Este bloggingul pentru voi sau nu? Câteva repere și partenerul de drum: MacBook Air de la #QuickMobile

Dezvoltare Diverse Uncategorized

Ce înseamnă cu adevărat să devii blogger? Depinde. Depinde de domeniu și de așteptările tale de la blog. Este o pasiune, sau este și o ocupație? Este ocupația ta principală sau este mijlocul prin care îți atragi noi clienți pentru afacerea ta? Este pentru totdeauna (sau pe termen foarte lung) sau este ceva temporar, pe care ai dori să îl încerci? Să vezi cum este?

De ce atâtea întrebări? Pentru că și în blogging, ca în orice altceva, sunt foarte multe nuanțe de gri. Și infinit de multe posibilități. Pentru oricine, de la călători,  la politicieni, contabili, avocați, antreprenori de tot felul, la bloggeri generaliști, din sectorul IT, fashion, beauty, wellness și orice altceva.

Despre aceste lucruri vorbesc în articolul de azi: câteva lucruri despre blogging, pe care am ajuns să le repet în fiecare discuție cu oricine care mă întreabă despre cum este să ai un blog. Iar decizia de a porni un jurnal online vă aparține.

Câteva motive pentru a spune da bloggingului

Îți vei schimba cu totul stilul de viață

Blogul te va schimba într-un fel în care nici nu gândești. Îți va aduce noi idei, noi perspective și noi oportunități. Vei putea să îți dezvolți afacerea proprie sau să începi alta, îți vei găsi clienți cu ajutorul blogului, vei putea obține un loc de muncă bine plătit în domeniu, sau ca Social Media Manager, sau multe altele. Posibilitățile sunt multe și diverse.

Te vei elibera de foarte multe probleme și de temeri

Viața poate fi mai colorată, mai veselă, mai lipsită de frica de gura lumii. Poți fi tu, mereu, oricând, oricum. Asta ar trebui să fie valabil mereu (o să revin cu un alt articol pe această temă) dar în general ne este greu să ajungem să nu ne mai pese de cum suntem judecați.

Pe mine bloggingul m-a eliberat din ce în ce mai mult. Și au fost momente în care nu îmi exprimam părerile, sau mă îmbrăcam voit șters, să nu existe discuții sau să sar în ochi. Am avut perioade în care am încercat să fiu cum credeam că se așteaptă de la mine, sau era presiunea. Dar asta mult în trecut, cu mult înainte să îmi deschid blog, să încep să mă las să fiu eu și să nu mă simt vinovată pentru asta.

Inutil să spun că succes și în carieră și în orice ai atunci când ești tu, altfel mutilarea își pune amprenta pe tot ce faci. Cine este bine intenționat te ia așa cum ești. Cu defecte și calități, mai ales dacă de fapt nu faci nimic care să îi dăuneze altcuiva.

blogging-macbook-air-quickmobile13

Înveți dezvoltând un blog

Despre lume, despre domeniu, despre tot.

Cu pasiunea înainte

Dacă ai un blog personal, trebuie să fii pasionat de ceea ce faci. Pentru că cititorii simt. Simt când faci un lucru din pasiune. Sunt bloguri în care s-a investit mult, arată incredibil de bine, se promovează dar tot nu au cititori. Pentru că le lipsește ceva, acel ceva care a făcut ca blogurile să aibă atât de mult avânt. Numai acele lucruri făcute din suflet ajung să aibă succes adevărat. Acum depinde cum măsoară fiecare succesul, dar pe termen lung numai calitatea contează. Indiferent cum ai început. Ideea bună este că blogul te va face să îți dezvolți și cultivi pasiunea.

Când am un minut liber, fac ceva: selectez fotografii, mâ gândesc la ce să scriu, mereu mă gândesc la blogurile mele și la ce și cum pot face mai bine
Când am un minut liber, fac ceva: selectez fotografii, mâ gândesc la ce să scriu, mereu mă gândesc la blogurile mele și la ce și cum pot face mai bine

Timp Timp Timp

Blogul m-a ajutat să mă disciplinez. Să prioritizez. Între călătorii, fotografii, scris, căutat informații, făcut itinerarii,  postat, selectat fotografii, făcut bagaj desfăcut bagaj, mailuri, evenimente, târguri. Și pitch-uri și promovare și câte și mai câte.

Dar nu este atât de rău: dacă îți place ceea ce faci o vei face cu plăcere. Te vei uita la ceas cu exasperare că timpul a trecut atât de repede și nu ai terminat ce aveai de făcut, nu cu disperare să treacă mai repede.

În plus, dezvoltând un blog vei învăța din interior despre bloguri, așa că vei ști și cum să gestionezi prezența online a companiei, dacă lucrezi la una sau dacă ai compania ta. Iar dacă este o afacere mică, la început, te va ajuta cu atât mai tare să te promovezi, să găsești clienți, să crești în domeniu.

Niciun minut nefolosit, oriunde, oricând
Niciun minut nefolosit, oriunde, oricând: laptopul, rucsacul și trollerul ușor

Nișe, nișe nișe – este loc pentru oricine

Este loc pentru oricine, oricând, indiferent ce vârstă și ce preocupări are. Trebuie să îți identifici atuurile tale și să acționezi. Mie mi s-a spus când m-am apucat că sunt deja mult prea multe bloguri de călătorii și că nu o să am succes. Am crescut mult și am avut foarte multe rezultate bune, într-un timp scurt. Este loc sub soare pentru oricine.

Recomand ochelari cu protecție, pentru oricine care stă mult timp la calculator (nu am dipotrii dar îi folosesc când îmi aduc aminte)
Recomand ochelari cu protecție, pentru oricine care stă mult timp la calculator (nu am dipotrii dar îi folosesc când îmi aduc aminte).

Îți va plăcea drumul, cu totul

Noi prieteni, online și offline, excursii frumoase – Info Tripuri, conferințe de bloggeri, petreceri, evenimente, surprize de tot felul. În loc de ședințe, evenimente de companie, team buildinguri, cursuri de dezvoltare. La fel dar diferit. Munca este aceeași. Cum lucrezi pentru a construi o carieră trebuie să lucrezi și pentru blog, dacă dorești să fie mai mult decât o pasiune. Chiar și dacă blogul rămâne numai la nivelul de pasiune îți va aduce toate cele menționate. Diferența o face că dacă vrei să și trăiești din pasiunea ta, trebuie să muncești cu mult mai mult. Pentru un blog care este la nivelul de hobby  poți scrie două articole pe lună, dacă vrei să devină ocupația ta trebuie să scrii câteva pe săptămână. Și să faci multe alte lucruri, pe lângă.

Adică muncești cât muncesc unii reactori de la reviste online. Și ești și fotograf și om de vânzări și secretar și … și… Trebuie să îți placă, altfel îți va fi greu să perseverezi.

Iar în bloggingul de călătorie uneori drumul este foarte pitoresc
Iar în bloggingul de călătorie uneori drumul este foarte pitoresc

Îți vei schimba cu totul viața

Prioritățile se vor schimba. Timpul va fi din ce în ce mai prețios. Vei afla dacă mulți din jurul tău sunt acolo cu adevărat sau nu. Vor fi oameni necunoscuți care vor rezona cu tine. Sau vei fi dezamăgit (eu nu am fost că eram pregătită) de unii apropiați. Nu vei mai pierde timpul cu lucruri inutile, pentru că îl vei prețui, așa cum și trebuie. Timpul este singurul lucru de pe lumea asta pe care nimeni nu ni-l dă înapoi, alături de sănătate. Și numai valoarea oamenilor de lângă tine contează, nu ceea ce sunt sau dețin la un moment dat.
blogging-macbook-air-13-quickmobile

Și câteva sfaturi (din ce am învățat)

Dacă veți de gând să vă faceți un blog, just do it:

Primul lucru pe care îl spun oricui este că dacă aș fi știut ce știu acum,

Aș fi început mai repede

Nu ai nimic de pierdut. Nu este obligatoriu să îți dezvălui identitatea până când nu te simți confortabil (un lucru care îi oprește pe mulți). Acționează. Nu ezita doar pentru că nu este totul perfect.

Am pierdut timpul degeaba gândindu-mă cum să fie blogul meu

Vorbesc din experiență: am stat aproape un an de zile să mă hotărăsc cum să fie blogul meu, până ce am fost mulțumită. Ideea era că nu doream să fie doar un blog de călătorii (deși nu este ceva rău în asta, însă simțeam că vreau altceva) doream să fie despre tot ce mă pasionează. Am făcut poziționarea, m-am gândit ce și cum și despre ce o să scriu, despre categorii, am făcut totul și după am început să scriu.

A ieșit 100% un blog de călătorii. Deci am pierdut luni de zile pentru că nu doream să am numai un blog de călătorii dar tot așa a fost, pentru că atunci când am scris, asta mă pasiona și la asta mă gândeam non stop, eu lucrând la vremea respectivă. Evadam în blog. Văzând că a ieșit un blog de travel, am schimbat tema, poziționarea. Travel 100%. Deci la câteva luni după ce l-am lansat, am schimbat tot ce ținea de aspectul blogului și de poziționare. Nu postările.

Însă între timp mi-am schimbat și viața 100%. Cea profesională. Și cum blogul ExTraViTa este o parte din sufletul meu, am început să abordez diferite subiecte, am scris despre ce mă preocupa. Și despre cum să călătorim și despre cosmetice și despre dezvoltare. A devenit ceea ce doream de la început: un blog de călătorii și stil de viață. Numai că a devenit în timp. Lucrând la el, împărtășind ceea ce mă pasiona s-a conturat și blogul.

Așa că important este să începi cât mai curând. Să scrii. Fără acest prim pas, nimic nu este posibil. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu vă blocați în poziționare și alte lucruri, totul se va schimba pe parcurs. Vă veți dezvolta, vă veți schimba și veți avea o altă viziune decât la început.

Există posibilitatea de a ști de la început ce vrei și cum să fie: când faci un blog pentru a ajuta o anume afacere, sau pe tine, dacă oferi diferite servicii de consultanță sau de altă natură, sau dacă ești producător. La fel este posibil să ai un business plan perfect și să știi ce și cum dorești să fie blogul și mai mult, ai investit și în design și programare de la început.

Însă cât și cum ai început nu este atât de important. Urmaresc de ani de zile câțiva bloggeri mari, care au crescut enorm și toți au început cu un mic proiect personal. Un blog simplu. Și au perseverat. Au evoluat superb, indiferent ce clipuri și ce postări aveau inițial. Așa că nu pierdeți timpul, nu vă puneți singuri bariere: dacă vă bate gândul să vă faceți un blog începeți acum. În viață indecizia te ține pe loc. Orice indecizie te blochează.

Al doilea lucru pe care îl spun este că

Este mai bine să te pricepi un pic la tehnică, iată de ce:

Chiar dacă lucrezi cu cineva pentru construirea blogului, ideal este să știi și tu să te ocupi de el. De la a posta ceva, la a schimba diverse lucruri, tema, sau înveți SEO, lucruri mai simple sau mai complicate. Cu cât mai multe lucruri înveți, cu atât mai bine.

Până în momentul de față, mi-am făcut singură totul la bloguri. Consider că este cel mai bun lucru pe care îl puteam face. Aș fi vrut numai să îl fi ascultat pe Albert Budică, nu pe altcineva care m-a sfătuit contrar, cu hostingul, pentru că sunt multe pe care le puteam face dacă alegeam altceva, iar acum mai trebuie să aștept până ce va fi oportun să fac o schimbare, din zeci de motive. Greșeala mea. Bine, atunci nici nu știam ce vreau de la blog, era pur pasiune. Partea bună este că am învățat. Știu ce vreau, știu ce trebuie îmbunătățit, știu la cine trebuie să apelez la momentul potrivit, când voi relansa blogul acesta (va mai dura mult, va fi tot ExTraViTa dar mai frumos și mai util).

Am dorit să lucrez singură pentru a putea să iau singură decizii în cunoștință de cauză. În trecutul corporate am simțit de multe ori frustrarea de a lucra în orb aproape, de a lua de bun tot ce îmi spuneau dezvoltatorii. Cred că am înghițit multe găluște. Pentru a fi eficient trebuie să fii pregătit, nu numai să lucrezi cu oameni pregătiți. Și cei care dezvoltă livrează uneori în funcție de cum ceri, pentru că au zeci de priorități și cu cât cunoști mai multe cu atât vei avea un produs mai bun.

Ideea este că trebuie să înveți, pentru a ști ce să ceri. Nu vei ajunge să stăpânești tot, ar fi și o utopie sau pierdere de timp, mai ales dacă nu ai pregătire tehnică, nu ai mai putea să te concentrezi la altele. Există, desigur și excepții. Dar în general, trebuie să știi ce să ceri, ce să cauți, unde. Dacă ai un minim de cunoștințe, vei putea să crești siteul mult, să investești în aplicații bune.

Știu cazuri de oameni care plătesc bani grei și au siteuri cu un mare grad de spam, DA/PA mici, sau realizate incredibil de prost. Pe bani mulți. Deci trebuie să știi câte ceva pentru a avea un site bun. Sau să ai resurse de asemenea natură încât să ți se livreze ceva foarte bun deși tu nu știi mare lucru. Dar este mai puțin probabil.

blogging-macbook-air-quickmobile14
Îmi place să merg cu trenul că pot să scriu liniștită

Iar dacă vei dori să faci din blog și o ocupație, dincolo de pasiune sau proiect adiacent muncii tale,

Nu numai că vei lucra la fel de mult (ca un angajat într-o companie), ci vei lucra mai mult

Sau cel puțin la început, până ce vei putea externaliza. Bloggingul nu înseamnă numai evenimente, călătorii și zâmbete (de fapt chiar acum butonez calculatorul și zâmbesc). Înseamnă multe ore petrecute pentru a scrie, pentru a citi, a te documenta, pentru a răspunde la mesaje, a face networking. Pentru a filtra, a selecta ce ți se potrivește. Pentru a te promova, a-ți face cunoscută munca, a-ți crește blogul, a ajunge la cititori. Ești redactor, editor, PR, fotograf, secretar, om de vânzări și câte și mai câte. Plus excursiile, călătoriile și evenimentele. Muncă de birou și pe teren. Am mai puțin timp liber decât înainte, adică nu am aproape deloc timp liber. Dar culmea este că îmi place.

Și totuși, biroul arată de multe ori așa
Și totuși, biroul arată de multe ori așa (deși nu mereu și lucrez la asta)

Aș fi vrut să am în vedere că trebuie să fac

Monetizarea prin afiliere chiar de la început

Acesta este viitorul în online. Este și prezentul în străinătate, chiar și la noi dar numai în câteva domenii tehnice, sau călătorii dacă se afiliază la cele din străinătate. Pentru a vedea cum se vor mișca lucrurile, trebuie să ne uităm în străinătate, la domeniul nostru. Mai devreme sau mai târziu lucrurile vor funcționa la fel și aici. Dar desigur, trebuie să țină pasul și companiile, să existe programe bune pentru bloggeri, pentru ca aceștia să și câștige.

Faptul că se pune din ce în ce mai mare presiune pe monetizare (pentru că deja a aflat toată lumea că expunerea nu este suficientă pentru nicio parte)  va schimba multe lucruri, dar sunt și multe de pus la punct până să ajungem la nivelul internațional. Afilierea va schimba regulile pieței în 2, 3 ani. Și cu cât mai repede începeți pe acest drum cu atât mai bine (este mult de învățat și pentru afilierea aceasta). Contează și va conta, desigur și expunerea. Ca în orice: panotaj stradal, reclamă, este advertising pur.

Mi-ar mai fi plăcut să fi mers la câteva workshopuri

Cu cât mai multe știi, cu cât mai repede, cu atât îți va fi mai ușor

Am făcut multe greșeli, pentru că am învățat singură multe. Din fericire, am avut timp. Am citit enorm de multe pe siteurile din străinătate, de la noi, pe forumuri. Așa am aflat și ce greșeli am făcut. Acum aș face altfel totul, dacă aș lua-o de la capăt. Și în primul rând aș fi început mai devreme.

Investește timp și mergi la diferite workshopuri, la conferințe de tot felul, oriunde poți, încearcă să cunoști cât mai multe. Dacă nu ești din București și nu ai cum să vii la conferințele de aici urmărește online prezentările, citește cât mai multe despre domeniul tău, sau accesează e-bookuri. Sau webminariile. Cu cât mai multe lucruri vei absorbi, cât mai repede, cu atât mai repede vei reuși să îți atingi obiectivele. Mai ales că sunt mult surse disponibile.

Cât despre expertiză: nu desconsidera niciun sfat, vei învăța de la oricine, în funcție de cât de multe dorește persoana să împărtășească, cu adevărat. În timp, am învățat multe de la începători, sau am primit un sfat bun, sau reversul medaliei, am aflat banalități de la oameni de foarte mult timp în domeniu, pentru că sunt mulți care uneori doar vor să îți vândă ce au ei de oferit, nu să te învețe, indiferent ce cunoștințe au. Fiind Head of Media (la nivel de director de magazin real,-) și responsabil cu onlineul am avut parte de diferite cursuri. Tocmai de aceea știu cât contează diversitatea. Pentru a pune cap la cap diferite lucruri aflate. Cu cât știi mai multe, din cât mai multe perspective, cu atât vei putea să discerni mai bine ceea ce va funcționa pentru tine și ce direcție trebuie să urmezi.

Ai din timp în vedere resursele de care vei avea nevoie:

Laptopul, aparatul foto, telefonul – cei mai buni prieteni 

Ai nevoie un aparat foto bun, mai ales dacă ai un blog de călătorii, sau de fashion, de exemplu – din ce în ce mai bun de fapt – de un laptop sau notebook ușor, de un telefon bun și de un trepied mai ales dacă îți faci singur pozele și așa mai departe. Nu trebuie să începi cu toate deodată. Dar sigur bloggingul îți va schimba prioritățile și cheltuielile. Pentru că evident, vei uza mult mai repede aparatele foto și vei avea nevoie de noi echipamente pe măsură ce apar noi tehnologii. Știu bloggeri de călătorii (care au devenit fotogtrafi amatori din necesitate) care acum și-au achiziționat chiar și drone și fac lucruri foarte frumoase. Eu, care la început am zis că niciodată nu voi căra cu mine un trepied, acum car un rucsac cu de toate (iar înainte mergeam peste tot cu câte un clutch) inclusiv trepied.

Dar prima oară când am auzit de trepied a fost în cazul uneo bloggerițe de fashion care îmi place mult: The Cherry Blossom Girl. Avea fotografii senzaționale în locuri de poveste. La un Q&A pe blog a spus că își face singură pozele, că are un trepied , un aparat foto DSLR și telecomandă. Deci da, pe lângă ținuta aceea frumoasă din poze și poșeta mică Alix căra probabil un rucsac cu tot echipamentul. Și pare atât de fragilă. Ulterior am aflat că majoritatea face asta, cel puțin la început. Bloggeri și bloggerițe de călătorii, de fashion, de orice, încep prin a învăța ei, ulterior ajung să poată colabora cu fotografi profesioniști, dar nu mereu neapărat.

Da, îl car după mine, că nu îmi vine să îl las oriunde - rucsacul, cu tot ce am nevoie, laptopul inclusiv
Da, car după mine mereu câte un rucsac, cu tot ce am nevoie, laptop inclusiv, că nu îmi vine să îl las oriunde, să fie trântit sau să dispară

Totodată, ai nevoie de un laptop bun. Performant și cât mai ușor. Eu mi-am dorit un MacBook Air mult timp și mai ales după Kerala Blog Express. Dorință îndeplinită de altfel și sunt cum nu se poate mai mulțumită cu el. Desigur, mi-ar plăcea unul roz acum, sau auriu, am văzut că au apărut, dar mai am de așteptat că acesta este nou și merge brici.

Însă aceasta este ideea: ca blogger vei căra de multe ori laptopul după tine și cu cât vei avea unul mai ușor cu atât mai bine. Vei procesa multe poze, galerii, vei lucra cu multe ferestre deodată, vei realiza mici clipuri. Cu cât ai un laptop mai bun cu atât vei câștiga mai mult timp. Care este vital, mai ales în lumea aceasta, fiinde mereu pe fugă dintr-un loc în altul.

De multe ori car laptopul și în geantă
De multe ori car laptopul și în geantă

Totodată, în timp, veți avea nevoie de multe lucruri de tot felul, pentru a vă ușura munca. Am scris două articole despre cadourile perfecte pentru călătorii pasionați și unul despre gadgeturile dorite de orice blogger de călătorii, din selecția celor de la QuickMobile. Laptopul meu, pentru care am făcut o adevărată pasiune și pe care îl iubesc din ce în ce mai mult, pe măsură ce învăț să îl folosesc, este tot de la ei.

La QuickMobile.ro găsiți o mare varietate de produse și de gadgeturi utile pentru bloggeri, de la camere video și aparate foto de tot felul, la drone, celularline, smart watch-uri, lacăte inteligente, dispozitive de localizare, ochelari inteligenți etc. Oriunde mă uit pe situl lor văd ceva ce îmi place, dacă ar trebui să aleg ceva nu știu ce m-aș face, că aș lua tot. Sau pe aproape.

Și lista de dorințe legate de echipamente se tot lungește... o să ajung să mă plimb prin oraș cu un troller pentru ele?
Și lista de dorințe legate de echipamente se tot lungește… oare de la rucsac, o să ajung să mă plimb prin orașe cu un troller pentru ele?

Dacă vă intesesează genul acesta de articole, despre blogging, comunicare, Social Media, abonați-vă la blogul mirelasurghie.com  unde postez foarte rar și numai despre teme legate de bucătăria care se vede pe bloguri, sau despre comunicare, din experiența și cunoștințele personale. 

2 thoughts on “Este bloggingul pentru voi sau nu? Câteva repere și partenerul de drum: MacBook Air de la #QuickMobile

  1. Mulțumesc pentru articol! Îți urmăresc blogul de ceva vreme, îmi place tare mult ceea ce faci, reprezinți un model pentru mine din acest punct de vedere. Îmi pare tare rău că nu sunt din București, iar timpul nu-mi permite să ajung la workshop-ul tău, aș avea multe de învățat pentru că sunt la început de drum în ale bloggingului. Felicitări pentru articole și pentru fotografii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *