Stereotipuri despre Bali, unde este adevărul?

Asia Bali Indonezia Jurnal de călătorie Jurnal de Vacanţă Sfaturi de călătorie Utile Asia

singapore 502

Cu toții am auzit de Bali, este atracția turistică numărul 1 a Indoneziei și locul unde ajung aproape toți cei aflați în vacanță în Indonezia. Dar merită acest loc 1? Aș spune că și da și nu. Este de vizitat? Categoric da, măcar numai pentru a ne satisface o curiozitate. Cel mai frumos loc din Indonezia? Nu cred, iar dacă doriți să descoperiți această țară, Bali nu trebuie să fie singura oprire, este ca și cum ai merge în Cuba numai în Varadero. Dar totuși are un farmec unic.

 Mi-a plăcut șederea din Bali, am multe lucruri de povestit despre această insulă, dar acum doresc să vorbesc despre câteva dintre cele mai comune stereotipuri despre ea, culese de la turiști români dar și străini. Scriu din perspectiva cuiva care a ajuns în Bali pe cont propriu și l-a explorat fără ghizi și nu la 5 stele, am supraviețuit. Multe fete merg singure în Bali și nu au niciun eveniment neplăcut.

Balinezii sunt foarte religioși: Da

În Bali majoritatea populației este de religie hindusă, spre deosebire de restul Indoneziei, unde majoritatea sunt musulmani, așa că la fiecare pas veți vedea temple, ofrande, ceremonii, etc.
Datorită lor Bali este un loc atât de special, care îl diferențiază de restul Indoneziei: mereu este câte o ceremonie, aproape în fiecare zi. Dar ofrandele sunt la orice pas, fiecare casă aproape are câte un altar, balinezii se roagă non stop la zei, iar pregătirea pentru ceremonii este extraordinară. Și mai ales costumele aduc un aer de sărbătoare, iar micuții sunt cei mai simpatici.

Bali este insula zeilor: DA

Judecând după numărul uriaș de temple și numărul credincioșilor fervenți, cred și eu că zeii s-au aciuat pe aici. Glumesc, dar plimbarea prin insulă, cu motocicleta sau cu mașina este o experiență extraordinară, multe peisaje frumoase, ofrande, oameni îmbrăcați tradițional adunați la ceremonii, etc.  Asta am văzut numai în Bali și este frumos.

singapore 508

singapore 593

Paradisul cumpărăturilor pentru pasionații de artă: Da 

Nu știu, dar clar este un paradis al cumpărăturilor, mai ales Ubud. Am rămas impresionată de numărul mare de galerii de artă, de tablouri, de artiștii cunoscuți sau necunoscuți. Dar părerile sunt împărțite, așa că depinde de gusturi, clar găsiți ce să cumpărați aici.

ubud 362

Bali este cel mai frumos loc de pe pământ: depinde pentru cine

Frumosul este în ochii privitorului, așa că nu pot comenta prea mult asupra acestui aspect, dar părerea mea este că din cele 17 000 de insule ale Indoneziei, Bali nu este cea mai cea nici pe departe. Dar depinde ce căutați: dacă apă turcuaz și nisip alb, sau loc ideal pentru snorkelling și scufundări, Bali nu este locul potrivit. Aici totul este și foarte scump, în comparație cu alte locuri din Indonezia, dar chiar și cu Europa, mă refer la scufundări cu echipament închiriat.
Dar dacă doriți o experiență indoneziană cu multe facilități europene, da, aici este raiul pe pământ. Ubud în special este cel mai european loc indonezian, din punct de vedere al restaurantelor și cafenelelor pe care le găsiți aici, dar și al prețurilor, cu o vegetație fantastică, cu locuri de cazare într-adevăr de vis. Și masaj bun și ieftin, shopping pe săturate. Plus altele. Frumos dar foarte turistic.

Mare atenție: Bali s-a schimbat mult în ultimul timp și nu în bine, insula a atras mulți infractori, este de vizitat, are multă frumusețe, dar pentru o vacanță reușită fiți vigilenți.

Ubud este frumos, grija față de fiecare detaliu impresionează

ubud 291

ubud 248

Multă criminalitate: Da

Din păcate este adevărat. Odată cu creșterea numărului de turiști, Bali a atras extrem de mulți infractori. În Bali se întâmplă multe, de la cele mai comune, furturile, până la violuri, crime, șantaj asupra turiștilor, etc. Infractorii nu au nicio milă, pentru ei suntem numai carne de tun, am scurtat vizita în Bali deoarece am întâlnit mulți turiști care s-au plâns de Bali, s-au întors în Java să petreacă ce mai aveau din sejur deși zborul către casă era din Bali, etc. O fată din Cehia cu care am stat în cameră a avut geanta furată în Kuta, alta a fost amenințată tot acolo cu cuțitul la gât, pentru a da ceva bani; a scăpat cu puțini, dar era îngrozită de experiență. Asta din auzite.
Am mers și în Kuta, mi-a plăcut, am mers pe jos mult, nu am avut niciun eveniment neplăcut, în afară de obișnuita hărțuială dacă vreau transport, sau ofertele de droguri șoptite la drumul mare și în afară de mici păcăleli majoritatea turiștilor nu au niciun eveniment neplăcut și vin milioane anual, dar incidența evenimentelor nedorite este aici cea mai mare din Indonezia – în afară de zonele cu separatiști. Netul este plin de relatări în acest sens.

Balinezii: sfinți sau infractori? 

Am auzit multe despre balinezi, unii ca ar fi niste oameni atat de extraordinari, alții că au fost dezamăgiți de localnici, că nu se compară cu cei din alte locuri din Indonezia, au fost păcăliți, hărțuiți, etc.
În perioada petrecuta în Bali am întâlnit mulți balinezi extraordinari și mulți localnici (nu știu dacă balinezi sau din alte părți, dar erau în Bali) care m-au dezamăgit, sau mi-au lăsat un gust amar. Chiar și faimosul Ketut este mai mult un șarlatan, dar despre asta am scris separat.
Pentru a înțelege fenomenul Bali, din punct de vedere al oamenilor, trebuie să înțelegeți Asia, Asia săracă. Turiștii, mai ales cei albi, sunt sursa. Sursa de bani, au o viață frumoasă, ideală ( în viziunea lor) au tot, așa că trebuie să plătească. Cu cât sunt mai expuși la turiști, cu atât oamenii se schimbă. Când intervin banii și standardul de viață crește, cresc și pretențiile și vin toți profitorii. Plus că la turiști li se cer prețuri fantastice față de cât li se cer localnicilor cam peste tot.
Așa că în locurile unde vin cei mai mulți turiști veți întâlni oamenii cei mai puțin plăcuți, cei mai falși, cei mai hrăpăreți. În locurile mai retrase veți întâlnii oamenii normali, care și în Bali ca peste tot în Indonezia sunt foarte simpatici. Dar părerile negative despre Bali vin de la oamenii care au experimentat locurile turistice, sau sunt despre locurile foarte turistice. Acum nu spun să nu se viziteze atracțiile principale, ar fi și păcat, doar să explorați mai mult din insulă, pentru a vedea toată frumusețea de aici. Și să nu judecați balinezii după câțiva de la înaintare.

singapore 600
In general imi plac balinezii

În Kuta se oferă droguri la tot pasul. DA

Cum mergi pe stradă, se apropie diverși tare cu obișnuitul transport, you want transport și aproape cu ofertele de droguri. Din fericire nu sunt insistenți, sau nu am întâlnit insistenți.

Kuta este plină de australieni beți: nici chiar, dar oricum nu deranjează

Asta am tot auzit despre Kuta, că e nasol, etc, etc. Că nu este Bali. Așa că am ocolit, dar surpriză: când am ajuns acolo – și am stat foarte puțin că auzisem păreri negative, chiar mi-a plăcut. Și mi-a părut rău că nu am stat mai mult, este turistic, da, este un babilon, dar este un Babilon care mi-a plăcut. Și Legian, cred că și Seminyak mi-ar fi plăcut.
Ce am învățat, din nou? Nimic nu este mai puternic decât experința proprie. Da, Kuta nu are nimic de-a face cu Indonezia tradițioanlă, este o stațiune turistică, dar plaja este fantastică și este o stațiune turistică frumoasă, sau poate că după 1 lună și jumătate de Asia tradițională am apreciat și dorit mult ceva mai european, oameni familiari, poate că la începutul excursiei nu mi-ar fi plăcut.
Dar faptul rămâne: Kuta şi Legian mi-a plăcut tare mult. Și nu m-a deranjat niciun australian beat.

singapore 657
Plaja din Kuta este senzationala

Mai sunt și altele, pe care nu mi le amintesc acum, așa că voi reveni cu completări.

În concluzie, sunt multe de spus și de experimentat în Bali, lucuri unice care se regăsesc numai aici, lucruri mai puțin plăcute, până la urmă o experiență completă. Și deși îmi doresc să vizitez cât mai multe dintre insulele Indoneziei și am câteva pe listă, destul de multe, nu aș spune nu unei noi vizite în această insulă atât de discutată și de vizitată.

Pe curând!

4 thoughts on “Stereotipuri despre Bali, unde este adevărul?

  1. Frumos! Imi place dra/doamna care a ales sa scrie in vederea favorizarii concediilor pentru potentialii turisti ce aleg Bali, a fost realista! Bravo! Imi place. Nu cingo avioane ce scriu unii pe site. Slava Domnului nu suntem toti veniti cu pluta

    1. Multumescc mult. Fiecare destinatie are ceva special si daca dorim sa ne bucuram de ea trebuie sa acceptam si lucrurile bune si pe cele mai putin roz 😀 Altfel arata lucrurile cand mergi pe cont propriu si vezi adevaratele aspecte.

  2. Sincer e pacat ca exista asa ceva acolo.Am citit si am vazut multe videoclupuri pe anumite site-uri interzise si acolo inca exista oameni salbatici si criminali.

    1. Fiind foarte turistic, Bali a adunat toate lichelele, asta este adevarul. Din toate locurile unde am fost in Indonezia, aici este cel mai periculos, plus ca sunt droguri si multe altele, nu insemana insa ca fiecare pateste ceva, dar trebuie sa fii vigilent. Inclusiv cu cine esti in cotnact, acolo si posesia de droguri se pedepseste cu moartea, asa ca poate nu doresti sa fii prins cu o gasca care are ceva asupra. Este frumos de tot, insa trebuie urmate cateva precautii, insa Indonezia este tara mea preferatra ( nu insa si Bali, am vazut locuri infinit mai frumoase in aceasta tara uimitoare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.