Parcul național Milli, din Peninsula Dilek, Turcia este un loc perfect pentru relaxare în mijlocul naturii. Plaje și apă curate, munte, vegetație, calm, cred că oricine se simte bine și este foarte aproape de Kușadasi.
Ne-a venit ideea de a veni aici după căldura îndurată în excursia de o zi la Efes; ne-am gândit să petrecem o zi mai răcoroasă, sau oricum cu ceva mai multă natură. Auzisem de această opțiune, șeful de hotelul unde am stat, care era extrem de jovial și prietenos ne-a confirmat că este o bună alegere așa că după mic dejun și o baie la piscina de la hotel – este plăcut să prelungești primele momente ale zilei, cele de mic dejun sau dinainte de a porni la drum 🙂 ne-am suit în mașină și am luat-o spre orașul Guzelcamli, granița dinspre Kușadasi a parcului.
Și drumul spre Parcul Milli este plăcut:
Cum se ajunge:
Situat la aproximativ 25 de km de Kușadasi, spre sud, se ajunge foarte repede cu mașina, mai ales că drumurile sunt bine semnalizate. Noi am făcut ceva peste jumătate de oră, dar asta pentru că ne-am oprit și să alimentăm mașina.
Pentru cei care nu au venit cu mașina și nici nu doresc să închirieze una, pot lua din centrul orașului unul dintre microbuzele care plecă din jumătate în jumătate de oră spre parc.
Parcul Milli
Curățenie, ape cristaline, peisaje extrem de frumoase, flori, păsări, animale sălbatice, parcul se întinde pe aproape 11 000 de hectare; 6 km lățime și 20 lungime și este un paradis pentru iubitorii de natură, de fapt cam pentru oricine, contrastează puternic cu toată gălăgia și aglomerația din Kușadasi.
Fiind la 1,2 km de insula Samos, aceasta se vede cam de peste tot din parc destul de bine, de îmi venea să o iau înot până acolo, dar bine că nu m-am încumetat, nu aș fi reușit, nu am mai înotat de mult pe distanțe lungi și sigur niciodată atât de mult, dar părea așa de aproape….
Un loc liniștit, în mijlocul naturii, pădurea se întinde până la mare
Ce se poate face în Parc:
Plajă: mulți localnici vin aici, atmosfera este plăcută. Sunt 4 sau 5 plaje, două amenajate cu șezlonguri, contra cost și altele publice, dar și aici sunt paturi de lemn pe care se poate sta. Oricum foarte curat peste tot. Plajele sunt în mare majoritate cu pietre, dar nu ne-a deranjat acest aspect, că tot ce doream să facem era să înotăm și să lenevim.
Pentru cei foarte activi: cățărare, plimbare prin canionul de aproximativ 900 de m înălțime, drumeții, dar noi nu eram pregătiți, eram cu papuci și oricum nu aveam dispoziție de așa ceva, dar tot ne-am bucurat de o mini plimbare prin parc, după prânz, ne-am încărcat bateriile.
Alte activități: drumeții, jeep safari, safari călare, diferite alte tururi, de exemplu de privit păsările, etc.
Peștera lui Zeus – la 100 de m de intrarea în parc, noi am ratat-o, deși este unul dintre punctele forte ale parcului :).
Admirat fauna: pe lângă tot cadrul pe care îl oferă, în parc puteți vedea destul de des mistreți pe malul mării sau la plimbare printre copaci. Mistreții de aici sunt destul de obișnuiți cu oamenii, nu se sperie dar nici nu atacă, sau așa am auzit. Noi am văzut din mașină dar nici nu s-au uitat la noi. Câțiva norocoși au mai văzut cai sălbatici, dar cred că s-au aventurat în inima parcului, noi pe la plajă nu.
Picnic: mulți fac aici picnic, deoarece sunt amenajări, multe locuri cu apă, toalete, banchete, mese, altele, totul fără cost. Este interzis în schimb grătarul, nu se face foc în parc.
Prețuri și program:
9 Lire pentru intrare cu mașina, fără mașină 3 lire de persoană.
Nu se poate campa în parc și nu este deschis toată ziua: Primăvara și vara programul de vizitare este între 8 dimineața și 7 seara, în restul timpului până la 5 seara.
Așa că dacă simțiți nevoia de o zi în mijlocul naturii, sau o zi la plajă departe de agitația din oraș și sunteți în Kușadasi, sau în imprejurimi (nu știu dar cred că se poate ajunge și din alte stațiuni) Parcul Național Dilek – Milli este locul potrivit de petrecut o zi relaxantă, sau mai multe zile cu diferite activități.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.