Cu toții ne entuziasmăm când vedem promoții la zboruri în Europa sau în anumite destinații exotice și avem și de ce: cine nu își dorește să ajungă în Paris cu 20 de euro zborul și 100 cazarea sau în îndepărtata Asie ori în America de Sud cu 400-500 de euro dus / întors?
Nu doresc să favorizez pe cineva, respectiv agențiile, dar numărul mare de comentarii la diferite articole, programe, etc, cum că prețurile pe programe sunt prea mari, că se găsesc bilete de avion ieftine etc. etc. creează confuzie, sau animozități, așa că vă supun atenției câteva riscuri potențiale la care vă expuneți în cazul călătoriilor cu buget redus.
Totodată, voi vorbi și despre cum puteți să vă feriți de unele probleme și mai ales să alegeți în cunoștință de cauză, deoarece așteptările nerealiste ne fac să ne pierdem timpul sau să fim dezamăgiți.
Se pot face vacanțe foarte iefine pe cont propriu sau last minute? Categoric DA!
Pentru acest lucru, trebuie să găsiți oferta de preț bună la promoție, să achiziționați biletul de avion și vă rezervați la destinație prin booking.com, expedia, hostelworld etc.
Puteți adăuga excursii luate direct de la agenții locale și puteți călători între punctele de interes nu cu autocare sau transfer aranjat ci direct cu transportul public local. Eu am făcut acest lucru și am avut atât experiențe plăcute, dar și una horror. Nu vă speriați, majoritatea experiențelor au fost plăcute și am învățat multe, dar clar nu ai același confort când călătorești cu transportul local, versus shuttle.
Asta pentru vacanțe active, pentru hotel + zbor oferta este mai variată.
Variantele last-minute din Frankfurt, sau Munchen: am auzit că încă se mai practică, eu personal nu cunosc pe nimeni să fi făcut acest lucru, dar cu siguranță poate fi încercată și această opțiune.
Ambele variante descrise mai sus au plusuri și minusuri, fiecare decide dacă și le asumă, dar este nerealist să îi cerem unei agenții locale costul de last minute luat de pe un aeroport din Germania de exemplu.
Așa că, din ce am învățat, uitați cum stau lucrurile:
Zboruri low cost
Plusuri: costuri mici, multe destinații, avioane noi, uneori și confort bun.
Minusuri: uneori orar de zbor uneori dificil pentru prețurile cele mai bune, confortul uneori mai scăzut, dar nu neapărat, multe servicii suplimentare contra-cost, plus alte costuri suplimentare:
– Bagajul de cală– dublează aproape costul unei călătorii (în multe situații aceste cheltuieli pot fi evitate, eu așa am ajuns să călătoresc pentru două săptămâni cu bagajul de mână și credeți-mă că pentru mine a fost o mare realizare).
– Mese, lichide – dacă este un zbor lung, dar nu numai, trebuie să vă și hidratați și să vă și hrăniți, costurile iar sunt destul de piperate la bord.
– Transfer la hotel mai greoi – multe linii aeriene zboară departe de orașe: de exemplu Milano Bergamo – pentru a ajunge în Milano se mai pierd două ore și cheltuiesc minim 14 euro și asta doar dus. La fel Pisa – Florența și mult altele.
– Check-in musai online că altfel costurile sunt mari! Bine că există acum și aplicații mobile și puteți să bă îmbarcați și cu telefonul.
Așa că înainte de a cumpăra o ofertă este bine să faceți realist necesarul și calculul total și să verificați și ofertele companiilor aeriene de linie, se poate chiar să ieșiți mai ieftin, sau ca diferența să fie atât de mică încât să nu merite efortul și timpul pierdut.
Situație de zbor întârziat, pierdut legătura
În cazul unui zbor pe mai multe segmente, dar care nu sunt luate împreună, ci prin achiziții succesive, este un pericol să pierdeți legătura. În cazul în care ați achiziționat biletul deodată acest risc este acoperit de linia aeriană, sau de agenția care a vândut. Dacă vă luați singuri biletul, sau dacă agenția de la care ați cumpărat nu vă oferă nicio garanție și zborurile sunt cumpărate separat, puteți să pierdeți mulți bani.
Eu personal nu am pățit acest lucru, dar am prieteni pățiți, care luaseră de la o agenție care are oferte punctuale foarte mici, dar nu oferă garanții.
În acest caz, pentru a vă acoperi de risc mai bine optați pentru o escală mai lungă, chiar și o zi sau cumpărați asigurarea de zbor opțională. Mai sunt posibile și despăgubiri: dacă se întârzie peste 3 ore, dar dacă sunt 2 ore și 50 de minute? Acesta a fost cazul prietenilor mei. Neplăcut și cu gaură mare în buget. Și au lipsit și 1 zi de la serviciu și au stat și prin aeroport mult timp, bine că era la întoarcere.
Promoții la zborurile de linie
Ofertele promoționale periodice ale liniilor aeriene de linie: dacă doriți să vă organizați singuri călătoria, aceste oferte sunt făcute pentru dvs.
Trebuie să fiți atenți la promoții și aveți flexibilitate în ceea ce privește perioada vacanței și uneori chiar a destinației.
Sunt și agenții care promovează vacanțe exact când sunt aceste oferte și avantajul de preț este evident, dacă sunteți vigilenți cu siguranță puteți beneficia de aceste oferte.
Ce presupun aceste oferte:
Nu apar când doriți dumneavoastră și nici în destinațiile pe care le doriți, adică se poate dar nu este o regulă.
Ofertele expiră în 3 – 6 zile și numărul de bilete la aceste tarife este limitat; când se dau gata și oferta.
Trebuie să aveți banii pregătiți și să vă hotărâți imediat.
De ce nu oferă agențiile aceste tarife mici în programele promovate?
Mai multe motive:
– Tarifele pentru grupuri sunt în general mai mari decât cele minimale, la care pot avea acces particularii
– Anumite promoții sunt numai direct către clientul final, agențiile nu au niciun avantaj de preț, sau dimpotrivă, au preț mai mare (asta se întâmplă și cu multe oferte de cazare de pe booking de exemplu).
– În cazul promoțiilor realizate periodic pentru 3 sau 6 sau câte zile sunt, biletele se și emit în respectivele zile, astfel încât o agenție nu poate antama biletele, că creeze un program, să îl promoveze și să și aștepte să se hotărască clienții, etc.
– Sunt agenții care au oferte de vacanță în perioadele de reduceri, dar aceeași regulă este valabilă: biletele trebuie luate ATUNCI și perioadele de plecare aceleași cu ce oferă compania aeriană. Pentru unii este o foarte bună afacere, dar un grup nu se poate face, promova și vinde în 2,3 zile, decât dacă oamenii stau cu banii pregătiți 🙂
Așa că atunci când o agenție face un program dedicat, care include de la cazare la mai multe activități blochează biletele pentru perioade mai lungi, dar nu la prețurile de ofertă.
Programe opționale cu prețuri mici-micuțe: le luăm singuri direct la destinație sau de la o agenție din România?
Mă refer la programe la destinație care includ excursii de gen safari, sau spa-uri, altele. Agențiile din România în general nu oferă aceleași costuri ca și unele agenții locale. Asta pe de o parte pentru că își selectează furnizorii, uneori întâlniți chiar la marile târguri internaționale.
Există și alte motive, nu legate exclusiv de procentul comisionului, ci de multe ori de conveniență și de siguranță, lucrând cu parteneri care oferă anumite garanții.
Excursii opționale la prețurile mici pe care le oferă agențiile locale:
Le luați singuri, direct:
Plus: preț mai mic în unele cazuri, poate și servicii mai bune
Dar:
– O să fiți în grupuri în general pestrițe, de diferite naționalități.
– Trebuie să vă interesați bine singuri din țară, să fie disponibile în anumite perioade anumite tururi, sau să vedeți ce găsiți la fața locului.
– Trebuie să negociați direct, deci trebuie să fiți flexibili cu timpul.
– Trebuie să cunoașteți mai multe limbi străine, dar măcar engleza foarte bine, pentru a înțelege, în prea puține destinații o să găsiți ghid în limba română, plus că poate doriți să discutați și cu ceilalți turiști, vecini de călătorie.
Mie îmi plac toate de mai sus, nu mă deranjează, dar dacă este vorba de un grup mai mare de prieteni, mulți preferă să aibă totul organizat și să nu se concentreze decât pe călătorie și pe relaxare.
Aflați prețurile de la o agenție locală și solicitați la o agenție românească acele costuri:
Unii turiști fac acest lucru, este o idee bună, dar nu prea practică: fiecare agenție are parteneri locali verificați, iar relațiile sunt dincolo de prețul cel mai mic.
Îmi spunea cineva de la o agenție căreia i-am arătat ofertele mai competitive ale altei agenții că ea nu lucrează cu anumiți furnizori pe anumite destinații pentru că nu sunt 100% serioși.
Și asta se întâmpla acum câțiva ani – știm cu toții cazuri cu turiși lăsați fără cazări și alte țepe, care aveau așteptări de la agenția din RO să îi despăgubească; contractul nu presupunea asta și au rămas cu pierderea. Este un caz nefericit, așa că mereu trebuie să fim conștienți de riscurile pe care ni le asumăm în cazul în care dorim să avem parte de cel mai mic preț. Unele agenții nu doresc să riște așa că preferă să se bazeze pe furnizori siguri, care nu au poate cel mai mic preț.
Mai mult, de ce spun că este în general nerealist: Nu vă puteți aștepta să primiți numai beneficiile – prețul mic – iar riscul să fie transferat către agenție, nu este corect.
Și mai sunt și considerentele de timp: o agenție are un furnizor local, veniți cu o altă ofertă, ce să facă: un contract nou, alte aranjamente cu furnizorul indicat și toate acestea pentru un cârștig foarte mic sau deloc? Și mult timp pierdut, în care puteau face altceva?
De aceea nu putem decât să alegem: singuri sau agenție și să ne asumăm consecințele pentru fiecare opțiune. Dacă doriți ghid local, sau o agenție din România care să vă asiste, sau să vă garanteze unele servicii, plusul de confort se va regăsi în prețul plătit. Și aici nu mă refer la excursii în Europa, unde riscurile nu sunt atât de mari ci la destinațiile mai îndepărtate și uneori nu atât de sigure.
Mai sunt multe de spus dar deja m-am întins prea tare, așa că în concluzie, din punctul meu de vedere mai bine călătoresc mai mult și mai închid ochii la unele inconveniente. De fapt nici nu îi închid ci iau partea bună din fiecare experiență și călătoresc, dar de fiecare dată când a fost posibil m-am bucurat și am căutat și confortul.
Indiferent pentru ce fel de vacanță optați, sau ce provocări întâlniți, bucurați-vă la maxim de fiecare minut al vieții, în vacanțe sau acasă și mai ales realizați cât de norocoși sunteți să puteți călători, indiferent de condiții.
Cu drag, Mirela
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.