Nafplio Grecia Peloponez 5

Vizitează Nafplio Grecia: mini ghid

Grecia Peloponez

Fostă capitală a Greciei și capitală istorică a regiunii Peloponez, Nafplio este unul dintre cele mai frumoase și mai romantice orașe din Grecia. Construit pe o pantă a unei mici peninsule mărginite de golful Argolic, apărat de impunătoarele fortificații ale castelului Palamidi, Nafplio este un oraș pe care nu trebuie să îl ocolești sub nicio formă. Are o mulțime de obiective turistice, clădiri fermecătoare, ziduri de apărare străvechi, castele medievale, alei demne să apară în orice ghid cu străduțe frumoase din Grecia și multe multe flori.

Mai adaugă fântâni realizate cu multă trudă și pasiune pentru frumos și cafenelele înțepenite în timp. Nu poți ignora nici superbul castel izolat pe o mică insulă aflată aproape de coasta orașului: Castelul Bourtzi. Ghidul ne-a spus că aici s-a filmat Contele de Monte Cristo, dar nu am găsit castelul printre locațiile producției, din păcate. De altfel, știu că în Grecia se obișnuiește să se exagereze cu multe lucruri, de dragul poveștii. Oricum, castelul este foarte frumos și te duce cu gândul înapoi, în timp.

Nafplio Grecia Castelul Bourtzi
Castelul Bourtzi Nafplio Grecia

Nafplio Grecia Peloponez 10

Nafplio Grecia Peloponez 9

Nafplio Grecia Peloponez 6

Vizitează Nafplio Grecia: mini ghid

Conform mitologiei, orașul a fost întemeiat de Nafplios, fiul lui Poseidon și a fiicei lui Danaus, Anymone. Soldații din acest oraș au participat în expediția Argonautică și în războiul Troian.

Nafplio a decăzut în timpul perioadei romane, dar a înflorit în perioada bizantină.

Orașul a fost pe rând cucerit de frencezi, venețieni și turci. Cu toții și-au lăsat amprenta, asftel încât azi arhitectura orașului este un amalgam încântător din tot acest mix cultural.

A fost capitala Greciei între anii 1823 – 1834.

În anul 1831 aici a fost asasinat Ioannis Kapodistrias – se vede un glonț în zidul bisericii Agios Spyridon – Sfântul Spiridon. Ioannis Kapodistrias este primul conducător al Greciei moderne, un om excepțional. Aeroportul din insula Corfu îi poartă numele, deoarece marele om de stat și de cultură s-a născut pe insula feacilor. Memoria sa este foarte respectată în Grecia și poate doriți să citiți mai multe lucruri despre acest nobil a cărui inimă bătea pentru popor.

Azi Nafplio este un oraș superb, considerat de mulți unul dintre cele trei cele mai frumoase oreșe din Grecia, alături de Kavala (în nordul Greciei, aproape de binecunoscuta insulă Thassos) și de Channia, al doilea cel mai mare oraș al Cretei.

Nafplio Grecia Peloponez 2

Nafplio Grecia Peloponez 7
Nafplio Grecia Peloponez
Nafplio Grecia Peloponez 20
Sunt multe stradute in panta in Nafplio

Nafplio Grecia Peloponez 16

Nafplio Grecia Peloponez 8

Ce vizitezi în Nafplio:

Centrul vechi al orașului 

Centrul medieval din Nafplio este încântător și datează în mare parte din timpul celei de-a doua ocupații venețiene (1686-1715). Vei admira multe clădiri neoclasice, dar și fântâni turcești și multe alei încântătoare inundate de florile de hârtie, bouganvillia.

Aleile înguste și casele văruite în alb, cu uși și pervaze albastre te vor duce cu gândul la insulele grecești, iar restaurantele cu preparate excelente (și multe fructe de mare) cu siguranță nu te vor dezamăgi.

Alocă un pic timp să vizitezi Piața Syntagma, piața principală a orașului. Aceasta are două foste moschei, una dintre ele Aga Pasha, Muzeul Arheologic, Galeria Municipală, Clădirea Parlamentului (primul Parlament grec)Trianon, fosta reședință a marelui general Theodoros Kolokotronis, palatul lui Ioannis Kapodistrias, biserica Ag Georgios. Și multe taverne și baruri, tocmai bune pentru a te relaxa și a privi trecătorii. Biserica Sfântul Spiridon seaflă în apropiere de Piața Syntagma.

Nafplio Grecia Peloponez 15

Nafplio Grecia Peloponez 14
Daca va place inghetata… aici trebuie sa veniti
Nafplio Grecia Peloponez 13
Biserica Sf Spiridon

Nafplio Grecia Peloponez 12

Nafplio Grecia Peloponez 11

Nafplio Grecia Peloponez 4
Piata Syntagma Nafplio

Nafplio Grecia Peloponez 17

Nafplio Grecia Peloponez 5
Nafplio, un oras de poveste

Castelele din Nafplio

Castelul Palamidi

Situat la 216 metri deasupra nivelului mării. Trebuie să urci 999 (999!) de trepte pentru a ajunge la el. Vederea este spectaculoasă! Aici a fost întemnițat faimosul general grec din Războiul de Independență Theodore Kolokotronis.

Akronafplia, sau Its Kale

Stânca de la baza dealului Palamidi. Aceasta a fost locuită încă din preistorie. Its Kale este numele turcesc al fortăreței, care se traduce prin ”castel iterior”. Aici este locul Acropolei străvechi a orașului Nafplio. Fiecare oraș mare avea în antichitate o Acropolă, dar dacă Acropola fiecărui oraș are adăugat numele orașului, numai cea din Atena este denumită sinplu: Acropola.

Revenind la Acropola din Nafplio, de-a lungul timpului aici au fost construite multe castele, locul nu este atât de spectaculos, dar dacă aveți timp puteți face o plimbare.

Castelul Bourtzi

Castelul Bourtzi are un aer deosebit de romantic. Este o fortăreață venețiană construită în secolul XV și azi cel mai fotografiat loc din Nafplio. Insula pe care se află se numește Agioi Theodoroi, Sfântul Teodor.

În perioada dominației venețiene locul era conectat de Akronafplia cu un uriaș lanț de metal, care ajuta la apărarea portului de navele inamice. Lanțurile se ridicau numai când ajungeau navele, pentru a apăra singurul canal de navigare din port. Da, deși apele par adânci nu sunt, era doar un canal, iar totul era calculat minuțios.

Nu încetez că fiu uimită de cât de ingenioși erau venețienii. De fapt, dacă au putut construi Veneția și acele palate și biserici fantastice pe piloni de lemn… cam orice era posibil pentru ei.

Cred că este foarte frumos să fii aici în timpul unui festival, când micuța insulă este toată în sărbătoare. Planificați bine vacanța și mai ales interesați-vă de evenimentele care au loc în timpul vizitei voastre, ar fi păcat să pierdeți ceva cu adevărat minunat.

De exemplu în luna iunie este Festivalul Nafplion, cu muzică clasică și folk. Castelul este deschis zilnic și se ajunge cu o barcă-taxi.

Promenada Arvanitia

De 1 kilometru lungime, promenada Arvanitia este locul preferat de plimbare a localnicilor și a turiștilor deopotrivă. Este mărginită cu taverne, baruri și magazine cu suveniruri. Priveliștea: castelul Bourtzi.

Nafplio Grecia Peloponez

Nafplio Grecia Peloponez 3

Desigur sunt și plaje în oraș dar și în apropiere, faimoase fiind Arvanitia, Karathonas,  Kiveri, sau Miloi. Sau în Tolo, stațiune estivală situată la 15 minute de Nafplio.

Nafplio este un oraș care poate fi vizitat în orice perioadă a anului. De aici se ajunge ușor în Mycene, Nemea și la celebrul teatru Epidaurus.

Cum ajungi în Nafplio

Nafplio este situat la aproximativ 94 km de Atena. Se ajunge cu mașina sau cu unul dintre autocarele publice KTEL, cu plecare din stația Kifissos. Informații despre orar aici. 

În perioada estivală, este o cursă charter Cocktail Holidays București-Kalamata, agenție care și-a propus să crească notorietatea acestei regiuni în România. Precum știți, în excursia aceasta am ajuns la invitația lor.

Cazare: sunt nenumărate hoteluri, pensiuni, multe deschise tot timpul anului.

O altă idee de a vizita Nafplio este să stai într-un hotel din Tolo ( stațiunea aflată la 15 kilometri de Nafplio menționată mai sus în articol). Sunt câteva hoteluri foarte bune și în oferta Cocktail Holidays.

Știu că sunteți curioși: toate fotografiile le-am realizat și editat cu un telefon Asus Zenfone 4. Da, nu am luat decât un telefon în excursia din Peloponez și nu îmi pare rău deloc. Nu am mai cărat niciun echipament greu de data aceasta, simțeam nevoia unei pauze.Și să mă bucur mai mult de destinație.

Am vizitat Nafplio prima oară (știu că este doar prima oară) la început de mai 2018 și am avut parte și de puțină ploaie la un moment dat, dar a ieșit și soarele și oricum, a fost frumos.

Documentare articol: Greece Is (numărul dedicat Peloponezului), broșurile oficiale și ghidul grec.

Vedeți Nafplio în:

Vlogulul 5 zile în Peloponez

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.