parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 14

De ce ar trebui să vizitezi parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg Austria

Austria Vorarlberg

Am petrecut câteva zile de vis în parcul biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg Austria, câteva zile ireale parcă. Aici ești teleportat instant într-o lume idilică și 100% reală, un loc ideal de vacanță pentru iubitorii naturii dar și pentru cei care au pierdut legătura cu ea. În aerul proaspăt, fără nicio distragere neplăcută, huliganisme și gunoaie, fără nimic care să te streseze, regăsești bucuria de viață, dorința de a face mai multe. Și ai parte de un detox necesar, de poluare și stres, pentru că aici ai parte numai de energii pozitive.

În parcul biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg, m-am deconectat total. Nu pot descrie cât de bine mi-a făcut să stau în acest mediu curat și atât de silențios. Seara aici nu auzi decât sunetele naturii și rar cântece tradiționale, râsete, vorbe calde, dar asta numai în restaurante și pensiuni. De fapt, majoritatea restaurantelor din zonă, dacă nu toate, aparțin pensiunilor.

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 11
Un ținut de poveste: parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg

Trafic? Da, există, dar cumva nu deranjează deloc, mai ales că nimeni nu claxonează și oamenii conduc într-un mod în care nu îi stresează deloc pe ceilalți. Mai mult, nu am văzut pensiuni pe drumul principal și chiar dacă se ajunge cu mașina la fiecare căsuță, nu știu cum se face că nu am avut acel sentiment că trec mașini. Totuși, sunt mulți motocicliști, zona fiind iubită pentru frumusețe, dar tot nu strică cu nimic armonia zonei. Dacă te afli pe drumul principal când trece câte un convoi de motociclete, nu ai decât un sentiment de bucurie și îți vine să le faci cu mâna, ca atunci când erai copil. Cred că este ceva în aer, care te face să savurezi fiecare moment. Și iată:

De ce ar trebui să vizitezi parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg Austria

250 de kilometri de trasee marcate!

Da, în parcul biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg există 250 de kilometri de trasee marcate! Pentru începători, pentru avansați, pentru biciclete, cerul este limita! Ideal pentru o vacanță de vară activă! Iarna, aici este un rai pentru cei care iubesc vacanțele de schi.

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 4
Trasee multe în parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg

Telecabinele

Alpii sunt înalți și chiar dacă trasele pornesc chiar de la hotel, este greu să ajungi până sus și de acolo să pornești iar pe drumuri. Dar nu este nevoie: poți urma cele mai frumoase trasee de la înălțime ajungând acolo repede, de la una dintre stațiile de telecabine. Noi am urcat de la stația  Sonntag Stein.

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 9
Bine te-am găsit, Vorarlberg!

Poți să îți coci singur pizza

Cum? SImpu! Cumperi o pizza de la stația de telecabină și o coci când ajungi sus. Eventual, după ce ai făcut o drumeție de măcar o oră și jumătate.

Lacul Seewaldsee

Seewaldsee este un lac format din topirea unui ghețar. Are apa atât de curată încât este potabilă. Și apa nu este att de rece precum ai putea crede, mulți călători făcând baie aici, desigur, vara.

Vâi adânci străbătute de râuri, vârfuri semețe, canioane, cascade

În Grosses Walsertal ești în Alpii austrieci. Natura este fabuloasă și te îmbie să mai mergi un kilometru, încă unul și așa, ușor, ușor, nici nu știi când ai parcurs 20 de kilometri înt-o zi.

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 5

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 14
Parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg

Este foarte sigur să mergi în drumeție

În Vorarlberg nu sunt urși, lupi, nici șerpi, sau nu din cei de care ar trebui să ne fie teamă. Mai mult, chiar dacă te rătăcești, ste imposibil să nu găsești foarte repede un drum, care te duce jos, în unul dintre sate. Este deci o experiență unde nu o să ai parte de prea multe peripeții, asta dacă nu te prinde ploaia pe nepregătite, rătăcit, așa cum ni s-a întâmplat nouă. Desigur, nu am pățit absolut nimic grav și puteam evita ușor accidentul dacă eram un pic atente.

În plus la factorul siguranță: Voralsberg este statul austriac cu cea mai mică rată a infracțiunilor. Iar în Grosses Walsertal ești și mai puțin expus problemelor de orice fel.

Când o drumetie culinară din Austria Vorarlberg se transformă într-o aventură în Alpi

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 6
V-am spus că am mers două ore prin ploaie, da? Din neatenție, dr ce experiență!

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 7

Oamenii sunt foarte simpatici

Am avut plăcerea de a sta trei nopți la pensiunea Krone din satul Sonntag, Grosses Walsertal și a fost nemaipomenit. Asta pentru că pensiunea a fost renovată în totalitate cu ajutorul meșterior din sat și este un pol al atracției pentru localnici. Aici am socializat cu localnicii fie la micul dejun sau seara, deoarece este locul preferat de întâlnire pentru locuitorii Sonntagului, fie la o mare petrecere care a avut loc chiar în timpul șederii noastre, fie la o inaugurare de expoziție, cu meșteșuguri locale, care s-a desfășurat în curtea pensiunii. Asta pentru că pensiunea este chiar lângă Muzeul regiunii.

Am spus că oamenii sunt simpatici: chiar sunt, însă uneori pot fi rezervați, sau chiar ușor timizi. Pot părea poate chiar nedoritori de interacțiune, dar nu este așa. Ei abia așteaptă să interacționeze, însă deși unii sunt proactivi și foarte curioși, asta nu se aplică majorității. În general, este nevoie ca cineva să spargă gheața și ei bine, cum noi suntem latini, ne vine mai ușor să facem lucrul acesta. Desigur, cu măsură, nu trebuie nici să forțăm nota, unii poate chiar doresc să fie lăsați în pace. Însă per total, sunt foarte simpatici și plăcuți, calmi, senini, serioși. Și foarte veseli după câteva pahare de băutură cu ceva alcool.

Sejur la Hotel Krone in parcul biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg Austria

Mâncare este delicioasă

Bucătăria austriacă nu are o mare diversitate, însă când totul este organic, sau aproape tot, gustul este deosebit. În Grosses Walsertal am mâncat numai preparate de casă, inclusiv mezelurile și brânzeturile erau făcute de către proprietarii pensiunilor. Untul, laptele aveau un gust deosebit. La fel preparatele din carne, supele, pâinea, totul era natural. Și cu foarte multe calorii, pe care nu prea ai cum să le eviți dacă iei masa la restaurantele pensiunilor. Poate doar dacă mănânci numai salate, dar nu ar fi păcat?

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 13
Cele mai bune torturi cu mere le-am mâncat în Vorarlberg, chiar în mijlocul naturii
parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 12
Micul dejun: totul este natural și făcut în casă. Mai puțin portocalele, luate de la supermarket, dar sucul era făcut din portocale stoarse atunci
Hotel Krone in parcul biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg mancare 1 7
Pensiunea Krone, din parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg

Înveți despre sustenabilitate și despre ce înseamnă un parc rezervație a biosferei

Scopul unui parc rezervație a Biosferei UNESCO este acela de a explora relația dintre om și natură ținând cont de aspectele sociale, culturale și de mediu.

Economie sustenabilă: scopul arcului Grosses Walsertal este de a ajunge la 100% energie din surse regenerabile, din regiune. Acum, cota este de 84%. Astfel, în regiune se asigură o calitate crescută a vieții.

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 10

Filozofia parcului natural rezervație a biosferei Groses Walsertal?

Să folosești natura fără să îi dăunezi. Parcurile biosferei din toată lumea, caută să aducă soluția la eterna întrebare: cum putem crea o relație echilibrată între protejarea mediului înconjurător și nevoile omului?

O parte a parcului Grosses Walsertal este neatinsă, adică omul nu a intervinit deloc asupra naturii, iar în alte zone se intervine, dar fără ca interacțiunea să dăuneze. În parcul Biosferei nu este vorba numai despre natură, ci și despre conservarea obiceiurilor, a culturii, a tradițiilor.

Mai multe despre Parc pe websiteul lor, sursă pentru informațiile prezente în articol despre Parcul Biosferei.

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 8

Informații complete

Există o aplicație gratuită, Vorarlberg, care se poate instala, disponibilă în magazinele Google Play și Apple store. Aici poți consulta trasele și desigur tot ce poți face în regiune. Mai mult, dacă mergi la centrul de Informare Turistică din Sonntag, situat în clădirea BiospherePark primești hărți și pliante cu informații despre regiune și despre evenimentele care se desfășoară.

Iar dacă dorești să vezi live cum este vremea într-o anumită zi, poți urmări pe webcam-uri, online. La fel prognoza meteo.

Mai multe informații despre vacanțele de vară și de iarnă în Voralsberg pe siteul oficial, aici. 

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 3

parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 1
Coduri QR, cusute pe etamină: un exemplu de inovație, ancorare în prezent, folosind tehnologia modernă, dar păstrând tradiția
parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam 2
Toate QR codurile sunt perfect funcționale: primești informații despre regiune
parcul rezervatie a biosferei Grosses Walsertal Vorarlberg vizitam
O școală veche, păstrată în Muzeu

Călătorii frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *