City-break în Târgu-Mureș TOP obiective, atracții, idei pentru creșterea destinației

Românești România Târgu-Mureș Uncategorized

Târgu-Mureș este un  oraș superb, cu un potențial turistic uriaș și o colecție impresionantă de clădiri minunate, fiecare cu povestea ei, care se dorește descoperită. Orașul își păstrează aerul medieval și am întâlnit numai oameni foarte binevoitori. Peste tot o curățenie exemplară, liniște, castane coapte, flori, totul în culorile ruginii ale toamnei.

Târgu Mureș pare pe alocuri încremenit în trecut, iar despre cafenele, restaurante și alte delicii culinare voi vorbi într-un articol separat, deoarce sunt atât de multe de spus la acest capitol. Am bătut orașul în lung și în lat un weekend întreg, cu harta în mână și m-a fermecat. Mai mult, băteam străzile și mă gândeam cum ar fi acest oraș, dacă ar fi exploatat un pic mai mult potențialul zonei și al său.

Tocmai de aceea, după ploaia de obiective de vizitat, am adăugat câteva lucruri pe care le-aș vedea aici și care ar aduce mai mulți turiști în oraș, dacă sunt promovate intensiv.

Top obiective turistice în Târgu-Mureș: 

1. Piața Trandafirilor

Probabil singurul obiectiv turistic pe care nu îl ratează nimeni în vizita în oraș, deoarce este centrul centrului, locul unde se întâmplă totul. Locul de pornire pe orice traseu de vizitare. Este o piață uriașă, mărginită de clădiri baroce și Art Nouveau bine întreținute, renovate. Și de cafenele, restaurante, baruri, patiserii, magazine. Totodată, aici se desfășoară nenumărate târguri tematice, la vremea vizitei mele aici fiind Târgul de Flori și Târgul de Mere.

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-58
Piața Trandafirilor, Târgu-Mureș

2. Palatul Culturii

Aflat chiar în centrul orașului, este o clădire inedită, strălucitoare, care cu siguranță va atrage interesul fiecărui trecător. Și curiozitatea. Palatul a fost construit între anii 1911-1913, are trei etaje și a fost construit datorită primarului de atunci al orașului, Bernády György.

Mozaicuri strălucitoare și realizate laborios, acoperiș din majolică de Zsolana, basoreliefuri în exterior, oglinzi venețiene uriașe, decorațiuni frumoase, fresce, scări monumentale și un hol uriaș de 45 de metri realizate din marmură de Carrara în interior, cu siguranță vă vor încânta privirile.

Adresa: Strada George Enescu nr. 2, Targu Mures
Program de vizitare: luni – inchis, în rest în funcție de orar: de iarnă și de vară, dar iarna (1 septembrie – 30 aprilie) marți-duminică 9:00-16:00, iar vara (1 mai-31 august) marți-vineri 9:00-18:00, sâmbătă și duminică 9-16:00.

Intrarea: 5 lei taxă pentru aparatul foto pentru amatori, și 12 lei adulți, 6 lei studenți și 4 lei pentru pensionari. Sunt mai multe taxe, pentru filmări și în funcție de ce se vizitează, am pus tabelul cu prețuri în galeria foto mare, de la sfârșitul articolului. Oamenii sunt atât de corecți aici, că am aflat despre taxa de intrare abia când am ieșit, după ce vizitasem clădirea. Și făcusem și fotografii.

Palatul Culturii, Targu-Mureș
Palatul Culturii, Targu-Mureș

3. Cetatea Medievală, cu Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței

Aflată chiar în centrul orașului, Cetatea Medievală are o suprafață de 4,3 hectare, fiind formată din incinta fortificată și cele 7 bastioane, fiecare aparținând unei bresle: Tăbăcari, Măcelari, Blănari, Dogari, Lăcătuşi şi Croitori, fiecare breaslă a construit şi apărat câte un bastion. Plus bastionul porții, care avea şanţuri cu apă cu punţi mobile şi un drum de strajă.

Cetatea este construită pe locul unei fortificații din secolul XV, distrusă în 1601 în timpul lui Mihai Viteazul, în timpul invaziei conduse de Giorgio Basta și reconstruită în formă pentagonală între anii 1602-1652.

Când am vizitat cetatea, erau trei perechi de miri care realizau fotografiile de nuntă. Este un loc foarte romantic și foarte liniștit atunci când nu sunt evenimente.

Biserica Reformată este cea mai veche clădire din Tîrgu Mureș, fiind finalizată în 1409 din ordinul franciscanilor. Ulterior, a fost schimbat cultul bisericii, deoarece populația a devenit în majoritate reformată.

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-19

Cetatea este deschisă tot timpul, iar intrarea este liberă.
Adresa: Bulevardul Cetății, Târgu Mureș.

Cetatea din Targu-Mureș
Cetatea din Targu-Mureș

Nu uitați să luați o porție de castane coapte chiar de la intrarea în cetate

4. Scara Rákóczi

Este una dintre cele mai frumoase scări din lume. 70 de trepte pictate în 2014 cu motive populare românești fac legătura dintre strada Revoluției și parcul Cetății Medievale.  Scara a fost construită în anul 1902 de către meşterul Soos Pal, iar numele vine de la principele Rakoczi al II-lea al Transilvaniei.

5. Casa Bányai – Palatul Baroc

Palatul Baroc, sau Casa Bányai a fost construit în stilul Belle Epoque, cu ornamente opulente, în 1904-1907 de către măcelarul Bányai Béla, după planurile lui Nagy Győző. La etjul I a locuit un an de zile și faimosul primar Bernady Gyorgy. În curtea cladirii era restaurantul Édeslyuk – Văgăuna dulce.
Adresa: Piața Trandafirilor nr. 12, Targu Mureș.

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-57

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-78
Palatul Baroc, Casa Bányai Targu-Mures

6. Sinagoga ortodoxă

Construită în anii 1898-1899 după proiectele arhitectului vienez Iacob Gartner, Sinagoga ortodoxă are o fațadă simetrică și trei cupole.

Adresa: Strada Brăila, Târgu Mureș.

7. Palatul administrativ

Este sediul Prfecturii și al Consiliului Județean și am intrat fără ca cineva să mă întrebe ceva. Bine am făcut, deoarece interiorul este magnific. Nu am văzut chiar tot, doar am aruncat o privire. Clădirea a funcționat vreme de 55 de ani ca Primărie, fiind construită între anii 1906-1907, în timpul mandatului primarului Bernády György. Are un turn înalt de 60 de metri, vitralii, coloane și decorații din majolică colorată. Stil: secession.

8. Catedrala Ortodoxă

Ridicată chiar în centrul orașului, în Piața Trandafirilor, între anii 1925-1986. Pe locul unde acum este Catedrala, a fost o fântână cântătoare, care s-a defectat după ce constructorul a decedat. Curios este că nimeni nu a reușit să o repare, de aceea a fost și dărâmată.

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-56

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-60

9. Catedrala mică

Este impresionantă, o clădire remarcabilă. A fost construită între 1934-1936 pentru credincioșii greco-catolici, pe modelul bazilicii San Pedro din Vatican, o miniatură. Asta explică aerul său medieval și de ce mi-a plăcut atât de mult. În fața sa este statuia primarului Emil Dandea, ctitorul biseirii. În prezent este o biserică de rit ortodox.

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-37

10. Biserica romano-catolică

Ridicată de călugării iezuiți și finalizată în anul 1764. Interiorul este deosebit de frumos, cu picturi realizate de către artiști recunoscuți, cu ornamente bogate și o orgă destul de mare.

11. Liceul Bolyai-Farkas

Clădirea construită la începutul anilor 1900 după planurile arhitectulului Baumgarten Sándor din Budapesta devine școală confesională după primul război mondial și spital militar în timpul celui de-al doilea. Școala s-a redeschis în 1944, iar din anul 1957 a fost denumită după fostul profesor Bolyai Farkas,  tatăl matematicianului Bolyai János, care a demonstrat că axioma paralelelor este independentă de celelalte axiome ale geometriei și a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă. Și multe altele, care au deschis noi perspective în geometrie.

12. Casa Köpeczi-Teleki

Cea mai veche casă cu etaj din oraș, construită în anul 1554 de către perceptorul veniturilor regale din Transilvania. Începând cu anul 1845 aici a funcționat un Cazino, clărea fiind gazda a nenumărate baluri și carnavaluri, iar azi aici funcționează Bulgakov Grand Café.

Casa Teleki

Construită între anii 1797-1803, a fost reședința contelui Teleki Domokos, iar în fața sa se află statuia fostului primar Bernády György.

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-13

13. Universitatea de medicină și farmacie Târgu-Mureș

O clădire uriașă, elegantă, de tei niveluri și construită în formă de E, inițial clădirea a fost construită pentru școala militară, între anii 1907-1909. După cel de-al doilea război mondial a fost mutată aici Facultatea de Medicină de la Universitatea Bolyai din Cluj-Napoca, în 1948 se înființează Institutul Medico-Farmaceutic, devenit Universitatea de Medicină și Farmacie începând cu anul 1991.

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-26

14. Casa pe arcuri

Da, ați auzit bine. În Târgu Mureș există o casă construită pe arcuri, care datează din secolul XV. Rând pe rând clădirea a fost casă de locuit, cazarmă, școală catolică. Periclitată de-a lungul timpului și renovată în fel și chip, clădirea a fost renovată între anii 1983-1984, fiind adusă la forma inițială.

15. Platoul Cornești

Unde nu am ajuns, deși este foarte simplu și de unde se poate vedea tot orașul. O minunăție de loc, preferat de localnici pentru promenadă. Estre cel mai verde loc din oraș și are un parc de distracții, trenuleț, tiroliană, tobogane, plasă suspendată, terase. Tot aici se organizează diferite serbări, precum ”Zilele Mureșene”.

Și multe altele: Casa Kárnász, Casa Görög (Casa Armatei), Biserica de piatră, Biserica de lemn, Biserica Unitariană, Teatrul, Biblioteca Teleki, Palatul Toldalagi, Biserica minorităților, Biserica mică reformată.

Plus sutele de clădiri a căror poveste trebuie spusă, dar pe care nu poți să nu te oprești din a le admira. 

Inițiative pentru creșterea destinației, cu folos

Sunt acele lucruri care cresc o destinație, care aduc, în timp, desigur, locuri de muncă, odată cu un număr din ce în ce mai mare de turiști. Pentru că este minunat să avem cu ce, dar și mai și să avem și cum. Turiștii au nevoie de informații, de propuneri, de tururi diverse. Au nevoie ca dacă ajung într-un loc să dea valoare timpului lor. Și sunt dispuși și să cheltuiască. Străinii în general mai mult pentru astfel de lucruri, dar și noi, odată ce le prindem gustul.

Un tur, care să cuprindă toate minunățiile arhitectonice. Un tur ghidat, desigur. Dorim să aflăm povestea clădirilor, să fim încântați de poveștile din trecut. Am văzut zeci de clădiri istorice, marcate, deci potențial ar fi nu numai pentru un tur, ci pentru mai multe, tematice. Dar chiar și unul singur ar fi perfect.

Tur culinar: am văzut o mulține de locuri deosebite, care pot fi incluse într-un tur culinar delicios, care nu lipsește din ”meniul” oferit turiștilor din mult alte orașe europene, dar nu numai. La noi nu am văzut dar am savurat un astfel de tur în Atena.

Un hostel, sau mai multe

Serios, pentru ca orașul să intre oficial pe ruta călătorilor din toată lumea, a celor aventuroși, care dau tonul în materie de noutăți legate de călătorii și destinații, sunt necesare câteva hosteluri.

Mai multe evenimente

Diverse. Dedicate artiștilor, sau cățărătorilor, sau de ce nu: organizarea unui maraton inedit. Sunt infinit de multe posibilități.

Aplicație, card pentru vizitatori

Aplicație pe telefon, cu toate obiectivele și un card care să ofere accesul în mai multe locuri de vizitat, plus la mijloacele de transport. Card turistic, 24 sau 48 de ore. Sau variante.

Unde ne cazăm în Târgu-Mureș:

Unde ne cazăm: în oraș sunt mult oferte de cazare, eu am stat la Hotelul PRIVO, despre care am scris aici și unde există alte atracții turistice minunate, respectiv Villa Csonka și Parcul Hotelului, ambele monumente istorice, restaurate cu multă atenție și migală, pentru a readuce la viață ambianța din anii 1900.

Orașul trebuie promovat cu tot cu atracțiile dimprejur, deoarece crește atractivitatea sa, cu mult. Din fericire am văzut pe Viator câteva tururi promovate, cu plecare din Târgu-Mureș:

Excursie de o zi la Salina Praid.

O drumeție pe un traseu montan, o zi.

Excursie de o zi la peștera Șura Mare.

Excursie la Cluj-Napoca.

Excursie de o zi, o aventură cu canoe pe râul Mureș.

Dar pot fi mai multe. Se poate dezvolta o adevărată industrie, să vină turiști în grupuri mari pentru drumeții, exploart de peșteri, excursii pe râu și multe altele. Asta aduce promovarea unei destinații: nu doar câțiva operatori, ci adevărate fabrici de tururi de tot felul. Am văzut orașe mici unde sunt disponibile nenumărate opțiuni pentru a vizita atracțiile turistice dimprejur. Aș vrea să văd și Târgu-Mureș animat fără oprire și dezvoltându-se.

Voi ce ați dori să vizitați în Târgu-Mureș? Sau care dintre lucrurile menționate v-ar face să vreți să ajungeți neapărat aici?

Călătorii frumoase vă doresc!

obiective-turistice-targu-mures-vizitat-23

11 thoughts on “City-break în Târgu-Mureș TOP obiective, atracții, idei pentru creșterea destinației

  1. Mirela, te admir foarte mult pentru felul tau extraordinar de a face reclama, de a starni curiozitatea si de a face si propuneri interesante (pentru viitor) pentru descoperirea atator locuri minunate din Romania sau de pe glob. Esti grozava!

    1. Multumesc mult de tot, Vali! Cred ca este pentru ca aproape 100%din timp ma concentrez pe ce este frumos si pe potential :). Sunt optimista, dar pe de alta parte, realitatea in care traim este influentata de cum ne raportam la fiecare lucru care ni se intampla sau pe care il vedem. Sper sa pot transmite cat mai mult din aceste lucruri!

  2. Bun, exista o casa pe arcuri. Dar, unde?
    Mi-ai stirnit curiozitatea, vreau sa o vad. Insa… ma tem ca ai scris articolasul culegind date din alte articole mai serioase.

    1. Am pus in galeriile foto casa cu descriere. Din pacate, cand am mutat blogul din wordpress.com pe org o mare parte din galerii nu s-au exportat. Lucrez la asta. Ma documentez din ghiduri turistice tiparite si informatii oficiale, atunci cand nu o fac la fata locului, la birouri de informare turistica si preluand din brosurile oficiale, informatii menite de a fi promovate.

  3. Buna! Este un articol frumos si interesant insa am o obiectie. In poza de la Universitatea de Medicina si Farmacie nu este ceea ce scrie, ci Colegiul National „Unirea”. Cele doua seamana intr-adevar, dar nu sunt inconfundabile

  4. Sau…. poti sa faci un tur de o zi cu plecare din Targu Mures, avem si noi chestii faine in jurul orasului. Baietii de la travelbug organizeaza tururi de 1 zi prin Transilvania (www.travelbugtours.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *