Ieftin și bun: TOP 10 mâncăruri de pe stradă în Asia

Asia Bangkok Hong Kong Jurnal de călătorie Jurnal de Vacanţă Mâncare în jurul globului Recomandări Thailanda TOPURI Yogyakarta

tot 468

Mâncarea asiatică de pe stradă este un spectacol în sine, pentru noi toți care nu suntem obișnuiți cu această ”diversitate”.
Acum nu o să vorbesc despre restaurante, fast food-uri, etc o să vorbesc despre ce mi-a plăcut cel mai mult din mâncarea luată de pe stradă din țările/regiunile vizitate în cele 2 luni de vacanță: Hong Kong, Malaezia, Indonezia (Java, Bali, Karimunjawa), Bangkok, Singapore.


Nu pot spune că am încercat de toate, mai am cale lungă de parcurs și nici nu știu când o să mă încumet la anumite ”specialități” care îmi întorc stomacul pe dos numai când mă gândesc – ipotetic – la posibilitatea de a-mi pune la încercare papilele gustative cu așa ceva. Dar am încercat câteva și iată care mi-au plăcut cel mai tare.

1. Pad Thai

Dragoste la prima ”degustare”. Mâncarea tradiţională tailandeză, după care chiar suspin. Se prepară pe loc, dintr-o serie de ingediente ”la vedere”. Cu ou, creveți sau pui, cel mai comun, sau combinații. Spaghete de orez, sprouts, legume, sos de pește, etc. Divin. Din fericire se poate încerca și la noi, revin cu rețeta după ce o prepar, am procurat deja aproape toate ingredientele. Se pregătește și în restaurante, dar în acest caz, cel mai bun este pre stradă, chiar nu știu de ce.
Între 30- 50 baht pe stradă, în jur de 1 euro, adică nimic.

tot 712

tot 715

2. Supa de pește din insula Cheung Chau, Hong Kong

Exact în portul micuței insule halteră despre care v-am povestit deja, este un singur loc unde prepară/servește această supă divină. Încă salivez când mă gândesc la ea. Nu vorbeau o boabă engleză acolo, m-am înțeles prin semne, așa că nu știu exact ce am mâncat, dar era ceva ce fierbea așa că am riscat și bine am făcut. Arăta ca ciorba noastră de burtă. Am înțeles că pot adăuga unul dintre cele 3 ingrediente: carne de vită, pește sau ceva ce nu am identificat. Am ales pește, calamar și a fost divin. Au pus și alune prăjite și verdeață. Nu pot descrie gustul, adică nu am cu ce să compar dar semăna cu o ciorbiță a la greque dar mai buna și gust mai bogat… o supă bună bună bună……
Verdict: o visez, 10 HKD , 1 euro.

Hong Kong cheung 384

3. Supa iute-acră din Hong Kong

Între cele două guri de metrou ale strației Wan Chai
Vânzătoarea i-a spus hoan moa. A fost chiar în prima mea zi din HK. Nu știu exact ce am primit printre ingrediente, dar clar a fost așa cum am cerut, adică iute. Am identificat numai o parte dintre ingrediente: urechi de lemn, legume, tofu, ceva carne de pui parcă, diverse neidentificate, iar zeama era gelatinoasă. Când am citit despre ingredientele obișnuite ale acestei supe, ok, m-am prefăcut că nu am citit bine, sau am sperat ca rețeta să nu fi fost atât de tradițională: castraveti de mare, carne de rață rotisată, sânge de porc, carne de porc, urechi de lemn, muguri de bambus, tofu, morcov, ciuperci.
Verdict: foarte bun, 10 HKD = 1 euro.

Hong Kong 013

4. Caracatițe, calamari și creveți în Bangkok și Hong Kong

Bangkok

Cred că deja știți cât de tare îmi plac specialitățile marine de aceea le tot încerc peste tot, mă tentează prea tare. În Bangkok este patria lor și raiul unui iubitor de cefalopode, fructe de mare și alte minuni marine.
Cele mai bune în față la templul Wat Pho, unde este cel mai mare Budha culcat din Thailanda, 43 de m lungime – și a ospățul a fost pur și simplu divin. M-a pocnit pofta când am vâvut atâția îmbulzindu-se acolo. Alegi ce doreşti din ce era acolo: era și pui, porc, etc, dar nu m-au tentat, se pârlesc un pic, nu prea tare şi se servesc cu cipsuri şi două feluri de sos.
Am ales trei țepușe, două de caracatiţă şi unul de creveţi. 70 baht toate, în jur de 1 euro și jumătate, o bagatelă.

tot 468

tot 475

tot 476

Hong Kong

Și aici țepușele cu de toate sunt la ele acasă, foarte bune, 15 HKD (1 euro) și am servit de nenumărate ori, așa, o gustare în trecere. Bun, proaspăt și cu puține calorii.

Hong Kong 3 383

5. Nasi Lemak

Kuala Lumpur, Petaling Jaya,Jalan 21/11b
Mâncarea tradițională malaeziană. Vine în mai multe variații, dar include orez gătit în lapte de cocos, orezul gras, soiul malaezian, ou fiert sau prăjit, alune prăjite, sos și în general pui. Se servește pe o frunză de banan. Sunt multe variații, cu pește, porc, etc, dar cel mai comun este cel cu pui prăjit. Se servește la orice oră, eu am ajuns într-un loc tradițional, unde se mănâncă repede și este singurul fel care se poate lua. Bun.
Foarte ieftin, 6 RM un fel, mai puțin de 1 euro și jumătate. Petaling Jaya, un oraș satelit al capitalei, faimos pentru Nasi Lemak, puțini turiști ajung aici, am ajuns datorită unui bun prieten cunoscut în Hong Kong, pe care l-am reîntâlnit în Malaezia și a ținut să îmi arate acest loc îi mulțumesc. Mulți malaezieni din Kuala Lumpur vin aici special pentru mâncare, un fel de La Cocoșatul malaezian sau nu știu cum să îi spun, dar ați prins ideea.

20140801_204056

HK KL 260

6. Satay

Kuala Lumpur Malaezia, Jalan Alor
Satay malaezian, de fapt chinezesc, frigărui de de toate. Se pregătesc fierte – legumele, prăjite, sau grill carnea. Fiecare alege câte țepușe dorește, se pregătesc pe loc și se mănâncă cu sosuri diverse, eu am optat pentru cele iuți de tot. Extrem de bun totul.
Prețuri mici, între 2-5 RM de țepușă. 2 RM 0,5 euro aproximativ.

HK KL 436

HK KL 441

7. Pește Karimunjawa și Bangkok

Arhipelagul Karimunjawa, Indonezia

Este mai mult mâncare pe nisip decât pe stradă, dar în aceste insule peștele este de senzație. Faimoasa stradă Alun-Alun este plină seară de seară de toate specimenele posibile, care se prepară pe loc, iar gustul este divin. Să nu mai menționez prețul foarte mic. Iar ziua se mănâncă direct pe plajă.

karimun 130

kari 168

IMG_8005

Bangkok

Da, mult foarte mult pește prăjit în Bangkok de toate felurile, am încercat câțiva și sunt de senzație. Crocanți dar carne fragedă, albă și senzațional de gustoasă în interior. Nu ratați, cu siguranță nu veți fi dezamăgiți. Nici nu știu ce pești am mâncat dat toți au fost divini. Îmi este foarte greu să scriu despre mâncare, îmi plouă în gură constant.

tot 858

tot 940

tot 945

8. Vafe cu ou

Tipice pentru Hong Kong, unul dintre cele mai renumite specialități ”de stradă”. Se găsesc în multe locuri, eu am mâncat cel mai bun vis-a-vis de Mallul Times Square, la stația de metrou Cauwseway Bay, cea mai aglomerată zonă a Hong Kong-ului.
Vafe cu ou, în formă de ou crocante în exterior și moi în interior, cu gust de chec, de fapt seamănă cu vafele franțuzești dar nu răsar total. Bune bune. Am luat de curiozitate și greu mă opream când treceam prin fața vreunei dughene care le produce.

Hong Kong 3 376

9. Orez cu pui în Bangkok

Cartierul chinezesc, pe o stradă mai ferită de zona principală, mulți localnici serveau masa acolo.
Am ales un orez, cu o combinație din cele expuse la vedere. Sunt oale cu mâncare, sos și bucăți de carne, plus altele, din care îți alegi. Plus alte ingrediente pe lângă. Am ales pui gătit în sos de cocos și curry verde, pui, orez. Foarte bun. Excelent chiar. Ce îmi place la locurile care nu sunt turistice: oamenii sunt binevoitori, te tratează normal, erau fericiți că îmi place și că am mâncat tot și am fost taxată cât orice alt mesean. 35 Baht 0,85 euro.

20140916_184051

10. Sushi indonezian în frunze de banan

Plaja Parangtritis și Yokyakarta
În Indonezia mai peste tot se servește această mâncare, orez cu ceva în frunză de banan. De la mic dejun la seară, acest fel este omniprezent. Cel mai tare mi-a plăcut orezul cu pește mâncat de la o doamnă care vindea pe plajă în Parangtritis lângă Yogrta și de la o dugheană tot din Yogyakarta, orez cu tofu și jackfruit. Interesant este că inițial am crezut că mănânc vită nu un fruct.

zogza 040

20140823_132931

20140824_090011

Ce nu m-a tentat:

Scorpioni prăjiți în Bangkok

tot 033

Diverse măruntaie în Hong Kong, dar cred că am primit ceva în supa iute-acră

lamma 484

Viermi pe plajă în Indonezia

zogza 008

Cel mai tare și mai tare mi-a plăcut mâncarea de pe stradă din Bangkok și imediat după din Hong Kong, mai ales că la fiecare pas era câte o dugheană cu ceva bun. Și interesant. Divers, foarte la îndemână, bun și foarte ieftin. Lucruri care la noi în țară în primul rând nu prea se găsesc și dacă da la prețuri astronomice.
Ca regulă generală, nu am încercat de toate și m-am ferit de multe locuri unde nu mă trăgea ața, asta în special în Indonezia, pur și simplu când vedeam cum țineau carnea ziua în amiaza mare, crudă, pe stradă, nu mă tentau prea multe. Mi-a plăcut mâncarea din George Town, sau din Melaka, Malaezia, dar de fapt tot cea chinezească și nu am găsit pe stradă ceva atât de delicios ca ce am găsit în orașele menționate mai sus.

Peste tot aproape am savurat cantități masive de sucuri și smoothie-uri de pe stradă. Am avut grijă să nu pună gheață sau să adauge apă, deși s-a întâmplat de câteva ori și nu am pățit nimic. Este păcat să vă abțineți, că sunt divine. Revin la subiect

Pe curând!

0 thoughts on “Ieftin și bun: TOP 10 mâncăruri de pe stradă în Asia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *