Templul Borobudur este principalul punct de atracție din Yogyakarta, Java centrală. Chiar din Indonezaia, mulți călători declarând că au venit în această țară în special pentru a vizita frumosul templu budist în formă de stup. A fost propus de mai multe ori ca una dintre minunile lumii, alături de alte mari realizări umane.
Boro și Budur
Numele templului Borobudur vine de la Boro și Budur. Boro înseamnă templu sau altar de la cuvântul în sanscrită Byara. Budur aduce aminte de balinezul Beduhur, adică de peste deal.
Templul Borobudur a fost construit în secolul 9 deasupra dealului ca o piramidă în trepte. Are mai mult de 2 000000 roci andezitice și se află la 269 m deasupra nivelului mării.
De la distanță are o formă de stup, așa este și cunoscut templul, ca cel mai mare templu budist din lume, o singură clădire. Din 1991 este inclus în Unesco Heritage. S-a pus problema restricționării accesului vizitatorilor la templu, pentru protejarea lui.
Propunerea era să se viziteze numai în grupuri organizate, pe bază de liste, iar numărul turiștilor limitat. Nu știu dacă se va pune vreodată în aplicare, ar însemna o mare gaură la buget. Dar deocamdată se poate vizita individual, fără nicio programare prealabilă.
Templul este un loc de pelerinaj pentru budiști din toată lumea, aici ținându-se de altfel și anumite ceremonii.
Despre Candi – Templul Borobudur
Partea superioară are forma de de stup, iar partea de jos de piramidă. Cel mai bine se observă forma aceasta dacă este privit de sus. Este construit conform arhitecturii budiste javaneze, dar cu influențe indiene. Forma templului este de arhitectură indiană, cu partea de jos o piramidă în trepte, în formă de cadrilater cu colțuri.
Templul a fost abandonat în secolul 14, odată cu decăderea stăpânirii hinduse în Java centrală. A fost redescoperit în anul 1814, în timpul stăpânirii britanice a Javei.
Înălțimea templului de la bază la vârf este de 35,29 m.
Lungimea lateralei – 119 m
Lățimea templului: 14.161 mp.Greutatea templului: 3 500 000 tone
24 de intrări în Borobudur, 6 pe fiecare parte a templului.
Templul Borobudur se vizitează de la poarta de Est
Am ajuns după-amiaza, pe o căldură plăcută. Am fost bineînțeles întâmpinate (pe autobuz m-am împrietenit cu două fete din Spania) de o mulțime de vânzători de de toate, suveniruri, haine, baloane, etc.
La punctul turistic am primit câte un pliant din care am aflat că trebuie să vizităm din poarta de Est. Și că trebuie să ne îndreptăm spre stânga la fiecare nivel, urcăm și iar stânga, pentru a admira toate reliefurile din templu.
Zis și făcut, oricum scările acolo ne-au purtat. Erau mulți alți turiști, dar în special la etajul 1. După aceea era destul de gol, așa că am admirat în voie basoreliefurile. Am făcut poze, filmulețe, am încercat să identificăm pozițiile mâinii lui Buddha și înțelesul lor. Am întâlnit iar puhoiul sus.
Candi Borobudur este absolut impresionant!
Este impresionantă realizarea, dar și poziționarea templului, care oferă imagini superbe, mult calm. Aș vrea să știu cum ar fi să vizitez templul fără alți turiști, la răsărit.
Plăcerea este rezervată numai câtorva norocoși, care stau la hotelurile din zonă – sunt multe acum! Sau celor care stau la Hotelul Manohara chiar din incinta complexului din care face parte și templul.
Mulți spun că plasarea în vecinătate a două temple, unul budist, Borobudur și altul hindus, Prambanan, construite cam în aceeași perioadă, plus înregistrarea a multor căsătorii între nobili aparținând celor două religii demonstrează o mare toleranță religioasă, sau faptul că nu făceau atâta caz pe diferența religioasă.
Stupul de la Borobudur este în concordanță cu conceptul budist care este replica universului, pe care îl reprezintă și nu are niciun spațiu interior. Poate fi admirat numai mergând de-a lungul lui, plimbare de altfel foarte plăcută.
Cele trei lumi de la Borobudur
În concordanță cu credința budistă, Buddha aduce o mare admirație asupra tuturor creaturilor domnului. Construcția templului de la Borobudur are 3 secții majore:
Prima secțiune, Kamadhatu descrie viața umană care fără abilitatea de a controla dorințele, descrisă de secțiunea fundației -lumea dorințelor.
Secțiunea secundă, Rupadhatu – descrie viețile umane care au puterea de a controla dorințele dar sunt încă legate de formă – lumea formelor.
Secțiunea a treia Arupadhatu descrie lumile nirvana și sunyata, reprezentate prin 3 terase în formă de cercuri – lumea celor fără formă.
Lalitavistara
La nivelul Rupadhatu, este un relief care spune povestea vieții lui Budha Gautama, de la nașterea prințului Sidharta în parcul Lumbini, Nepal.
Statui și basoreliefuri la Borobudur
– 1460 de sculpturi reliefuri care ilustrează scene și 1212 decorative.
– 32 de statui cu lei în Borobudur, care funcționează ca o poartă gardian a templului. Sidharta face parte din dinastia Sakyasimha, care are ca simbol un leu. Leul este vehiculul lui Buddha când a ajuns în Nirvana.
– În templul Borobudur sunt 504 statui ale lui Buddha. În nișele de la nivelul Rupadhatu sunt 432 de piese, denumite Dyani Buddha. De la peretele nivelului 1 până la nivelul 4.
– În dom, în cele 3 terase de sub stupul principal sunt 72 de statui numite Wajra Satwa, fiecare în câte un stup.
Semnificația pozițiilor mâinii lui Buddha din statuile de la Borobudur
Partea de est: Aksobya – cu poziția mâinii Bumi Sparsa care simbolizează confirmarea credinței pe scurt, – atingerea pământului, chemarea lui pentru a fi martor la adevărata credință varianta lungă, traducere aproximativă.
Partea de Sud: Ratna Sambawa cu poziția mâinii Wara Mudra, care simbolizează dragostea și afecțiunea.
Partea de Vest se numește Amitaba cu poziția mâinii Dyana Mudra care simbolizează meditația.
Partea de Nord se numește Amogasidha cu poziția mâinii Abhaya Mudra – nicio frică față de pericol.
Partea de mijloc, care se îndreaptă spre toate direcțiile se numește Wairocana cu poziția mâinii Witarka Mudra care simbolizează atitudinea de a învăța, răspândi teorii.
Cum se ajunge la Templul Borobudur:
Situat în imediata vecinătate a Yogyakartei, pentru a ajunge la Borobudur cea mai la îndemână modalitate este de a fi accesat de aici. Yogyakarta este o destinație frumoasă în sine, are mai multe de oferit decât un templu așa că puteți aloca două zile acestui oraș.
Aau puteți lua un zbor din Bali, Surabaya, Jakarta, etc de dimineață și după de seară. Air Asia zboară la prețuri foarte convenabile în interiorul Indoneziei, fără bagaj de cală puteți plăti chiar și numai 40 de euro dus întors de exemplu. Actualizare: asta era înainte de pandemie.
Transport public
Trans Yogya până la teminalul Jombor: 3000 rupii/călătorie
Autobuz local Jombor – Borobudur: 20 000 rupii/călătorie, noi toți turiștii am vociferat dar nu am obținut mai puțin, august 2014.
Nu recomand transportul public din două motive: această rută este oricum mai mult pentru turiști, deci nu este o experiență locală.
Al doilea motiv, este mult prea scump – 46 000 rupii în total- pentru ceea ce oferă.
Fiind o rută turistică și prețul maxim nereglementat – în unele zone există acest lucru – prețul solicitat este uriaș pentru un autobuz mic, murdar și fără aer condiționat. Pe distanțe de trei ori mai mari am plătit jumătate de preț de obicei. Dar nu și spre faimosul Borobudur, este cerere și se profită. Să nu credeți că primiți vreun bilet sau vreo chitanță.
Transport privat
Cu transportul public se pierde și mult timp cu așteptatul autobuzelor în stații. În plus nu se circulă decât până la orele 16, 17. De aceea este mai eficient:
Motocicletă, transport privat sau unul dintre tururile organizate. Prețul tuturilor este foarte mic, de exemplu:
Pentru a salva timp și a avea o experiență cu mult mai plăcută – prețurile sigur s-au mărit la transport, recomand să luați un tur organizat. La Prambanan se ajunge mai ușor, dar la Borobudur chiar m-am gândit ulterior că mai bine mă duceam cu o agenție locală. Salvam și timp și stres și ajungeam cam la aceiași bani. Sunt multe tururi disponibile, sigure, unele pentru toată ziua, sau la apus, sau la răsărit. Este un loc unic în lume, merităm să ne răsfățăm un pic.
Sunt și tururi pe care le puteți lua de la hoteluri! Uneori pot fi mai ieftine, dar nu știu cum este cu disponibilitatea. Puteți să rezervați online și dacă găsiți o ofertă mai bună la hotel, puteți anula. Chiar și cu 24 de ore înainte.
Preț intrare Borobudur
20 dolari pentru adult străin. Dacă aveți carnet de student este momentul să îl folosiți și obțineți o reducere de 50%.
Actualizare: între timp a crescut prețul la 25 USD și se dorește ca începând cu anul 2023 să fie 100 USD pentru turiștii străini.
Dacă plănuiți să vedeți și superbul templu hindus Prambanan, cea mai bună soluție este biletul combinat Prambanan+Borobudur 30 dolari (sau 15 pentru ”studenți”), faceți o economie de 100 000 de rupii.
Mai multe detalii despre templu și despre taxe pe siteul dedicat, aici.
Cazare Borobudur
Dacă aș mai veni aici aș lua cazare chiar în oraș, aproape de templu. Sunt multe în imediata apropiere. Regiunea este frumoasă și sunt cazări superbe pentru toate bugetele:
Anugrah: 52 de lei pentru două persoane, iar micul dejun este 6 lei de persoană. Cazarea are multe aprecieri, arată minunat!
Un Bungalow întreg într-o oază de verdeață, cu piscină și vedere absolut minunată – 270 de lei pentru două persoane, cu mic dejun superb inclus!
Un bungalow cu nota de 9,3, 270 lei la Janur. noapte pentru doi adulți cu mic dejun, este absolut fabulos! Tot în acest palier, avem hotelul Bhumi, cu nota de 9,5 și 250 lei/noapte pentru doi adulți cu mic dejun inclus.
O suită minunată, Le Temple cu multe lucruri incluse și mic dejun și de toate, din categoria buget mare, 800 lei/noapte pentru doi adulti.
Una peste alta, în toate palierele de preț găsim multe opțiuni cu un raport calitate/preț formidabil. Sunt multe cazări în oraș!
În încheiere trebuie să spun că Borobudur mi-a plăcut mult, dar mai mult mi-a plăcut Prambanan nu știu să explic de ce, oricum sunt legate cumva, pentru a înțelege Java este bine le vedeți pe amândouă, mai ales că se pot vizita lejer într-o zi și în funcție de ce transport alegeți, privat sau public, mai aveți chiar și timp de altceva, temple în zonă sunt destule, dar și alte atracții :).
Pe curând!
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.