
Când mă gândeam la Zakynthos prima imagine pe care o aveam în minte era cea cu plaja Navagio. Și acel albastru infinit, mă gândeam dacă este real sau real-izat în photoshop. Este real și creează dependență. Deși acum cred că mă gândesc la țestoase prima oară când îmi zboară gândul la această insulă însorită, tot se suprapun imaginile peste câteva nuanțe de albastru și turcoaz ireale. Și nisip alb strălucitor, deși în multe cazuri este vorba de pietriș fin, nu despre nisip, dar asta se vede mai de aproape.
Plaja epavei, Navagio
Plaja Navagio sau a epavei este cea mai fotografiată plajă din Grecia și una dintre cele mai fotografiate din lume – când am consultat hashtagul de pe instagram nici nu știam care este fotografia mea, aceleași unghiuri se repetă la nesfârșit și cu toate acestea nu mă plictisesc.
Situată în partea de nord-vest a insulei, experiența Navagio este formată din două părți: locul de belvedere de sus, care este păcat să fie ratat – interesați-vă dacă vă veți opri și aici în cazul în care luați excursii opționale și desigur plaja propriu-zisă, unde se ajunge cu barca. Noi am luat o ambarcațiune din Portul Vromi, dar sunt excursii și din alte porturi din apropiere. Nisipul acela alb este de fapt un pietriș fin, dar pe care se poate sta – unii îl consideră incomod, pe mine nu m-a deranjat deloc.
Pe plajă nu se stă decât o oră, pentru a nu se aglomera prea tare. Fiecare barcă lasă pasagerii pe mal, pleacă și stă mai în larg ora respectivă. Noi am stat cam 15 minute sau 20 peste ora noastră, am avut noroc că era și foarte liberă, deoarece dimineață era înnorat și chiar stătea să plouă și mulți au renunțat. Dar a fost cald și soare! Am scris un întreg articol despre minunata noastră excursie la Plaja Navagio, puteți citi aici.



Plaja din Portul Vromi
Este o plajă mică dar fermecătoare, se văd ambarcațiunile micuțe andocate în port, foarte pitorească. Este o veche cantină pe plajă și un mic bar, dar niciun magazin. Un loc bun pentru snorkeling, aveți grijă la aricii de mare, sunt foarte mulți pe lângă pietre – asta în multe părți din insulă și de altfel în toată Grecia.



Plaja din Portul Agios Nikolaos
Este vorba de portul din nord- vestul insulei, nu de renumita plajă din sudul insulei (unde nu am ajuns). Este portul de unde ne-am îmbarcat pe vas pentru a merge la Grotele Albastre. Plaja este cu pietriș, apa este destul de adâncă – se și vede după numărul de ambarcațiuni de la mal și destul de rece.
Are o parte amenajată, sunt baruri, taverne, magazine. Din apropiere puteți lua și o barcă pentru a merge pe insula Kefalonia. Sau puteți doar să faceți o oprire în periplul prin partea de nord a insulei: puțin soare și eventual masa de prânz la una dintre tavernele care mărginesc plaja.



Plaja Xigia sau Ksigia
Xigia este o plajă mică dar foarte faimoasă – mai este numită și plaja SPA – datorită izvoarelor subterane cu sulf, substanță care face minuni pentru piele și pentru artrită (spun localnicii). Este situată la aproximativ 20 km de orașul Zakynthos, în partea de nord-est a insulei și aș recomanda ca măcar 2-3 ore să le rezervați pentru ea.
Sunt scări până jos, nu vă faceți griji de coborâre, decât dacă aveți probleme care vă împiedică să faceți acest tip de mișcare, dar se ajunge imediat, până sus am alergat că eram în întârziere și am ajuns în nici 2 minute. Apa este caldă și foarte plăcută, se simte mirosul de sulf în zonă.


Plaja Laganas
Este cea mai întinsă plajă din Zakynthos, cu un nisip fin de tot. Mare parte este amenajată, iar în anumite porțiuni (foarte mici mi s-a părut) accesul este restricționat, pentru a proteja cuiburile de țestoase.
În Laganas am văzut prima oară în viața mea o țestoasă în libertate, chiar în prima zi a excursiei, am înotat deasupra ei, noroc că aveam masca de snorkeling.
Era la doi pași de mal și stătea pe fundul mării, dădea din înotătoare doar foarte ușor. Clar era foarte obosită și se odihnea: țestoasele parcurg distanțe uriașe pentru a veni aici, să cuibărească, eu am ajuns la început de iunie, apa era foarte caldă aici dar nu cred că țestoasele ajunseseră de foarte mult timp – era chiar 1 iunie când am văzut țestoasa, cel mai frumos cadou pentru copilul din mine.
Din păcate abia când am ajuns acasă am aflat că sunt aparate subacvatice de unică folosință, foarte accesibile ca preț.
Pentru șezlonguri se plătește o taxă de 3 euro în general, uneori prețul include și o băutură, alteori nu, sunt porțiuni cu wifi, etc. Aici sunt și mulți vânzători ambulanți, care oferă diverse de la salate de fructe la ochelari de soare și alte produse. Mai multe despre laganas și plaja din Laganas puteți citi în articolul dedicat, aici.



Plaja de pe Insula Cameo
Este mică, intimă, superbă. Uneori se țin și diferite ceremonii aici, noi am văzut o nuntă. Pe insulă se ajunge de pe plaja Laganas, traversându-se un pod de lemn foarte romantic. Pentru accesul pe insulă plătiți 4 euro, având inclusă o băutură. Merită toți banii.
Pont: luați neapărat masca de snorkeling cu voi și un aparat foto subacvatic (sunt și cu 5 euro de unică folosință la vânzare pe insulă, sau 35 lei în țară) se poate să întâlniți o țestoasă, sau mai multe mai ales între lunile iunie- august. Da, țestoasele trec pe aici în mod frecvent, am văzut în apropierea insulei câteva când am fost în croaziera caretta-caretta.


Plaja Gerakas
Este o plajă senzațională, într-un cadru natural de vis. Nisipul foarte fin atrage și țestoasele, care vin noaptea să cuibărească, așa că o parte din plajă este restricționată.
Sunt voluntari care monitorizează cuiburile și este de așteptat de la turiștii care se îmbăiază să nu lase NICIUN gunoi pe plajă sau și mai rău, în apă. În apă însă de multe ori puteți întâlni țestoase.
Admirați-le – este bine să aveți o mască de snorkeling, bucurați-vă de ele dar nu le deranjați, nu încercați să le atingeți de exemplu, le stresați tare.
Plaja este protejată de Parcul Național Marin și este un loc liniștit, ideal pentru relaxare.




Plaja Kalamaki
Este o plajă frumoasă, foarte aproape de Laganas. Mare parte din plajă este locul de cuibărit a țestoaselor cu cap pătrat, caretta-caretta, între apusul și răsăritul soarelui accesul fiind interzis. Este o plajă liniștită pentru familii. Iar unele zone mai retrase au atras și mulți nudiști în ultimii ani.


Plajele din insula Marathonisi
Plaja mare, cu nisip fin este o plajă paradisiacă, situată pe insula Marahonisi, insula țestoasei din golful Laganas. Aici multe țestoase vin să își depună ouăle așa că nu sunt baruri pe plajă, nu este amenajată, nu aveți voie să puneți o umbrelă în nisip, pentru a nu sparge ouălele care sunt îngropate, chiar de multe ori accesul este restricționat. Sunt multe restricții privind ancorarea și vizitarea acestei plaje.

Noi am mers pe altă plajă, cu pietriș fin, similar cu cel de la Navagio, chiar ne-am odihnit pe plajă după ce am înotat și am stat direct pe pietriș deoarece ambarcațiunea nostră, fiind foarte mare a oprit undeva mai departe de țărm. Apa are o culoare turcoaz de vis și se poate înota prin grotele de aici, se poate ajunge printre grote la plajă și invers. De vis, nu aș mai fi plecat de aici.






Plajele Gerakas, Kalamaki, Laganas, Cameo, sunt în Golful Laganas. Aici sunt interzise majoritatea sporturilor acvatice, sunt permise numai cele pasive. Puteți face scufundări, snorkeling de exemplu. Nu vă bucurați dacă cineva că invită la o plimbare cu barca de viteză – multe țestoase sunt accidentate grav de cei care pur și simplu nu înțeleg să respecte viața, țestoasele caretta-caretta sunt pe cale de dispariție și trebuie protejate, multe sunt spulberate efectiv, le sunt sparte carapacele, de accidentele cu ambarcațiunile de viteză. Totodată practica de a înota cu barca cu fund transpartent deasupra lor sau de a le scoate din apă și a le arăta turiștilor este barbară, le provoacă un stres enorm.
Sporturile acvatice se pot practica în multe alte părți ale insulei, din fericire aceasta este mică așa că nu este o problemă să dați o fugă până la faimoasa Banana Beach, sau în Argassi de exemplu.
Plaja Argassi
Plaja din populara stațiune Argassi este o plajă întinsă, cu nisip fin în mare majoritate, intrare lină în apă. Foarte liniștită, potrivită pentru familii. Unele porțiuni erau amenajate. Se pot practica și sporturi acvatice aici, spre deosebire de plajele din sudul insulei. Mai multe despre stațiunea Argassi în articolul dedicat, aici.


Plaja din Tsilivi
Tsilivi este o stațiune foarte animată, a doua ca mărime după Laganas, situată la doar km distanță. Plaja de aici este căutată pentru sporturile acvatice care se pot practica, pentru barurile și tavernele cu mâncare excelentă care o mărginesc. Este o plajă cu nisip fin și pietriș, cu intrare lină în mare, plăcută, aici vin și mulți turiști din orașul Zakynthos să se bucure de o baie de soare. Mai multe despre Tsilivi și despre hotelurile din stațiune aici.

Banana Beach
Faimoasa plajă din peninsula Vassilikos. Este renumită pentru sporturile acvatice care se pot practica aici, care atrag mulți amatori de adrenalină.


Plaje private:
Multe hoteluri au câte o porțiune mai mare sau mai mică de plajă, cea mai mare pe care am ajuns fiind plaja de la Zante Royal, Imperial și Palazzo di Zante, un mare complex All Inclusive. Plaja are nisip fin, apa este foarte curată, zona este liniștită fiind mărginită de stânci chiar este un loc privat, deși nu stă nimeni să păzească accesul. Am petrecut aici câteva ore foarte frumoase, multă relaxare, veselie – noi eram în gașcă mare.
Zante Royal, Imperial, Palazzo di Zante ….


Mai sunt multe plaje la care nu am ajuns, ca de exemplu Makris Gialos unde se desfășoară uneori petreceri noaptea, dacă sunteți pe insulă urmăriți anunțurile, afișele, sau întrebați localnicii despre ele. De asemena mi-aș fi dorit să ajung pe plaja Dafni din peninsula Vassilikos, una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă și protejată Parcul Național Marin, dar și în altele: Alykes, Porto Zoro, Marathias, Porto Roma, Porto Roxa, gios Nikolaos, Agios Sostis, etc.
Dar nu poți vedea chiar tot într-o săptămână, am fost norocoasă că am văzut câteva locuri foarte exotice, plaje de vis, că apa a fost aproape peste tot caldă și ne-am putut bucura de baia în mare, plus că a fost soare aproape tot timpul. Insulele grecești au ceva special, abia aștept următoarea incursiune, oamenii sunt minunați, cel puțin când te duci ca turist, la relaxare, ceea ce este foarte important pentru o vacanță reușită.
Am călătorit în Zakynthos cu agenția de turism TUI Travel Center, care oferă curse charter săptămânale pe perioada verii către multe insule din Grecia.
La plimbare prin Zakynthos

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Frumos spus: viata este intr-adevar o plaja. 🙂
🙂 iubescc plaja! Si marea si soarele….