Plaja Tuzla

Plaja Tuzla: o frumusețe atemporală pe coasta Mării Negre

Constanța România Viața este o plajă

Plaja de la Tuzla înseamnă teren încă virgin, apă curată, vegetație, stânci, liniște, barăci de pescari unde sunt bineveniți și oaspeții, mâncăruri simple din captura zilei, corturi, pescăruși.

Și câteva cazemate părăsite de mult timp. Îmi doream de ceva timp să ajung la această plajă: văzusem fotografii pe net și asociam plaja și localitatea cu Panza de Paianjen, cu atmosfera aceea de mai demult. Asta pentru că Tuzla a scăpat – deocamdată de ”modernizare”.

Așa era în 2016, între timp s-a ”modernizat” dar vă invit să vedeți cum era atunci. Acum sunt multe hoteluri și pensiuni, s-a schimbat cu totul. Am revăzut articolul cu melancolie. Așa era cândva.


În sfârșit am ajuns pe plaja din Tuzla

Ajunsă la plajă, întâi admir un pic zona de sus, ulterior mă duc să examinez plaja. Este incredibil, dar chiar nu am văzut picior de șezlong. În sfârșit o plajă așa cum îmi place: liniștită, se aude marea, simți prin toți porii că ești în mijlocul naturii.

Am simțit că sunt altundeva de fapt înainte să ajung la plajă, deoarece aflată pe drumul care duce aici (per pedes) un domn cu un scuter mic și un băiețel a oprit și m-a luat și pe mine, cu tot cu rucsac, până la plajă. El s-a retras în altă parte, mi-a părut rău că măcar o cinste doream să îi fac că bani nu a vrut. M-am simțit în Asia: 3 pe un scuter și bagaje. Dar mai presus de toate, mi-a plăcut că oamenilor le pasă. Celor din sat, să fim înțeleși, domnul era localnic.

Plaja Tuzla
În sfârșit am ajuns pe plaja din Tuzla!

După ce am inspectat un pic zona și  am făcut câteva poze a început să picure, după care a început să plouă foarte tare.  Mi-a fost un pic teamă că voi rămâne pe lanul de floarea soarelui în mijlocul fulgerelor și tunetelor însă am avut noroc.

Am avut unde să mă adăpostesc când a început să plouă mai tare, într-un mic restaurant local, unde am luat o porție de stavrizi cu mămăligă și mujdei de usturoi – așa era porția. Preț? 10 lei și am stat un pic de vorbă cu vecinii de masă, un cuplu foarte simpatic din Baia Mare.

Și cu gazda, oamenii de acolo. Am înțeles că ”plaja nu este de vânzare” și că ei luptă să prevină transformarea ei în ceva ce cunoaștem cu toții – super amenajare. Sper măcar câteva locuri să mai rămână diferite, dar să vedem. Eu le doresc din tot sufletul să aibă câștig de cauză și ca lucrurile să rămână așa.

Plaja Tuzla
Baraca Doamnei Maria
Plaja Tuzla
Bar pe plaja din Tuzla
Plaja Tuzla taverna
Asa arata plaja Tuzla… frumos, rustic
Plaja Tuzla peste
Peste proaspat cu mamaliga si usturoi, perfect!

Plaja Tuzla

Plaja Tuzla
La peste: baraca pe plaja din Tuzla
Plaja Tuzla
Plaja din Tuzla
Soare dupa furtuna

Între timp s-a oprit ploaia: toată zona arată minunat, parcă s-a trezit la viață după somnul de frumusețe, cu câteva picături de apă

Așa că am luat plaja la inspectat și am ajuns până la marginea din nord, trecând de câteva cazemate și mulți pesăruși. Sunt foarte șmecheri: nu se sperie de oameni, sau nu excesiv, ajungi foarte aproape de ei și își văd de treburile lor, dar cum scoți sau ridici aparatul foto își iau zborul și dacă mergi cu el în mână nici pomeneală să te lase să te apropii la fel de mult precum fără. Incredibil!

Plaja Tuzla
Plaja din Tuzla
Plaja Tuzla
Pescarusi pe plaza din Tuzla
Plaja Tuzla
Cazemata pe plaja din Tuzla

Plaja Tuzla

Plaja Tuzla
Rapane: ma hotarasc sa ma intorc la Doamna Maria pentru ele, dupa ce vad plaja pana la capat
Plaja Tuzla
Barci pe plaja din Tuzla

După plimbare am ajuns în zona unui alt chioșc, o întâlnesc iar pe Doamna Maria care îmi spune că azi a făcut borș de pește, stavride și rapane! Uf.

Nu îmi era prea foame pentru că deja mâncasem, dar îmi era gândul la rapane!

Din fericire nu peste mult timp a început IAR ploaia și m-am refugiat la Doamna Maria la cabană, alături de alți câțiva turiști. Doamna Maria și-a amintit de faptul că în copilărie bucuria cea mai mare era să facă baie în mare pe ploaie așa că s-a dus să facă o baie la un moment dat.

Apa este foarte caldă, sau percepută așa, pe ploaie, este într-adevăr ceva deosebit. Între timp am mai corupt la rapane și pe alții și am convenit să ni se facă după plajă, să o anunțăm pe doamna.

Curcubeu pe plaja din Tuzla

Dar sar peste ceva important: curcubeul! Cel mai frumos văzut de mine vreodată! A stat foarte mult pe cer și la un moment dat era atât de intens1 Am putut admira efectiv toate culorile, erau și doi prihindei fascinați, iar buniul le explica culorile și cum se formează fenomenul despre refracție, reflexie și dispersia luminii – aici i-a pierdut de tot, băiețelul avea vreo 5 ani și un pic, fetița 3 jumate.

Plaja Tuzla
Curcubeu dublu pe plaja din Tuzla
Plaja Tuzla
Curcubeu pe plaja din Tuzla – cel mai frumos pe care l-am vazut
Plaja Tuzla
Curcubeu pe plaja din Tuzla

Ploaia a fost scurta, de vară

După ploaie soare iar! Din fericire nu s-a udat prea tare nisipul, iar stâncile s-au uscat imediat. Mi-am lăsat rucsacul acolo și am intrat în apă! Nu știu cât am stat, cred că vreo oră, am mai ieșit un pic să mă bucur de statul pe malul mării, am mai întotat, a fost sublim!
După baie am stat un pic să citesc pe stânci, totul este perfect! Calm, liniște, atâta pace, m-am simțit senzațional.
Și desigur la rapane! Frigăruile au fost cele mai bune mâncate vreodată de mine și de ceilalți. Asta datorită prospețimii: nu sunt congelați, sunt scoși din mare și preparați. Am înțeles că pentru a ajunge la culoarea galbenă sunt frecați mult cu sare, se muncește ceva la ei.

Plaja Tuzla
Frigarui de rapane pe plita
Plaja Tuzla
Asteptand sa se pregateasca masa
Plaja Tuzla
plaja Tuzla pe inserat

Plaja Tuzla pranz

A doua zi aveau scoici proaspete! Uf, poate mai reușesc să ajung o dată aici. Am luat și pentru mama să îi duc acasă și deși nu este fan neapărat i-au plăcut.
O frigăruie este 10 lei. Și berea la doza 5 lei, ca si in prima baraca unde am fost, la stavride.
Ajunsă acasă în Eforie, am găsit pe masă o porție de crap la grătar, îmi pregătise mama. Chiar că a fost zi de pește azi! Și melci, dar tot de apă. Nu mă plâng deloc.

Acasa peste!

Cum este plaja Tuzla:

Rustică. O întindere mare de nisip, nu tocmai cel mai fin, cu pietre pe margine și multe scoici, mulți melci. Este un loc aproape virgin. Sunt în schimb coșuri de gunoi dar mulți nu înțeleg să le și folosească. Asta este dureros, am văzut multe multe petr-uri și gunoaie pe plajă.
Apa este foarte curată și are o nuanță turcoaz uneori, ca de exemplu după o scurtă răpăială. Nu îmi venea să cred: Păi ce, suntem la Mediterană?
În schimb, copii trebuie bine supravegheați asta pentru că apa este adâncă chiar de la mal: la 2 m de țărm deja sare de 1,50. Și imediat spre 1,80-2m. Se menține așa până spre geamandură. Știu că nu mai atingeam cu picioarele jos și m-am scufundat să văd cât este în mai multe locuri.

Plaja Tuzla

Unde mănânci pe plaja din Tuzla:

Sunt câteva barăci, unele mai mari, altele mai intime, care aparțin localnicilor, majoritatea se ocupă desigur cu pescuitul și pe lângă că vând pește și prepară din captura zilei câteva feluri de mâncare.

Există și un mini-bar. Totul este foarte simplu, improvizat pe alocuri, dar cumva totul sporește farmecul acestui loc.
Toalete: ce? Desigur, există toalete a cele de la țară la micicle barăci de pe marginea plajei, unde se servește și mâncare. Dar în rest încă nu.

WiFi: Glumesc! Eu nu am avut semnal la telefon decât în câteva porțiuni  pe plajă (am Vodafone). Nu am verificat la fiecare foișor daccă au WiFi, dar nu vă faceți speranțe prea curând.

Mi-am luat la revedere cu greu de la plaja din Tuzla!

Cum ajungi la plaja Tuzla

Cu mașina: de pe drumul național, urmați indicatoarele Plaja Tuzla. Este de fapt unul singur, iar drumul nu este semnalizat. De la o bifurcație se merge pe strada din partea dreaptă, strada Farului în sus, iar după linia ferată spre stânga, iar ulterior urmați drumul pe strada Titulescu, iar după prin lanul de floarea soarelui. Drumul duce direct la plajă.

Eu am mers pe jos din oraș. Este mai puțin de mers dacă veniți cu trenul. Stația este chiar la capătul străzii Nicolae Titulescu, deci chiar pe drumul care trebuie urmat. Cum spuneam la dus am fost luată de cineva cu scuterul, dar la întoarcere am mers pe jos. M-am bucurat că doream să fac poze și la lanul de floarea soarelui și să văd cât timp durează. Un pic peste jumătate de oră și ajungeți la strada principală, cea pe unde trec mașinile de transport în comun spre Constanța sau Mangalia.

Plaja Tuzla
Da, pe aici am mers
Plaja Tuzla
Am vazut si magarusi dar erau si destul de multi caini, poate nu este cea mai buna idee sa o luati pe jos
Plaja Tuzla
Apus in lanul de floarea soarelui

Contemplând toată plaja din apă, mai din larg, mi s-a părut că sunt pe un teren din ”plaja” desigur, nu este atât de spectaculoasă zona, nici pe departe, dar are ceva din izolarea pe care o simți într-un loc secret, deși acest ,loc nu mai este un secret și se duce o luptă aprigă între localnici și cei care doresc să transforme locul în…. ceva gen Mamaia.

Nu știu ce deznodământ o să vedem, tocmai de aceea recomand doritorilor o vizită aici cât de curând, anul viitor se poate să se schimbe peisajul cu 180 de grade. Sau peste 2 ani, până o să se construiască pe coastă, pe parcelele deja antamate.

Și nu cred că un articol pe blog strică locurile acestea, acum, în contextul dat – cei care caută unde să dezvolte proiecte cu siguranță au cântărit lucrurile înainte de reportaje TV și altele, iar faptul că sunt utilități în zonă și altele sunt cunoscute. Așa că eu una mă bucur că am reușit să ajung aici și sper ca locul dacă se dezvoltă mai tare să devină o zonă cu eco-turism, să păstreze farmecul actual.

Aici deja vin mulți din cei care înainte mergeau în Vama Veche, deci așa pustiu cum era odată nu mai este. Dar dacă se pătrează fără șezlonguri și cu barăci din lemn, tot va fi un loc deosebit!

23 thoughts on “Plaja Tuzla: o frumusețe atemporală pe coasta Mării Negre

 1. Week-end-ul trecut am mers in Vama Veche si am ramas dezamagita de ce am vazut. Pe langa ce stiam au aparut masinute electrice si o roata. Ca la balci. Si la dus si la intors am trecut inevitabil prin Tuzla, chiar am discutat in masina de plaja dar nu am vazut-o. Din pozele si descrierea ta intr-adevar se prezinta frumoasa si salbateca. Poate ajung vara aceasta, cat a mai ramas din ea, si acolo…

  1. Este semnul cu Plaja Tuzla la sosea, cel rosu de la sfarsitul articolului. Mai este de mers la Plaja din Olimp, la Popasul Pescarului dar Tuzla este mai salbatica, inca. Mi-a placut mult de tot, este altceva.

  1. Da, nici nu ma gandeam la inceputul zilei ce frumoasa o sa fie. Si nici ca o sa vad curcubeul acesta superb! Peste proaspat, bun bun 😀

  1. Da si eu sper sa nu se construiasca pe plaja, sa apara muzica si sezlonguri. Sa ramana asa, suspendat in timp, cu foisoare de pescari…

 2. Dar de ce promovezi acea locatie, daca vrei sa ramana la fel? Ce ai gasit acolo, liniste, este doar aparenta, daca mergeai acum 2 saptamani, gaseai masini pe plaja din care sarea salamu’ din boxe, gunoaie aruncate, desi sunt cosuri pe plaja, plus multe personaje care nu aveau ce sa caute acolo(putini la numar dar prezenti)…… Daca se mentine trendul actual va ajunge ca Vama, o aglomeratie de….. Cum apare un loc decent, unde poti face linistit plaja, cum se gasesc 2-3 bloggeri sa arunce un articol. Respectati locul respectiv prin nepromovare, astfel putem castiga cativa ani de liniste acolo, caci este unul dintre ultimile locuri pe unde un localnic din Tuzla sau Eforii poate face plaja linistit, fara melteni, fara vanzatori ambulanti, fara a mai sta inghesuit si fara sezlonguri…..

  1. M-am gandit la acest aspect, de aceea nici nu am scris pana acum (si eu sunt din Eforie,) dar deja nu mai este un secret, au fost multe reportaje TV si artiole in presa. Mai mult, in putin timp plaja probabil nu va mai fi publice, multe terenuri pe coasta au fost deja cumparate de dezvoltatori imobiliari asa ca este limpede unde se vor indrepta lucrurile. Ideea mea a fost sa arat acest loc asa cum inca mai este si totodata sa pledez pentru eco-turism, daca tot o sa se dezvolte zona. Am vazut gunoaie arunate si este trist, am si scris in articol, este frustrant ca suntem atat de lipsiti de educatie si bun simt (in general) si red ca numai o atitudine activa a oamenilor va ducce la schimbarea lucrurilor: efectiv cand il vezi pe unul ca arunca sa ii atragi atentia si eventual si la un politist sa ia amenda, plus ample campanii la TV de informare. Dar nu stiu cand vreodata….

 3. Totuşi e bine că nu aţi descoperit adevărata plajă Tuzla şi aţi promovat plaja aia plină de unde de multe ori se aud numai manele. E greu să taci, oricum, ca o concluzie la ce a punctat foarte bine Vasile. Asta e o întrebare care mă va bântui până la moarte: de ce oamenii nu pot să tacă atunci când nu trebuie să vorbească?

  1. Stiu si plaja cealalta, mai micuta si nu am auzit deloc manele aici cand am ajuns. Am scris impresiile din ceea ce am vazut – si fotografiat – eu. In rest, suntem intr-o tara LIBERA, avem dreptul sa ne exprimam opinia. Faptul ca unii nu se comporta civilizat acolo unde ajung este o alta poveste, dar Tuzla este cunoscuta ca si plaja, nu mai este demult un secret

 4. Salutare,
  Eu am plecat din Tuzla in seara zilei in care tu ai facut excursia, dupa 15 zile de vacanta, asa ca, cu voia ta, am sa las si eu impresiile mele. Locul e fantastic, dar cum ziceai si tu, nu cred ca va mai rezista mult. Anul acesta au inceput sa promoveze agresiv vanzarea terenurilor de langa plaja… 🙁
  In primul rand chiar nu recomand sa se mearga acolo fara masina. Ai avut mare noroc ca a plouat pentru ca drumul prin lanul de floarea soarelul este ingrozitor pentru pietoni sau biciclisti (eu am fost cu masina si chiar data mergeam cu 2km pe ora pe langa pietoni, tot reuseam sa ii umplu de praf din cap pana in picioare). Pentru soferi: atentie la drum, ca e tare prost. Alt argument pentru mersul cu masina: nu exista loc in care sa mananci in afara de cele 2 locuri mentionate in articol. Daca nu vrei sa mananci doar fructe, e mai usor sa dai o fuga pana la Costinesti sau Eforie pentru o ciorba. Daca doriti sa stati mai multe zile (nerecomandat in weekend), aveti grija sa va faceti rezervare din timp, eu am gasit destul de greu o cazare decenta.
  Despre locurile de mancat: bufetul perscarilor e sincer si corect in demersul lui. Oferta „D-nei Maria” (pe care eu o stiu de Elena) in schimb, e discutabila. Prima oara am mancat hamsii la 15 lei portia. Rapanele pe care vad ca acum le promoveza ca fiind proaspete, la mine au fost „puse deoparte pentru niste domni de la Bucuresti”. Am mari retineri ca au fost proaspete (avand in vedere ca am avut informarea zilnica vis-a-vis de ce se intampla pe mare si in ultimele zile miscarea a fost destul de slaba). (Pentru „rapanosi”, recomand cherhanaua din 2 Mai, din golf.) Ciorba si saramaura servite acolo (pe care le-am gustat pentru prima data in viata mea) au avut acelasi gust, diferenta fiind ca una a fost servita rece iar cealalta calda… In plus de asta, nu cred ca vreti sa vedeti cum arata bucataria. Veti intelege mai jos de ce am ajuns sa mananc atatea la ea desi nu mi s-a parut in regula.
  Pentru iubitorii de caini: pe plaja exista o haita foarte simpatica de 7 catei + niste pui adoptabili. Puteti face fapte bune pe acolo, la discretie.
  Acum sa revenim la „d-na Maria”/ Elena. Cand am ajuns acolo, avea aciuata pe langa taraba o catelusa. M-a rugat sa o ajut sa se ocupe de ea, deoarece ea nu are timp sa mearga in sat. Desigur, cu promisiunea de a avea grija de ea si de a plati tratamentul. Am fost in sat, am luat medicamentele (fara sa cer bani pe ele), am facut prima cura cu catelul si ordinea disparitiei e asta: prima zi catel, a III-a zi tratament… Catel regasit dupa 5 zile. Asa ca, daca mai gasiti vreun animalut la tanti pe care vreti sa-l ajutati, mai bine luati-l cu voi din prima zi.
  Una peste alta, Tuzla e un colt de rai. Plajele sunt pline de peturi si plastic, dar dupa o ora de efort si un sac plin, poti sa te bucuri de peisaj in tihna. Mi-as dori ca la anul sa o regasesc la fel. Dar sincera sa fiu nu cred ca va fi asa…
  Numai bine.

  1. Multumesc pentru comentariu si pentru completari, sunt utile! Cu siguranta cu alti ochi vezi orice loc dupa atata timp petrecut acolo. Am mers cam in toate cherhanalele din judet si nu am gasit mai bune rapane precum aii, decat in Bulgaria. Nu am incercat in schimb la 2 Mai, cel mai des mergeam la Popasul Pescarilor dar o sa merg, multumesc pentru pont. Si ma intristeaza confirmarea faptului ca zona se dezvolta acelerat, dar asta este mersul lururilor peste tot. Cred ca ati vazut niste rasarituri fenomenale acolo! Eu as manca des tot la localnici, desi preturile nu sunt mici, 10 lei pt o frigaruie dar a fost excelenta, chiar cred ca au fost proaspete si cu restul m-am imunizat prin Asia. Si da, in general nu stiu cum se face dar sunt destul de norocoasa 😀

 5. Daca se va mai face multa reclama acestei plaje , își va pierde din farmec. Din pacate ,deja a început sa fie invadata si sa se transforme in ce vedem prin statiunile alaturate Tuzlei …. Haideti sa o lasam asa cum era….

  1. Multumesc pentru comentariu, am cantarit mult inainte de articol. Am ales sa scriu acum despre plaja pentru ca deja este foarte cunoscuta si in scurt timp o sa se transforme, s-au vandut terenuri, se vand, se va dezvolta. Asta nu depinde de un articol, sau mai multe. De aceea nu am scris despre altele, dar vreu sa le dau unora sansa sa nu piarda aceasta plaja frumoasa, sa apuce sa o mai vada asa cum este acum pentru ca nu stiu cat o sa mai fie valabil acest lucru, independent de publicitate.

 6. a fost un loc mirific, pana au venit tarabagii cu musterii lor adoratori de manele. Acum totul este gunoi, miros de mici si urlete. Vreti liniste, mergeti la Sabla, cat o mai fi si acolo…

  1. Multumim de idee, nu am mai fost acolo de ceva timp, este trist ca totul se trnsforma si se pierde farmecul unui loc.

 7. Chiar prin materialul dvs faceti rau acestei plaje! Mai uitati de ea! Sa va arat , eu,poze de pe plaja Tuzla , cu chiloti, costume de baie aruncate, pampersi, tampoane….Asa ca,lasati- o asa cum e!
  Daca tot e ” salbatica”, unii inteleg ca acolo pot face orice. Va spune asta cineva nascut chiar in Tuzla.
  Abtineti- va de la a- i face reclama, pentru vremea in care oamenii care vin aici vor fi , cu adevarat, civilizati.

 8. Am fost de mai multe ori pe plajă la Tuzla și pot să spun că de fiecare dată îmi place tot mai mult. Voi începe cu oamenii care vin acolo: liniștiți, de treabă și, cel mai important, fără să-ți lase BMW-ul lângă plajă cu portbagajul deschis și manele la maxim. Apa e ușor turcoaz, cu ceva urme de alge prin ea (la mal) dar asta nu m-a deranjat chiar deloc. Ce pot să zic? O plajă cum ar trebui să fie toate plajele de pe litoralul românesc dar, din păcate, nu-s.
  P.S: de data asta am și mâncat la o cherhana de pe plajă (din păcate, nu apare pe Google Maps, că aș vrea să le aduc oamenilor mai mulți pofticioși) iar mâncarea e practic gătită sub ochii tăi. Totul e proaspăt! Și nici măcar nu e scump.

  1. Asa este este o plaja superba. Si inca cu un farmec deosebit, cu mici cherhanale, conduse de localnici, cu mancare proaspata, preturi bune, oameni foarte simpatici, totul autentic. Imi este dor de acest loc, ma bucur sa aud ca este la fel de frumos precum il stiam, multumesc 🙂

 9. De la Tamer: Deja au aparut afaceristi locali din tuzla care au deschis pe plaja un fel de restaurant fara nici un fel de act sau aviz de functionare . Doamna Done Filis care vinde marfa de contrabanda din turcia acum ca a ajuns prin primaria tuzla consilier si-a deschis un restaurant pe plaja tuzla fara aviz de functionare fara nimic pur si sinplu evaziume fiscala pe fata. Nu ii pasa chipurile mai este cu un nepot de deputat care si ala are corturi pe plaja la inchiriat raiul evazionistilor pe plaja tuzla traiasca primarul Taner Resid.

  1. Asta se intampla peste tot in lume in timp, cu orice loc frumos, salbatic, odata ce devine popular. Cand am scris articolul cand plaja devenea turistica, stiam locul de mult timp fiind din Eforie Nord, dar am asteptat, cat timp era nedescoperit, insa cand am scris deja era promovat. Si deja se discuta despre transformarea lui. Sunt locuri din lumea aceasta care se pastreaza nealterate pentru ca intra in programe de tipul Natura 2000, altfel nu este posibil sa nu se construiasca, sa se schimbe. Voi actualiza articolul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.