Tocmai ce m-am întors dintr-o excursie în Delta Dunării, este a patra oară când ajung în Deltă și a patra oară când îmi promit că voi ajunge aici mai des. Motive sunt multe, dar uitați aici un TOP realizat la cald, imediat ce m-am întors, adică ieri seară:
Peisajele:
Senzaționale, date de vegetația rară și combinația de ecosisteme. Este un loc unic în lume, a doua Deltă a Europei ca mărime și cea mai bine conservată. Un loc magnific, care creează dependență.
Poveștile barcagiilor:
Ce este o excursie în Deltă fără o plimbare cu barca? Desigur, unii vin la pescuit, sau cu bărcile proprii, dar mulți turiști vin pentru agrement. Și pentru a vedea o parte din Deltă este musai să mergeți la plimbare. Sunt multe ambarcațiuni disponibile, fiecare cu un barcagiu și multe povești. Mi le amintesc foarte clar pe ultimele auzite, chiar zilele trecute. Povestite de Cristi. Cel mai tare am râs cu lebădoiul și turiștii străini:
Sunt în Deltă și barcagii particulari, care își oferă serviciile chiar pe debarcader. Unul dintre aceștia a luat doi turiști străini și au ajuns ei lângă o familie de lebede. Lebedele, atunci când sunt însoțite de pui nu zboară, chiar dacă mergeți aproape de ele, deoarece nu părăsesc puii. Barcagiul respectiv merge aproape și mai aproape, lebedele încolțite, stufăriș într-o parte, nu aveau unde să se ducă, pe canal nu aveau cum, erau alte bărci și hop lebădoiul în barcă și începe să se agite frenetic, să atace turiștii, care sar în apă! Am râs… dar dincolo de asta, m-am întristat, lebedele nu sunt de jucărie și nu ale noastre, trebuie să le respectăm. Vă dați seama câtă disperare pe lebădoi și ce emoții. Că sunt destul de agresive lebedele știam.
A doua poveste implică pelicanii. Și pe Cristi, barcagiul nostru. Ne spune că pelicanii nu sunt comestibili și că urina lor este foarte foarte acidă. Parbrizul de la barcă era afectat de un astfel de incident, dar și o turistă a avut, spun eu, mare noroc cu pălăria: inedită, cu boruri largi, înaltă, realizată din ceva paie. Aplecându-se doamna pe spate, pălăria i-a căzut pe ochi și taman atunci un pelican a găsit să se ușureze. Noroc cu pălăria, că altfel ar fi fost mai grav. Doamna impacientată că vai pălăria ei, aceasta imediat s-a topit/ars partea respectivă, Cristi: scoateți Doamnă pălăria că rămâneți fără păr. Grija dânsei inițială era respectivul articol, amintire dintr-o vacanță thailandeză.
Și multe altele, dar trebuie să ajungeți în Deltă pentru a le asculta, deoarece toate au un alt farmec povestite la fața locului.
Sfat: încercați să îi provocați la discuții pe barcagii. Unii sunt mai tăcuți, alții mai vorbăreți. Dar toți au câte o poveste, sau mai multe. Amuzante sau crâmpeie de viață. Și cunosc foarte multe lucruri despre Deltă, despre păsări, despre tot ce este aici. Cristi și Vali ne-au spus atât de multe lucruri că merită să mergeți în plimbare chiar și numai pentru conversație.
Observarea păsărilor
Activitatea de observare a păsărilor este una dintre cele mai frumoase lucruri care se pot face aici. Și mai ales să aveți cu voi pe cineva priceput, care să cunoască locurile și să vă povestească din lupta de supraviețuire de aici. De exemplu: Vali ne-a dus foarte aproape să vedem cuiburile și ouăle depuse de pescăruși chiar pe apă, ei survolau disperați zona din cauză că ciorile atacă cuiburile și fură ouăle.
La fel, pelicanii stau de multe ori împreună cu cormoranii, dar nu de voie: cormoranii vânează și pelicanii îi așteaptă și le fură peștele. Se întâmplă des. Este o luptă pentru supraviețuire constantă, multă frumusețe: mie mi se pare incredibil să văd cum pelicanii, niște păsări masive au un zbor atât de elegant și de grațios.
În Deltă sunt mii de specii de păsări, unele foarte rare şi pe cale de dispariţie care se pot observa aici: pelicani dalmaţieni, cormorani mici, gâşte cu pieptul roşu egreta albă….
Noi am văzut: pelicani, egreta, dumbravence, chire, gainușe de baltă, corcodel, chirighita, lișite, lebede, starci de cateva feluri, rațe, cormorani, pescăruși, berze și vulturul codalb. Recunosc eu nu am identificat toate speciile menționate, dar Nicky de la Călător sau Turist da și de la el am preluat enumerarea.
Casele localnicilor
Nu mă refer la noile complexe, sau case luxoase, ci la căsuțele dintre ape, micuțe, care te fac să crezi privindu-le că ai făcut un salt înapoi în timp. Și sunt locuite! Dacă nu ar fi țânțarii și aș avea wifi mai că aș sta și eu vreo două luni într-un astfel de loc.
Liniște
În Deltă, de la serenitatea și calmul din jur ajung la o relaxare maximă (dacă nu mă presează ceva urgent). Practic toate grijile sunt lăsate pe debarcaderul de unde ești preluat pentru a intra în acest tărâm unic.
Plimbările de pe canale, viteza
Sunt bărci și bărci, cele foarte mici și înguste au avantajul că se pot strecura pe canalele foarte înguste, care sunt cele mai frumoase. Dar orice plimbare este plăcută, cel mai bine: mix. Mie îmi plac și șalupele rapide, viteze, bucuria. Am fost de câteva ori în Deltă, am înercat de toate, inclusiv barcă cu vâsle (am și vâslit) și abmarcațiuni private și publice, șalupe mari sau mici, toate mi-au plăcut. Dar pe primul loc bărcile mici pentru canale și șalupele pentru viteză.
Mâncare
Borș, plachie, saramură, grătar, știucă umplută, icre…. cu toții știm că în Deltă se mănâncă bine și gustos. Din ce am încercat până acum borșul este pe primul loc și mai ales cel de somn făcut de gazda noastră din Mila 23, acum câțiva ani. Și știuca umplută dintr-o pensiune. Dar indiferent de sezonalitate, în Deltă este păcat să nu mâncați pește.
Accesibilitatea: proximitate și preț
Este relativ ușor de ajuns în Deltă, din păcate nu din toată țara, dar sunt variante și faptul că avem o destinație atât de fantastică la noi în țară este un noroc de care trebuie să profităm.
Prețul este legat de proximitate: un astfel de loc în alte părți este extrem de scump, Delta este încă foarte accesibilă oricui.
Pachete avantajoase
Eu tocmai ce m-am întors dintr-un Info Trip realizat exact cum sunt programele pentru turiști DeltaDunăriiPentruToti. Este foarte avantajos: transport cu autocarul din București, transfer la hotel, cazare două nopți cu 2 mic dejunuri, 2 cine și 1 prânz incluse, plus o plimbare cu șalupele pentru observatul păsărilor, de la 349 de lei de persoana. În articolul de mâine voi povesti exact cum s-a desfășurat aceasta.
Genius Delta Resort:
Apusul din Delta Dunării
Unul dintre cele mai frumoase din lume. Culorile, dramatismul, câte un pelican liniștit care plutește așteptând să meargă la culcare, orăcăitul broaștelor care parcă salută această feerie. Este neprețuit.
Pont dacă mergeți în programul Delta Dunării Pentru Toți: mai luați o plimbare opțională, dar neapărat să prindeți apusul magnific. Sau poate plimbarea voastră este chiar ultima plimbare a zilei și aveți parte de acest răsfăț.
Dacă sunteți veniți individual: luați o plimbare pentru observatul apusului, sunt câteva locuri ideale pentru această activitate.
Delta Dunării creează dependență, eu sper să mai ajung aici și destul de des, visez să văd multe locuri în care nu am ajuns încă: Pădurea Letea, Sulina, aș vrea să mai stau într-unul dintre sate, oriunde dar Deltă să fie. Și o loțiune bună care să mă ferească de țânțari, pe care îi atrag ca un magnet!
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Imbietor, trebuie sa-mi fac si eu curaj sa ajung in Delta. Adevarul e ca mi-e groaza de tantari pentru care as fi o victima favorita, dar cred ca merita acest neajuns.
Da si eu am probleme cu tantarii, mari, dar pe inserat sunt periculosi tare, in rest, aparate pentru interior, creme cand stam afara, etc. Se poate supravietui am mai fost si am reusit, ca si eu sunt o victima favorita pentru ei