Plimbare prin pădurea de mangrove #Karimunjawa #Indonezia

karimun 085
La plimbare printre mangrove in Karimunjawa

Pădurile de mangrove sunt fascinate. Adăpostesc atâta viață, sunt atâtea sunete necunoscute pe care le auzi la o simplă trecere printre arbuștii suspendați. Parcul Național Karimunjawa, unul dintre cele 6 parcuri marine din Indonezia și care se află la 80 km nord vest de Jepara, Java Centrală are în total 300 de hectare de padure de mangrove.

Cea mai mare parte a întinderii de mangrove se află între insula Karimunjawa și insula Kemujan. De fapt cele două sunt legate prin pădurea de mangrove.

Sunt multe programe demarate pentru a conștientiza importanța pădurii de mangrove, inclusiv aceea că protejează țărmul, că accelerează formarea de noi teritorii, protejează împotriva valurilor și a curenților marini. Habitat pentru creveți, crabi și sute de alte specii.

Pădurea de mangrove din Karimunjawa m-a fermecat: am făcut plimbarea de două ori: o dată dinspre uscat și o dată dinspre mare. Aici se regăsesc 32 de specii de mangrove. Și 40 de specii de păsări.

karimun 086

Prima plimbare a fost în prima zi în care am ajuns în Karimunjawa, când am beneficiat de un tur cu scuterul datorită vecinilor de pensiune, familiei de cehi care au pierdut feribotul, că au ajuns la ora anunțată – ferry plecase de două ore am povestit aici, așa că au mai rămas o zi pe insulă.

Intrarea în parc este ridicol de ieftină, undeva la 0,20 euro. Ne-am bucurat de plimbare, sunt momente când aș dori să am mai multe cunoștințe despre floră, că așa am citit dar nu am reținut mare lucru despre speciile de acolo, sau despre cum se înmulțesc, etc. Sau de ce este o adevărată pădure de mangrove. Dar în timp o să acumulez desigur mai multe cunoștințe, sper chiar de la fața locului, îmi este mai ușor să asimilez.

Am ajuns la un punct de observare, am urcat până sus și imaginea a fost neprețuită desigur. Este atâta calm și frumusețe într-un loc ca acesta. Mai ales că eram singurii vizitatori. Ne-am întâlnit doar cu un alt grup. Cât am stat acolo!

Dacă privești cu atenție vezi câtă viață există aici, în nisip mii de ființe se ascund, vânează, se înmulțesc. Se percepe foarte puternic vibrația din aer, a vieții, este un pământ nou, totul înflorește aici și asta se simte.

A doua vizită, dinspre mare, a fost ultima oprire în cele două zile pline de aventuri marine despre care am tot povestit. Este un loc de nedescris de frumos și am înțeles că oamenii cu dare de mână vin aici când nu sunt alți turiști pentru mic dejun sau cină…… mai ales cuplurile în luna de miere sau în excursii romantice.

Noi ne-am răspândit printre mangrove, ne-am pozat, zeci de poze, eu am mers cu fotograful meu personal cum râdea Wundri, o prietenă din indonezia, cu unul dintre membrii echipajului, cel care în general se scufunda să ne facă poze sau să lege barca. Nu știa să spună decât 1,2,3,4 și ok în limba engleză, dar mi-a făcut o mulțime de poze… și câteva filmulețe. Am cam abuzat de bunătatea lui, știu, dar la un moment dat nu puteam să îi mai iau aparatul, când doream să îl folosesc și eu, să fac poze cu ambientul, că el îmi făcea poze numai mie, era: no, no ok, ok, 1,2,3,4! 1,2,3,4!

Sfaturi pentru vizitarea unei păduri de mangrove, valabile pentru ambele abordări: de pe uscat sau de pe apă:

  • Folosiți loțiune contra țânțarilor: într-un mediu umed și cu multă vegetație sunt mai mulți pe mp, nu, nu este malarie în Karimunjawa, dar nici zeci de pișcături de țânțari normali nu dorește nimeni.
  • De preferință haine largi, care să acopere toată suprafața pielii, tot din motivul de mai sus. Eu nu am avut dar nici pădurea de aici nu este uriașă, sau traseul turistic.
  • Preferabil o încălțăminte comodă, de jokking, eu am fost cu flip-flops și nu am avut probleme
  • Să aveți apă cu voi, că de acolo nu aveți de unde să cumpărați.
karimun 070
Mangrove in Karimunjawa

kari 292

Mirela este autoarea blogului ExTraViTa – Experiențe, Visuri, Călătorii, din pasiune pentru călătorii și aventură. Blogul ExTraViTa este unul dintre cele mai citite din România, subiectele preferate fiind legate de călătorii solo, croaziere, ponturi legate de călătorii, bagaje, modă și frumusețe pe drum.

0 comentarii la „Plimbare prin pădurea de mangrove #Karimunjawa #Indonezia”

Lasă un răspuns