Side, tradiție și istorie

Antalya Turcia

Side, anticul oraș grecesc de pe coasta Mediteranei este actualmente una dintre stațiunile turcești cele mai solicitate, fiind o alegere foarte inspirată dacă doriți să ieșiți din resort: o scurtă plimbare și ajungeți la terasele de pe malul mării, în cafenelele de pe lângă Bazaar sau la ruine. Totodată în Side se poate admira una dintre cele mai cunoscute cascade din Turcia, cascada Manavgat.

Noi am stat o noapte la hotelul Barut Arum și am petrecut o după-amiază frumoasă în partea veche a orașului, pentru cumpărături, vizite și ce a mai dorit fiecare.

Mi-a plăcut așa de mult lumina naturală din ziua vizitei din Side, că am lăsat fotografiile neretușate.

Bazaaru-ul din Side

Este total turistic, cu toate cele ce decurg de aici: unii vizitatori sunt dezamăgiți când își dau seama că au fost mai mult sau mai puțin păcăliți la diferite achiziții și de calitatea produselor, alții se bucură de experiența negocierilor și a varietății de produse de aici.

Dacă privesc obiectiv, desigur după muntele de falsuri și marfă de calitate îndoielnică există o grămadă de magazine cu suveniruri foarte drăguțe, cu turkish delight într-o varietate infinită parcă, marfă proaspătă și foarte delicioasă.

Orașul vechi Side

Am petrecut ceva timp printre ruinele vechiului oraș, am admirat amfiteatrul uriaș care putea adăposti 15000-20000 de oameni, zidurile orașului, care s-au păstrat într-o formă foarte bună, strada colonadelor, făntâna nimfelor, apeductul, Agora, Arcul de Triumf, Templul lui Dionisos, Templul lui Apollo, Templul zeiței Fortuna, a zeiței Athena, bazilica bizantină, spitalul bizantin și multe altele. Atenție mare la plimbare: am văzut un șarpe foarte mare într-un tufiș, deci aveți mare grijă unde pășiți.

Ca de obicei m-a cuprins visarea, imaginându-mi cum era viața într-un oraș antic, regretând iar că nu există o mașină a timpului să putem să pășim eventual nevăzuți pe străzile pietruite, în forfota pe care ne-o imaginăm și tabieturile de demult.

Unele case aveau băi private și sistem de canalizare, precum casa cu peristil:

Mi-a plăcut și acest restaurant, Tiyatro, amplasat desupra ruinelor vechiului oraș, cu o grădină încăpătoare și plină de verdeață:

Am fost în Antalya la invitația Nova Travel, cu sprijinul Nikoniști România.

Side Antalya ruine bazar23

 

 

0 thoughts on “Side, tradiție și istorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *