Nisa este considerată o destinație de top și în general socotită foarte scumpă. Dar este și accesibilă în același timp, așa că și cu un buget mic vacanța poate fi extrem de plăcută aici. De aici ideea articolului: vacanta la Nisa: buget mare, mediu sau mic? Cele mai bune lucruri în viață sunt gratuite
Ce buget zilnic (fără cazare și transport) este necesar pentru Nisa?
Nisa și toată Coasta de Azur este un loc mirific, care atrage celebrități, miliardari, yahturi, dar surprinzător atât aceștia cât și backpackerii sunt la fel de fericiți în acest loc.
De cele mai multe ori nici nu se intersectează. Dar acum las oamenii foarte bogați deoparte și vorbesc de vacanțele pe care le avem marea majoritate.
Mulți afirmă că dacă mergi în Nisa cheltui minim 100 de euro pe zi fără cazare și drum (fără extravaganțe) de persoană.
Și mulți dintre cei care nu dispun de acest buget nici nu iau în considerare o vacanță la Nisa, deși ar trebui să o facă.
Mai jos fac o trecere în revistă a ceea ce include în general un buget să îi spunem obișnuit și de asemenea cum poate fi o vacanță foarte frumoasă și cu un buget de până în 30 de euro/zi/ persoană pe aceeași Coastă de Azur.
Buget de 100 euro/zi la Nisa
Plajă: până la 25 – 30 Euro / zi : cu șezlong, umbrelă, dușuri, verstiare, fiecare club are diferite facilități.
Tot la plajă – frape, fresh, etc: În jur de 20 de euro (o cafea în general este 2-3 euro) se poate și mai mult dar minim 10 Euro că nimeni nu se duce la un club privat și nu ia nimic o zi întreagă.
Prânz: la plajă sau pe lângă: minim 20 Euro – asta doar o salată, un pahar de vin, cafea
Cină: minim 20 de euro
Altele gen înghețată, fructe, alune, apă, sau băuturi: 10 euro
Noaptea în club sau la un bar: aici fiecare știe ce/cât consumă, dar pentru un club minim 15 euro (unul modest), iar pentru un Irish pub minim 5 euro (2 beri sau un cocktail).
Deci în general un vizitator pe Coastă, care vine cu prietenii la distracție, fără extravaganțe de genul sporturi acvatice sau cluburi exclusiviste, va cheltui un minim de 100 de euro pe zi. Dar mulți vor merge și în cluburi și sporturi, etc așa că vor mai adăuga 50 de euro pentru siguranță, mai ales că în anturaj mereu apare câte ceva.
Sunt multe feluri de a petrece zilele de concediu!
Este o versiune de vacanță: ziua la plajă iar relaxarea zilnică include masa de prânz/seară la restaurant, plus club.
Uneori fac și excursii în împrejurimi, dacă au mașină sau poate închiriază una. Cu toate că transportul în comun este foarte ieftin pe Coasta de Azur unii preferă automobil, deși e o întreagă aventură parcarea, plus că este și costisitoare.
Nu neg că este o vacanță frumoasă, mai ales dacă este în familie sau sunt și copii, dar eu prefer să colind pe străzi și să văd toată zona și nu doar plaje și restaurante ci orășele, plimbări în natură, sate. Sau cel puțin până văd în voie tot, după aceea pot să și stau.
Nisa cu buget de 30 de euro/zi:
Plajă: gratuită în zonele publice – care, pe lângă că sunt multe, sunt și amenajate cu dușuri și toalete. Eu rar mai am răbdare să stau o zi la plajă, 30 – 45 de minute din când în când sau o baie este suficient pentru mine. Am fost în multe locuri la plajă pe Coastă, că peste tot mă opream să mă relaxez un pic la soare, am scris aici despre plajele de pe Coasta de Azur.
Masă: Pentru prânz și cină de la supermarket, în jur de 15 euro. Plimbare dimineața pe Promenadă și în Cours Saleya, luat ceva fructe, făcut cumpărături: MonoPrix-ul din Piața Garibaldi era preferatul meu, că era aproape dar sunt multe marketuri.
Mereu luam brânzeturi, apă, smoothie-uri pasteurizate, salate gata făcute, lucuri ușoare în general. Este foarte frumoasă atmosfera dimineața în Nisa, mai ales la cumpărături.
Altele: cafea, înghețată, apă – minim 7 euro (în centrul vechi din Nisa și în alte localități un cappuccino costă 1 euro și jumătate, la cluburile de la plajă este mai mult).
Seara: Irish pub, min 5 euro.
Transport: 3 euro cu autobuzul (1 euro sau 1,50 costă călătoria din Nisa către Monaco, Cannes, Grasse, etc) Trenul este mai scump.
Asta este minim dar nu spune nimeni că seara nu este frumoasă la un restaurant, am fost de câteva ori chiar cu 2 fete cu care m-am împrietenit la pensiune, o australiancă și o englezoaică.
Dar se poate și fără. Dar ziua nu prea îmi venea să pierd vremea, am preferat câte un picnic într-un loc care îți taie respirația de frumusețe și opriri scurte pentru un capuccino, frape, sau ceva dulce, dar și aici în locuri cu vedere.
Am inclus și transportul la varianta aceasta de buget: de aceea este frumoasă vacanța cu buget redus, datorită plimbărilor.
Excursii și plimbări:
Grasse: o excursie minunată, în capitala mondială a parfumurilor. Transport 3 euro dus/întors, picnic într-un loc cu vedere frumoasă, muzee, tururi ghidate la marile case de parfumuri Fragonard, Molinard, Galimard – gratuite.
Preț? Sub 10 euro, toată ziua. Ei, plus o genată Longchamp cumpărată de acolo, dar era în plan să îmi iau una în excursia de pe Coasta de Azur.
Excursie de o zi în Eze
Eze și faimoasa cărare a lui Nietzsche: transport: 3 euro, picnic cu vedere frumoasă din satul medieval fortificat. Satul este o minune și plimbare de vis de o oră până jos, pe cărarea pe care mergea și marele filozof.
Bonus: după plimbarea pe cărare plajă și baie în mare la Eze sur Mer: gratis.
Vizită la Monaco
Monaco: plimbare prin oraș, vizită gratuită la cazino (nu toate sălile), plajă. Sunt și câteva muzee cu plată, dar nu oferă ceva fantastic.
Ce este mai frumos aici: porturile și orașul în sine: gratis. Bonus: picnic în parcul din fața cazinoului. Asta chiar este de văzut: mulți corporatiști/afaceriști în costume impecabile fac același lucru.
Sunt și câteva localuri cu prețuri normale dar sunt și supermarketuri, sau patiserii de unde se pot lua la pachet diferite bunătăți.
Saint Jean Cap Ferrat: cel mai frumos loc posibil, se pot face plimbări lungi, pe drumuri costiere încântătoare, sau prin parcuri, picnic pe stânci cu o vedere fabuloasă asupra mării, plajă, toate gratis – nu și bunătățile de picnic.
Și las la urmă ce mi-a plăcut cel mai tare: plimbarea de o oră și ceva dintre Cap d’Ail și plaja Mala, regret tare că nu am mai făcut o dată acest traseu care este absolut de senzație. Merită încercat, am povestit – și pus multe poze – aici.
Cât despre cazarea în Nisa
Și aceasta diferă, oferta este variată pe totate palierele de preț. Vei găsi de la hosteluri și pensiuni cu camere private de la 100 de lei pe zi până la cer. Pentru că varianta de sus nu prea are o limită.
Pe Coasta de Azur sunt și castele transformate în hoteluri de 5 stele, sau alte unități de cazare cu vederi splendide asupra Mediteranei. Sau apartamentul Grace de Monaco din Hotel du Paris, 24 000 de euro pe noapte.
Dar foarte mulți – inclusiv mondeni de pe plaiurile noastre – care merg în zonă închiriază un apartament – se închiriază în general cu săptămâna și se ajunge cam la 30 de euro/zi/persoană.
Transport:
Aeroportul din Nisa oferă o mare plăcere, senzația că aterizezi pe mare, iar legăturile cu orașul foarte bune și cu transportul în comun.
Blue Air zboară direct, dintre liniile low-cost, dar și alte companii de linie, oferte apar în ambele cazuri. Mulți vin în Nisa și cu automobilul, dezi este cam obositor.
Foarte puțini vin cu alte mijloace: ferry, tren, yaht. Dacă aveți nevoie de mai multe detalii, răspund cu plăcere.
Concluzia? Cum bine spunea Coco Chanel: cele mai bune lucruri în viață sunt gratuite, cele care vin imediat după sunt foarte scumpe.
Natura, liniștea, marea, plimbarea pe Promenade des Anglais sau Croisette, orașele în sine sunt cele mai frumoase lucruri de pe Coasta de Azur, gratuite. Celelalte cele mai bune sunt Restaurantele cu stele Michelin, petrecerile de pe yahturi, Jimmy’z , alte cluburi – foarte scumpe.
Deci pentru a avea ce este mai bun un buget de 100 de euro este prea mult, iar pentru a avea ceea ce urmează după ce este mai bun bugetul de 100 de euro este cu mult prea mic. Rămân celelalte, dar cel mai important este în vacanță cum ne simțim, cât de fericiți suntem iar asta nu prea este direct proporțional cu mărimea bugetului.
Sper că v-am dat câteva idei de petrecut timpul pe Coasta de Azur, care se poate vedea la fel de frumos chiar dacă dispunem la un moment dat de un buget mic.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Cine nu a auzit de celebrele https://rotiri-fara-depunere.com/providers/egt/ sloturi precum Shining Crown, Burning Hot sau Dice Roll? Aceste jocuri EGT sunt printre cele mai populare din lume, având milioane de jucători zilnici. Ele sunt create de Amusnet Interactive, un important furnizor de jocuri care a rebranduit denumirea din EGT în 2020.