Interviu cu Cornel, despre călătorii ”smart” și ce nu aș vrea să ratez în Praga

Cehia Interviuri Praga

P1440042
Din când în când public câte un interviu cu oameni care mă inspiră și care sunt neapărat pasionați de călătorii, pe lângă alte pasiuni cărora li se dedică. Corneliu Teposu este un brașovean care a vizitat 15 tari europene plus aproape toată România. Și declară cu fermitate că nu se va opri.


Afirmam într-un articol că cel mai important pentru a călători este să faci din asta o prioritate. Punct. De aici vin toate celelalte, în funcție de bugetul fiecăruia. Cornel planifică mult orice călătorie, se informează, citește bloguri, întreabă și reușește să își îndeplinească visele legate de călătorii, cu un buget ”smart”. Despre Praga mă documentez și eu, deoarece încă nu am ajuns acolo, așa că i-am cerut câteva ”repere”, pe care le împărtășesc desigur și cu voi și mai ales suita de fotografii foarte frumoase cu acest oraș minunat, care de sus îmi aduce aminte de Florența.

P1430706

P1430506

P1430749

Ce ți-a plăcut cel mai mult în Praga?
În primul rând, toamna în Praga este fantastică. Fantastică! E un oraș boem, toamna-l face și mai boem. Catedrala Sf. Vitus și Castelul Praga (al treilea cel mai mare din lume), miniatura turnului Eiffel de unde se pot face niște poze extraordinare, Ceasul Astronomic și Stare Mesto, Podul Carol unde sunt o gramada de artiști și de anticari. Vysehrad cu cimitirul-muzeu, raul Vltava, Clădirea care dansează… toate-s faine. Berea-i bună, mâncarea-i buna, fetele-s frumoase. Toată Praga mi-a plăcut, dar daca e să aleg ceva, mi-a placut mult pe Dealul Petrin, la Eiffelova, de unde puteam admira orașul, podurile și clădirile în toată splendoarea lor.

P1430440
Cladirea care danseaza
P1430624
Catedrala magnifica!

P1430626

P1430640

P1430680

Cum îți alegi destinațiile de călătorie? Stabilești obiectivul și după cauți cea mai bună ofertă, sau criteriul principal este biletul de avion la preț promoțional?

În decursul unui an, am în cap vreo trei-patru destinații unde-mi doresc să ajung și pentru care caut cea mai bună ofertă. Deși mă uit destul de des pe site-urile companiilor aeriene, n-am luat niciodată un bilet doar pentru c-ar fi fost foarte ieftin. Intâi stabilesc unde vreau să merg, cine ar putea veni cu mine, perioada și apoi mă străduiesc să găsesc cea mai convenabilă cale de-a ajunge acolo. Doar o dată am fost de unul singur, la Paris, când am zburat prima dată cu avionul, în noiembrie 2007.

Ce ți-au adus călătoriile?
Bucurie și cunoaștere. Am mers unde am vrut, am făcut ce mi-a plăcut. M-am rupt de casă, de țară, de locul de muncă preț de un concediu. Am văzut locuri superbe și am făcut ture memorabile. Când sunt în concediu – și am făcut doar concedii active, de mers peste tot, nu de stat cu burta în sus o săptămână – nu mă mai gândesc decât la ceea ce am de făcut acolo. Adio, griji, ne auzim acasă!
Am învățat mult. Am învățat că românii nu-s așa de diferiti de ceilalți europeni și-am ajuns să-i apreciez mai aproape de justa lor valoare. Am ajuns la concluzia mea că România este una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Și încă ce frumoasă! Am ajuns la concluzia că România este un loc bun de trăit (dacă ai un salariu decent), iar despre Brașovul meu pot spune cu certitudine că-i un oraș european pe de-a întregul și care nu este cu nimic mai prejos față de orașele belgiene, germane sau franceze. Ba mai mult, unii ar putea să-și ia notițe de la noi.
De cand am început să călătoresc în afara țării am ajuns să apreciez mai mult România și să judec realitățile de aici într-un mod mai corect. Sunt multe de schimbat aici, dar nu stăm atât de rău precum cred unii.

P1430336

Cum ai ajuns în Praga: cum ai planuit călătoria, ce buget ai alocat?
În Praga am fost în 2011, spre sfârșitul toamnei. Pentru mine, toamna este cel mai bun anotimp pentru călătorii.
Nu existau variante ieftine de transport aerian direct până în Praga. Am optat astfel pentru o variantă compusă: avion plus autocar, variantă care a fost cea mai rapidă soluție ieftină de-a ajunge la Praga.

Fiind brașovean, îmi convin mult zborurile de la Târgu-Mureș. Ei, bine, am luat un WizzAir până la Budapesta (cost 73 lei dus-întors de persoană, fără bagaj de cală, se găsesc și acum la 100 de lei) și din Budapesta Nepliget am luat un autocar până în Praga (152 lei, dus-întors). Am ajuns în Budapesta odihniți – am fost cu un prieten – iar acel autocar s-a dovedit o alegere foarte bună: ne-au servit cu cafea, ceai, cappuccino, un desert, ne-au oferit presa (în limba ceha : ) ) și căști pentru radioul încorporat în scaune (șase canale, vreo patru erau cu muzică)- prețul la autocarul de la Budapesta la Praga a rămas neschimbat.
Am stat la hostel. Un hostel curat lângă “Fred și Ginger” (Clădirea care dansează) și destul de aproape de centrul Pragăi, Hostel City Center se numea și am plătit 14 euro pe noapte*persoană la camera de două persoane cu baie proprie și televizor. În Praga o cazare rezonabila pentru low budget este între 10-20 euro de persoană pe noapte. În orașele mai mici precum Brno sau Karlovy Vary, cel mai mic preț este undeva la 14 euro pe noapte.
No, acum vedeti și voi că există metode și metode de-a ajunge oriunde. În special în Europa.

M-am întâlnit cu oameni care au fost cu autostopul în Praga și prin toată Europa. Care stau doar în couchsurfing sau hospitality club. Se poate foarte bine și așa. Ideea e că dacă ai timp, ceva bănuți și chef de ducă poți călători pentru că ai destule variante.

Daca eu care castig sub salariul mediu reușesc să călătoresc, cu siguranță ca si voi puteți! Nu există doar călătorii scumpe. O săptămână în Praga se poate face cu un buget mai mic de 1500 lei dacă tura este bine planificată. Chiar și mai puțin.

P1430804

P1430980

P1430784

P1440050

Ce sfaturi le poți da altor călători, acele lucruri pe care le poți afla numai la fața locului? O zonă bună de hosteluri, ce haine să iei.
Dacă vor doar Praga, să-și planifice un weekend prelungit. Dacă stau o săptămână sau mai mult, să faca ca mine, să se plimbe prin Cehia. Eu am stat opt zile și nu am fost în Praga ca să iau la rand muzeele. Au cehii o companie tranznet pentru cursele interne, Student Agency (nu e doar pentru studenți 🙂 ), care are curse dese toată ziua către toate orașele importante ale Cehiei. Eu am apucat să ajung la Karlovy Vary (o stațiune frumoasă situată aproape de Germania), Plzen, Cesky Krumlov (orășel inclus în Patrimoniul UNESCO) și Brno. Puteți alege ce destinații doriți pentru că aveți ce vedea oriunde; Cehia nu este vestită pentru natura extraordinară precum România, dar are vreo 2000 de castele, palate sau alte edificii, fiind țara cu cea mai mare densitate din lume din acest punct de vedere.
Daca-s băutori de bere, să nu încerce doar un sortiment, două. Cât mai multe sortimente că berea ceheasca este, poate, mai bună decât cea germană. Eu zic să se convingă și să ne spună și nouă parerile lor. 🙂 Iar dacă vor ceva mai puternic, dar tot cehesc, să încerce Becherovska sau Absinth.
Să incerce vinul cu miere în Staromestske namesti, piața centrală unde-i și Ceasul Astronomic.

Să încerce gulașul cehesc, diferit de cel maghiar prin faptul că nu-i picant. Să încerce specialitățile cehesti, în general, pentru ca-s bune. Nu le mai rețin denumirile la toate.

Pentru domnișoare/doamne. Dacă vă gânditi să bateti Praga la picior încăltate cu tocuri, nu faceți o alegere grozavă pentru că părțile pietonale, mai ales în centru, sunt formate în mare parte din piatră cubică.

Vremea este aproximativ ca la noi, dar din cauza râului care traversează Praga se simte adeseori un curent destul de rece.

Căutați hosteluri în zonele centrale și semicentrale ale orașelor pentru a nu pierde mult timp pe transport mergând departe și nici nu vreți să încheiați seara devreme cu gândul să ajungeți la ultimul autobuz sau metrou care vă duce la locul unde v-ați cazat. Asta e o regulă la care țin indiferent unde merg.

P1430543

P1430545

P1430603

P1430593

P1430620

P1430561

P1430587

Care este favorita ta în materie de bere și ce bar ți-a plăcut mai tare?

Dacă nu bei bere, te duci degeaba în Cehia. Stai acasă! Glumesc. Am încercat vreo zece mărci de bere, toate cehesti. Așa fac când mă duc într-o țară străina îmi place să degust produse locale. No, ia sa vedem: Gambrinus, Pilsner Urquell, Budvar, Krusovice, Bernard, Staropramen, Starobrno, Kozel, Lobkowicz, astea-s mărcile. Gambrinus nefiltrat, Budvar-ul si Krusovice Cerne erau foarte bune. Se pare că am ceva ținere de minte. 🙂

Nu am niciun bar preferat, dar am băut și-n centru și mai departe de el și am observat ceva interesant. Indiferent că te duceai la un bar mic (aproape bodegă) sau în centru orașului, în Praga, Brno, Plzen, Karlovy Vary sau în Cesky Krumlov, îți aduceau berea neapărat într-un pahar personalizat. Comandai bere Kozel neagră, pe pahar erau însemnele berii brune Kozel.

P1430869

P1450064

Obiective turistice?

Obiectivele turistice principale le-am enumerat la început. Să nu le ratați! Castelul din Praga, Catedrala Sf. Vitus, Podul Carol și piața în care se găsește Ceasul astronomic, Piata Orasului vechi sau Staromestske namesti în cehă, sunt cele mai importante atracții ale capitalei cehe și se pot face într-o zi destul de lejer pe jos. Porniți de dimineața cu un plan de atac, luați-le pe rând, iar seara refaceți traseul pentru că merită; Praga vă va oferi alte perspective și alte senzații. Și luați-vă și trepiedul ca să scoateți niște poze minunate!

Încercați să vedeți schimbarea gărzilor la palat, un ceremonial interesant și la care puteți asista gratis. Este de menționat faptul că acele gărzi stau nemișcate precum cele de la Buckhimgham Palace indiferent de vremea de afară sau de șicanele celor care vor să-și facă poze. Schimbarea garzilor de la Parlamentul elen este iarași un spectacol foarte atrăgător.

La capitolul de muzee, frumos este Castelul din Praga, Muzeul Comunismului și Muzeul Aviatiei. Sunt destule galerii de artă și muzee de istorie, dar dintr-acestea sunt peste tot. Daca ești mare pasionat de muzee, ai de unde alege!
Și ceva mai putin știut: de la miniatura turnului Eiffel este o aruncatură de băț până la cel mai mare statdion din lume, Strachov. O placintă comunistă fără pic de estetic, dar care este cel mai mare stadion din lume cu o capacitate de 220.000 de locuri, dar recordul de asistență a fost de doar 127.000 la un concert Rolling Stones. Suprafața de joc înseamnă suma a șase terenuri de fotbal de mărime standard, de competiție oficială.

Câte lucruri poți face în Praga cu un buget smart cum spun englezii, o cheltuială minimă?

Cheltuiala minimă depinde de fiecare. Nu-ți trebuie mulți bani ca să te simți bine în Praga sau simți Praga.
Palatul și cu Catedrala Sf. Vitus formează un mare complex în care găsești ulițe ale vechilor meșteșugari, grădina regală și se vizitează gratis. Catedrala-simbol a Pragăi, Sf. Vitus, se poate vizita parțial fără plată, dar dacă vrei să urci în turn trebuie să plătești un bilet. Eu n-am fost în turn, cred că era în renovare. Schimbarea gaărzilor la Palat se poate vedea tot gratis.

Podul Carol, Ceasul Astronomic, Cladirea care dansează, majoritatea catedralelor, Vysehrad, cartierul evreiesc Josefov, Mala Strana, toate se pot vedea gratis.
Se organizează de două ori pe zi
free city tour. Ghidul este un voluntar drăgut – asta cred că-i pleonasm, toți voluntarii sunt oameni drăguți – și lași de-o cafea sau lași cat vrei. (eu: și mie îmi plac tururile gratuite deoarece cunosc mulți oameni simpatici și recomand minim 5 euro suma pentru ghid).

P1430774

P1450019

P1430848

P1430832

P1430817

Ce pui în bagaj când călătoresti?

Pentru turele de o săptămână sau mai mult, iau un rucsac de 75 L în țară, pe coclauri și un troler de 60 cm ca bagaj de cală pe care-l împart cu prietenii cu care mă duc plus bagajul mic de cabină, un rucsac de oras. Dacă am doar un weekend, îmi este suficient un bagaj mic, cel gratuit.

Pun tot ce-mi trebuie, dar organizez foarte bine bagajul. Am o listă pe care am trecut toate cele de care am nevoie în călătorii, pe capitole, și de fiecare dată când plec undeva, o parcurg și astfel a face bagajul devine floare la ureche. Ideea de bază este să-ți iei tot ce-ți trebuie, să te pregătești și de situații neașteptate, dar să-ți optimizezi cantitățile. Nu-ți lua jumătate de dulap, sau ăamponul de 750 ml cumparat de la o promoție, dar ia-ți o umbrelă sau o pelerină de ploaie și nu-ți uita încărcătoarele!

Mulțumesc Cornel!

Am văzut lista de Praga și trebuie să spun că m-a impresionat foarte plăcut organizarea, o voi posta parțial la articolul cu bagaj, care va urma în curând, după ce mai cer câteva detalii, deoarece eu am numai varianta feminină :).

De multe ori ajungem să ne întâlnim, oamenii cu pasiuni comune și cumva ajungem la multe concluzii similare, indiferent de preferințele legate de diverse lucruri: și eu prefer să călătoresc decât să investesc în anumite lucruri materiale de care nu am nevoie, nici eu nu prea țin musai să ajung într-un loc și tot așa și mai ales și eu am ajuns la aceeași concluzie: și cu cât călătoresc mai mult, cu atât mai tare îndrăgesc țărișoara noastra, care chiar are de toate.

Și când voi ajunge în Praga promit că o să o bat la picior zi și noapte, este minunată!

P1440694

P1440197

P1430418

P1430396

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *