Rău în autocar: cum îl combatem în călătoriile lungi?

Recomandări

20140818_175006

Deși am călătorit de multe ori cu autocarul și de când mă știu aproape am avut rău de mașină, uneori acesta se manifestă mai agresiv, uneori sunt forme mai slabe. În funcție de mulți factori.

De ce acest subiect acum? Deoarece o să plec într-o excursie de 8 zile cu autocarul în Grecia și o să fie o călătorie de tip circuit, un Info Trip alături de mulți alți bloggeri. Așa că m-am gândit să împărtășesc pentru alți doritori ce fac pentru a mă ține departe de stările de greață și altele, pentru a avea o călătorie frumoasă.

Vigilența este importantă

În excursia din Maramureș cu autocarul uitasem de această problemă, dormisem puțin de tot, mai băusem și un mare fresh de portocale. Și nu luasem nicio pastilă pentru prevenire. Greșit total. Desigur am plătit, vomitând la prima stație PECO unde am oprit. Și puteam să evit, numai că așa cum spuneam nu mai fusesem de mult cu autocarul și uitasem de ritualul obligatoriu de urmat dacă aveți astfel de probleme.

Culmea: În Asia nu am avut deloc această problemă, deși am mers și 8 ore cu autocarul! Și cu unele noi și cu unele vechi și nimic! Și desigur am mâncat multe fructe zilnic! Dar acolo este foarte cald afară și în autocare este aer condiționat.

Deci: oare de mișcare în general îmi este rău sau de combinația căldură plus praful din instalație? Și atunci tot restul contează? Că în avion, unde se pare că la fel ar trebui să se manifeste răul de mișcare nu am nicio problemă.

Istorie veche cu răul de mișcare

Cum este cu răul de mișcare am învățat pe pielea mea de mică. Am avut probleme atât stând în spate în mașină mică cât și mai ales în autocare: am vomitat inclusiv pe o colegă într-o excursie din ciclul primar și vă dați seama că ani de zile niciun copil nu mai dorea să stea lângă mine, stăteam în față cu profesoara. Toate distracțiile din spate îmi erau interzise. Dar cum spuneam, nu trebuie să fie așa.

Factori declanșatori:

Serpentinele! – aici toată lumea ar trebui să stea liniștită, adică măcar să se uite în față, nu la tabletă, nu pe o carte, nici măcar în telefon. Am văzut oameni fără probleme răzbiți de provocarea serpentinelor.

Praful, căldura, oboseala – este de preferat să fiți odihnit înainte de o călătorie, să nu beți alcool cu o seară înainte și să fie pe cât posibil aer condiționat în mașină sau autocar.

Ritualul meu perfect de călătorie cu autocarul

– Dormit cât mai mult înainte.
– Stat cât mai în față și privit drumul, mai ales pe serpentine, aici de preferat chiar în față de tot. Preventiv.
– Nu mă ating înainte de călătorie și pe parcurs de nimic care fermentează în stomac, adică fără fructe, citrice mai ales, sau tomate, sunt cele mai periculoase. Și fără băuturi carbogazoase. Apa este sfântă.
De mâncat: sandwichuri, pâine, biscuiți digestivi, mini brezels, lucruri din acestea. Ceai, de preferință neîndulcit. Nu cafea.
– Am citit de curând despre ghimbir: pastile, ceai, că ar ajuta luate preventiv. O să încerc.
– Și pastile înainte de drum: Emestop, Emetiral, ce găsiți la farmacie. Sunt mai multe variante.

Dacă vi se face rău:

– Mergeți urgent în față.
– Respirați adânc.
– Masați încheieturile și ideal învățați câteva proceduri de bază în presopunctură, sunt câteva puncte la mâini, urechi, deasupra buzei, la frunte, la baza nasului.
– Menta: flacon de ulei esențial, sau tiger balm, acele alifii chinezești.

Uneori toate acestea ne ajută să amânăm răul până la primul popas. Adevărul este că uneori mie nu îmi trece decât după ce reușesc. Da, să vomit, asta este. Dacă ați ajuns în acest punct, țineți minte să nu beți sau mâncați nimic până ce nu vă trece greața și să stați tot în față.

După ce trece răul, o foame de lup este semnalul că ați scăpat! De mâncat este bine să mâncați ceva tot care nu fermentează și eu am poftă de carbohidrați, dar nu dulciuri, ci cartofi prăjiți, sandwichuri, lucruri din acestea, pe care în general încerc să le evit. Nu foietaje cu ulei, ci mai bine un sandwich cu baghetă, dacă este pâine neagră și mai bine. Și ceai, dacă aveți și de mentă este bun.

zogza 100
Oare lipsa de griji si deconectarea din vacante fac minuni?

3 thoughts on “Rău în autocar: cum îl combatem în călătoriile lungi?

  1. Foarte sugestiv. Mi-Am dat seama ca raul în autobuz vine de la privitul în telefon cât timp am călătorit am băut și cafea înainte sa plec la drum care durează 18-20 min. Dar tot aveam senzația de rău.

    1. Da, trebuie sa te uiti in toate partile, nicaieri fix, sa schimbi mereu privirea. Daca te uiti in telefon sa ridici privirea si sa te uiti stanga/dreapta, inainte. Insa cand sunt serpentine… renuntam la telefon. Ghimbirul face minuni pentru raul de masina, luat inainte, am descoperit recent. A si cand sunt obosita, nedormita, simptomele sunt mai rele, cand sunt foarte odihnita nu este atat de grav

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.