Gradina Botanica Regala din Edinburgh 4

Gradina Botanica Regala din Edinburgh – 28 de hectare de serenitate la 1,5 km de centru

Edinburgh Scotia

Vizitatori din toată lumea vin în capitala Scoției pentru Grădina Botanică Regală, din Edinburgh. Aceasta adăpostește 17 000 de specii, adică 7% din toate plantele cunoscute azi, multe dintre ele foarte rare.

Am ajuns și eu aici în una dintre zilele petrecute în Edinburg. M-am bucurat să identific unele plante și mai ales să descopăr atâtea plante cu flori necunoscute mie și superbe.

Edinburgh se știe că este unul dintre cele mai verzi orașe din lume, iar Grădina Botanică, situată la doar 1,5 km de centru este uriașă: are peste 70 de acri (1 acru = 4 000 mp).

Sau 28 de hectare. Grădina Botanică Regala din Edinburgh este o grădină uriașă, o adevărată oază de serenitate, de pace, de frumusețe. Nu pot spune o gură de oxigen, pentru că mi s-a părut că tot Edinburgh-ul este o gură de oxigen față de praful familiar.

Grădina Botanică Regală din Edinburgh este una dintre cele mai faimoase din toată lumea. Are o istorie de peste 300 de ani: fondată în 1670 inițial a fost o grădina medicinală, cu plante folosite de medici pentru leacuri, în timp dezvoltându-se, în forma actuală datând din 1823.

Cu ce atrage Gradina Botanica Regala din Edinburgh

Are cea mai mare colecție de plante Chinezești din afara Chinei.
Dealul Chinezesc, Rock Garden – grădina pietruită, Woodland Garden, cu spectaculoși copaci giganți Redwood, Grădina Japoneză.

Pentru grădină accesul este liber, numai pentru intrarea în sere se plătește, ceea ce face Grădina Botanică Regală din Edinburgh unul dintre cele mai dichisite parcuri publice.

Și dincolo de ce se vede, în incintă există un ierbar cu peste 2 milioane de specimene, cu multe plante păstrate încă din 1697. Aici este unul dintre cele mai importante centre de studiu botanic din lume.
Sera este cea mai mare de acest fel din toată Anglia și are 150 de ani vechime. Este și un ghid interactiv așa că puteți afla despre plantele pe care le vedeți.
La Poarta de Vest sunt magazine, snack bar, terasă.

Gradina Botanica Regala din Edinburgh 1
Gradina Botanica Regala din Edinburgh
Gradina Botanica Regala din Edinburgh 7
Araucaria la Gradina Botanica din Edinburgh

Serele de la Gradina Botanica Regala din Edinburgh

Serele, în care am petrecut cel mai mult timp deoarece ploua au 10 încăperi, fiecare cu alt climat: de la grădini tropicale la deșert.
2360 de plante diferite se regăsesc în serele de la Grădina Botanică Regală din Edinburgh, acestea reprezentând numai 1% din speciile cunoscute de plante cu flori, cycads (nu am găsit termenul românesc˝) și ferigi.

Am mai aflat din panourile cu informații, care abundau peste tot că aproape jumătate din cele 3000 de speciile de palmieri cunoscute în lume se regăsesc în Asia de Sud-Est și o treime în America de Sud.

Pădurile de ferigi au existat de milioane de ani pe palnetă, desigur cele dinainte fiind cu mult mai mari, dar m-a făcut să mă gândesc la faptul că traversarea unui astfel de loc – o pădure de ferigi – dă o senzație de întoarcere la primordial.

Gradina Botanica Regala din Edinburgh 6

Gradina Botanica Regala din Edinburgh 8

Gradina Botanica Regala din Edinburgh 9

Gradina Botanica Regala din Edinburgh 5

Gradina Botanica Regala din Edinburgh 3

Gradina Botanica Regala din Edinburgh 2

Despre acces și programul de vizitare

La Grădina Botanică Regală din Edinburgh este deschis zilnic de la 10 cu excepția 1 Ianuarie și 25 Decembrie.
Tururile ghidate se desfășoară zilnic de la Poarta John Hope între orele 11 și 14. din Aprilie până în Octombrie.
Intrarea este gratuită în grădini și 5 lire pentru adulți în sere. Dacă vizitați grădina într-un tur Hop-on, Hop-off, aveți gratuită o intrare la una plătită.

Citește și:

TOP 10 obiective turistice Edinburgh Scotia

Edinburgh ca un localnic: unde iese lumea în oraș? #The Cafe Royale #The Dome #The Abbotsford #Tigerlily #LeMonde

Gradina Botanica Regala din Edinburgh 4
Gradina Botanica Regala din Edinburgh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *