Sezon sau extra-sezon? Aceasta este întrebarea

Recomandări Utile
DSC_0399
Île de Ré: aici sunt parizienii în august. Si in Île d’Oléron, în Châtelaillon, etc.

Promoțiile la biletele de avion sau călătorii în anumite perioade aduc multe tentații și întrebări: știu că este frig în Roma iarna dar nu este totuși bine să mă duc? Sau în Antalia, uite ce oferă bună este în ianuarie. Sau în sezonul ploios în Asia, sau iarna în Caraibe.

Este o idee bună să mergi în afara sezonului turistic într-o destinație? Depinde mereu de obiectivele fiecăruia. Cât de mult dorim să interacționăm cu localnicii, cât de multă căldură sau frig putem suporta și să ne simțim bine, să ne bucurăm de vacanță. Cât de mulți alți turiști dorim să întâlnim la coadă la obiectivele turistice. Și nu în ultimul rând: poate ne dorim doar să plecăm de acasă iarna și am găsit o ofertă fantastică, de ce nu?

Sezon sau extra-sezon? Aceasta este întrebarea

Sunt destinații în care pentru a lua ce este mai bun, pentru a le pătrunde, este musai să alegi un anume anotimp. De exemplu Ibiza: o superbă insulă, dar în afara sezonului petrecerilor este doar o altă insulă frumoasă, nu este IBIZA aceea. Punct.

Nu vă luați exclusiv după ce este promovat în România: la noi se promovează masiv anumite destinații numai pentru anumite perioade pentru că atunci sunt ieftine pentru grupuri mari și se pot vinde în România.

În restul timpului sunt turiști de alte naționalități sau români care sunt pregătiți să plătească mai mult. Și asta în general individual, nu grupuri -mă refer la destinațiile exotice, pe care abia începem să le cunoaștem.

Agențiile au oferte fantastice pentru chartere, dar nu și pentru biletele individuale sau nu mereu

Țineți minte că o agenție nu obține pentru grup de la o linie aeriană un preț la fel de mic cât putem lua pe cont propriu la o promoție, am scris aici mai mult despre asta.

Așa că pentru a face oferte vandabile, te trimit în Thailanda în august, când este ieftin dar ploios. SAu în alte locuri dar nu în sezonul de vârf.

Doriți să vedeți cubanezii cum dansează seara pe Malecon? Mergeți vara. Știți că sezonul se termină în Bali de fapt de la mijlocul lunii septembrie? Atunci sunt oferte de preț bune pentru hoteluri, dar individual puteți găsi prețuri bune și în sezon, august este vârful.

Asta nu înseamnă să nu vă duceți în Octombrie, este frumos chiar dacă nu mai sunt mulți turiști, pentru unii chiar mai frumos. Numai că trebuie să nu luați de bun tot ce auziți și să vă documentați din mai multe surse, inclusiv internaționale. Și să nu vă puneți opreliști, din idei preconcepute.

Dacă vrei să stai mult afară într-un oraș european sudic, nu merge iarna

Destinațiile sunt mai mult decât un palmares de bifat. Nu există am văzut Roma în două zile în ianuarie. Am fost în Roma este corect spus, dar pentru a vedea Roma, ideal este necesară o perioadă mai lungă și o vreme cât de cât bună, altfel nu este la fel.

Și asta mai ales dacă nu aveți un buget mare și nu vă puteți întoarce. Chiar doriți ca amintirile despre orașul visurilor să fie friguroase, ploioase, pe fugă?

Sau dimpotrivă să vi se facă rău de căldură sau să fiți dezamăgiți că destinația nu are farmec din cauză că ați vizitat orașul când localnicii îl lasă turiștilor, în vacanța de vară?

Sau să găsiți închise anumite obiective? Sau să descoperiți că de fapt aveți hotelul foarte departe de centru și de oraș și pierdeți incredibil de mult timp (și bani) pentru a vedea ce vă interesează? Etc.

Am primit întrebări cu unele de mai sus și asta este cheia succesului, a unei vacanțe reușite: documentarea

Documentați-vă și nu fiți dezamăgiți de alegerea făcută. Niciodată nu se poate să ai tot. Uneori încercăm să ne păcălim, să ne convingem că putem avea și una și alta dar nu este așa.

Așa că faceți o listă cu ce este important pentru voi și documentați-vă în legătură cu destinația. După aceea decideți-vă în funcție de toate criteriile importante pentru voi. Și nivelul de toleranță la frig-căldură.

Nu fiți dezamăgiți de cum este Coasta de Azur iarna. Apa este foarte rece și în afară de drumeții și marile orașe, este destul de pustiu. Dar sunt evenimente multe, dacă mergeți pentru ele sau pentru liniște veți fi mulțumiți.

Deși sunt unele inconveniente (precum vremea răcoroasă) puteți avea o ședere minunată oricând, numai că nu este la fel, nu cu terase, yahturi, soare, picnicuri.

Stațiunile de vară, de plajă, sunt triste iarna

În afară de biletul de avion și poate de hotel (deși cele deschise cu multe facilități și călduroase sunt în general pline) vacanța se poate dovedi mai scumpă decât în sezon.

Am crescut într-un oraș de vacanță, Eforie Nord, știu ce înseamnă litoralul în extra-sezon. La noi este foarte trist. În alte părți s-a lucrat la acest aspect, prin evenimete, infrastructură etc. Iar clima este mai blândă. Dar tot nu este ca vara.

Da, în Azore este o temperatură constantă pe timpul anului. DAr asta nu înseamnă că nu este frig, ploios mereu, cu vânturi puternice. Și că de fapt cam totul este închis iar localnicii hibernează și ei în așteptarea sezonului (când oricum este răcoare, dar suportabil).

Documentați-vă despre destinație

Așa că sfătuiți-vă cu cineva care vă va expune cu sinceritate opțiunile, mulți consultanți în turism fac acest lucru.

Și mai ales asimilați informațiile și faptul că în spatele unui preț mic este mereu un lucru la care va trebui să renunțați. Nu se poate să obțineți același preț pe care îl obțineți pe cont propriu dar și sigranța și garanțiile pe care le aveți de la o vacanță printr-o agenție de turism. De ce nu se poate, am scris aici.

Uneori trebuie să fiți flexibili sau foarte rapizi în luarea deciziei, pentru a prinde o ofertă bună, alteori trebuie să faceți rabat la comfort.
Dar cel mai important: bucurați-vă de vacanță și nu fiți dezamăgiți de ceea ce găsiți, iar pentru asta trebuie să vă informați și cum spuneam, să alegeți în cunoștiință de cauză. Cu bune și rele.

Visurile despre o destinație nu sunt aceleași cu realitatea

O strategie greșită este să pleci cu niște visuri bazate pe ceea ce ai dori tu la modul ideal, realitatea să nu fie așa și să fii supărat toată vacanța pe niște lucruri pe care nu le poți schimba. Nu este vina agentului, în primul rând este a ta. La fel ca și cu o mașină, o mașină de spălat, un produs alimentar: reclama este reclamă, dr tu trebuie să te interesezi un pic ce cumperi. Altfel, poți avea surprize neplăcute. Cel mai bine cunoști și tu un pic și știi ce să ceri.

Mai jos, vorbesc despre experiențele mele în diferite destinații și despre perioada ideală de a vedea anumite locuri. Exemple care vin în sprijinul celor de mai sus. Alegeți în funcție de ce este important pentru voi:

Mie mi-a plăcut peste tot, am găsit mereu ceva frumos și m-am bucurat de fiecare excursie, am luat partea bună din orice experiență.

Dar am avut inconveniente: m-am topit efectiv de căldură în iulie în Istanbul, Lisabona (dealurile acelea luate la picior pe temperaturi ridicate sunt o plăcere) sau în Dubai.

Au fost și lucruri foarte frumoase. Dar despre Antalia sau Tunisia (sunt oferte pentru iarnă)? Nu aș merge decât dacă vreau să fac un sejur de far niente și să fac masaje, să lenevesc efectiv. 
Dar am și făcut frigul în Londra și Germania chiar și în luna August, nu puteam înțelege cât de frig o să fie de fapt și că am nevoie de mai mult decât un pulover, jachetă de adăugat la garderoba de vară.

În unele locuri este bine și în sezonul ploios, dar nu peste tot, pentru că unele locuri au multe de oferit oricând, altele nimic

Am fost în sezonul ploios în anumite destinații și am văzut că de fapt nu este deloc ceva de speriat, că este chiar extrem de plăcut și că sunt foarte mulți turiști.

Am văzut cât de plăcut poate fi chiar înainte de începutul de sezon în Grecia, sezon care începe la 1 Mai: apa este rece dar sunt atâtea avantaje pentru cei care doresc să se bucure de peisaje, de ospitalitatea grecească, de vizită în special la atracțiile din nordul Greciei.

Primăvara este fantastică în Grecia și cu siguranță aș mai vrea să merg în Aprilie. Dar și în perioada de cules a măslinelor, într-o insulă, este o altă față a Greciei. Dacă aș vrea plajă și soare aș merge însă numai în lunile de sezon.

Sunt orașe în care m-am simțit bine în orice anotimp, care au mereu ceva frumos, dar altele în care nu m-aș mai întoarce în luna iulie de exemplu, le prefer cu o climă mai blândă. Sunt altele în care tocmai clima călduroasă – plus umiditatea mare fac tot farmecul.

În Caraibe de exemplu este extrem de aglomerat din Martie până spre mijlocul lunii Aprilie. La fel în alte destinații din Caraibe, deoarece este vacanța americană, Spring Break. Ce înseamnă Spring Break? Aglomerație maximă, cele mai mari prețuri la cazare, restaurante foarte aglomerate și necesitatea de a face o rezervare pentru o masă seara la un restaurant bun, totul aglomerat, dificultăți de a închiria o mașină, face o excursie etc.

August: multe orașe europene sunt extrem de aglomerate cu turiști și părăsite de localnici, care merg în concediu aproape în masă. Pentru mine este chiar cea mai rea perioadă de a vizita un oraș, deoarece prefer să le pătrund cât mai mult farmecul întreg. Aici intră majoritatea orașelor europene, dar în special orașele italiene, franceze. 

Italia este mereu o idee bună, susțin asta, dar oare pentru toată lumea?

Veneția: De evitat în noiembrie-decembrie dacă nu vă place ideea de a vizita orașul când este aqua alta, adică inundațiile acelea masive pe care le-am văzut la televizor.

Și vara pentru că miroase urât și este și extrem de aglomerată.
Iar cel mai bun pont? Stați mai mult de 2 zile, sau măcar 2 zile. În prima zi în general vizitatorii sunt dezamăgiți de faptul că este un mare muzeu în aer liber, mai puțin un oraș cu suflet, localnicii s-au mutat marea majoritate pe terra forte și orașul este asaltat de turiști și de suveniruri de calitate îndoielnică.

Dar Veneția este superbă, numai că este nevoie uneori de puțin timp pentru a trece de prima imagine și a-i pătrunde măreția. Am vizitat orașul 5 zile la jumătate lunii Februarie, abia începea sezonul, erau puțini turiști, dar era și destul de frig. Aș merge însă oricând, chiar când este aqua alta, mai mult decât vara, dar știu acest lucru și nu mă deranjează. Mai multe în articolul: Ce am învățat în 5 zile petrecute în Serenissima.

Caraibe

La fel ca Ibiza, deși nu la aceeași scară desigur, diferența nu este atât de zdrobitoare se întâmplă în Cuba: cea mai ”fierbinte” din visele noastre este în iulie.

Se ”încălzește” din martie, ușor, ușor, în iunie este destul de fierbinte, dar în iulie la apogeu, cu fabuloasele carnavale din Santiago de Cuba, care transformă orașul într-o feerie. Este cald, este umiditate, dar este ”Cuba” toată.

Discutând cu câteva prietene recent despre Cuba, mi-au spus că sunt povești cele cu cubanezii pe Malecon (Șoseaua și faleza de 9 km care înconjoară capitala Havana, despre care am scris aici).

Dar eu așa am văzut șoseaua seara și am mers aproape toți cei 9 km pe ea. Erau mulți tineri cu casetofoane, mulți dansau, alții doar se curtau. Sau se bucurau de răcoarea și briza serii.

După care am ajuns la concluzia că eu am fost în iunie la început și prietena respectivă în decembrie. Decembrie este iarnă și pentru cubanezi și ei se comportă altfel iarna decât vara.

Ziua este cu mult mai mică. Temperaturile sunt cu mult mai scăzute – deși pentru noi este bine, Cuba este superbă mereu, ne frapează, dar nu este la fel ca vara.

Între timp am cunoscut mai mulți cubanezi și oameni care au mers în Cuba anual de 12 ani și mi-au spus același lucru, de fapt ei mi-au deschis ochii, faimosul iarna nu-i ca vara. Așa că depinde ce doriți: o scăpare din iarna de aici, cu farmecul cubanez, sau toată nebunia cubaneză?
Acum visez să merg în iulie în Santiago, dar aș merge desigur oricând.
Cea mai bună perioadă: Din Martie până în iunie, iulie inclusiv, asta presupunând că suportați bine căldura. Cel mai scump este între Mijlocul lunii Martie-mijlocul lunii Aprilie. Turiști merg însă în Caraibe oricând, mulți pentru a fugi de iarna de aici, așa că depinde fix de ce anume căutați.

În restul părților din Caraibe: eu vreau să merg numai când pot sta în maieu, când este foarte cald, nu vreau să am nevoie de pulover, nici măcar seara. Insulele Caraibe le asociez cu muzica, cu dansul, așa vreau să le văd de preferat, nu numai frumusețea naturii. Dar o să revin cu impresii după ce o să stau mai mult în zonă.

Ce știu însă sigur este că în afara sezonului multe restaurate și hoteluri sunt închise în Jamaica, Costa Rica, etc, intră în reparație, etc. Dacă doriți să explorați țara în sine, este perfect, dar dacă doriți o vacanță turistică cu tot ce presupune într-o destinație cu mult soare tot posibilul să nu fie cea mai bună alegere.

Italia, Franța, Spania, Portugalia, alte țări ”calde” europene

Plusuri sezon scăzut, Noiembrie, Februarie: în primul rând pentru iubitorii de artă este o șansă nemaipomenită să vadă muzeele, bisericile pline de opere de artă, galeriile, etc fără să stea mult la coadă și mai ales fără foarte mulți turiști și gălăgie în jur.

Este o diferență uriașă din acest punct de vedere. Țin minte Florența în iunie: aglomerată, hoarde de turiști în centru, 2 ore și coadă la Uffizi, căldură, ghizi cu turiști, orașul asaltat.

Pe de altă parte noiembrie: am nimerit o vreme deosebit de caldă, să fie noroc? Foarte puțini turiști, localnici, nicio coadă la Uffizi, am putut face o poză cu Ponte Vecchio doar cu mine, nu știu, mi-a plăcut orașul cu mult mai tare, nu există comparație. Orașele italiene cel puțin le prefer în extra -sezon.

În Martie, Aprilie, Mai, Septembrie, Octombrie – este ideal: vremea este călduroasă, nu suferim deloc de frig, plimbările sunt plăcute. Inconvenientul este dat de prețurile cu mult mai mari și de aglomerația orașului.

Iunie, iulie: cald, dacă nu suportați bine căldura, o să vă strice vacanța. Plus foarte mulți turiști. Nu m-a deranjat peste tot.

În august localnicii aproape părăsesc unele orașe europene

August: Nu aș vizita un oraș mare european în August, doar pe cele friguroase. Turiștii și nu cele mai plăcute întâlniri iau cu asalt marile capitale și este dezastru.

Plus că cine dorește să meargă într-un oraș din care au plecat localnicii în concediu? Să fie numai o enclavă foarte fierbinte a turiștilor?
Iarna: frig. Unele evenimente, sau sezoanele de reducere, un city break de a fugi de un frig și mai mare de aici poate fi plăcut, dar Roma nu este la fel în februarie, de exemplu. Este frig și cum multe atracții majore sunt în aer liber, nu o să vă bucurați total de oraș.

Concluzia? Aș merge oricând pentru o raită, pentru petrecere, dar nu când este foarte cald sau frig pentru a vizita obiective turistice, nu dacă aș merge o singură dată într-un loc la care visez îndelungat.
În țările nordice sau mai răcoroase aș prefera vara, oricum este frig. Aș merge iarna pentru Piețele de Crăciun în schimb, au ceva special.

Turcia, Grecia: la fel ca țările calde europene

În Dubai vara este chiar năucitor de cald. Tot am găsit ceva frumos și mi-a plăcut, l-am găsit magic, dar a fost o escală, nu aș fi ales să îmi petrec vacanța vara în Dubai, la 50 de grade! Am scris aici cum este Dubai-ul în Ramadan.

Maroc: Mai- Iunie-Septembrie (deși am prietene care au fost la început de mai și au murit de frig). Marocul este o țară pe care o savurezi total când este destul de cald.

Grecia: este suficient de cald încât să fie mereu o experiență plăcută, deși uneori în locurile turistice poate fi pustiu și trist în afara sezonului. Dar pentru obiective turistice și umblat mult afară iarna o să fie frig și umed. De evitat.

Asia: se schimbă. Am fost în sezonul ploios în unele locuri și nu am dat de ploaie aproape deloc. Iar dacă plouă plouă jumătate de oră și gata, este cald și uscat imediat.

Cred că unele zone pot fi vizitate mereu, sunt turiști mereu în Asia de Sud-Est și mulți. Am prieteni care locuiesc cu copii de ani de zile acolo și mi-au spus același lucru: singurul inconvenient în sezonul ploios este să nu puteți să faceți plajă toată ziua. Asta cel puțin în ultimii ani.
Dar nu este sezon ploios peste tot în același timp: am fost în iulie – mijlocul sezonului ploios în Hong Kong și nu a plouat nici măcar o singură zi, am stat 12 nopți.

Însă altceva este sezonul ploios într-un oraș mare unde mereu sunt mulțimi de turiști și altceva în alte locuri. Țineți cont că în afara sezonului în multe locuri pe lângă ploaie o să găsiți totul nchis. Fără excursii, doar ferry publice dar și alea din când în când, multe locuri închse nu este chiar nemaipomenit să mergi în Thailanda de exemplu în august.

Îmi spunea cineva că ce ofertă bună: hoteluri de 4 stele cu 20-40 euro/nopte în Koh Lanta (Thailanda) în august. Serios? ORICÂND găsești hoteluri cu 4 stele cu prețuri bune. În în afară de cazul în care un hotel este fabulos cu adevărat și are ceva ce nu găsești în altă parte, nu o să merg într-un loc de vacanță la mare iarna!

Când plouă mult, sunt restaurante închise, este mai frig și relativ pustiu, pentru că găsesc un hotel mediocru cu un preț bun?

Nici pentru un super hotel nu m-aș duce la capătul pământului în afara sezonului într-o destinație de plajă. Nimeni nu merge undeva pentru hotel. Un turist alege țara, prețul biletului de avion și la sfârșit hoteul. Exceptând am spus acele hoteluri paradisiace, dar nici acelea nu știu dacă merită să te deplasezi în august în Koh Lanta.

Adică prețuri bune la cele mai frumoase hoteluri sunt și în aprilie de exemplu, când vremea este foarte ok. Nu este plin sezon, dar nu sunt ploile mari ci este plăcut. Și găsești și bilet de avion convenabil. De ce să mergi în august?

Aaa, găsesc doar două motive: ești fotograf (bun) și vrei să face fotografiile acelea excepționale care se fac în sezonul ploios (dar trebuie să știi meserie și să ai cu ce). Sau vrei să cunoști mai mult din viața localnicilor să descoperi destinația fără nebunia din sezon.

Contează documentarea. Ce nu aș recomanda însă deloc: în China de Anul Nou Chinezesc, sunt blocaje incredibile, toți chinezii călătoresc atunci, este vacanța lor. Sau dacă aș merge m-aș înarma cu multă răbdare. Și aș evita zonele cu inundații în sezonele ploioase.

Cam atâtea am avut de spus, desigur aș putea continua, dar am dat deja foarte multe exemple, nu pot vorbi despre tot globul. Sau nu într-un singur articol. Ce am vrut să arăt prin exemplele date? Ce am spus inițial, că există multe fațete ale unuei destinații, plusuri și minusuri, documentați-vă și bucurați-vă de fiecare moment, chiar dacă nu este ideal, până la urmă este vacanță.

În noiembrie în Florența:

DSC00677

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *