Batu Caves, regatul lui Murugan, Hanuman şi al maimuţelor

Asia Kuala Lumpur Malaysia

Kuala Lumpur 055

Deja remontată după răceala care mă pândea şi cu o dispoziţie de zile mari am pornit spre Batu Caves. Peşteri frumoase, templu hindu, maimuţe, este un loc unde cam toţi vizitatorii Kualei Lumpur se opresc.

V-am spus că mă pândea o răceală de la trecerea asta continuă de la fierbinte la aer condiţionat, dar am băgat doză dublă de vitamina C, de fapt triplă faţă de ce iau acasă şi m-am remontat. 4 grame pe zi, 4 pastile. Folosesc unele cu vitamina C din pudră de măceşe, sursă naturală dei, de 1000 mg -pastila.

Dimineaţa a fost superbă, am luat fructe, am băut şi mâncat un cocos, 6 MYR şi suc de portocale proaspăt stors, tot atât. Dar cocosul, rece, a fost de vis! Şi cafea şi la drum.

Kuala Lumpur 004

Kuala Lumpur 013

Cum se ajunge la Batu Caves

Este metrou, de fapt komuter-ul, dar care traversează şi oraşul, lina albastră, Batu Caves – Port Klang exact până la peşteri. O călătorie dus-întors 4 MYR, 1 euro. Se fac şi tururi aici, dar nu este necesar, sunt trenuri din 20 în 20 de minute de dimineaţă până la 22:45. Călătoria durează 20 de minute.

Situate la 12 km est de Kuala Lumpur, Peşterile Batu sunt săpate într-un deal calcaros. Aici este şi un sanctuar hindu foarte popular, unul dintre cele mai importante din afara Indiei, dedicate lordului Murugan (zeul hindus al războiului). Festivalul hindus Thaipusam din Malaezia se desfăşoară aici în ianuarie-februarie.

Imediat am ajuns la Batu Caves, am avut cu mine notebookul şi am scris jumătate din articolul despre primele zile în Kuala Lumpur, la întoarcere l-am terminat aproape.

Kuala Lumpur 033

Este frumos în zonă, multe prăvălii cu de toate cum m-am obişnuti deja şi mult cocos! Mult de tot şi foarte ieftin, 4 MYR, 1 euro-cocos.
Dar m-am oprit la o cafea într-un local chinezesc.

După am trecut la vizitarea peşterii, se urcă o grămadă de scări pline cu maimuţe. Maimuţele de aici sunt foarte hoaţe şi sunt şi atacă dacă li se ia prada înapoi, mulţi oameni au fost muşcaţi de maimuţe.
Mi-am făcut poze cu două fete din clubul You should be here, ele sunt din Taiwan, foarte simpatice, m-au făcut să îmi doresc să merg acolo.

Kuala Lumpur 075

Kuala Lumpur 080

Kuala Lumpur 086

Kuala Lumpur 091

Kuala Lumpur 095

La un moment dat o maimuţă i-a furat uneia dintre ele o punguţă cu mirodenii şi ea a început să hărţuiască maimuţa să îi ia punguţa. Maimuţa a devenit nervoasă chiar a dat să o muşte dar ea nimic. Am intervenit şi i-am explicat ce se poate întâmpla, etc. Mai sus iar poze şi ne-am dat întâlnire şi pe seară.

Kuala Lumpur 056

Kuala Lumpur 062

Kuala Lumpur 067

Kuala Lumpur 105

Kuala Lumpur 113

La peşteri multă lume, este frumos, înăuntru sus un templu hindus – unii îşi pun semnul roşu în frunte, nu am zăbovit prea mult şi m-am întors. Locul superb dar mulţi turişti, oricum este o excursie foarte frumoasă, mi-a plăcut atmosfera cu totul.

Mai era o altă peşteră de vizitat, Ramayana, dar nu am mai intrat că mă grăbeam şi nu era nimeni în preajmă, chair nu dorec să mă pişte cine ştie ce, plus că nu sunt chiar înnebunită după peşteri. Am mai admirat statuile, templele de acolo, grădinile, eleşteul plin de peşti, chair se călcau pe cozi dacă pot spune aşa.

Kuala Lumpur 037

Kuala Lumpur 038

Nu m-am abţinut şi am mai luat un cococs. Am admirat măiestria cu care este ciopârţit, dintr-un satâr. Este atât de bun, o să îmi fie atât de dor de el!

Statuia lui Murugan

Kuala Lumpur 043

Peştera Ramayana

Kuala Lumpur 132

Statuia lui Hanuman şi un templu dedicat lui

Kuala Lumpur 126

Kuala Lumpur 127

Câţârâri la Batu Caves

La Batu Caves se pot face căţărări, am întâlnit chiar turişti care pentru asta veniseră, sunt mai multe de 160 de rute, aşa că fiecare împătimit are de unde să aleagă.

Preţuri

Komuter: 2 MYR călătoria dus
Intrarela peştera rincipală: liberă
Intrare la peştera Ramayana: 2 MYR
Peştera neagră: acces restricţionat, este un loc cu floră şi faună unică, dar pentru conservare acceul este limitat, trebuie făcute înscrieri din timp.

Kuala Lumpur 116

2 thoughts on “Batu Caves, regatul lui Murugan, Hanuman şi al maimuţelor

  1. Foarte interesant. Nu am multe lucruri de vizitat in KL dar cu siguranta acesta e unul dintre ele.
    de fapt ma intreb daca sunt mai vestite scarile si statuia fata de pestera mare in sine 🙂

    1. Cred ca da, este mai fotografiata statuia si scarile, daca stau sa ma gandesc si motivul ar fi ca inauntru fiind becuri si alte surse de lumina artificiala pozele nici nu ies bine, fara trepied, etc. Dar totodata arata si foarte spectaculos. Multumesc 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.