Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 calamari

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos sau La Sotiros – cea mai plăcută atmosferă

Grecia Mâncare în jurul globului Thassos

La Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos am regăsit o atmosferă minunată, tipic grecească și am mâncat cele mai bune preparate, cu cele mai mici prețuri din Thassos. Am descoperit locul absolut întâmplător într-o seară și am simțit nevoia să stau efectiv acolo pentru că m-a fermecat. Taverna în sine este mică micuță, dar are o mulțime de mese aliniate pe ambele părți ale unei străduțe în pantă, cu vile mici și căsuțe cu obloane colorate, departe de agitația de pe malul mării.

Precum spuneam, am găsit taverna Koykoytsis plimbându-mă într-o zonă din Limenaria în care nu am pus piciorul, deși este foarte aproape de centru, dar pe partea opusă a străzii principale, nu pe cea cu marea, unde sunt aliniate mai toate localurile.

În prima seară nu am găsit loc – evident este mereu plin – așa că m-am întors a doua zi să văd de ce este atât de aglomerat aici. Văzusem că la măsuțele colorate care ocupă o bună parte din stradă erau mulți localnici, dar și turiști, în majoritate britanici, nemți și austrieci. Așa că m-am întors… Și m-am întors încă o dată.

Și o să mă tot întorc, pentru că efectiv acest loc mi-a depășit așteptările, în materie de atmosferă, calitate a preparatelor și ospitalitate/generozitate a proprietarilor.

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 4
Taverna Koykoytsis – la deschidere

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 5

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 6

La ce să te aștepți când ajungi la Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos

∼ experiența mea ∼

În prima zi când am ajuns la local, de cum m-am așezat a venit o domnișoarăcare a desfășurat fața de masă de unică folosință peste cea de pânză (ca în multe alte locuri) și mi-a adus meniul. După, a venit Sotiros și mi-a adus o apă plată mică din partea casei (nu s-a regăsit mai târziu pe notă). Deci nu apă în pahar, filtrată, de la robinet, ci o sticlă sigilată de 0,5 l. Și pahar, desigur.

Am văzut la o masă învecinată o marcă de bere pe care nu o cunoșteam și am auzit că Sotiros (omniprezent) le spunea mesenilor că este din Santorini. Nu era în meniu, dar am cerut și eu, este bere filtrată în lavă.

Bere Volkan, din Santorini

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 bere calamari prajiti
Bere Volkan, cu apa filtrata in lava de Santorini

Am cerut calamari prăjiți și întrebată cu ce să fie, cartofi sau sos de usturoi, am ales cartofi prăjiți. Au venit calamari, cu pâine prâjită cu ulei și oregano și cartofi prăjiți, tot din partea casei. Aaa, am uitat să spun că între timp primisem și un pahar cu Ouzo tot din partea casei.

Însă îmi era foarte foame, așa că am comandat și o salată verde și am cerut și sos de usturoi, neștiind că este o porție uriașă de sos cu brânză și mirodenii. Inutil să spun că nu am apucat să mănânc nici măcar jumătate că deja eram sătulă, dar am terminat calamari cu ajutorul pisicilor și salata verde doar eu. Și din sos am mâncat jumătate, era efectiv delicios. Cu cartofi prăjiți.

calamari Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 pisici

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 calamari
Ador calamari prajiti, acestia au fost excelenti

 

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 2

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 1
Yamass!

cina Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 seara
Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 3

Surpriza a venit când am primit nota – aceasta ajungând la numai 15 euro. Prin comparație, țin minte că am plătit 17 euro la taverna Pefka din Golden Beach pe o porție modestă de scoici prăjite cu garnitură două trei frunze pe farfurie și o bere Mythos, apa plată și pâinea fiind desigur trecute pe nota de plată. În general tavernele de pe malul mării sunt mai scumpe, dar nu din cauza chiriei, pentru că toate aproape sunt afaceri de familie, clădirea fiind și ea proprietate personală, moștenită din generație în generație.

Însă Sotiros a reușit, prin atitudine și marketing să umple un loc unde în mod normal ar bate vântul. Servirea este ireproșabilă și mereu apar surprize din partea casei.

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 meniu
Preturile la Koykoytses se învârtesc în jurul a 5, 6 euro preparatele de bază, 2-4 euro salate și aperitive, 9-11 euro specialități precum caracatiță și creveți, 3 euro berea, 4 euro vinul. Așteptați-vă să primiți multe lucruri din partea casei.

A doua seară la Koykoytsis

În afara sezonului, taverna funcționează numai în interior, unde sunt doar 8 mese. Pentru a găsi loc – mi-a spus un neamț stabilit în Theologos de câțiva ani, trebuie să suni cu cel puțin două zile înainte, altfel nu ai nici șansă să iei cina aici. Am aflat aceste lucruri când am ajuns a doua oară la local.

De cum am venit, Sotiros mi-a adus un pix, uitat de mine când am venit prima oară și trecuseră două zile. Desigur, împreună cu un Ouzo, cum a zis: este Ouzo time. Cum am venit un pic înainte de 19:00, am fost prima clientă, am văzut cum se pregătește totul și l-am mai întrebat una alta. L-am întrebat de ce deschide numai seara, lucrează în restul timpului în altă parte?

A spus că nu și că ziua: ”păi, pregătesc mâncarea, două trei ore și în rest baie în mare, somn”. Nu știu de ce, dar nu îl cred, îl suspectez că mai lucrează pe undeva, cam ca toți grecii din insule, mai ales vara.

A doua seară am luat pește, doradă, nu îmi era prea foame, am primit pâine din partea casei și foarte mult Ouzo, ne-a dat nouă și unui cuplu de la masa învecinată o sticlă mare, să ne servim singuri toată seara. În plus, eu am mai primit și o bere și fructe cu dulciuri. Nota a fost de 10 euro. Pentru două beri, mult ouzo, doradă la grătar, pâine, fructe, un fel de budincăcu griș și mai ales o seară de milioane.

În fața mea și a cuplului de lângă, erau câteva mese cu britanici și nemți și ne-am împrietenit cu toții, ajungând la concluzia că este un loc cu atmosferă cu adevărat specială, că vom reveni și cu invitația de a merge la plaja San Antonio la o petrecere dată de localnici a doua seară. Felul de a fi a lui Sotiros, aduce cumva oamenii împreună.

Am stat la a doau vizită câteva ore, precum v-am spus am interacționat mult cu vecinii, pornind de la filozofia berii, eu susținând că deși berea belgiană da, este cea mai bună, când ajungi în Grecia trebuie să o încerci pe cea locală. Așa am aflat că mulți pregătesc și în casă bere, cei stabiliți în Theologos. Și care bea ”La Chouffe”.

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 seara
Atmosfera frumoasa la Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos
Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 dorada
Dorada grill delicioasa – cu sos de ulei de masline si lamaie

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 7

Și alte seri

Am ajuns de multe ori la Sotiris, chiar am pierdut șirul. Și singură și cu o prietenă și cu mai mulți prieteni, cazul cel mai fericit, deoarece am luat multe preparate și am încercat cam tot ce se putea în materie de preparate de mare. Însă când am mers pe mâna lui Sotiris și am luat carne de vită la ceaun, preparatul zilei… a fost delicios.

taverna thassos mancare buna ieftina 1
Carne de vita la cuptor!
taverna thassos mancare buna ieftina limenaria
O portie de carne de vita la cuptor cu cartofi prajiti: 7 euro. Am primit si ouzo si alte bunatati din partea casei
taverna thassos mancare buna ieftina limenaria 6
Proaspat si bun
taverna thassos mancare buna ieftina limenaria 5
Aperitive la alegere
taverna thassos mancare buna ieftina limenaria 4
Totul este proaspat i delicios
taverna thassos mancare buna ieftina
Țipar
taverna thassos mancare buna ieftina limenaria 2
Platou mixt
taverna thassos mancare buna ieftina limenaria 3
Asta a fost de fapt ultima cina la Sotiris, cu Laura

La Taverna Koykoytsis Limenaria am mâncat cei mai buni calamari prăjiți!

Clar Taverna Koykoytsis este locul care îmi place cel mai mult din Thassos. Este acel gen de loc în care îți place să fii și atât. Să nu mai menționez că am mâncat cei mai buni calamari prăjiți. Numai 6,5 euro/porția uriașă! Și nu erau calamari mici, inundați de pesmet și ou, ci calamari mari, buni de tot. Nu am putut mânca tot, evident, așa că am hrănit pisicuțele din jur.

Peste două seri, când m-am întors, pisicuțele m-au recunoscut cred pentru că efectiv s-au așezat cu mine la masă, cu un tupeu nemaipomenit. Nu am văzut să facă acest lucru pe la alte mese, deși le mai dădea lumea de mâncare, sau poate că le place peștele mai mult decât preparatele din carne!

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 pisici 4
Cina cu pisici la Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos
Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 pisici 2
O pisicuta foarte tupeista

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 pisici

Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3 pisici 3
Chiar foarte

Unde este taverna Koykoytsis – Sotiros

Uitați pe Google Maps locația, este foarte simplu de ajuns din strada principală.

locatie Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos cina 3

Koykoytsis este un local cu atmosferă prietenoasă, caldă, cu preparate bune de tot, de casă și cel mai bun raport calitate / preț din Thassos 

2 thoughts on “Taverna Koykoytsis Limenaria Thassos sau La Sotiros – cea mai plăcută atmosferă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.