Kuala Lumpur, un oraş în transformare…. capitală

Asia Jurnal de călătorie Kuala Lumpur Malaysia
HK KL 376
Pavilion, un Mall luxos din centru si santierul de langa

Kuala Lumpur este oraşul înălţimilor, asta pe lângă celelalte atribute ale unui oraş din Malaezia: multinaţionalitate, un cartier chinezesc, o mică Indie, multe centre comerciale, mâncare la orice colţ de stradă.

Am rămas un pic uimită de talmeş-balmeşul acestui oraş, nu aş putea spune frumos, nici armonios. Oameni care au mai călătorit aici acum câţiva ani nu îl mai recunosc: Cartierul Cinezesc s-a micşorat, este posibil chiar să fie relocat la un moment dat după toate probabilităţile, deoarece planurile pentru zona centrală a oraşului sunt măreţe.

Kuala Lumpur nu este un oraș frumos, este un oraș în transformare, care are diferite obiective turistice interesante, precum emblematicele Petronas Tower, despre care am scris în articolul TOP 10 obiective turistice din Kuala Lumpur. 

Nu trebuie să ratați o vizită la Batu Caves, mai ales că se ajunge imediat din centru, sau în Cartierul Chinezesc, de fapt cele câteva străduțe care au mai rămas din el. Mie mi-a plăcut să mă plimb prin oraș, fără țintă și să îl descopăr la pas. Dar nu este fantastic. De ce? Pentru că se transformă iar când un oraș este în construcție, nu este nici tradițional nici nou. Gândiți-vă cum este când vă renovați casa, pe bucăți. Sunt foarte curioasă cum o să arate în câțiva ani, dar uitați cum se prezintă deocamdată:

Mă gândesc oare este posibil ca tot acest amestec de de toate de acum să facă loc vreodată unei capitale curate şi aici nu mă refer la curăţenia efectivă de pe străzi ci mai degrabă asupra planului general, asupra chioşcurilor, prăvăliilor ambulante, etc. Ştiu că se poate, dar oare ar creşte sau scădea farmecul Kualei Lumpur? O să vedem.

HK KL 370

HK KL 302

Transport public extrem de eficient

Până una alta se fac paşi mari în direcţia de a transforma acest oraş în unul al viitorului: zgârie nori cât cuprinde, mulţi alţii în construcţie, pasarele car conectează malluri, clădiri de birouri, hoteluri.

DA! Pasarele care conecteză multiplele metrouri care circulă în oraş, terane şi subterane, de viteză, expres, Komuter, LTR, le spune în multe feluri, dar improtant este că sunt nu mai puţin de 8 linii-magistrale. Toate conectate, semnalizate excelent.

Afişajul la peron al trenurilor funcţionează ceas, la fel casele de bilete cu personal, clasice, sau automatele. Nu ştiu de ce dar chiar dacă sunt prezente din abundenţă nu sunt atât de populare, adică am văzut cozi enorme la casele de bilete şi automatele fără niciun muşteriu. Şi au o interfaţă foarte prietenoasă, nu mi-a luat mai mult de 1 minut să iau bilete, cu tot cu citit instrucţiuni şi căutat / introdus mondele.

Mai mult, sistemul de transport este foarte ieftin in Kuala Lumpur: 1 MYR calatoria, rar 1,1 sau 1,3 MYR calatoria, indiferent ca vorbim despre LTR, Komuter sau autobuz.

Poate sistemul este nou şi oamenii au nevoie de timp.

Nou si vechi in Kuala Lumpur

Dar noul se împleteşte cu tradiţionalul, indiene, chinezești, islamice, nici nu ştiu cum să descriu străzile acestui oraş. Aşa cum arată acum. Dar centrul, centrul modern se extinde şi înghite un pic câte un pic mici afaceri, barurile-bombă încă prezente în număr mare.

Cu toate acestea este imposibil să nu observi că în acest oraş sunt bani! Bani mulţi. Poate la o primă vedere călătorul se poate lăsa înşelat de aparenţă, de mulţimea nevoiaşilor, sau poate de mulţimea care nu arată la o primă vedere potenţialul financiar.

Am foarte surprinsă de câteva ori în Malluri să văd câte o familie numeroasă, oprită la un cico sau altceva de exemplu îngheţată.  Sunt diverse gherete chiar şi în cele mai luxoase Malluri.  Asudaţi, îmbrăcaţi nu ştiu dar eu nu aş fi spus că au posibilităţi materiale şi cu tone de sacoşe de cumpărături Gucci, Vuitton, Tiffany – acestea mai delicate, dar restul efectiv BURDUŞITE! Şi cum am spus, la vedere nimic care să strige Chanel.

Dar unde doream să punctez: faptul că sunt câteva Malluri în care sunt prezente branduri care nu au intrat la noi în ţară cu reprezentanţe, fie numai Victoria s Secret, dar Tiffany,Breitling, Vertu, multe magazine Vuitton, nu doar unul, Channel etc. Multe.
Şi Restaurante cu stele Michelin. Starbucks la fiecare colţ de stradă, la fel Mc, Burger King, KFC. Efectiv peste tot.

Toate acestea înseamnă ceva, că oraşul este în dezvoltare. De fapt este şi în construcţie o mare parte din el.

Ce se dezvoltă mult? Zgârie norii şi barurile-restaurantele la înăţime. Este ca şi cum o nouă elită doreşte să se distanţeze de periferie, de data aceasta situată în acelaşi punct, dar la o altă altitudine.

HK KL 365
In centru
HK KL 321
Tot in centru pe Jalan Alor
HK KL 343
Un Mall mai modest, adica cu branduri pe segmentul mediu de pret, Times Square
HK KL 355
Si chiar in fata la Times Square

Diverse despre Kuala Lumpur si Malaezia

– Jalan înseamnă stradă, nu altceva, la început asta mă dispera, Jalan Sultan, Jalan Kusturi, Jalan
– Malaezia este în top 10 ţări cu cei mai mulţi zgârie nori: 244 clădiri cu peste 100 m înălţime, nu este updatat acest top la zi, dar Malaezia se dezvoltă!
– Populaţie 1, 6 milioane dar cred că sunt foarte mulţi pe blat cum s-ar spune
– Cele mai înalte clădiri gemene din lume, Turnurile Petronas.
– Citind o broşură de la Moscheea Naţională, aflu că Malaezia a devenit lider în lumea islamică în ceea ce priveşte mâncarea halal, la fel ca în banking, finanţe şi asigurări.

Kuala Lumpur a învăţat repede cum este cu turismul, iar destinaţii precum Menara KL Tower sau Petronas Towers sunt promovate călduros, având nenumărate servicii adiacente: restaurante, baruri, hoteluri, etc.

Little India Melakka 096
Nou si vechi
Little India Melakka 142
Oare cat vor mai rezista aceste locuri in mijlocul orasului?

Am fost și în Sky Bar din Hotelul Traders, care este conectat de Turnurile Petronas şi de Mallul Suria KLCC şi acestea de mijloace de transport. De fapt tot compelxul KLCC este format din clădiri de birouri, hoteluri, toate conectate.

Este frumos, este modern, este pentru expaţi şi pentru oamenii avuţi din KL. Asta o dată pentru că preţurile sunt mari şi pe de altă parte pentru că mulţi nu se vor simţi bine în acest cadru.

Întrebând barmanii din Hard Rock Cafe despre baruri, când am menţionat acest bar şi altele de acest gen mi-au recomandat altele, spunând că acolo ei nu se simt bine, că nu poţi să te duci casual, într-un cuvânt că nu este lumea lor.

Kuala Lumpur 225
Turnurile Petronas si Mallul Suria vedere din Sky Bar
Kuala Lumpur 202
Am luat strawberry smoothie 

Aşa că stau să mă întreb: lumea cui va fi Kuala Lumpur în vreo 4,5 ani?

Kuala Lumpur 256
Tot in Sky Bar am imprumutat bannerul de la prietenii din Taiwan

2 thoughts on “Kuala Lumpur, un oraş în transformare…. capitală

  1. buna ! Poti te rog sa-mi dai un sfat- este malaezia o destinatie sigura pentru a calatori pe cont propriu ? Si ce a fost mai aproape de sufletul tau- kuala lumpur sau hong kong ? Multumesc

    1. Buna Doruna. Da, este sigura Malaezia. Am intalnit multe fete si femei singure care calatoreau prin Asia si toate erau ok. Trebuie luate cateva masuri de siguranta ca peste tot o sa scriu in curand si despre asta cea mai comuna infractiune este ca se fura genti din mers sunt multi motociclisti dar asta in toata Asia. Eu am fost singura 2 luni prin mai multe locuri si nu am patit absolut nimic deci nu este o regula ca si la noi cu furtul din mijloace de transport in comun se poate intampla. Mi-a placut mai mult Kong Kong dar si mai mult mi-a placut Bangkok si Indonezia-Insula Java. Cand vrei sa pleci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *