Barcelona nu mai vrea atât de mulți turiști

Barcelona Diverse Spania
barcelona-tourism-backlash-822-body-image-1433882332
Imaginile din articol sunt preluate de pe Facebook: Grupul PORLAABOLICIONDELOSPISOSTURISTICOS

În timp ce alții nu știu ce să mai facă să aducă mai mulți turiști, în Barcelona problema se pune invers: ce să facem să mai reducem numărul lor! Doamna primar al orașului, Ada Colau Ballano, caută mijloace prin care să reducă numărul de turiști, deoarece orașul tinde să devină invadat și să se transforme într-un parc tematic.

Locuitorii Barcelonei spun că turismul este o problemă mult mai mare decât sărăcia

De curând, s-a realizat un sondaj, pentru ca locuitorii să spună care sunt principalele lor probleme: a reieșit că în opinia locanicilor, turiștii sunt mai răi decât sărăcia, șomajul, traficul și condițiile de muncă. Turismul de masă a fost o mare plângere a localnicilor, care doresc să se pună capăt afluxului mare de turiști. – Sursa: The Local 

Localnicii se plâng de diverse: prea mult zgomot, prețurile ridicate ale imobiliarelor. De curând, protestatarii au ocupat o clădire din cartierul Gracia pentru a o împiedica să fie transformată în hotel. 

Încă mai răsună ecourile protestelor de anul trecut din Barceloneta, împotriva exploziei de închirieri pe termen scurt, rezidenții spunând că proprietarii le transformă în hosteluri pentru tineret.

Primărița a anunțat că va lua măsuri pentru a evita ca orașul să ajungă ”precum Veneția”

Pentru legitimitatea măsurilor care se vor lua în viitor (le așteptăm) este dat exemplul Veneției, care s-a transformat dintr-un oraș în care oamenii trăiau și munceau într-o atracție turistică și atât, cu doar 60 000 de rezidenți, în comparație cu 2 milioane, numărul vizitatorilor.

1411036961861_wps_2_DKR6WB_Spain_Europe_Catal
La Rambla

Măsuri:

A fost oprită emiterea de noi licențe de turism pentru un an de zile.

La piața Boqueria deja s-au aplicat restricții:

Grupuri de turiști de mai mult de 15 vizitatori nu mai au voie să viziteze faimoasa piață din Barcelona în timpul perioadelor aglomerate: 8 – 15, Vinerea și Sâmbăta.
Localnicii se plâng că grupurile de turiști îi împiedică să își vadă de treburi, să se miște în piață, locul fiind limitat, vizați fiind în special cei care pierd timpul și fac sute de poze.
Familiile, cuplurile, călătiorii singuri sunt bineveniți în continuare, nu și grupurile mari de vizitatori cu ghizi pot înțelege că nu se poate.
Dar majoritatea grupurilor sunt de 10 persoane.

Ce îi nemulțumește pe localnici:

orașul și-a pierdut farmecul, își pierde esența.
Localnicii sunt mânioși de străzile și plajele aglomerate și de magazinele cu suveniruri de peste tot, că magazinele pentru turiști înlocuiesc magazinele tradiționale.
Dezordinea și lipsa de respect a turiștilor, care se comportă ca într-o stațiune de vacanță, fac picnic unde vor, multă mizerie, umblă în costume de baie pe străzi, etc.
Unii cer ca turiștii să plătească taxe mai mari.
Dar cum anunță o postare de pe Grupul Facebook: Mai puțin nu este mai bine neapărat.

Poze preluate de pe Grupul de Facebook POR LA ABOLICIÓN DE LOS PISOS TURÍSTICOS

10953143_10204803905160610_3575703805159757556_n
Sursa: POR LA ABOLICIÓN DE LOS PISOS TURÍSTICOS
11046575_10204615445761905_5541647593365254527_n
Sursa: POR LA ABOLICIÓN DE LOS PISOS TURÍSTICOS
11698893_10204615445921909_1091707323999110815_o
Sursa: POR LA ABOLICIÓN DE LOS PISOS TURÍSTICOS

Barcelona este cel de-al treilea cel mai vizitat oraș al Europei

Orașul de 1,6 milioane de locuitori este vizitat de mai mult de 7 milioane de vizitatori anual, numărul triplându-se după Olimpiada din 1992. Se așteaptă ca în 2015 numărul vizitatorilor să ajungă la 8 milioane. Turismul contribuie la 14% din Economia Barcelonei și creează în jur de 120 000 de locuri de muncă. Vizitatorii plătesc bilete la Muzee, etc.

Părerea mea este că vom vedea taxe mai mari în viitor și poate limita numărul de opriri pentru vasele de croazieră – nu cele care au a punct de plecare Barcelona, care sunt binevenite: turiștii în general mai stau câteva zile și în oraș și cheltuiesc, orpirile de câteva ore generează numai un aflux mare pe rutele principale. 

De ce nu vedem același lucru, în Londra sau Paris, care au și mai mulți vizitatori? Sunt mai mari, mai multe bulevarde, mai largi, în Barcelona toată lumea tinde să se îngrămădească în câteva locuri. Plus că atât Parisul cât și Londra și-au pierdut mult din farmecul local, dacă nu de tot. În timp ce orașele în sine sunt superbe, mulți turiști se plâng că au fost dezamăgiți de Paris, pentru că nu mai este atât de franțuzesc fapt ce este real, o știe oricine ajunge acolo, cu toate că are adevărate comori. La fel Londra, se spune că Londra nu este Anglia și nu degeaba.

Subiectul mi-a dat temă de gândire

Acum ceva timp scriam într-un articol că Barcelona este unul dintre orașele perfecte din Europa pentru backpackeri, în sensul în care orașul este prietenos, sunt multe lucruri de făcut împrejur, este o atmosferă boemă, că nu este nevoie de un buget uriaș pentru ca cineva să se simtă bine. Recunosc că nu aveam în vedere la momentul respectiv reversul medaliei, dar desigur nu mă gândeam la cei care fac abuzuri, este discutabil totul, depinde de turiști. Adică picnic se face numai în locurile special amenajate – există multe, sau acolo unde nu deranjează, nu în fața unui obiectiv turistic, sau oriunde vrem, etc, nu trebuie să luăm totul ca și cum ni se cuvine, fără să ne gândim și la ceilalți. Dacă se respectă specificul local nu se supără nimeni, dar o imagine ca cea de mai jos nu place nimănui, nici în Asia, pe nicăieri:

DSC00897
Imagine din arhiva personală, undeva în Italia într-un centru medieval fermecător

0 thoughts on “Barcelona nu mai vrea atât de mulți turiști

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *