai ales că toți turiștii adunați la respectiva tarabă s-au evaporat rapid. Îmi spuseseră niște tunisieni cu care mă împrietenisem în Sousse să nu cumpăr că nu e argint în majoritatea cazurilor.

Logodită ad-hoc? NU!

După facem o tură de moscheie, moment în care ne-am procopsit cu un personaj foarte dubios, o ditamai matahală de care nu mai scăpam, că să mergem în Sousse la discoteca unde lucra fratele lui, seara să fumăm înțelegeți ce pe plajă, super, exact ce aveam în minte…NU!.
Dar tot stătea pe capul nostru, la un moment dat ne-a spus că dacă înconjori moscheia pe care o înconjuram cu el după mine chiar în timp ce povestea, adică un cuplu care face asta este logodit! Serios? Cu ciudatul ăla nu știam dacă să râd sau să plâng prietena mea pufnea de râs, am prins un moment și am zbughit-o spre magazine.

100_9785
moscheia legamintelor

Cumpărături în Kariouan

Multe magazine cu genți și pielărie, care arătau pestriț, dar calitatea nu știu, nu m-a convins. La un moment dat ne-am simțit aiurea că am fost aproape băgate într-un magazin în spate (și fusesem avertizate să ne ferim de vânzările ilegale) dar te îmbrobodesc, să îți arate mai multe genți, foarte insistenți, a trebuit pur și simplu să plecăm foarte nepoliticos, dar simțeam alerta în mine, am avut un sentiment puternic de nesiguranță, mai ales că iar apăruse ciudatul în peisaj, așa că am aruncat tot ce avem în mâini și fără nicio explicație am ieșit de acolo.

Ajungem într-un magazin pe placul meu, cu prețuri fixe, mulți turiști, de unde am achiziționat mai multe obiecte, suveniruri pentru acasă, ceramică, șaluri care îmi sunt dragi și acum, mici tablouri, tobițe, etc. A fost ca o refulare, dar mă bucură și acum!
Nu am poze mai multe că rămăsesem fără baterii și a făcut prietena mea și le-a pierdut pe toate dar asta este o altă poveste :).

Ulterior în Sousse mai mulți tunisieni ne-au spus că de fapt Kariouan nu este chiar un oraș sfânt, că este turistic, nu știu exact ce să cred dar nu prea mi-a plăcut acolo.

Am ajuns la hotel și deși eram un pic extenuate am ales duș, puțină relaxare, cafea și cluburi, nu puteam să pierdem niciun minut și oricum toată vacanța am avut o energie incredibilă, de aș avea și acasă acest tonus ce bine ar fi!

0 thoughts on “Excursie din Sousse, Tunisia, II: Chott el Djerid, Tozeur, palmieri, canionul Selja

  1. uite cum ai ratat tu o logodna de toata frumusetea 😛
    cand ne am mutat in Franta am zis ca trecem apa in Tunisia, Maroc. a venit primavara araba si am zis pas.

    1. Da, slava domnului! Da, dar au reintrat in circuitul turistic, in Maroc nici nu au fost probleme, cateva demonstratii dar asta a fost si la noi, am prieteni care au tot mers si este OK, Tunisia am auzit la fel ca este OK si din oamenii pe care i-am cunoscut (lucrez intr-o multinationala) si dinc e am auzit de la altii sunt extraordinari, tinerii doresc mai multe, dar acum depinde si ce alte oportunitati mai apar.

  2. Frumos articolul,foarte detaliat.Am facut si eu o vacanta similara in Tunisia,oricum cred ca majoritatea vacantelor acolo acopera cam aceleasi obiective.Mi-a ramas in amintiri ca una din cele mai frumoase si diferite calatorii pe care le-am facut.

    1. Multumesc pentru apreciere. Mi-a placut Tunisia desi am avut o experienta 100% turistica de masa. In afara de cluburile after hours :). Excursia m-a bucurat mult de tot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *