Cetăți antice pe litoralul turcesc: Troia și Efes

Europa Kusadasi Turcia
101_9672
La Biblioteca lui Celsus, Efes

Vestigiile unor civilizații apuse ne farmecă în parte deoarece ne face plăcere să recreăm cu ochii minții și ajutorul unor ghizi, la fața locului, povești, legende sau cum trăiau înaintașii noștri. Vedem pietre și ruine, dar și apeducturi și suntem uimiți să aflăm că acum 2000 de ani oamenii erau atât de avansați, că aveau apă curentă și băi de exemplu.

Dar cel mai mult cred că ne atrage legenda, poveștile, cumva când vedem cu ochii noștri, când atingem pietrele, sculpturile, totul este real, ne convingem că poveștile nu sunt povești, că ce am citit sau învățat la lecțiile de istorie este real, este aici, în fața noastră.

Ne minunăm de acustica extraordinară pe care o au teatrele antice, de ce cunoștințe trebuie să fi deținut învățații acelor vremuri pentru a realiza aceste lucruri, vedem altele, care dovedeau conoștințe foarte înaintate de astrologie, de tot. Mie îmi place să îmi imaginez cum era și să mă imaginez și pe mine în forfota și viața simplă, dar complicată din antichitate de exemplu.

Într-o excursie din Turcia unde am fost cu mașina și am ajuns la Kușadasi și Istanbul am văzut, pe lângă alte obiective și cetățile antice Troia și Efes. Despre teatrele antice din cele două am scris pe larg în articolul dedicat acestor monumente ale antichității, iar despre cetăți în sine vă invit să citiți mai jos:

101_9012
Calul troian modern

Troia

Foarte aproape de Çanakkale, orașul în care se opresc pentru o noapte mulți din cei veniți pe litoralul turcesc cu mașina dinspre țara noastră. Noi am oprit și bine am făcut că am planificat așa, pentru că la intrarea în Turcia am stat 4 ore în vamă, se întorceau foarte mulți din Germania, era o vacanță nu știu ce dar erau sute de mașini și toate erau verificate. Ghinion, timpul pierdut ne-a costat din timpul de explorare al frumosului oraș Canakkale … Dar la Troia tot am ajuns. Ce vedem aici: ruine, un amfiteatru mic, un cal troian modern și putem învăța la fața locului despre cele 9 orașe care au ocupat succesiv acest loc.

Troia: istorie și legendă

Războiul Troian, Paris, Priam, Ahile, Elena, Iliada lui Homer și infamul cal născocit de Ahile, multe povești, acum este un sit arheologic aproape de coasta și conform multor scrieri chiar aici a fost Troia legendară, mai precis unul dintre orașele construite în acest loc:

Troia la puterea a 9-a

Figurat vorbind cu puterea, dar aici chiar au fost 9 orașe. Fiind o poziție bună, aici s-au stabilit oameni încă din mileniul 3 ÎC, primul oraș fiind numit Wilusa. Escavările au scos la iveală că acesta datează din Epoca bronzului și era axat pe comerț, mai ales că datorită poziționării controla traficul maritim din Strâmtoarea Dardanele.

Troia, distrusă și reconstruită de 9 ori în același loc:

3000 ÎC Troia I, iar după, Troia II,III….VIII și până în sec 1 ÎC, când au fost puse bazele orașului cunoscut cu numele de Ilium, sau Troia IX. Troia nr. VII, 1300 – 1190 ÎC se crede că a fost Troia din Iliada. Mai lute despre cele 9 orașe pe wikipedia aici. Amfiteatrul a fost construit în timpul Troiei romane, cea cu numărul IX și renovat în timpul Împăratului Hadrian, în anul 124 DC.

Cum se ajunge la Troia și Preț intrare

Automobil personal: noi am ajuns cum am spus din România, am traversat cu feribotul la Canakkale. De aici sunt indicatoare către Troia (sau Truva, Troy). Locul este la 2 km de autostrada Cannakale – Izmir. Microbuze din Canakkale, câte unul pe oră, de la 07:00 la 15:00 și înapoi de la 9 30 la 17:30, stația de autobuz de lângă podul mare. Detalii la zi de la oficiul turistic din Canakkale. Autocar din Istanbul sau excursii de la agențiile turistice, dacă sunteți pe litoralul turcesc și doriți să vizitați zona. Preț intrare: 20 de lire turcești, aproximativ 7 euro, la această dată.

Părerea mea?

Dacă sunteți în trecere merită să faceți o oprire aici, sau un ocol chiar, altfel nu prea se merită efortul, decât dacă legați situl și de alte obiective. Dacă sunteți însă foarte pasionați de istorie și/sau arheologie, este altceva, iar romanticii cu siguranță o să aprecieze o plimbare pe muntele Ida, de unde Zeus ii supraveghea pe troieni sau unde Paris a ales-o pe cea mai frumoasă dintre cele 3 zeițe: Venus, Atena si Hera.

101_9027
In calul ”troian”
101_9028
Machete
101_9030
Sotia arheologului Schliemann care a descoperit troia in 1871 purtand bijuterii gasite in sit
101_9034
Nu mare lucru de vazut

101_9064

101_9075
Teatrul mic
101_9083
Caldura mare
101_9090
Oare ce vad aici?

Efes

Cred că a treia zi din Kușadasi am petrecut-o la Efes. A fost toropitor, dar nu îmi pare rău de excursie. Cetatea mi s-a părut imensă, am bântuit câteva ore pe acolo, avantajul de a veni cu mașina fiind aceea că nu am depins de un grup, de ore, ne-am făcut programul cum am dorit. La intrare sunt oferite spre vânzare cărți în multe limbi, română inclusiv, despre Efes așa că noi am luat una și am pornit la explorat.

1

Faimos pentru….

Pentru multe, dar mai ales pentru perioada romană, plus marea valoare pentru creștinătate, Apostolul Pavel și Ioan Evanghelistul locuind pentru anumite perioade de timp aici. Și Sfânta Maria se spune că ar fi poposit aici, iar Maria Magdalena este îngopată în capela Panaghia Kapoulou, chiar în peștera unde au dormit sute de ani cei 7 tineri din legenda consemnată nu numai de către creștinătate, ci inclusiv în Coran.

Efes: mărire și decădere

Efes este o colonie atică-ionică din secolul 10 ÎC, întemeiată de Androklos, prinț al Atenei, legenda spune că acesta a pus bazele orașului în locul indicat de oracolul din Delphi. Cu toate acestea au fost găsite vestigii încă din anii 6000 IC, se crede că Efes a fost ridicat pe locul unei alte așezări, Abasa, ca de altfel multe din așezările antichității, ruine peste ruine.

Împăratul Augustul a făcut din Efes capitala Asiei Minor romane în anul 27 ÎC, în locul Pergamului. A devenit unul dintre cele mai prospere și importante orașe romane, atrăgând mulți emigranți și oameni din tot impreriul. Deși până de curând se credea că la un moment dat a fost locuit de 225 000 de oameni, estimările recente arată un număr mult mai mic, de până la 56 000.

Faimos pentru una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, templu lui Artemis, distrus complet în 268 DC în timpul raidului goților, după ce fusese incendiat mulți ani în urmă.

Împăratul Constantin a refăcut orașul și a construit noi băi publice. Au urmat alte distrugeri și refaceri ale orașului, până ce a fost abandonat complet în secolul 15, după ce a cunoscut și o perioadă de prosperitate sub stăpânire otomană (prima oară cucerit de turci în 1304).

Vecinătatea Efesului, loc de pelerinaj pentru creștini

Biserica din Efes a fost una dintre cele mai importante ale creștinătății, Efes fiind unul dintre cele 7 orașe menționate în Cartea Revelației.

Apostolul Paul trăit în Efes din anii 52-54 DC, organizând misiuni.

Vizitați Bazilica Sfântului Ioan Teologul – construită în sec 6 DC, în timpul împăratului Iustinian, deasupra locului unde se bănuiește că ar fi mormântul Sf Ioan, care a locuit în Efes în ultimii ani din viață, unde a scris și evenghelia. Biserica – ce a rămas din ea – se află pe Dealul Ayasoluk, la o distanță de 3,5 km de Efes.

Vizitați Casa Sfintei Maria, ultima casă în care a locuit Fecioara, localizată între Efes și Seljuk.

Ce se poate identifica în situl arheologic:

Biblioteca lui Celsus – construită între anii 114-125 DC în memoria guvernatorului Asiei Romane, Tiberius Iulius Celsus Polemaenus, care a finanțat construcția din fonduri proprii. Putea adăposti 12 000 de pergamente și era construită în așa fel încât să fie inundată de lumina naturală în orele dimineții.

Templul lui Artemis, doar o coloană stă în picioare în prezent, dar se speră ca excavațiile să aducă la suprafață și alte piese. Templul a fost jefuit puternic de-a lungul vremii, de exemplu coloanele de marmură care sunt acum în Sfânta Sofia din Istanbul. A fost considerat și descris ca perfect, de o frumusețe fără seamăn. Templul a ars într-un incendiu în anul 365 î. Hr, nenorocirea fiind provocată de unn inconștient Herostratus, care a vrut să se asigure că numele său va rămâne în istorie.

Odeon – un teatru mic (mic pentru standardele de atunci) acoperit construit în 150 DC, un salon pentru concerte și piese, care putea găzdui 1500 de spectatori. 22 scări în teatru, decorat cu piloni din granit roșu stil Corint.

Templul lui Hadrian – datează din secolul 2 Templul lui Domițian (sau a lui Sebastoi) dedicat dinastiei Flaviene, unul dintre cele mai mari temple din oraș.

Marele teatru cu 24 000 de locuri, teatrul se crede că este cel mai mare în aer liber din toată lumea antică. Acesta a fost martor atât la discursuri, cât și la lupte cu gladiatori, de curând fiind descoperit în vecinătate unul dintre cele mai mari cimintire de gladiatori.

Fântâna și mormântul lui Polio, 97 DC în memoria Sextilius Pollio celui care a construit apeductul Marnas Două Agore, una comercială și una de stat.

Aleea Arcadelor (spre fostul port) Noi am fost uimiți de grija pentru igienă, de băile publice (dotate cu bazine cu apă caldă, rece, camere de relaxare unde cei cu stare erau răsfățați cu masaje cu uleiuri aromatice) de sistemul de apeducte din perioada romană. Erau de asemenea și case de toleranță.

Cum se ajunge la Efes? Sunt multiple excursii din toate marile orașe turcești, dar se poate ajunge și cu microbuzul din Kușadasi sau din Selçuk, cel mai apropiat oraș. Cu mașina: către Selçuk, din Izmir sau Kușadasi, drumul este semnalizat și foarte ușor de ajuns, până în jumătate de oră.

Când se poate vizita și Preț intrare Din mijlocul lunii Martie până la sfârșitul lunii Octombrie, zilnic, 08:00 – 19:30 și în rest până la 17:30. 25 Lire Turcești (9 euro) plus 15 (5,20 euro) pentru casele de pe terasă Audioghid: 17 Lire ( 6 euro) plus depozit 50 (17,55 euro) de lire turcești sau act de identitate, care se returnează la plecare.

Prețurile în euro sunt calculate azi, 11 iunie 2014. De asemenea, prețurile la intrarile turistice pot varia în timp.

Mi-a plăcut mult excursia, dacă ar fi fost mai răcoare ar fi fost mai bine, oricum, la Pamukkale, unde am înțeles că vara este și mai cald, plus că drumul este mult mai lung din Kușadasi nu am mai ajuns, ne-am dus la Parcul național Milli și nu am regretat :). O să mă întrebați de ce nu am stat la plajă în Kușadasi sau la piscină? Păi am lâncezit suficient, sau atât cât am simțit nevoia :).

101_9443

101_9464

101_9479

101_9494

101_9495

101_9501
La fantana lui Dominitian

101_9513

101_9543

101_9573

101_9630

101_9672

101_9676

101_9747

101_9755

101_9808

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *