V-ați luat cardul european de asigurări sociale de sănătate? #CEASS

Sfaturi de călătorie Utile

Călătoriți în Europa în scopuri turistice, de afaceri, studii, sau alt tip de ședere de până la 6 luni? În cazul în care aveți emis cardul european de asigurări de sănătate, beneficiați de aceleași servici medicale ca și asigurații din țara respectivă. Cardul aduce beneficii suplimentare față de o asigurare obișnuită de călătorie, poate acoperi și nașterea, dar are și anumite limitări.

Pe scurt, cardul european de european de asigurări sociale de sănătate este un card gratuit cu ajutorul căruia puteți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite). Cardul nu conține informații medicale despre titular, precum grupa sanguină sau istoricul medical, scopul lui fiind facilitarea accesului la tratament în caz de nevoie.

Cum obțineți cardul european de asigurări sociale de sănătate?

Mergeți la casa națională de asigurări de sănătate de care aparțineți cu actul de identitate în original și copie și completați cererea tip. Trebuie să fiți asigurați pentru a putea intra în posesia acestui card. Pentru minori este necesar certificatul de naștere.

Despre CEASS

Cardul este valabil 6 luni de zile și poate fi înlocuit după expirarea termenului de valabilitate.
Nu garantează servicii gratuite; date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite la noi să nu fie gratuite într-o altă țară. Pentru a beneficia de servicii, trebuie să îl aveți asupra voastră și să îl prezentați când solicitați îngrijire. 
Și dacă vă schimbați reședința cardul este util, pentru a primi îngrijiri medicale în noua țară, până la intrarea în noul sistem de asigurări.
Nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costul de repatriere, pentru acestea accesați o asigurare de călătorie separată, care să acopere de exemplu și furturile care de asemenea nu sunt acoperite, normal, de acest card (o rudă tocmai ce a fost jefuită în Malta în autobuzul care făcea transferul de la aeroport, așa că nu este o idee rea să aveți asigurare și mai ales nu aveți asupra voastră mult cash).
Nu acoperă costurile în cazul în care scopul expres al călătoriei este de a obține tratament medical.
Acoperă orice îngrijiri medicale legate de sarcină, inclusiv naşterea copilului în perioada în care vă aflaţi temporar într-o altă ţară. Cu toate acestea, în cazul în care veţi prefera să naşteţi în altă ţară, trebuie să verificați înainte cu CNAS, este posibil să fie necesară o autorizaţie specială, de completat un alt formular.

Mai multe informații despre card puteți obține pe pagina dedicată, aici, în limba română.

Totodată, puteți accesa toate informațiile despre card și prin aplicația mobilă, pe care o puteți descărca gratuit din App Store, Google Play sau Windows Phone Store.

Și uitați și un clip care m-a amuzat, mai ales că este vorba despre a călători light, concept pe care precum bine știți îl încurajez, mai ales în Europa:

https://www.youtube.com/watch?v=TVcmGroI66I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.