Uleiul de masline contrafacut grecia unde cumparam bun 3

Uleiul de măsline contrafacut și de unde cumpărăm ulei de calitate

Mâncare în jurul globului

Știați că uleiul de măsline este cel mai contrafăcut produs din lume? Avantajul de a alege o vacanță pe an în Grecia este dat și de faptul că ne putem face plinul la ulei de măsline de cea mai bună calitate. Însă nu vă înșelați: și în Grecia au fost multe cazuri în care producătorii au fost prinși cu ulei de măsline contrafăcut. Despre mitologie, întrebuințări, cum alegem uleiul și de unde și cum cumpărăm ulei de măsline, în articolul de față.

Mitologie greacă

Conform mitologiei grecești, măslinul este un dar al zeilor. Mai exact, al zeiței Atena, una dintre cei 12 zei olimpieni. Aceasta a avut o ceartă cu Poseidon, ambii dorind să fie protectorii orașului Atena. Au hotărât ca fiecare să facă câte un dar locuitorilor, iar cel care va avea darul cel mai potrivit să devină ocrotitorul orașului care va purta și numele său.

Poseidon a lovit stânca Acropolei cu tridentul și a țâșnit apă. Atena a lovit cu piciorul pământul și a răsărit un măslin, cel dintâi din lume și simbolul păcii. Judecata zeilor a considerat-o învingătoare și de aceea orașul Atena îi poartă numele. Atena are ca simboluri bufnița și ramura de măslin, fiind considerată zeița înțelepciunii, a învățării și a artelor.

Ce înseamnă ulei de măsline contrafăcut?

Este un produs vândut ca 100% ulei de măsline, dar cu un mare procent de ulei de porumb, sau alt ulei vegetal (mai ieftin), amestecat cu ulei de măsline și agenți de tot felul pentru ca produsul să aibă culorea și mirosul la care ne așteptăm de la un ulei de măsline 100% natural. Se mai întâmplă și ca un ulei făcut din resturi să fie vândut ca extravirgin. 

Acest lucru te pune pe gânduri, nu? Am auzit mulți oameni care au spus că achiziționează ulei de măsline (dintr-o sursă unde este sigur contrafăcut) de ani de zile și că nu au pățit nimic rău. Păi normal.

Nimic rău (intoxicație sau un efect grav imediat) nu ai nici dacă consumi orice alt tip de ulei.  Ulei de floarea soarelui rafinat de exemplu. Ideea este de a cumpăra ulei de măsline original pentru a beneficia de toate proprietățile. Pentru că luăm uleiul de măsline pentru noi și pentru sănătate, nu pentru a ne păcăli singuri, sau pentru a-l etala. Așa că este ideal să nu ne furăm căciula pentru că o facem pe pielea nostră, chiar dacă uneori avem impresia că am făcut o afacere bună și am salvat câțiva euro.

Nu se poate determina cu siguranță dacă un ulei este natural sau contrafăcut decât dacă este analizat chimic. Nici gustul, mirosul sau culoarea nu sunt definitorii, foarte foarte puțini oameni reușesc să își dea seama dacă un ulei este chiar natural sau nu. Mai ales cei care nu se ocupă cu producția, desigur. În timp, înveți să percepi dacă un ulei este autentic sau nu, dar te mai poți înșela.

Dacă uleiul de măsline are o dată de valabilitate de peste doi ani… este sigur că este contrafăcut. Ulei de măsline contrafăcut ușor (de calitate inferioară vândut ca de calitate superioară) puteți găsi și la mici magazine de producători, logic, dar măcar este ulei de măsline și poți să îl guști, nu au tehnologii să imite gustul natural.

Cât de mult ulei este contrafăcut?

Se crede că undeva între 70 și 80% din totalul de ulei de măsline care se comercializează este contrafăcut. Este celebru scandalul cu marii producători de ulei de măsline italieni, cercetați și găsiți vinovați pentru faptul că vindeau ca ulei de măsline extravirgin ulei inferior. Și în Grecia au fost diferite scandaluri, găsindu-se ulei de măsline contrafăcut pe rafturile magazinelor.

Cum să fii sigur că achiziționezi ulei de măsline care nu a fost contrafăcut:

Achiziționezi de la sursă: direct de la producăor, de la fabrica de ulei etc.

Ați văzut satele din Grecia: multe au 1-3 prese de ulei. Sau au câte o mică fabrică, unde își prelucrează toți măslinele și lasă o cotă fabricii în schimb. Locuitorii nu au cum să prelucreze uleiul, să îl amestece etc. Acest lucru este făcut în fabrici uriașe, unde există această tehnologie. Unde  sunt câteva prese și utilaje de separat uleiul de apă și de spălat măslinele, nu prea ai ce să meșterești chimic să și îndoiești produsul și să îi și păstrezi gustul, mirosul etc.

Te uiți bine pe etichetă: de unde este uleiul, care este producătorul exact, ce alte lucruri/certificări are produsul?

Reputația producătorului: caută pe google dacă numele producătorului a fost implicat în trecut în cazuri de ulei contrafăcut. Dacă da, verifică ce anume s-a schimbat de atunci.

Gustă uleiul de măsline.

Cumpără din Grecia de la producători, sau identifică anumiți producători care au sigur ulei bun și comandă pe net.

Care este prețul corect pentru un litu de ulei de măsline?

În Grecia, oriunde de la 3 euro litrul (la sursă, la fabricile din sate) până la 25 de euro litrul. Diferența de preț vine de la:

Ambalaj: mereu ambalajul de plastic este cel mai ieftin. Urmează ambalajul din tablă, din sticlă și din sticlă închisă la culoare. În sticla închisă la culoare se păstrează cel mai bine uleiul de măsline și dacă ai cumpărat din Grecia în ambalaj din plastic este bine ca în câteva zile să îl transferi în sticle și să îl ții ferit de razele soarelui.

Cantitatea cumpărată: altfel negociezi pentru un litru de ulei și altfel pentru o cantitate mai mare. Totodată, chiar și la supermarketuri, prețul pentru un litru este mai mic în cazul cutiilor de 5 litri față de cutiile de 1 litru, sau mau mici.

Prietenia: în Grecia comunicarea este totul. Oamenilor le place să dezvolte prietenii, să vorbească, să bârfească, să se conecteze. Așa că dacă ai o tavernă preferată unde mănânci, poți întreba și de ulei de măsline, este posibil să ajungi să ți se dea un ulei extraordinar cu un preț mic. Sau un mic magazin preferat. Sau o pensiune preferată. Te-ai prins care este ideea. Dacă ești un client bun, este posibil să primești uleiul și gratis! Sau un litru de ulei gratuit.

Calitatea uleiului: există ulei de primă presă, ulei extravirgin, ulei virgin, ulei extravirgin bio (în insula Paxos mai ales), ulei extravirgin bio din copaci istorici, ulei extravirgin din măslini de peste 1000 de ani, ulei de măsline infuzat cu diferite plante sau cu ardei, usturoi etc. Zeci de posibilități.

De unde am cumpărat ulei de măsline bun de tot

Din insula Evia: am cumpărat de la o fabrică de ulei de măsline folosită de toți locuitorii unui sat. Am plătit 3 euro pe litru și a fost excelent.

Din insula Zakynthos: de la fabrica de ulei de măsline din Zakynthos dar și de la localnici. Uleiul de măsline din măslini istorici de la fabrică este fenomenal. Era cel mai scump ulei din fabrică, mai scump chiar și decât uleiul extravirgin presat la rece bio, dar avea un gust fenomenal. Sunt sigură că este un ulei de calitate.

Uleiul de masline contrafacut grecia unde cumparam bun 6
Fabrică de ulei de măsline în insula akynthos

Uleiul de masline contrafacut grecia unde cumparam bun 4

Din insula Corfu: de la fabrica Vassilakis, de kum quat. Pe lângă produse de kum quat, proprietarii se ocupă și cu producerea uleiului de măsline. Au ulei extravirgin presat la rece și bio. Ambele sunt foarte foarte bune. Uleiul este un pic amar, cel extravirgin, dar doar dacă îl guști ca atare, în salate este perfect!

De la producători din toată insula! Sunt 4 milioane de măslini în insula Corfu. 80% din producție merge în Italia, unde se prelucrează și se îmbuteliază. Dar rămâne destul ulei pe insulă! Dacă mergi spre satul Lakones, de exemplu, vei găsi pe drum mulți producători. Costă 6,7 euro litrul, gustă și cumpără ce îți place.

De la oameni direct: dacă bați insula în lung și în lat, poți cumpăra ”din poartă” de la oameni, ulei bun de tot. Totodată, dacă stai la o pensiune, sau mergi la o tavernă, poți întreba despre ulei.

Din insula Thassos: de la fabrica Sotirelis, sau uleiul Olis, din magazine, care este preferatul meu. Îmi place atât uleiul bio de la ei cât și cel de primă presă nefiltrat, delicios dar care nu se găsește peste tot. Acesta clar nu este recomandat să fie folosit la prăjit, este numai pentru salate și alte preparate care nu necesită prelucrare, dar este bun bun de tot. Totodată, poți cumpăra de la unul dintre producători, sunt foarte mulți pe insulă, ficare are uleiul său, la fel ca în alte părți din Grecia.

DIn insula Paxos: insula Paxos, mică micuță, doar 25 de km pătrați, are 250 000 de măslini. Localnicii au primit subvenții și aici se cultivă bio, adică măslinii nu sunt stropiți cu nimic. Uleiul este considerat de mulți cel mai bun din Grecia, de alții al doilea cel mai bun, după cel din Creta, din măslinele kalamata. Este bun! Am văzut într-un magazin din satul Lakka un ulei de măsline într-o sticlă foarte frumoasă, grosă, ambalat luxos, fiind vândut ca ulei de măsline extravirgin bio presat la rece din copaci istorici. Costa 25 de euro!

Discutând despre acest lucru cu un proprietar de tavernă din Gaios, cu care m-am împrietenit în timp, a râs de mine și mi-a spus că tot uleiul de măsline din Paxos este bio și din copaci istorici. Așa că diferența mai este: virgin/extravirgin, metodă de presare, de păstrare, ambalaj etc. Ideea este că dacă iei de la localnici, cam tot uleiul de măsline de aici este exepțional. Gustă și vezi care îți place.

Uleiul de masline contrafacut insula paxos
Depozit cu ulei de masline in satul Gaios, insula Paxos

Uleiul de masline contrafacut grecia unde cumparam bun

Uleiul de masline contrafacut grecia unde cumparam bun 1
Ulei de floarea soarelui și de porumb, în depozitul din Gaios, Paxos
Uleiul de masline contrafacut grecia unde cumparam bun 2
Gaios Paxos

Albania: Albania este și ea o țară producătoare de ulei de măsline de foarte bună calitate. Uleiul este ieftin și bun: în Albania în general tot ce cumperi este natural și fabricat cum trebuie, de la dulcețuri, la brandy, brânzeturi sau bere.

Despre uleiul de măsline

Cel mai bun ulei de măsline este cel obținut prin presare la rece, de sub 38 de grade și cu o aciditate mai mică de 0,8%.

Uleiul de măsline poate avea un gust mai înțepător, sau mai amar, mai acidulat în funcție de tipul măslinelor din care este realizat. La fel, culoarea poate să difere.

Pentru a nu-și pierde proprietățile, mulți greci țin uleiul de măsline în beciuri răcoroase, în amfore mari. Și trag în sticle atât cât au nevoie, când au nevoie.

Uleiul proaspăt este o nebunie! Este uleiul meu preferat, alături de cel nefiltrat. Mă refer, desigur numai la uleiul de măsline extravirgin presat la rece. Uleiul proaspăt se alterează rapid dacă este ținut în sticle de plastic. În general, orice sticlă de ulei, odată desfăcută trebuie consumată în mai puțin de o lună de zile. Dacă nu, nu înseamnă că uleiul devine toxic, dar ușor, ușor, își pierde din proprietăți.

Uleiul de masline contrafacut grecia unde cumparam bun 3

Uleiul de măsline este aurul galben

Măslinul este un dar al zeilor, iar uleiul de măsline cu adevărat un aur lichid, pentru beneficiile aduse sănătății, frumuseții și pentru gust.

Cosmetic: dacă ar fi să ai un singur produs pentru îngrijire, acesta poate fi uleiul de măsline. Bun pentru păr, față, corp, de sine stătător sau în combinație cu diferite alte produse de prin bucătărie (lămâie, miere) sau alte uleiuri esențiale pentru aromaterapie. Săpunurile și cremele naturale din ulei de măsline sunt de vis.

Alimentar: uleiul de măsline este gustos și sănătos (mai ales cel extravirgin presat la rece și neprelucrat termic). Sunt o mulțime de afecțiuni pe care le tratează uleiul de măsline. Pentru greci orice se tratează cu ulei de măsline, de la o arsură pe corp, la o rană, sau orice tip de durere.

Este sau nu este sănătos să folosești ulei de măsline la prăjit?

Există o grămadă de dispute: este sau nu este bun uleiul de măsline pentru prăjit? Și sunt o mulțime de studii, despre faptul că prăjit, uleiul de măsline devine toxic și cancerigen. Acum au apărut alte articole, că de fapt este un mit că uleiul de măsline devine toxic la prăjit. Internetul tututor posibilităților. Multe citează studii, dar de ce anume poți fi 100% sigur? Am citit atâtea articole și de o parte și de alta că sincer, nu mai știu ce este adevărat. Având în vedere intersul economic – de a vinde cât mai mult ulei de măsline scump, este logic să se influențeze opinia publică în a cumpăra cât mai mult ulei de măsline, pentru că dacă este toxic prăjit, este cu mult mai sănătos să folosești ulei rafinat de floarea soarelui.

Tot ce pot spune este că prietenii mei portughezi aveau grijă cum să folosească uleiul de măsline la prăjit, dar fără să facă fum. Ei susțineau că dacă uleiul face fum devine cancerigen, dacă nu, nu și că noi românii nu știm cum să folosim uleiul de măsline la gătit astfel încât să nu devină toxic. Și culmea culmilor! La o mare întâlnire, gătind niște clătite speciale (fără făină) dar prăjite în ulei de măsline, portughezii le făceau fără să facă fum. Aceeași tigaie, aceeași compoziție, nouă (românilor) nu ne ieșea și pace. De fiecare dată când ieșea fumul se arunca tot, se ștergea bine tigaia și se lua procesul de la capăt. Mister!

În Grecia, anumite uleiuri de măsline sunt recomandate și pentru prăjit. Acestea sunt semnalizate ca atare, nu mă pot pronunța în legătură cu ele, dar grecii au ulei de măsline pentru salate și ulei de măsline pentru gătit.

De exemplu, cei de la Fabrica de ulei de măsline Sotirelis din Thassos spun că uleiul lor extravirgin este bun atât pentru salate cât și pentru gătit, având și un gust neutru.

În ceea ce mă privește, evit în general prăjelile, dar când nu pot evita, prefer să nu folosesc ulei de măsline. Până ce mă lămuresc dacă este bun sau nu la prăjit, prefer să evit și să folosesc alte uleiuri, care nu au nicio controversă de acest tip și sunt universal aceptate ca fiind ideale pentru prăjit la temperaturi înalte: de exemplu, uleiul de orez, sau de cocos.

De unde altundeva mai putem cumpăra ulei de măsline bun? Primesc idei, vă rog 🙂

Așa că avem încă un motiv să ne facem vacanțele în Grecia: să ne facem plinul la ulei de măsline extravirgin presat la rece, să avem tot anul 

Uleiul de masline contrafacut grecia unde cumparam bun 5

5 thoughts on “Uleiul de măsline contrafacut și de unde cumpărăm ulei de calitate

  1. Excelent articol care demontează multe mituri despre uleiul de măsline. Sper sa il citească si dacă se poate sa il tipărească si sa il ia in bagaj cat mai multi care merg in Grecia. Ani de zile am fost pusă la zid pe forumurile de travel pentru ca spuneam același lucru pe care il spui si tu ca micii producători (din Thassos la vremea aceea, ca doar acolo ajunsesem) vând la poarta uleiul obținut in micile făbricuțe. Era o isterie cu „Nu cumparati din magazine ulei de măsline, luați de la om din curte” de parca fiecare avea presa lui.
    Un ulei bun este in insula Creta. N-am ajuns, dar am o colega care merge an de an si imi aduce un bidonaș de 1 litru. Chiar gazda noastră din Corfu spunea ca uleiul din Creta este the best of the best. Alt soi de măslini, alt sol, alta clima. Au încercat sa aclimatizeze soiul in Corfu pentru ca este si mai productiv, dar nu prea le-a ieșit.

    1. Mulțumesc. Da, este important să știi de unde sa cumperi. Uleiul din Creta… am auzit multe despre el. De bine. Conteaza numele producatorului, unii nu vor dori să își păteze numele pentru profit, implicându-l în scandaluri. Ci vor gândi afacerea pentru familie, pe termen lung. În general, afacerile de familie au etică și respect pentru ulei :). Am stat vara aceasta 5 luni în Grecia și am înțeles multe despre oameni, despre locuri, obiceiuri. Și despre ulei. Și că grecii sunt generoși, când ești deschis cu ei și client fidel. La supermarketurile unde mergeam des (cele de cartier, mai scumpe decât cele de brand, dar pe care le preferam că erau de familie) după o perioadă primeam mereu câte ceva cadou: fructe, că observaseră că îmi plac, chiar bere, sau îmi luau mai puțini bani! Și asta nu numai într-un loc că m-am mutat. Ba un soi de iaurt nou gratis să îl testez etc. Cu siguranță oamenii aceștia nu mi-ar fi dat un ulei prost, sau recomandat unul prost și m cumpărat și de la anumiți producători recomandați. Producători mari, dar cu renume bun local. Știu ei grecii ce este bun și cine ce cum produce, că la bârfă nu îi întrece nimeni, știu tot, numai să îți spună.

  2. Daca,nu poti merge in Grecia,ca n-ai bani,de la ce maluri din Romania si cu ce nume?Ia da-mi dovada ca am mai scris asa ceva.Sa vad si data cand am mai scris.Sa meargă bine in Romania,cand mentalitatea este:eu sa duc bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *