Candi Borobudur, moștenirea budistă, una dintre minunile lumii

Asia Indonezia Java Jurnal de călătorie Jurnal de Vacanţă Yogyakarta
20140822_165823
In fiecare stup este cate o statuie a lui Buddha

Borobudur este principalul punct de atracție din Yogyakarta, Java centrală, de fapt din Indonezaia, mulți călători declarând că au venit în această țară în special pentru a vizita frumosul templu budist în formă de stup. A fost propus de mai multe ori ca una dintre minunile lumii, alături de alte mari realizări umane.

Este o minune sau nu? Unii spun că nici pe departe nu se compară cu Angkor Wat, sau cu Shwedagon Pagoda, alții că este minunat. Borobudur a adunat într-un singur loc cel mai mare număr de basoreliefuri budiste din lume. Clar este unic în felul lui și de vizitat, chit și numai pentru a ne satisface o mare curiozitate, dacă aceasta există și dacă la un moment dat este la îndemână.

Boro și Budur

Numele vine de la Boro și Budur, boro înseamnă templu sau altar de la cuvântul în sanscrită Byara iar Budur aduce aminte de balinezul Beduhur, adică de peste deal.

Templul Borobudur, construit în secolul 9 deasupra dealului ca o piramidă în trepte din mai mult de 2 000000 roci andezitice se află la 269 m deasupra nivelului mării.

De la distanță are o formă de stup, așa este și cunoscut templul, ca cel mai mare templu budist din lume, singură clădire. Din 1991 este inclus în Unesco Heritage. S-a pus problema restricționării accesului vizitatorilor la templu, pentru protejarea lui. Propunerea era să se viziteze numai în grupuri organizate, pe bază de liste, numărul turiștilor limitat. Nu știu dacă se va pune vreodată în aplicare, ar însemna o mare gaură la buget, dar deocamdată se poate vizita individual, fără nicio programare prealabilă.

Templul este un loc de pelerinaj pentru budiști din toată lumea, aici ținându-se de altfel și anumite ceremonii.

borobudur 204
 Despre templu

Partea superioară are forma de de stup, iar partea de jos de piramidă. Cel mai bine se observă forma aceasta dacă este privit de sus. Este construit conform arhitecturii budiste javaneze, dar cu influențe indiene: forma templului este de arhitectură indiană, cu partea de jos o piramidă în trepte, în formă de cadrilater cu colțuri.

Templul a fost abandonat în secolul 14, odată cu decăderea stăpânirii hinduse în Java centrală. A fost redescoperit în anul 1814, în timpul stăpânirii britanice a Javei.

Înălțimea templului de la bază la vârf este de 35,29 m.

Lungimea lateralei – 119 m

Lățimea templului: 14.161 mp.Greutatea templului: 3 500 000 tone

24 de intrări în Borobudur, 6 pe fiecare parte a templului.

Templul se vizitează de la poarta de Est

Am ajuns după-amiaza, pe o căldură plăcută și am fost bineînțeles întâmpinate (pe autobuz m-am împrietenit cu două fete din Spania) de mulțime de vânzători de de toate, suveniruri, haine, baloane, etc.

La punctul turistic am primit câte un pliant din care am aflat că trebuie să vizităm din poarta de Est și să ne îndreptăm spre stânga la fiecare nivel, urcăm și iar stânga, pentru a admira toate reliefurile din templu.

Zis și făcut, oricum scările acolo ne-au purtat. Mulți alți turiști, dar în special la etajul 1, după aceea era destul de gol, așa că am admirat în voie basoreliefurile, am facut poze, filmulețe, am încercat să identificăm pozițiile mâinii lui buddha și înțelesul lor. Am întâlnit iar puhoiul sus.

Este impresionantă realizarea, dar și poziționarea templului, care oferă imagini superbe, mult calm, aș vrea să știu cum ar fi să vizitez templul fără alți turiști, la răsărit, plăcere rezervată numai câtorva norocoși, care stau la anumite hoteluri din zonă, foarte scumpe, sau așa era când am fost eu. Sau celor care stau la Hotelul Manohara chiar din incinta complexului din care face parte și templul dar am căutat pe booking peste 11 variante de cazare și era rezervat în totalitate, la toate datele căutate.

Mulți spun că plasarea în vecinătate a două temple, unul budist, Borobudur și altul hindus, Prambanan, construite cam în aceeași perioadă, plus înregistrarea a multor căsătorii între nobili aparținând celor două religii demonstrează o mare toleranță religioasă, sau faptul că nu făceau atâta caz pe diferența religioasă.

Stupul de la Borobudur este în concordanță cu conceptul budist care este replica universului, pe care îl reprezintă și nu are niciun spațiu interior. Poate fi admirat numai mergând de-a lungul lui, plimbare de altfel foarte plăcută.

borobudur 120

borobudur 222

Cele trei lumi de la Borobudur

În concordanță cu credința budistă, Buddha aduce o mare admirație asupra tuturor creaturilor domnului. Construcția templului de la Borobudur are 3 secții majore:

Prima secțiune, Kamadhatu descrie viața umană care fără abilitatea de a controla dorințele, descrisă de secțiunea fundației –lumea dorințelor.

Secțiunea secundă, Rupadhatu – descrie viețile umane care au puterea de a controla dorințele dar sunt încă legate de formă – lumea formelor.

Secțiunea a treia Arupadhatu descrie lumile nirvana și sunyata, reprezentate prin 3 terase în formă de cercuri – lumea celor fără formă.

Lalitavistara

La nivelul Rupadhatu, este un relief care spune povestea vieții lui Budha Gautama, de la nașterea prințului Sidharta în parcul Lumbini, Nepal.

borobudur 140
Fiecare relief spune cate oparte din poveste
borobudur 144
Se poate lua pe scurtatura pentru a ajunge sus, lucru facut de majoritatea turistilor

borobudur 177

Statui și basoreliefuri la Borobudur

– 1460 de sculpturi reliefuri care ilustrează scene și 1212 decorative.

– 32 de statui cu lei în Borobudur, care funcționează ca o poartă gardian a templului. Sidharta face parte din dinastia Sakyasimha, care are ca simbol un leu. Leul este vehiculul lui Buddha când a ajuns în Nirvana.

– În templul Borobudur sunt 504 statui ale lui Buddha. În nișele de la nivelul Rupadhatu sunt 432 de piese, denumite Dyani Buddha. De la peretele nivelului 1 până la nivelul 4.

– În dom, în cele 3 terase de sub stupul principal sunt 72 de statui numite Wajra Satwa, fiecare în câte un stup.

20140822_164244

borobudur 210
La stupi

Semnificația pozițiilor mâinii lui Buddha din statuile de la Borobudur

Partea de est: Aksobya – cu poziția mâinii Bumi Sparsa care simbolizează confirmarea credinței pe scurt, – atingerea pământului, chemarea lui pentru a fi martor la adevărata credință varianta lungă, traducere aproximativă.

Partea de Sud: Ratna Sambawa cu poziția mâinii Wara Mudra, care simbolizează dragostea și afecțiunea.

Partea de Vest se numește Amitaba cu poziția mâinii Dyana Mudra care simbolizează meditația.

Partea de Nord se numește Amogasidha cu poziția mâinii Abhaya Mudra – nicio frică față de pericol.

Partea de mijloc, care se îndreaptă spre toate direcțiile se numește Wairocana cu poziția mâinii Witarka Mudra care simbolizează atitudinea de a învăța, răspândi teorii.

borobudur 200
Abhaya Mudra, nicio frică
borobudur 128
Bhumisparsa Mudra , confirmarea credintei
borobudur 150
Dyana Mudra, meditatie
borobudur 195
Wara Mudra, dragoste și afecțiune
20140822_165751
In stup: Witarka Mudra

Cum se ajunge la Borobudur:

Situat în imediata vecinătate a Yogyakartei, pentru a ajunge la Borobudur cea mai la îndemână modalitate este de a fi accesat de aici. Yogyakarta este o destinație frumoasă în sine, are mai multe de oferit decât un templu așa că puteți aloca două zile acestui oraș, sau puteți lua un zbor din Bali, Surabaya, Jakarta, etc de dimineață și după de seară, Air Asia zboară la prețuri foarte convenabile în interiorul Indoneziei, fără bagaj de cală puteți plăti chiar și numai 40 de euro dus întors de exemplu.

Transport public

Trans Yogya până la teminalul Jombor: 3000 rupii/călătorie

Autobuz local Jombor – Borobudur: 20 000 rupii/călătorie, noi toți turiștii am vociferat dar nu am obținut mai puțin, august 2014.

Nu recomand transportul public din două motive: această rută este oricum mai mult pentru turiști, deci nu este o experiență locală. Al doilea motiv, este mult prea scump – 46 000 rupii în total- pentru ceea ce oferă. Fiind o rută turistică și prețul maxim nereglementat – în unele zone există acest lucru – prețul solicitat este uriaș pentru un autobuz mic, murdar și fără aer condiționat. Pe distanțe de trei ori mai mari am plătit jumătate de preț de obicei, dar nu spre faimosul Borobudur, este cerere și se profită. Să nu credeți că primiți vreun bilet sau vreo chitanță.

Transport privat

Cu transportul public se pierde și mult timp cu așteptatul autobuzelor în stații, plus că nu se circulă decât până la orele 16, 17. De aceea este mai eficient:

Motocicletă, transport privat sau unul dintre tururile organizate. Prețul tuturilor este foarte mic, de exemplu:

Tur răsărit – de pe dealul Setumbu, care oferă o priveliște magnifică asupra templului, după vizită la templu: transport și mic dejun 100 000 de rupii, adică 7 euro și ești luat de la hotel, te bucuri de tot, nu pierzi timpul, ai autocar curat și cu aer condiționat. Dar există și varianta tur de dimineață, fără răsărit, tot cu mic dejul, 80 000 de rupii, sau 70 000 fără mic dejun. Acum compară cu 46 000 de rupii pentru local, timp pierdut și murdar plus sentimentul că ești prostit. Nu se merită.

Preț intrare Borobudur

20 dolari pentru adult străin. Dacă aveți carnet de student este momentul să îl folosiți și obțineți o reducere de 50%.

Dacă plănuiți să vedeți și superbul templu hindus Prambanan, cea mai bună soluție este biletul combinat Prambanan+Borobudur 30 dolari (sau 15 pentru ”studenți”), faceți o economie de 100 000 de rupii.

Mai multe detalii despre templu și despre taxe pe siteul dedicat, aici.

În încheiere trebuie să spun că Borobudur mi-a plăcut mult, dar mai mult mi-a plăcut Prambanan nu știu să explic de ce, oricum sunt legate cumva, pentru a înțelege Java este bine le vedeți pe amândouă, mai ales că se pot vizita lejer într-o zi și în funcție de ce transport alegeți, privat sau public, mai aveți chiar și timp de altceva, temple în zonă sunt destule, dar și alte atracții :).

Pe curând!

borobudur 215

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *