turisti romani deportati

Zeci de turiști români deportați ieri din Mexic din aeroport – au aterizat direct în Cancun

Uncategorized

În lunile trecute, mii de turiști români au călătorit în Mexic și au avut vacanțe minunate, fără nicio problemă. Însă nu toți cei care merg cu gândul că vor avea o vacanță minunată au parte numai de experiențe plăcute.

Probleme la intrarea în Mexic există de mai mult timp, multor români fiindu-le refuzată intrarea. Însă procentul, din totalul vizitatorilor, era mic în trecut și mai mult în Mexico City. Nu și în Cancun.

Însă în ultimul timp s-au înmulțit aceste cazuri sporadice. Și nu, nu toți cei care sunt respinși sunt interlopi veniți la furat, cum sugerează unii. Ba chiar unii sunt veniți cu agenții, au toată vacanța cumpărată, pachet, de la tur operatori români. Nu li se întâmplă acest lucru neplăcut numai călătorilor independenți.

De aceea am decis să scriu acest articol. Pentru ca oamenii să fie conștienți de acest risc. Și pentru a primi poate un răspuns oficial. Nu a fost preluat cazul încă de către presa de la noi, dar am scris la Consulatul român din Mexic, la Ambasada Mexicului în România și la companiile aeriene. Nu am primit niciun răspuns.

Zeci de turiști români au fost reținuți și deportați pe data de 31 ianuarie din Cancun. Inclusiv o mamă cu o fetiță de 10 luni

Mai multe grupuri de turiști români, sosiți cu trei avioane, o cursă Air France (cursa AF 1397 din data de 30.01.2021), Lufthansa și British Airways au fost reținuți pentru un control suplimentar. Unele familii au fost despărțite: unii au fost primiți, alții trimiși înapoi acasă.

Nu știu exact numărul tuturor turiștilor care au fost trimiși înapoi acasă. De pe cursa British Airways au fost 13, conform spuselor unuia dintre turiștii deportați. Din celelalte curse nu știu încă numărul exact. Însă unele persoane spun că ar fi vorba despre 60 de turiști români. Da, este o informație neverificată cu autoritățile, dar aceste autorități nu răspund. Am trimis încă din data de 31 ianuarie solicitări pentru informații suplimentare și nu am primit încă răspuns. Dacă voi primi, voi actualiza articolul.

Nu se oferă explicații pentru faptul că se refuză intrarea. Și într-adevăr, pe websiteul MAE scrie că Mexic își rezervă dreptul de a refuza intrarea fără nicio explicație.

La Paris (cei care au ajuns în Paris) au fost așteptați cu duba de polițiști înarmați și după câteva ore i-au lăsat liberi să se îmbarce pentru cursă Otopeni. Altora li s-au cerut teste COVID. Franța a impus noi restricții cu efect din 31 ianuarie. Fac o paranteză aici: turiștii care sunt acum în Mexic vor avea nevoie de test COVID la întoarcere, dacă au cursă Air France – trebuie să țină legătură cu agenția sau cu compania aeriană. Companiile trimit informări când situația o cere.

Sursele, care sunt sursele?

În grupurile de călătorii, am citit din când în când despre experiențe de acest fel ale unor turiști din România. Am urmărit și vlogul unor călători care au fost tratați urât. De-a lungul timpului, am citit și în presa de la noi despre diferite situații.

Însă despre cazul menționat acum am aflat duminică, de la oameni care lucrează în agenții. Aceștia au avut turiști care au fost întorși și erau foarte îngrijorați cu privire la situație. Am decis să abordez subiectul, deși nu era scris nicăieri oficial, pentru că doresc să se cunoască aceste întâmplări. Și pentru că de aceea multe lucruri nu se cunosc: că nu vorbește nimeni. Dar între timp au început să vorbească mai mulți oameni. Și poate că așa, vom primi răspunsuri și de la oficiali.

Personal, am fost scoasă dintr-un grup închis unde erau reprezentanți din agenții, pentru că am vorbit despre acest subiect. Deși tot unii membri de acolo se întrebau de ce nu vorbesc televiziunile și presa, de ce nu scrie nimeni. Probabil că unii nu doresc de fapt să se scrie. 

Am publicat un articol în care am adunat mai multe marturii ale celor care au trecut prin această situație îngrozitoare. 

Mesajele românilor expulzați din Mexic: oare vor fi ultimii care pățesc așa ceva?

Puteți urmări discuțiilor din câteva grupuri Facebook de călătorii. Prima sesizare este de la o călătoare care a fost în cursa Air France.

https://www.facebook.com/groups/VacantesiCalatorii/permalink/3485293611583023

https://www.facebook.com/groups/1002322336550299/permalink/3729397290509443

romani expulzati mexic 2

Faptul că multor turiști români nu li se permite să intre în Mexic, ci sunt trimiți acasă direct din aeroport, este o realitate. Era o realitate și acum câțiva ani, au mai fost articole în presă. Însă este o mai mare realitate acum. Totuși, mulți turiști (majoritatea) au avut parte de vacanțe minunate Însă care este posibilitatea de a nu ți se acorda viza de intrare și a fi trimis înapoi acasă? 5, 10, 15%? 

Mulți afirmă că cei care au pățit acest lucruri sunt infractori, interlopi, cum scriam mai sus. Dar nu este așa. Li se întâmplă și oamenilor care nu au nicio altă intenție atunci când călătoresc în Mexic, decât să se bucure de vacanță. Și au și vize de SUA în pașaport unii dintre cei deportați, au avut și toate cazările. Așa cum spuneam, mulți au cumpărat pachete de la un turoperator din România.

De ce li s-a întâmplat așa ceva? Unii pot să aibă ghinionul să aibă o coincidență de nume cu cineva care are o alertă migratoare pe numele său. Alții nu au avut și contractul de muncă din România cu ei (li s-a solicitat unora). Dar cred că autoritățile trebuie să ne lămurească: ce poate face un turist din România, pentru a se asigura că va fi primit în țară?

Turiștii care nu sunt primiți în Mexic nu își pot recupera banii. Așa sunt contractele de la agenții și este normal să fie așa. Nu își poate asuma o agenție riscul ca un călător să nu fie primit. Eventual putem achiziționa o asigurare de călătorie care să acopere acest risc, însă nu știu acum dacă există, însă pot fi întrebate agențiile în momentul în care se achiziționează excursia și se face implicit și asigurarea storno.

Ce i-aș spune cuiva care are zbor mâine sau poimâine? 

Să completeze online Mexico tourist card.  Turiștii care au avut completat online au primit un qr code și au trecut repede, acel cod fiind scanat de către vameși. Nu au fost reținuți pentru explicații suplimentare, pentru că deja erau verificate informațiile. Nu aveți garanția că nu pățiți nimic, însă este un plus, un avantaj să aveți formularul completat online, nu în avion.

Totodată să meargă, dacă tot a cumpărat biletul și excursia, că nu își poate recupera banii atâta timp cât zborul se efectuează. Dar să fie pregătit sufletește. 

Situația s-a dovedit a fi cu mult mai gravă decât se știa inițial. Nu a fost vorba despre 25 de turiști, ci de peste 100, dintre care peste 80 au stat câteva zile în aeroport. De la finalul lunii ianuarie nu mai primesc români, poate doar în cazuri excepționale. Regula este acum să nu te lase să intri în țară. Nu se știa lucrul acesta duminică. Insa nici turistii sositi pe data de 2 februarie nu au fost primiți, așa că recomandarea mea este că NU trebuie să vă mai planificați excursii în Mexic momentan, până la clarificarea situației. Și să încercați să le reprogramați pe cele deja rezervate, sau să schimbați destinația:

Peste 100 de români care au ajuns pe 2 februarie în Cancun au fost sechestrați în aeroport

Scandalul deportărilor din Mexic. Ambasada României în Mexic recomandă să NU realizați călătorii turistice în Mexic

Iar dacă dacă veți merge totuși în Mexic, Cătălin Stănciulescu, care are canalul de Youtube BackpackYourLife a făcut câteva sugestii foarte bune, inclusiv despre un ”Plan B”:

4 thoughts on “Zeci de turiști români deportați ieri din Mexic din aeroport – au aterizat direct în Cancun

  1. Of, cu tot respectul dar un text mai prost scris nu am citit in viața mea. Total incoerent , nu înțelegi nimic din ce e acolo, 0,5 informații întinse pe 5 pagini

    1. L-am scris repede, la cald, l-am refacut. Intr-adevar, articolele de acest tip nu sunt specialitatea mea si era mult prea multa informatie inutila. VOi avea mai mare grija pe viitor cand voi aborda astfel de subiecte, multumesc pentru sesizare

  2. Pai daca si aici in cancun romanii au ajuns sa fure din bancomate au tot dreptul sa se indoiasca de orice roman parerea mea
    Avem mala fama in toate tarile suntem natia cea mai scarboasa

  3. Am cumpărat bilete pt Gran Canaria și la plecare testul covid19 a fost pozitiv. Am cerut schimbarea biletelor având asigurări. Ne-au dat doar bilete cu peste 20 ore de zbor Cluj-Napoca Las Palmas care inititial era 7, 8 ore având un câine cu noi.Pt aceste modificări ne-au cerut 300 euro în plus. Am apelat la forma de asigurări și ne-a spus ca nj poate face nimic ca ne da banii de pe asigurări înapoi. Aveți grija ce asigurări faceți. Nu mai este nimic ca înainte. Nu plecați dacă nu aveți tot ce trebuie. E o lume nebună rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *