Vizită la Parcul Național Dilek – Milli Park, o relaxantă excursie din Kușadasi

Kusadasi Turcia

101_9933

Parcul național Milli, din Peninsula Dilek, Turcia este un loc perfect pentru relaxare în mijlocul naturii. Plaje și apă curate, munte, vegetație, calm, cred că oricine se simte bine și este foarte aproape de Kușadasi.

Ne-a venit ideea de a veni aici după căldura îndurată în excursia de o zi la Efes; ne-am gândit să petrecem o zi mai răcoroasă, sau oricum cu ceva mai multă natură. Auzisem de această opțiune, șeful de hotelul unde am stat, care era extrem de jovial și prietenos ne-a confirmat că este o bună alegere așa că după mic dejun și o baie la piscina de la hotel – este plăcut să prelungești primele momente ale zilei, cele de mic dejun sau dinainte de a porni la drum 🙂 ne-am suit în mașină și am luat-o spre orașul Guzelcamli, granița dinspre Kușadasi a parcului.

Și drumul spre Parcul Milli este plăcut:

101_9820

101_9856

101_9883

Cum se ajunge:

Situat la aproximativ 25 de km de Kușadasi, spre sud, se ajunge foarte repede cu mașina, mai ales că drumurile sunt bine semnalizate. Noi am făcut ceva peste jumătate de oră, dar asta pentru că ne-am oprit și să alimentăm mașina.
Pentru cei care nu au venit cu mașina și nici nu doresc să închirieze una, pot lua din centrul orașului unul dintre microbuzele care plecă din jumătate în jumătate de oră spre parc.

Parcul Milli

Curățenie, ape cristaline, peisaje extrem de frumoase, flori, păsări, animale sălbatice, parcul se întinde pe aproape 11 000 de hectare; 6 km lățime și 20 lungime și este un paradis pentru iubitorii de natură, de fapt cam pentru oricine, contrastează puternic cu toată gălăgia și aglomerația din Kușadasi.
Fiind la 1,2 km de insula Samos, aceasta se vede cam de peste tot din parc destul de bine, de îmi venea să o iau înot până acolo, dar bine că nu m-am încumetat, nu aș fi reușit, nu am mai înotat de mult pe distanțe lungi și sigur niciodată atât de mult, dar părea așa de aproape….

Un loc liniștit, în mijlocul naturii, pădurea se întinde până la mare

101_9893101_9897101_9920101_9908

Ce se poate face în Parc:

Plajă: mulți localnici vin aici, atmosfera este plăcută. Sunt 4 sau 5 plaje, două amenajate cu șezlonguri, contra cost și altele publice, dar și aici sunt paturi de lemn pe care se poate sta. Oricum foarte curat peste tot. Plajele sunt în mare majoritate cu pietre, dar nu ne-a deranjat acest aspect, că tot ce doream să facem era să înotăm și să lenevim.
Pentru cei foarte activi: cățărare, plimbare prin canionul de aproximativ 900 de m înălțime, drumeții, dar noi nu eram pregătiți, eram cu papuci și oricum nu aveam dispoziție de așa ceva, dar tot ne-am bucurat de o mini plimbare prin parc, după prânz, ne-am încărcat bateriile.
Alte activități: drumeții, jeep safari, safari călare, diferite alte tururi, de exemplu de privit păsările, etc.
Peștera lui Zeus – la 100 de m de intrarea în parc, noi am ratat-o, deși este unul dintre punctele forte ale parcului :).

101_9929

101_9900

101_9938

101_9932

Admirat fauna: pe lângă tot cadrul pe care îl oferă, în parc puteți vedea destul de des mistreți pe malul mării sau la plimbare printre copaci. Mistreții de aici sunt destul de obișnuiți cu oamenii, nu se sperie dar nici nu atacă, sau așa am auzit. Noi am văzut din mașină dar nici nu s-au uitat la noi. Câțiva norocoși au mai văzut cai sălbatici, dar cred că s-au aventurat în inima parcului, noi pe la plajă nu.
Picnic: mulți fac aici picnic, deoarece sunt amenajări, multe locuri cu apă, toalete, banchete, mese, altele, totul fără cost. Este interzis în schimb grătarul, nu se face foc în parc.

101_9925
sunt si cafenele, restaurante daca nu ati venit pregatiti pentru picnic

Prețuri și program:

9 Lire pentru intrare cu mașina, fără mașină 3 lire de persoană.
Nu se poate campa în parc și nu este deschis toată ziua: Primăvara și vara programul de vizitare este între 8 dimineața și 7 seara, în restul timpului până la 5 seara.

Așa că dacă simțiți nevoia de o zi în mijlocul naturii, sau o zi la plajă departe de agitația din oraș și sunteți în Kușadasi, sau în imprejurimi (nu știu dar cred că se poate ajunge și din alte stațiuni) Parcul Național Dilek – Milli este locul potrivit de petrecut o zi relaxantă, sau mai multe zile cu diferite activități.

101_9946

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *