Pe urmele Cavalerilor Teutoni Bisericile fortificate Harman și Prejmer

Românești România Transilvania

Pe urmele Cavalerilor Teutoni Bisericile fortificate Harman și Prejmer: am ajuns în iarna aceasta, pentru prima oară, la Biserica Evenghelică fortificată Hărman și la Cetatea și Biserica din Prejemer. Și le-am văzut acoperite de ninsoare, iar când am ajuns la Prejmer a început să ningă cu fulgi ieral de mari. A fost o atmosferă magică, iar faptul că nu prea erau alți vizitatori a adus și mai mult farmec vizitei.

Așa că vă încurajez călduros să nu ocoliți vizitarea obiectivelor turistice în timpul iernii, pentru că este posibil să aveți o surpriză mai mult decât plăcută. Asta dacă drumurile nu sunt blocate, bineînțeles.

Pe urmele Cavalerilor Teutoni Bisericile fortificate Harman și Prejmer

Biserica evanghelică fortificată Hărman

Unde? În satul Hărman din Țara Bărsei, la aproximativ 10 km de Brașov.

Știați că: Hărman înseamnă Muntele Mierii? Mierea era o monedă de schimb foarte valoroasă în Evul Meidu, iar localnicii produceau cantități însemnate de miere.

Biserica evanghelică fortificată a fost construită în secolul 13, pe baza unei vechi bazilici romane. Istoria bisericii este fascinantă și se presupune că a fost întemeiată de către Cavalerii Teutoni, alături de mult alte construcții din Țara Bârsei.

Prima atestare documentară este din 1240, la 15 ani după ce Cavalerii Teutoni au fost alungați, când edificiul a fost preluat de cistercieni. Se crede că la acea dată biserica era deja în construcție.  Fortificația însă a fost ridicată în secolul XV.

M-am plimbat în incintă preș de jumătate de oră, insuficient în comparație cu cât aș fi dorit.  Normal. Niciodată nu este suficient când ajungi într-un astfel de loc. Am admirat fortificațiile – un cordon triplu de cortine concentrice, biserica simplă și foarte austeră, dar cu atât mai impunătoare.

Cetatea Hărman nu a fost niciodată cucerită!

Vă dați seama! Cu atâtea asedieri și incendieri. A suferit în timp numeroase atacuri și distrugeri, dar a fost de fiecare dată reconstruită. A fost atacată în două rânduri de turci, ulterior de Domnitorul Moldovei Ștefan Tomșa, de către generalul Basta și de către principele Gabriel Bathory. A trecut prin incendii și prin multe valuri de ciumă.

În biserică există o pictură simbol al sacrificiului, pelicanul care își hrănește puii cu carnea sa. Totodată, impresionează cămările de provizii ridicate pe exterior, la care se ajunge cu scări mobile.

Pentru programul de vizitare, contact și tarife accesați siteul instituției la secțiunea vizitarea-cetatii aici. 

Vă invit să accesați galeria de mai jos, pentru a călători alături de mine, la început de decembrie, la Biserica Fortificată Hărman

Cavalerii Teutoni și Țara Bârsei

După ce cruciații au fost învinși în Cruciada a IV-a, Ordinul Cavalerilor Teutoni s-a retras, ajungând în anul 1211 în Țara Bârsei, Transilvania. Regele Andreial II-lea al Ungariei a fost cel care le-a acordat drptul de a se așeza aici, pentru a-l ajuta la apărarea granițelor.

Cavalerii au prosperat aici, s-au extins și și-au întărit autoritatea, ceea ce nu prea i-a convenit Regelui Ungariei, de care au început să se îndepărteze, punându-se direct la adăpostul Papalității. În 1225 au fost învinși și expulzați de către regele Ungariei, care nu a dorit un concurent atît de puternic chiar în coasta sa.

Au stat puțin, doar 14 ani, dar și-au pus amprenta puternic în Țara Bârsei. Au construit cetăți de lemn: Feldioara, Cetatea Neagră, Cetatea Crucii, Râșnov, Sânpetru.  Între timp au participat și la Cruciada a V-a din Egipt. Și totodată au contribuit masiv la colonizarea regiunii cu țărani și meșteșugari germani, sașii. Care la rândul lor au înființat multe așezăminte: Brașov, Codlea, Feldioare, Râșnov, Prejmer.

Știați că: există peste 100 de biserici fortificate în Transilvania, numai șapte dintre ele fiind pe lista obiectivelor UNESCO: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor și Viscri.

Cetatea și Biserica Fortificată de la Prejmer

Situată la 15 kilometri de municipiul Brașov, Prejmer este cea mai mare biserica fortificată din sud-estul Europei și cea mai bine conservata, primind chiar trei stele în Ghidul Verde Michelin, pentru conservare.

Construcția bisericii, care are hramul hramului „Sfânta Cruce” a început în anul 1211, de către Ordinul Cavalerilor Teutoni, stabiliți aici și cesată în 1240 (la fel ca Hărman) cistercanilor, mai exact mănăstirii Citeaux din Burgundia. Aceștia au finalizat biserica în stilul gotic burgund. În biserică încă se țin slujbe duminica, motiv pentru care nu se poate vizita în acestă zi.

Fortificarea cetății Prejmer

Prejmerul era prima localitate călcată de turcii care veneau prin pasul Buzău și se spune că însuși regele Sigismund de Luxemburg ar fi supravegheat lucrările de fortificare ale cetății, pentru a apăra așezarea de turci.

Cetatea era înconjurată de un șanț de apă. Zidurile sunt groase de 3-4 metri și înalte de 12, la fel cu cele de la Hărman. Existau bastioane, porți de fier și poduri mobile, care se ridicau când venea primejdia. În ziduri erau găuri de foc, dar cetatea avea și o ”Orgă a morții” un instrument format din multe arme legate între ele care trăgeau în același timp.

În curtea interioară, pe cele patru niveluri sunt 272 de camere, folosite pentru provizii și pentru a locui pe perioada unui asediu. Îmi închipui cu greu cum putea o familie întreagă să stea într-o singură cămăruță fără fereastră, fără încălzire. Acelea vremuri grele.

Sașii puteau rezista și șase luni în incintă pe perioada unui asediu, datorită sistemului de înmagazinare al proviziilor. În curte există o piatră a rușinii: păcătoșii și hoții erau legați aici și badjocoriți de cei care mergeau la biserică.

Un alt lucru interesant: Odaia împăcării. Dacă nu mai exista înțelegere într-o familie, aceștia erau ținuți o perioadă într-o cameră, timp în care trebuia să împartă tot: aveau o singură lingură, farfurie etc. Dacă atunci când ieșeau tot doreau să se despartă, atunci asta era să fie. Dar de obicei se împăcau.

Îmi pare rău că m-a furat atât de tare peisajul fulgilor de nea că nu am mai avut timp să văd micuța școală a cetății.

Programul de vizitare, tarife și contact pe siteul primăriei Prejmer aici.

Vă invit să vizitați și Cetatea și Biserica Fortificată Prejmer, alături de micul muzeu din interiorul cetății

Am ajuns în ambele locuri într-o frumoasă zi de început de decembrie, cu Scorilo Turism, în excursia Culoarul Rucăr-Bran, despre care v-am povestit aici.  Am învățat o mulțime de lucruri de la ghizi despre fiecare obiectiv vizitat, nici prea mult nici pra puțin, exact atât cât trebuie pentru a ne captiva și pentru a ne îmbunătăți cunoștințele de istorie.

Și pentru că a venit vorba despre excursii, aș dori să văd excursii ”Pe urmele Cavalerilor Teutoni” realizate pentru turiștii străini. Aceștia sunt foarte sensibili la obiectivele UNESCO și desigur la povestiri și legende transilvănene.

Călătorii Frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.