cetatea neamt piatra neamt

Cetatea Neamț, la pas prin istorie

Moldova Românești România

Cetatea Neamț, Cetatea Neamțului, vom ajunge la Cetate. Văzusem desigur fotografii cu această fortăreață medievală care s-a păstrat exemplar, având în vedere că voit a fost distusă la poruncă, ”dar nu foarte de tot”.  Și mai ales eram curioasă să pășesc aici, după vizita de la Cetatea Soroca, din Republica Moldova, când mi-am promis ca în cel mai scurt timp să ajung la toate cetățile de la noi.

Niciodată nu încetez să fiu uimită de cât de trainic se construia odată și de nivelul cunoștințelor înaintașilor noștri. Nevoia te învață, desigur, iar în vremurile acelea eram cineva. Am ținut piept atâtor năvălitori, i-am ținut departe de Europa. Motiv pentru care multe state europene s-au putut dezvolta liniștiți, fiind feriți de interacțiunea cu un adversar atât de puternic. Am fost tampon, le-am luat noi pe toate. Și cu toate acestea, tot ne îndoim de cine suntem. Ar trebui să ținem fruntea sus mereu.

Dimitrie Cantemir despre Cetatea Neamț, în Descriptio Moldaviae”: 

„Neamțul, cetate așezată pe râul cu același nume, care este zidită pe un munte foarte înalt și e atât de întărit din fire, încât pare să înfrunte orice atac vrăjmaș. A fost de multe ori atacată, dar n-a fost cucerită decât de două ori: o dată de turci, sub domnia lui Soliman, și o dată în vremurile noastre de Ioan Sobieski, craiul Lehiei. Dar ea n-ar fi fost luată, dacă foamea nu i-ar fi silit pe cei câțiva moldoveni aflați înlăuntru ca s-o apere, s-o dea în mâinile leșilor, după o împresurare de mai multe zile. Odinioară cetatea avea un zid îndoit și numai o poartă, după aceea însă, când turcii au stricat zidul dinafară, moldovenilor nu le-a mai rămas decât cel dinlăuntru. Înainte ca Moldova să fi fost închinată turcilor, la izbucnirea războaielor, voievozii își trimiteau copiii și averile în această cetate, aproape de nebiruit; și astăzi încă ea este locul de scăpare foarte sigur pentru locuitori, când sunt atacați de vecinii lor. Din această pricină și înainte vreme voievozii și-au clădit aici palate destul de mari, care se văd încă și acum; însă nu li se poartă de grijă așa cum s-ar cuveni.” Sursa: Wikipedia, aici.

Am ajuns la Cetatea Neamț!

cetatea-neamt-stefan-vizita-2
Prima fotografie, prima vedere cu Cetatea Neamț
Pe podul fix, construit pe piloni
Pe podul fix, construit pe piloni

cetatea-neamt-stefan-vizita-5

cetatea-neamt-stefan-vizita-4
Magnific, puternic, medieval, Cetatea Neamț îți transmite forță prin toți porii…. toate pietrele
cetatea-neamt-stefan-vizita-3
Cetatea Neamț în culorile toamnei
Și ce fortificații! cetatea neamt
Și ce fortificații!
Cu Ioana Axinte, una dintre gazdele noastre în Neamț
Cu Ioana Axinte, una dintre gazdele noastre în Neamț

Am fost cu totul copleșită, de trecut

Cetatea Neamț este unul dintre acele locuri unde te conectezi puternic la trecut, dacă îți permiți câteva momente de reflecție și dacă te lași să te cufunzi un pic în istorie. Vezi zidurile majestuoase, lespezile aproape sacre, care au văzut atâta suferință, dârzenie, forță. Și credință. În țara noastră, în Dumnezeu în status quo-ul nostru.

Indiferent de cum privim acum lucrurile, de alegerile noastre în privința credinței, adevărul este că în trecut Biserica a păstrat țara unită, în numele credinței. Credința era atunci sinonimă cu identitatea noastră ca neam: era Domnitorul, Țara și Dumnezeu. De aceea Ștefan, cu toți copii și păcatele pământești este Ștefan cel Mare și Sfânt. Că a păstrat credința și neamul, graiul nostru. În vremurile acelea, oamenii își dădeau viața pentru idealuri, pentru identitate, pentru țară. Erau vremuri violente peste tot în lume nu doar aici, vremuri grele, dure.

În Cetate este și o Biserică cetatea neamt
În Cetate este și o Biserică, acolo unde a fost odată

Azi, lucrurile sunt altfel. Trecutul este trecut. Cred că putem să îl lăsăm deoparte și să luăm ce a fost bun. Să ne raportăm la ce am făcut bine, la valorile de care suntem mândri. Mă bucur că trăiesc aceste vremuri în care putem să dezvoltăm prietenii și să ne respectăm indiferent de bariere și de trecut. Că suntem mai aproape unii de alții. Dar tot aș vrea să pot trage un pic cortina, să văd simplitatea dinainte. Nu cred că pe atunci avea cineva depresii.

Însă pășind în istorie, realizezi care este sămânța noastră. Cine suntem. De ce suntem capabili. Multe greutăți și încercări ne-au erodat, dar cum se spune, orice nu te omoară te face și mai puternic. De aceea cred că aceste locuri trebuie vizitate de orice român.

Tinerii vor să învețe istorie

Am avut bucuria să văd multe grupuri de adolescenți, care ascultau ghizii cu sufletul la gură și cu ochii rotunzi și mirați. Aveau în privire bucuria, mirarea, mândria, admirația. Copii, adolescenții sunt mereu ușor impresionabili și au nevoie și de ghidare și de exemple pozitive. Se vede din setea cu care absorb informațiile. Poate, după vizita aceasta, unii o trec repede la amintiri, poate alții au inspirație. Dar cu siguranță le datorăm asta, să le hrănim curiozitatea, setea de cunoaștere, de repere, să îi îndrumăm, dacă avem mari așteptări de la ei. Este clar că ei vor.

cetatea-neamt-stefan-vizita-31

Cand plecam, alt grup foarte numeros de tineri
Cand plecam, alt grup foarte numeros de tineri. Au venit să viziteze Cetatea Neamț, duminica
cetatea-neamt-stefan-vizita-1
Tehnologia este viața noastră acum, dar contază pentru ce și cum o folosești

Despre Cetatea Neamț

Făcea parte din sistemul de așezări fortificate realizate în scop de apărare împotriva otomanilor, în secolul XIV. Una dintre cele mai puternice cetăți pe care le-a avut Moldova. A jucat un rol crucial în apărarea țării în mai mult perioade.

Construită de către Petru I (1375-1391), a fost fortificată de Ștefan cel Mare (1475-1476).

La lucrările de fortificare au fost folosiți o parte dintre prizonierii turci de la Bătălia de la Podul Înalt (1475).

Cetatea a fost distrusă în anul 1718  la cererea domnitorului Mihai Racoviță ( la cererea otomanilor).

Cetatea dispunea de un șanț de apărare și se intra în ea printr-un pod de acces cu o parte fixă și una mobilă, partea fixă era sprijinită pe 11 piloni de piatră, pe care îî vedem și astăzi. Partea mobilă era între ultimul pilon și zidul bastionului și desigur se ridica, pentru a izola cetatea.

Se vede departe în zare!
Se vede departe în zare!
cetatea-neamt-stefan-vizita-9
Cetatea Neamțului este o cetate de poveste
cetatea-neamt-stefan-vizita-11
Mulți vizitatori duminica la Cetatea Neamțului
cetatea-neamt-stefan-vizita-14
Grupul nostru intrase demult
Cătană cetatea neamt
Cătană: cut de mândru port avem
Camera de taină, unde erau invitați numai intimii, sau conspiratorii
Camera de taină, unde erau invitați numai intimii

Dați-vă timp! Sunt atâtea panouri explicative, aici veți lua o lecție de istorie, este un loc ideal pentru a vă cufunda în trecut

Hehe... cetatea neamt
Hehe…
priveliștea din cetatea neamt
priveliștea din cetate

cetatea-neamt-stefan-vizita-21

cetatea-neamt-stefan-vizita-23

cetatea-neamt-stefan-vizita-25
Crama de la Neamț J, vitejia mai cere și un pic de combustibil, nu știu așa se șoptește

cetatea-neamt-stefan-vizita-26

Închisoarea cetatea neamt
Închisoarea

cetatea-neamt-stefan-vizita-28

Nu îmi place la închisoare
Nu îmi place la închisoare

cetatea-neamt-stefan-vizita-30

Ion Neculce a prezentat unul dintre asediile asupra cetății, soldat cu un eșec al acestora, care au abandonat lupta după ce au suferit multe pierderi. Este vorba despre atacul lui Mohamed al II-lea, ”Cuceritorul”, care a asediat opt zile Cetatea Neamțului. Aceasta este Cetatea unde legenda spune că mama lui Ștefan cel Mare nu l-a primit pe acesta înăuntru, trimițându-l în luptă. Dar este doar o legendă, neconfirmată din punct de vedere istoric, deoarece la data asediului mama Domnitorului trecuse deja în neființă.

Cetatea a fost distrusă în 1718 de către Mihai Racoviță, la porunca Înaltei Porți. De la cronicarul Ion Neculce citire: „lui Mihai-vodă i-au venit de la Poartă poroncă să strice Cetatea Neamțului și Miera (mănăstire), unde au șăzut cătanele. Și le-au stricat, iar nu foarte de tot”.

Noroc că nu le-au stricat foarte de tot, că a dăinuit o asemenea minunăție. Dar la ce mă gândesc: deci stricată, distrusă voit tot s-a păstrat ce s-a păstrat. Cum s-ar fi păstrat Cetatea Neamțului dacă nu ar fi fost bombardată dîn atâtea asedii și acțiuni?

După această distrugere voită, Cetatea Neamț a fost uitată și s-a degradat încontinuu, fiind și părăsită în secolul 18. Locuitorii dimprejur ajunseseră să folosească pietrele pentru a construi una alta prin ogradele proprii. Probabil că noi am făcut mai mult rău cetății decât ghiulelele otomanilor și ale habsburgilor la un loc.

Odată cu mijlocul secolului 19, Cetatea Neamț a devenit un simbol al neamului nostru, al gloriei noastre:

Costache Negruzzi a scris „Sobieski și românii” în care a ilustrat asedierea cetății, Dimitrie Bolintineanu a scris poemul” Muma lui Ștefan cel Mare”și tot așa: George Coșbuc, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Mihail Sadoveanu și mulți alții au cântat Cetatea Neamțului, în versuri sau în proză.

Însă primul care a scris despre Cetate, plângând ruinele, a fost Alexandru Hrisoverghi, într-un protest în versuri publicat în 1834, dedicat „Ruinelor Cetății Neamțu”. Protest care a fost urmat de o serie de sesizări ale Domnitorului Mihail Sturdza adreste ispravnicilor din Neamț, prin care a cerut protejarea cetății. Țineți minte, vă vorbeam că aceasta devenise domeniu public și magazin gratuit de materiale de construcție din care se înfrupta oricine dorea.

Unde: marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț, pe stânca Timuș de pe Culmile Pleșului.

Am ajuns la Cetatea Neamț în cadrul unei vizite menite să ajute la promovarea Moldovei, la invitaţia Innovation Travel şi Turoag SA.

Și am cunoscut și un meșter foarte simpatic, care ne-a încântat cu poveștile lui de călătorie, mereu în numele creației, desigur.

cetatea-neamt-stefan-vizita-40

cetatea-neamt-stefan-vizita-42

cetatea-neamt-stefan-vizita-41

Cetatea Neamț, de veacuri aici

Călătorii frumoase!

cetatea-neamt-stefan-vizita-38

cetatea-neamt-stefan-vizita-37

cetatea-neamt-stefan-vizita-35

4 thoughts on “Cetatea Neamț, la pas prin istorie

  1. Imi amintesc ca in copilarie ne duceau profesorii sa vedem cetatile si locurile istorice. Astazi, numai o zi din an, la scoala altfel, se mai incumenta cineva sa spuna ca putem merge sa vizitam un muzeu. Ceva s-a schimbat in rau.

    1. Este nevoie de excursii de acest fel, multe. Din pacate nu se mai fac decat rar. As vrea sa vad ca sunt fonduri alocate si pentru asta, sa poata sa mearga toti copii, nu doar cei ai caror parinti pot plati excursiile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *