Lăpușna, Hîncești: Conacul lui Alexandru Lăpușneanu și o degustare de vinuri în pivnița din secolul 16

Republica Moldova

Lapusna Moldova 7 Mirela Surghie

Lăpușna este una dintre cele mai vechi așezări din Moldova, unde în vremuri îndepărtate Domnitorul Alexandru Lăpușneanu avea o Curte Domnească pe care o vizita des. Parte din ”Ruta Orașelor Medievale” din Republica Moldova, Conacul Lăpușna se află în proces de reabilitare cu fonduri europene.

Tot din Lăpușna a fost originară și mama fraților Antioh și Dimitrie Cantemir, Ana Bantaș, soția Domnitorului Constantin Cantemir.
Lăpușna a fost una dintre cele 5 orașe ale Moldovei din stânga Prutului care aveau stemă proprie: Cetatea Albă, Lăpușna, Orhei, Soroca și Hotin.

Beciul este singurul păstrat intact – este enorm și deasupra se va reconstrui conacul, proces deja îneput preum se poate vedea în imagini.
Pivnița este de fapt un culoar care făcea legătura cu subteranele din Lăpușna, un adevărat sat subteran cu căi de acces care duceau la Curtea Domnească. În caz de război sau invazie, catacombele serveau locuitorilor ca loc de refugiu.

Lapusna Moldova 2

Lapusna Moldova 1

Lapusna Moldova 1

Lapusna Moldova 2

Dl Viorel Miron, de la Asociația de Dezvoltare a Turismului din Republica Moldova ne-a răspuns cu mare plăcere la toate întrebările

Lapusna Moldova 5

Lapusna Moldova 3

Lapusna Moldova 19

Lapusna Moldova 3

Lapusna Moldova 4

Lapusna Moldova 18

Lapusna Moldova 8

Lapusna Moldova 9

În prezent se fac săpături în toată zona și s-au descoperit numeroase oase de animale, ceramică, inclusiv smălţuită și unele cahle de lut”.
În viitor în acest complex vor fi deschise publicului: beciul acesta, unde noi am avut o degustare de vinuri, muzeul satului, un motel pentru 10 persoane, o sală de nunți și o curte unde se vor desfășura festivaluri folclorice și târguri: deci Curtea Domnească va prinde viață, în strai de sărbătoare.

Lapusna Moldova

Lapusna Moldova 5

Noi am fost întâmpinați cum altfel decât ca peste tot în Republica Moldova cu plăcinte, vin și alte preparate delicioase, ni s-au explicat fazele proietului, ni s-a vorbit depre istoria locului și am fost invitați la o degustare de vinuri, realizată de Dl Mihai Druță, CEO al Asociației Somelierilor din Republica Moldova.
Ni s-au dat și materiale, o carte despre Lăpușna și tot șantierul arheologic de aici, comunicat de presă și am fost primiți extrem de călduros, ca de altfel peste tot pe parcursul InfoTripului din Republia Moldova, organizat de APIT în parteneriat cu ANAF și cu FPTR. Acesta este ultimul subiect despre care nu apucasem să vă povestesc, deși mai am destule să vă spun, așa că din când în când vă voi mai povesti despre câte un produs/obicei sau altceva din Moldova. 

Lapusna Moldova 7

Pe curând!

Tot din Republica Moldova:

Ce vizităm în Moldova, impresii la cald după o vizită de 4 zile
Orheiul vechi: satul Butuceni, mănăstirea rupestră, trasee, stepă, peisaje pitorești
Impresii din Găgăuzia: vinuri Comrat, statuia lui Lenin, masă și muzică găgăuză
Conacul Manuc-Bei din Hîncești, Republica Moldova și fabuloasa avere a celebrului negustor
Vizită la orașul subteran Cricova #bulevarde #degustare #beciuri

Lapusna Moldova 6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *