Un nou obiectiv turistic în Roma: reședința lui Nero

Italia Roma

DSC07320

Sunteți fascinați de Nero, de Roma, de antichitate? iată că a mai apărut o oportunitate de a intra în misterele istoriei: Domus Aurea, Casa de Aur a împăratului Nero, din dinastia iulio-claudiană, împărat care se identifica cu soarele, se spune unul dintre cei mai sângeroși tirani ai istoriei. În trecut palatul se întindea pe 50 de hectare, între Palatin și Caelius.

Până în 28 Decembrie între 9:15 și 17:00 se deschide spre fosta reședință a împăratului roman Nero, închisă încă din 2006 spre restaurare. Restaurarea nu este finalizată, de aceea accesul este restricționat, iar dacă doriți să ajungeți aici trebuie să vă pregătiți vizita din timp. Deoarece aceasta este stagiunea 2014, voi reveni cu detalii pentru 2015, o actualizare în același articol, acesta.

De ce să vizitați acum reședința lui Nero?

Se vor putea vizita camere care nu au mai fost arătate vreodată, precum Volta Gialla, camera bufnițelor și alte spații admirate de artiștii Renașterii, care le vizitau la lumina torțelor.
Se va vizita și Criptoportico 92, un corp de clădire important care face conexiunea între aripile palatului.

Despre acces și prețuri:

– Accesul va fi permis numai în weekend, doar pe bază de rezervare.
– Situl arheologic va fi vizitat numai în grupuri de maxim 25 de persoane, cu ghizi autorizați: arheologi și istorici, iată încă un mare plus pentru pasionați.
– Deși prin acest proiect autoritățile doresc să mai reducă din costurile aferente restaurării, biletele nu sunt scumpe: 12 euro: 10 biletul în sine și 2 euro taxa de rezervare. Nu sunt nici ieftine, dar m-aș fi așteptat la mai mult date fiind condițiile.

Cum a fost cu adevărat Nero?

Precum știți, această reședință a fost construită după arderea Romei din anul 64, pentru care Nero a învinovățit creștinii, care au fost și pedepsiți, cei care nu apucaseră să fugă din oraș. De ce?

Roma a ars 6 zile, 3 zone au fost devastate și multe edificii și temple au fost distruse parțial sau total. Trebuiau găsiți niște vinovați, mai ales că unele zvonuri îl indicau pe împărat ca autor. Acest fapt nu a fost dovedit și este cunoscut că inclusiv opozanți ai lui Nero (Flavius Iosif , sau poetul Marțial) nu au sprijinit această idee, considerându-l nevinovat. Și se mai spun multe.

Romanul Quo Vadis apărut în 1896, scris de polonezul Henryk Sienliewicz cu povestea romatică a Ligiei și a lui Marcus Vinicius a dus la conturarea imaginii lui Nero așa cum îl reperăm, tiran, nebun, incediator, etc.  Așa a făcut și romanul Dracula cu Vlad Țepeș, a conturat o imagine cruntă. Care este însă adevărul? Și ce este doar roman?

Puține personaje ale istoriei au lăsat o urmă atât de adâncă în amintirea colectivă: Nero l-a avut mentor pe Seneca (căruia i-a și ordonat sinuciderea în urma unui complot împotriva sa, o practică însă comună în acele vremuri). Dar pentru a-și consolida puterea a comis matricid, fratricid și multe alte atrocități. Toate acestea ni se par – și sunt – abominabile – dar Roma de atunci era altfel, avea o altă normalitate decât cea prezentă, este suficient doar de amintit că a a deține sclavi era cel mai comun lucru posibil, perfect acceptat și îmbrățișat de societate. Era un drept legitim, așa că nu îl putem judeca sau măsura pe Nero după principiile actuale, fără a-l plasa în secolul său.

Romanul Quo Vadis ni-l înfățișează ca pe un tiran nebun, însetat de sânge și de crime. Dar oare așa a fost? Megaloman da, desfrânat până peste limite, tot un fapt destul de comun pe atunci în clasele dominatoare, da, dar până unde se întinde nebunia și cruzimea sa?

A fost doar o victimă a împrejurărilor, un copil lipsit de dragostea unei mame ambițioase, frumoase, o adevărată lupoaică romană care pentru a accede la putere nu a ezitat să comită nenumărate crime și care de fapt și-a folosit băiatul, pe micul Lucius, devenit Nero ca pe un pion, deținând puterea ca o adevărată suverană? Dar nu pentru mult timp… Nero este un produs al vremurilor sale, despre care încă avem atâtea lucruri de descoperit.

Așa că dacă aveți drum prin Roma poate vizitați și acest obiectiv și dacă da mi-ar place să aflu câteva impresii ”la cald”, mai ales că nu știu cât de curând voi ajunge iar aici.

Informații compelte despre vizitare și obiectiv se regăsesc pe websiteul oficial.

Poză din Forumul Roman, mai multe din Roma antică în articolul dedicat: Roma antică: Colosseum, Forul Roman, Colina Palatină...

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *