În ce țări este cel mai sigur să călătorim singuri? Și Top personal

Călător solitar Sfaturi de călătorie

Aud des această întrebare: unde este cel mai bine să călătoresc singur? În funcție de ceea ce doriți de la o vacanță, puteți lua în considerare criterii precum: cele mai prietenoase țări, sau orașe, cele mai fericite țări (Costa Rica pe primul loc) și siguranță. Haideți să vedem care sunt acestea și care este topul meu personal.

Cele mai pașnice țări la nivel global: TOP 20

 1. Islanda
 2. Danemarca
 3. Austria
 4. Noua Zeelandă
 5. Portugalia
 6. Cehia
 7. Elveția
 8. Canada
 9. Japonia
 10. Slovenia
 11. Finlanda
 12. Irlanda
 13. Bhutan
 14. Suedia
 15. Australia
 16. Germania
 17. Norvegia
 18. Belgia
 19. Ungaria
 20. Singapore
 21. România este pe locul 31 în acest TOP.

Mai multe hărți și topuri, pe http://www.visionofhumanity.org/#/page/indexes/global-peace-index

Indice Global Pace

Cele mai fericite țări TOP 20

În funcție de patru factori: speranța de viață, bunăstarea, egalitatea șanselor, amprenta ecologică.

 1. Costa Rica
 2. Mexic
 3. Columbia
 4. Vanatu
 5. Vietnam
 6. Panama
 7. Nicaragua
 8. Bangladesh
 9. Thailanda
 10. Ecuador
 11. Jamaica
 12. Norvegia
 13. Albania
 14. Uruguay
 15. Spania
 16. Indonezia
 17. El Salvador
 18. Olanda
 19. Argentina,
 20. Filipine.

România este pe locul 55.

Mai multe despre acest top al țărilor fericite, pe: http://happyplanetindex .org/ countries

Despre alte TOP-uri la nivel global (unde se recomandă în general călătoria și alte amenințări) am scris aici. 

Unde putem călători singuri?

În general peste tot unde putem călători și în companie, pentru că statistic nu se întâmplă mai multe lucruri rele călătorilor singuri decât celor care merg în grup. De fapt, mult mai feriți sunt cei care călătoresc singuri, deoarece își iau diferite măsuri de siguranță.

Top-ul de mai jos nu relevă cât de mult îmi plac anumite țări ci cât de bine te simți călătorind singur, după criterii precum: localnici prietenoși și săritori, cât de mulți alți călători singuri sunt și cât de ușor îți faci noi prieteni, cât de relaxată este atmosfera.

În timp ce mie îmi place enorm Italia, chiar și călătorind singură – vorbesc limba și îmi fac imediat prieteni peste tot, plus că ador să mă pierd cu orele în muzee și pe străzi – este o destinație care în general este mai plăcută în companie. Italia este un loc în care poți merge singur/ă dacă vrei să te reculegi, să te bucuri de frumusețe, să te regăsești.  Sau să te și distrezi, dar trebuie să fii foarte extrovertit/ă.

Hong Kong mi-a plăcut la nebunie, dar am stat mai mult singură, nu am avut cu cine să comunic, iar când am avut nu știam cum să mai scap de ea că stătea scai pe capul meu și nu eram chiar pe aceeași lungime de undă, dar este plăcut dacă vă place să stați și singuri mai mult. Este însă foarte sigur.

Top 14 țări în care am călătorit singură

1. Indonezia o lună: Jakarta, Yogyakarta, Surakarta, Karimunjawa, Muntele Bromo, Ijen, Bali) Am scris un articol O lună singură în Indonezia și viața nu a mai fost la fel.

2. Portugalia două săptămâni: Porto, Lisabona, Sintra, Algarve.

3. Thailanda Bangkok 5 zile.

4. Spania Barcelona 4 nopți.

5. Cuba două săptămâni și jumătate: Havana, Vinales, Cayo Levisa, Maria da Gorda, Trinidad.

Indonezia, Portugalia, Thailanda, Spania, Cuba nici nu le pot clasifica. În toate m-am simțit minunat și oriunde. Am pus Indonezia pe primul loc deoarece acolo am rămas de câteva ori pur și simplu fără cuvinte, de cât de multă bunăvoință am întâlnit. Dar de exemplu în Thailanda am stat doar câteva zile, poate topul va arăta altfel după ce voi sta mai mult.

6. Malaezia: două săptămâni Kuala Lumpur, Melaka, Cameron Highlands, insula Penang.

7. India Kerala – 9 zile după ce am terminat Kerala Blog Express am călătorit singură în Guruvayur, Kochi, plaja Varkala, Trivandrum.

8. Franța Coasta de Azur o săptămână.

9. Italia: Veneția, Cinque Terre, Pisa, Bologna, Ravenna.

10. Germania Dusseldorf.

11. Hong Kong două săptămâni, am bătut teritoriul în lung și în lat.

12. Anglia: Londra o săptămână.

13. România: diferite orașe.

14. Dubai: un weekend în tranzit, în Ramadan

De ce am pus România aproape pe ultimul loc: pentru că atunci când le spui oamenilor din diferite zone că ai venit singur, se uită la tine ca la urs, trebuie să le dai explicații de ce nu ești măritată etc. În timp ce la fel este și prin India sau în Indonezia de exemplu, acolo este vorba de curiozitate copilărească, ei încearcă să te înțeleagă, se simt uimiți, zâmbesc, fac ochii mari și rotunzi.  La noi am simțit că sunt judecată, că aș avea ceva în neregulă.

Când am călătorit singură în interes de serviciu nu am simțit asta: oamenii erau foarte binevoitori și săritori. Dar când am mers în vacanță, când auzeau că mă plimb singură, că vreau să văd cum este pe la noi să călătorești singură le cădea fața și se uitau de parcă am picat din cer. Și cum spuneam, aveau privirea aceea: Doamne Ferește, o fi sănătoasă?

Este pur experiența mea, nu știu dacă străinii simt la fel, poate percep altfel, dar eu pe la noi nu prea aș merge singură, decât dacă aș avea nu știu ce proiect, să fie ceva de muncă și numai în orașe precum Sibiu, Brașov, nu în zone mai izolate. Sau mai știi?

În Portugalia, Italia, Franța, Spania am călătorit și cu prieteni, cu familia etc.

Pe același subiect:

Tips, Tricks și siguranță, când călătorești singur:

Motive pentru care ar trebui să călătorești singrur/ă măcar o dată în viață

Vă doresc o săptămână minunată și să călătoriți, singuri sau în companie, cât mai mult.Siguranța este un concept foarte relativ. Peste tot (inclusiv în orașul în care am copilărit) trebuie să îți iei măsuri de siguranță.

Teama de necunoscut este cea care ne paralizează uneori. Este normal să simțim asta, dar nu trebuie să lăsăm frica să ne guverneze viața. Așa că să studiem, să ne informăm și mai ales să învățăm să ne auzim și să ne ascultăm vocea interioară.

Vacanțe frumoase!

kari 291

0 thoughts on “În ce țări este cel mai sigur să călătorim singuri? Și Top personal

 1. Belgia sub nici un caz. Talhariile sunt acolo ceva firesc. Ne-au urmarit cu masina pana in benzinarie. Nu degeaba Van Damme e belgian si a invatat sa se lupte pe strada.

 2. am calatorit singur de la timisoara la beijing cu trenul… si nu am fost nici macar un moment in pericol. inclusiv in mongolia (cele mai multe prejudecati) am fost in siguranta tot timpul.
  evident, pe traseu am intalnit multi calatori si a fost o experienta de povestit la nepoti…

  1. Timisoara-Beijing, aceasta da experienta! Ma bucur sa aud despre calatorii de acest fel. Asa este, odata ce pornesti la drum, totul se schimba, ti se deschide o lume intreaga, mutumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *