Cinque Terre: 5 pământuri paradisiace la malul mării Liguria

Cinque Terre Europa Italia

Un ghid pentru cei care doresc să își programeze o vacanță în Cinque terre: ce nu trebuie să ratați, cum să călătoriți între orașe și TOP-ul satelor din Cinque Terre . 

Cinci pământuri, nume dat celor 5 sate pescărești de o frumusețe de poveste, aproape ireală, săpate în stancă, pe riviera mării Liguria. Acestea își păstrează farmecul italian de demult în pofida numărului extrem de mare de vizitatori.

Riomaggiore – Manarola – Corniglia – Vernazza – Monterosso al Mare fac parte din parcul național Cinque Terre – în patrimoniul UNESCO – care pe lângă sate și zonele adiacente mai cuprinde părți din comunele Levanto și La Spezia. Orașele mai mari învecinate sunt Pisa și Genova.

Prima vedere din Cinque Terre: marea lovindu-se de stânci
Micutul port din Riomaggiore
Vedere de pe stânci, Riomaggiore
Vernazza, vedere de pe traseul costier
Manarola, Cinque Terre, portul
Manarola, Cinque Terre, portul
Corniglia, vedere de pe traseu
Monterosso al Mare

În sfârșit am ajuns în Cinque Terre!

Am ajuns aici din dorința și nevoia de a mă încărca pozitiv, de a mă bucura de frumos și simplitate și în cele trei zile petrecute aici așteptările mi-au fost îndeplinite și mai mult, depășite.

În sfârșit în Cinque Terre: aici în Riomaggiore

Satele sunt pietonale, cel mai facil mod de călătorie între ele este cu trenul, cel mai romantic: cu barca, dar majoritatea apreciază cel mai tare mersul pe jos. Asta datorită multiplelor trasee între sate, cu niveluri diferite de dificultate, bineînțeles.

Este atât de complicat să ajungi cu mașina între sate, deși distanțele sunt mici, încât este mai simplu și aproape la fel ca timp – să ajungi pe jos!

Toată lumea merge cu trenul în Cinque Terre

Cinque Terre după lăsarea serii

După lăsarea serii satele se transformă într-un loc magic de care te poți bucura în liniște, deoarece avalanșa de turiști de o zi, în tranzit, s-a evaporat, rămâne numai farmecul nealterat de timp al locurilor, sclipirea razelor de lună în mare, micile porturi, o terasă și un vin, cântecul unui ospătar (în Riomaggiore) briza…..

Manarola, Cinque Terre, pe inserat
Manarola, Cinque Terre, pe inserat
Străzile se golesc rapid
Întunericul se lasă în curând și peste Vernazza

Topul preferatelor din Cinque Terre, după prima mea vizită în zonă:

Manarola, Vernazza, Corniglia și Monterosso. Pe Riomaggiore îl las deoprate, pentru că am stat aici m-am atașat de el, așa că îmi place cel mai tare, nu pot fi obiectivă, dar cred că alături de Manarola păstrează cel mai bine farmecul de sat pescăresc de poveste.

Vernazza este extrem de frumos, poate cel mai frumos sat, dar este mai mare, nu atât de intim ca preferatele mele, Riomaggiore și Manarola, fiind în același timp și cel mai turistic și cel mai scump. Corniglia nu are ieșire directă la mare, doar vedere, iar Monterosso al Mare care are mai multe oportunități de distracție, magazine și restaurante este mai mult o statiune estivală, decât sat pescăresc, nu are nici pe departe farmecul celorlalte 4 așezări.

Bine de știut pentru planificarea unei vacanțe în Cinque Terre: 

  • Transport: transportul feroviar este excelent, cu trenuri între La Spezia Centrale – Levante din 20 in 20 de minute, opriri in toate sătucele, poți cere orarul la orice punct turistic și sunt muuulte. PONT! Fii atent în ce tren te sui din La Spezia sau Levante, unele trenuri IC, nu opresc în sate, sau nu în toate!
  • În sate se merge per pedes, adică se ajunge cu mașina în fiecare sat dar aceasta trebuie lăsată într-o parcare la margine iar după bagaje, etc, toate cărate, trase după tine, așa că bagajele este mai bine să fie mici.
  • Cazare: cel mai bine pentru a te bucura pe deplin de tot ceea ce oferă acest loc în unul dintre sate, deși se ajunge foarte ușor – și repede! din Levante sau din La Spezia, dacă nu găsești cazare în unul dintre sate.
  • Monterosso al Mare este mai mult o statiune estivală decât sat pescăresc, deși are o parte veche, este destul de mare și are și un început de viață de noapte. Aviz amatorilor de petreceri care vor să fie în același timp și în parcul național Cinque Terre.

Ce poți face în Cinque Terre:

  • Trasee, trasee și iar trasee, între sate, să fim înțeleși. Fie că alegi drumurile mai ușoare, de-a lungul coastei, cu marea într-o parte, fie pe cele mai complicate, pe după deal, pe cărări mai dificil de parcurs.
  • Să mergi pe trasee este cel mai frumos mod de a descoperi aceste tărâmuri magice, mai mult, poți admira sătucele, care oferă de la depărtare imagini ca în vederile poștale.
  • De pe trasee le poți admira dintr-o mie de unghiuri, care mai de care mai fermecător: la soare, la apus, etc…Nu ai nevoie decât de harta cu traseele, care se oferă gratuit la orice punct de informare turistic. Toate traseele sunt bine marcate, aerul muntelui, frumusețea peisajelor și puritatea din atmosferă fiind de nedescris!
  • Via dell’Amore, un drum costier foarte ușor de parcurs de 1 km și foarte frumos se spune, care leagă Riomaggiore de Manarola, am văzut ceva din el, nu l-am parcurs pentru că era închis când am fost eu, au avut loc se pare ceva alunecări de teren din cauza inundațiilor și era în reparații…… no love for me.
  • Plimbare pe străzile și străduțele superbe din sate, conversații sau joc de cărți/table cu localnicii.
  • Pierdut vremea în portulețe la o cafea/cappucino, vin, îngețată, etc. …este atât de frumos!
  • Voluntariat: muncești fizic toată ziua la una dintre viile de pe coline, este nevoie de mână de lucru, având astfel oportunitatea de a cunoaște mai multe despre acest loc, despre tradiții, despre sustenabilitate. Vei avea sentimentul că ai dat ceva înapoi pentru tot ceea ce ai primit în acest loc și în plus vei primi vin local din belșug, masă cu paste și dulciuri făcute în casă, pe scurt vei simți satisfacția unui om care a muncit, cu adevărat pentru masa din acea zi, așa ne-a povestit Mike, un australian cazat în pensiunea din Riomaggiore unde am stat și care a încercat această experiență.

De savurat în Cinque Terre: mâncarea, vinul local și înghețata

  • Savurezi: mâncarea și vinul bun din regiune, la una dintre terasele și restaurantele locale, sau pe stradă: peștele este excelent aici, bineînțeles, fructele de mare. Iar la sfârşitul meselor se recomandă Sciachetra, un vin dulce puternic, foarte gustos şi digestiv, așa că dacă este pentru sănătate, cine nu se sacrifică puţin?
  • Picnic pe stânci, cu privire la mare: vinul, produse locale și multe alte minunății culinare se găsesc din abundență la micile marketuri din sate.
  • Plinul la înghețată.... sunt câteva gelaterii pe care este efectiv păcat să le ignori, la orice pas pe aici o să vezi multă lume mâncând înghețată, deși cel mai mult în Vernazza, aproape fiecare trecător are un cornet în mână, păi și normal: la câtă mișcare se face oricine în zonă se compensează surplusul caloric.

Plajă, soare, mare

  • Plajă: lumea ia câteva raze oriunde în cele 5 sate, pe stânci, golfulețe cu pietriș, pe terase; singura plajă cu nisip și umbreluțe este în Monterosso, are și Vernazza o plajă micuță cu nisip, foarte romantică, dar extrem de aglomerată în sezon! Iar în Corniglia este o plajă faimoasă, pentru nudiști. Despre plajele din Cinque Terre am scris aici pe larg
  • Călătorie cu feribotul, pentru a admira Marea Liguria și satele și de pe mare
  • Vizitat faimoasele Portofino și Portovenere, unde se ajunge foarte ușor cu feribotul. 
Oferta de vinuri locale
Casele din Riomaggiore
La plimbare pe faleza din Vernazza
Hai la drum
Cărarea este îngustă pe alocuri
Curajoșii se încumetă la traseele de peste coline

Must have: Passul Cinque Terre: 10 Euro, s-a scumpit, este 12 euro acesta dar sunt valabine multe variante, puteți lua pe mai multe zile,este un discout, sau fara calatoriile cu trenul, sau chiar family cards, mai avantajose daca nu sunteti singuri.

Cardul ales de mine este valabil o zi și care permite călătorii nelimitate cu trenul între La Spezia și Levante, incluse toate cele 5 sate precum și traseele dintre sate, dacă nu iei pass-ul plătești separat traseele 5 euro și 2,5 Euro 1 calatorie cu trenul, iar într-o zi ai suficient timp pentru a explora traseele costiere, între toate satele și efectua câteva călătorii cu trenul. 

Cardul Cinque Terre de o zi

În Cinque Terre este bucurie simplă, într-un cadru de vis, ca și cum ai călători într-o carte poștală, deoarece oriunde te întorci, cam ăsta este peisajul. Este unul dintre locurile de care te poți bucura la orice vârstă, fiind ideal pentru:

Luna de miere:Ѵ Încărcare baterii:Ѵ Excursii în natură:Ѵ Întoarcere în timp:Ѵ

1

pa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.